• Fogyatékosság, depresszió és az ünnepek

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Az ünnepi időszakban az emberekben több az együttérzés és jóakarat társaik iránt. Sajnos azonban az ünnepek sokakat stresszessé és depresszióssá tesznek. A túlzott elvárások a családi harmóniával kapcsolatban, az összejövetelek és az előkészületek miatti stressz, illetve a lehangoltság, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy tervezte, sok negatív érzést okozhat a legcsodálatosabb időszakban.

    Stressz és depresszió

    Úgy érzi, depressziós az ünnepek alatt? Ha igen, nincs egyedül. Az ünnepek nagyon megterhelőek, stresszesek a legtöbb ember számára, de a fogyatékossággal élők számára még inkább az lehet. A depresszió oka lehet olyan egyszerű dolog is, mint az alváshiány, de bonyolultabb dolog is, mint például a komplikált családi kapcsolatok. Lehet, hogy retteg a családtagok látogatásától, mert úgy érzi, nem lesznek elég támogatóak, vagy nem szeretné meghallgatni a tanácsaikat, mellyel szerintük legyőzheti a fogyatékosságát. Lehet, hogy nem tud nemet mondani a meghívásokra, és most külön problémát jelent az ajándékok és a megfelelő öltözet beszerzése.

    Hirdetés

    Hatékony kommunikáció

    Az egyik legnagyobb probléma, amivel ilyenkor meg kell küzdeni, a hatékony kommunikáció, akár barátokról, munkatársakról, akár családtagokról vagy segítőről, gondozóról legyen szó. Ha nem tudja nekik pontosan elmondani, mit is érez, mire vágyik, akkor az életét sem fogja tudni irányítani!

    Sok fogyatékkal élő esik abba a csapdába, hogy mindig meg akarnak felelni a mások elvárásainak, úgy érzik, mindig kedvesen és beleegyezően kell viselkedniük az őket segítő, gondozó személyekkel, vagy azokkal, akik idejét igénybe veszik. Ebbe beletartoznak azok az ígéretek is, hogy részt vesznek egy olyan családi összejövetelen, melyről előre tudják, nem fogják rajta jól érezni magukat, vagy túlórát vállalnak, még akkor is, ha nincsenek elég jól hozzá.

    Ha Ön is ezek közé az emberek közé tartozik, próbálja meg előre tudatni a többiekkel, mi az, amit szívesen bevállal az ünnepekre, és mi az, amiből kimaradna – lehetőleg még időben, jóval azelőtt, hogy felmerülne a kérdés!

    Szezonális depresszió

    Tudta, hogy nagyon sok ember szenved a téli lehangoltságtól, szezonális depressziótól? Ők általában lehangoltak, szomorúak az ünnepi időszakban. Bár a tünetek az év bármely szakában előfordulhatnak, a szezonális depresszió leginkább a téli hónapokban jelentkezik. Szerencsére hatékonyan kezelhető fényterápiával, pszichoterápiával és gyógyszerekkel. Amennyiben tapasztalja magán a tüneteket, ne vegye félvállról, mint olyasmit, amit egyedül kell legyőznie!

    A depresszió gyakori tünetei a következők:

    • álmatlanság vagy túl sok alvás
    • szorongás
    • indokolatlan fogyás
    • reménytelenség vagy értéktelenség érzése
    • csökkent teljesítőkészség
    • a problémákra való koncentrálás
    • öngyilkossági gondolatok
    • alkohol és/vagy drogfogyasztás

    Amennyiben a depresszió felsorolt tünetei közül bármelyiket tapasztalja, fontos, hogy beszéljen róla orvosával! A segítség kérése nem a gyengeség jele, sőt, azt jelzi, hogy elég erős személyiség és felelősséget vállal az életéért!

    Barátok, család

    A barátok és a család is sokat segíthet a fogyatékkal élő betegnek azzal, hogy figyelnek a depresszió tüneteire, illetve támogatják, mikor a segítséget kér. Időnként elég, ha meghallgatják a beteget, vagy segítenek eljutni az orvosi konzultációra. Fontos, hogy felismerjék az olyan negatív viselkedéseket, melyek további beavatkozásokat igényelnek!

    Emellett a család és a barátok is segíthetnek abban, hogy enyhe, de nem túl erőszakos nyomást gyakorolnak a betegre, hogy minél több ünnepi programon, eseményen vegyen részt. Ne feledjék azonban, hogy bár jót tesz, ha kimozdul és emberek között van, a túl sok program akár további stresszhez vezethet! Segítség őt az ünnepi stressz csökkentésében – ezzel a legfontosabbat, a lelki békét és az egészséget adják neki ajándékba!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; verywell.com
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.12.25 15:06, Megjelenés: 2017.12.26 18:56
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Hőség és terhesség

    Hőség és terhesség

    Balogh Mária, újságíró

    Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kismamáknak nyáron? Hasznos tanácsok.

    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás) stb. Mindemellett számos betegség, így különféle testi és pszichés kórképek velejárója is lehet alvászavar. Melyek a háttérben álló leggyakoribb pszichés betegségek?

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

    A stressz, a szorongás fokozatosan uralkodik el vészhelyzetben is

    Az egész világot, így hazánkat is megrázó és kétségek, félelmek közt tartó koronavírus-járvány sokakban kínzó szorongást és stresszes állapotot idéz elő. Sokan tudatosan összpontosítanak a hírek, információk, kommunikációs napi híradások kiküszöbölésére. Ez az elutasító viselkedés nem feltétlenül helyes, hiszen az így gondolkodók ezzel alapvető, életmentő és megelőző tájékoztatástól tartják távol magukat.

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

    Stresszt okozhat a karácsonyi készülődés

    Az év végén egyre nagyobb nyomás nehezedik az emberekre az ajándékvásárlás, a karácsonyfa- és díszbeszerzés, valamint a sütés-főzés miatt - mondta Kalamár Hajnalka pszichológus.

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    A depresszió kialakulásának okai

    Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a genetikai hajlam és a környezeti hatások együtt vezetnek kialakulásához.

    A stressz következményei

    A stressz nem egyszerűen nem tesz jót, hanem számos negatív hatása van az egészségre. A legveszélyesebb a tartós stressz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Modern daganatterápia
    Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások