Növelheti a depresszió kockázatát a zsíros ételek fogyasztása

WEBBeteg/Medipress
frissítve:

A transzzsírokban és telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása növelheti a depresszióra való hajlamot. Több tudományos vizsgálat is erre az eredményre jutott.

Táplálkozásunk nagy befolyással van mind fizikai, mind lelki egészségünkre. Vannak élelmiszerek, amelyek pozitív hatással vannak a pszichére, míg mások akár a depresszió kockázatát is növelhetik.

Az egészségtelen zsírokban gazdag étrend akár 48 százalékkal is növelheti a depresszió kialakulásának veszélyét

A Las Palmas de Gran Canaria Egyetem tudósai összesen 12 000 önkéntes étrendjét vizsgálták meg a kutatás hat éve alatt. A projekt kezdetén egyik önkéntes sem mutatott depresszióra utaló tüneteket, a végén azonban már 657 depressziós páciens volt a vizsgált alanyok között.

A transzzsírokban gazdag étrendet követő résztvevők 48 százalékkal nagyobb eséllyel lettek depressziósok, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen finomított zsírokat – nyilatkozta Almudena Sanchez-Villegasa a Las Palmas Egyetem segédprofesszora.

Minél több telített zsírt fogyaszt valaki, annál nagyobb nála a rizikó a mentális betegségek kialakulására.

Kerülendők tehát a zsíros húsok, a gyors- és készételek, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Utóbbiakról azt is kimutatták, hogy a menopauza után a nőknél a vércukorszint emelésével a hormonháztartást is hátrányosan befolyásolhatják, így idézhetnek elő depresszív hangulatot, erről az American Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban jelent meg tanulmány.

Világszerte emelkedik a depressziós betegek száma

Az PLoS ONE nevű online lapban megjelent kutatásban több helyen kiemelik, hogy a felmérést európai városokban végezték, ahol a transzzsírok beviteli aránya csak alig 0,4 százalék. Ebből látszik, hogy már ilyen alacsony bevitelnél is milyen súlyos következményekkel kell számolnunk a depresszióra való hajlam tekintetében.

Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a transzzsírok beviteli aránya 2,5 százalék körül van.

Jelenleg világszerte közel 150 millióan szenvednek depresszióban, és a betegek száma évről évre növekszik. Ennek, úgy tűnik, egyik fő oka, hogy a nyugati étrendben a jótékony zsírokat felváltották a telített és transzzsírok, amelyek olcsóbbak ugyan, de fizikai és mentális egészségünkre is káros hatással vannak – vélik a tudósok.

Az egészséges, telítetlen zsírsavakra azonban szükség van, ezeknek pszichére gyakorolt hatásai is pozitívak

Kiderült azonban az is, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanakkor rendkívül jó hatással vannak a mentális egészségre (is). Ezek legnagyobb mennyiségben a különböző halakban és a növényi olajokban fordulnak elő. Az olívaolaj és más omega-9 zsírsavakban gazdag élelmiszerek segíthetnek a mentális betegségek megelőzésében, ugyanígy az omega-3 és -6 zsírsavak is megfelelő arányban fogyasztva.

Tovább Telített, telítetlen és transz... - A zsírsavak típusai

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg/Medipress
További forrás: Schlechte Laune? Diese acht Lebensmittel können Schuld sein (Merkur.de)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló

Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.