• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        663

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim



        Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)


        • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)


        • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)


        • 2003 – Mediátor (közvetítő)


        • 2007 – Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok


        • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása


        • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara


        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások


        • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, Az álmosságot okozó mellékhatás várhatóan néhány nap alatt csökken. Az antimániás hatás pontos kialakulására nem tudok pontos választ adni. néhány nap alatt csökkentheti a tüneteket, de megtörténhet, hogy a mániás időszak végéig, - ami akár több hét, hónap is lehet, - csak mérsékli a tüneteket. Üdvözlettel, Dr Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ennyi idő alatt nem várható, hogy függőség alakuljon ki. Természetesen törekedni kell rá, hogy a minimális mennyiséget szedje, illetve elhagyja, amit lehetséges. Más gyógyszert nem gondolnék beállítani, - az antidepresszánsok jönnének szóba, - mert azok kialakulásának időtartama 2-4 hét. Lehetne próbálkozni egyéb, alternatív gyógymódokkal, pl. relaxációs technikákkal. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Neurológushoz kéne fordulni a kérdésével. Én még nem tapasztaltam olyat, hogy a tikkek idegkárosodást okoztak volna. Indokolt lehet a fogászati- és a fül-orr-gégészti vizsgálat is. Mindezek negatív eredményeit követően felmerül a pszichiátriai gyógyszer beállítása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ezek a kérdések, kételyek, szorongások elég általánosan felmerülnek ebben az életkorban. Annyit tudok írni ezzel kapcsolatban, hogy az ember szexuális irányultsága nem változik meg egyik napról a másikra. Ha a szorongásai nem csillapodnak, javaslom, hogy keresse fel egy kollégámat személyesen. A Nevelési Tanácsadókban talál képzett pszichológusokat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Gaszner professzor és Horváth főorvos eltérő diagnózisából is látszik, hogy a pszichiátriai zavarok sokszor nehezen, és csak hosszútávon diagnosztizálhatók. Ezért a leírása alapján én nem mernék erre vállalkozni. / lehet elhúzódó depresszív állapot, személyiségzavar, vagy akár ezek kombinációja.../ Inkább arra biztatnám, hogy keresse fel egy kollégámat, ha a tünetek megterhelőek, szenvedéssel járnak, vagy veszélyeztetőnek érzékeli őket akár magára, akár másokra nézve. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nem tudom, fordult-e már személyesen pszichiáterhez, de - gondolom, - érdemes volna. A kiterjedt ideges- és szorongásos tüneteket gyógyszeres- és pszichoterápia is képes oldani. Emellett meg lehet próbálkozni relaxációs gyakorlatokkal / pl. autogén tréning / is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Valószínűleg több betegség kombinációja okozhatja a panaszait. A magas vérnyomás mellett nőgyógyászati probléma is sejthető a korai vérzés elmaradás hátterében. Emellett a szorongások, és az ennek talaján fellépő testi tünetek súlyosbítják a panaszokat. Mindegyik betegséget ki kéne vizsgáltatni, és szükség esetén gyógyszeresen kezelni. A szorongásos panaszokkal, pánikrohamokkal egy kollégámhoz érdemes fordulni. a beállított gyógyszeres kezelés előnyösen hathat a vérnyomás problémákra is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A fellépő, kényszeresen jelentkező, agresszív gondolatokat kényszergondolatnak nevezzük. A szorongásos betegségek csoportjába tartozik. Nem alakul ki belőle skizofrénia. A kényszergondolatok megmaradnak a gondolatok szintjén, nem fordulnak át cselekedetekbe. Persze kínzó szorongással járnak, és nagyon megterhelik a benne szenvedő életét. Ezért mindenképp azt javasolnám, hogy keresse fel egy kollégámat. Pszichoterápiával, - és gyógyszerrel is - oldható ez a betegség. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az, hogy mi lehet az oka, az további vizsgálatokat igényel. Háziorvosához érdemes fordulni ez ügyben. Mivel a serotonin nem jut át a vér-agy gáton, a vérben / vagy vizeletben / talált magasabb érték önmagában nem jelenti azt, hogy bármiféle pszichés hatással számolni kéne.A központi idegrendszerben egyébként a serotonin alacsony szintje szokott pszichés problémákat / depressziót, szorongást/ okozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A szociális fóbia és a generalizált szorongás két egymástól elkülöníthető szorongásos zavar. A kolléga, aki felállította a diagnózist, személyesen találkozott Önnel, úgyhogy az ő véleményére kéne hagyatkozni. Én ezt semmiképp sem tudom megcáfolni. Napi 5 jó dolgot felírni, szerintem, - jó kezdet. Ezzel el lehet indulni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Egy hét szedés alatt valóban nem alakulhat ki hozzászokás a Frontinhoz. Elhagyását követően azonban megjelenhetnek szorongásos tünetek, a fejfájás, derealizációs élmény is lehet ilyen. Próbaképpen meg lehetne próbálni ismét bevenni egy fél Frontint, megtapasztalni, hogy hat ez a tüneteire. Amennyiben oldja őket, ez megerősíti a szorongásos eredet valószínűségét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Rexetin az, amit mindenképp hosszabb időre,/általában min. 6 hónapra/szoktunk beállítani. Idő kell a hatás kialakulásához és a tartós jó állapot rögzüléséhez is. A Xanaxot ezzel szemben érdemes csökkenteni, elhagyni, mihelyt jobban érzi magát. Ez utóbbihoz ugyanis hozzászokás alakulhat ki. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ilyen hosszú Xanax szedési időszak után hosszú időt igényel a gyógyszermentes állapot visszaállása. Az alvás nagyon érzékeny " funkció", könnyen alakul ki zavara lelki- vagy testi bajok, külső ingerek hatására. A bevált teák mellett esetleg relaxációs módszerek / pl. autogén tréning/ elsajátítását, esti-éjszakai alkalmazását javasolnám. Ha tartósan fennáll az alvászavar, be lehet állítani olyan antidepresszáns, ami hatékonyan támogatja az alvást, és nem okoz hozzászokást. Persze ezeknek is lehetnek kellemetlen mellékhatásai. Írtam egy cikket az alvászavarokról, talán segítségére lesz: http://harmoniamuhely.hu/amikor-nem-megy-az-alvas-az-alvaszavarokrol/ Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nagyon meg vagyok lepve, ha kollégám ilyennel fenyegette. Nem szokott a kevert szorongásos-depressziós zavarból skizofrénia a kialakulni. Ugyanakkor valóban lehet kockázata annak, ha tartósan fennállnak a tünetei. Elsősorban az életminőségre,közérzetre, kapcsolatokra, másodlagosan a fizikai állapotra is hatással lehetnek a lelki tünetek. Ezért azt tanácsolnám, hogy feltétlenül igyekezzen úrrá lenni a panaszokon, ha kell gyógyszer, vagy pszichoterápiás segítség igénybe vételével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Levetiracetam étvágytalanságot és alvászavart is okozhat. Ha mostanig fennállnak a tünetek, beszélni kéne a kezelőorvosával ismét, és kezdeményezni kéne a gyógyszerelés átállítását. Sok esetben a kezdeti mellékhatások oldódnak a szedés során. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita