Dr. Pálvölgyi Rita

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.

Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.

Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.

Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.

Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.

Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.

Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.

A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.

Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.

Egyéb tevékenységeim

Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.

Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.

Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.

A terápia keretei, folyamata

 • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.
 • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.
 • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.
 • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).
 • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.
 • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.

Képzettségeim:

 • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar
 • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)
 • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)
 • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)
 • 2003 – Mediátor (közvetítő)
 • 2007 – Integratív pszichoterapeuta

Egyesületi tagságaim:

 • Magyar Orvosi Kamara
 • Magyar Pszichiátriai Társaság
 • Magyar Családterápiás Egyesület
 • Magyar Pszichoanalitikus Társaság
 • Integratív Pszichoterápiás Egyesület
 • Országos Mediációs Egyesület

Milyen problémával fordulhatnak hozzám:

 • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások
 • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),
 • kiterjedt szorongásos panaszok,
 • alvászavarok
 • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása
 • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara
 • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások
 • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is

Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.

Telefonszámom: 06/20-9419-096

e-mail címem: [email protected], [email protected]

Legutóbbi válaszai

Alvászavar izomrándulásokkal

Tisztelt Kérdező, Az nem zárható ki, hogy a covidot követő, elhúzódó panaszoktól szenved. A bélflóra változása okozhat felszívódási zavarokat, ami szintén okozhat hasonló problémákat. a vizsgálati eredmények negatív volta ugyanakkor nem erősíti a szervi eredet valószínűségét. A Frontin és a Yarocen együtt, de akár külön is segíthet a mélyebb alvásban, a rángások megszűnésében. Amennyiben idegenkedik a Yarocentől, próbálja meg önmagában a Frontin szedését. Emellett magnézium adása is hasznos lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Stimuloton

Tisztelt Kérdező, Elhúzódó, megterhelő szorongások és hanagulati zavar esetén mindenképp javaslom, hogy próbálja meg a Simulotont. Én is jó antidepresszánsnak tartom, néhány hét elteltével már jelents változásokat tapasztalhat a segítségével. Hozzászokás nincs abban az értelemben, mint a nyugtatóknál. Jó állapotban általában könnyen el lehet hagyni. Természetesen szükséges a folyamatos szakorvosi kontroll. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Gyógyszer függőség, Mi a megoldás?

Tisztelt Kérdező, Elsősorban az édesanyja szándéka kell /kéne/ ahhoz, hogy el tudja hagyni a Xanaxot. Amennyiben ő partner ebben, el lehet kezdeni a keresést. Az a lehetőség, ahol korábban leszokott, esetleg? Háziorvos, területileg illetékes pszichiáter be tudja utalni a körzet szerinti pszichiátria/addiktológia osztályra. A továbbiak azon múlnak, hogy ő mennyire motivált, hol lakik, illetve pszichoterápiára nyitott-e. Addiktológiai vonalon Pesten a Nyírő Gyula kórház, a Félút Centrum, ami szóba jön. Lehet keresni egyházi intézményeket is, esetleg. És érdemes tudni, hogy a Narcotics Anonymus önsegítő civil szervezetként szinten hasznos lehet. Néha pedig az antidepresszáns bevezetése segít leszokni a nyugtatókról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Epilepszia vagy stressz

tisztelt Kérdező A kérdés megválaszolása elsődlegesen a neurológus, epilepszia szakember feladata. Ha a kéz remegését nem kíséri EEG elváltozás, akkor elképzelhető, hogy két független jelenségről van szó, amit valószínűsít, hogy a kézremegés stresszes helyzetekben jelentkezik. Egyszeri epilepsziás roham többeknél jelentkezett Covid fertőzést követően, így erre is érdemes gondolni, ha esetleg ebben érintett. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Komoly pszihés probléma.

Tisztelt Kérdező, Ennyire összetett és elhúzódó tünetek esetén nem könnyű ismeretlenül tanácsot adni. Általánosságban annyit mondhatok, hogy igen, a Frontin és a Duloxetin szedhetők együtt. A Duloxetintől várható a depresszív, szorongásos panaszok enyhülése. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita