• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        737

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim



        Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)


        • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)


        • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)


        • 2003 – Mediátor (közvetítő)


        • 2007 – Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok


        • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása


        • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara


        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások


        • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, Az Adipex-75 nem gyógyszer, hanem gyógyhatású készítmény, így az interakciós vizsgálattokkal nem vethető össze a Floxettel. Ezért biztos választ nem tudok adni sajnos. A stimuláns, nyugtalanságot keltő hatása biztosan nehezíti azon pszichiátriai tünetek gyógyulását, amire antidepresszáns gyógyszereket, - pl. Floxetet - adunk. Általánosságban azt tudom mondani, hogy a stimuláns hatású szerek nehezebben szedhetők szorongásos betegségekeben, vagy hangulati zavar esetén. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ismeretlenül nem vállalkoznék diagnosztizálásra. Az elvégzett vizsgálatok negatívak, illetve lezajlott vírusfertőzést valószínűsítnek. Én arra gondolnék, hogy a lezajlott betegség és a megterhelő iskolakezdés együtt válthatta ki ezt a szorongásos állapotot. Ezt megerősítendő azonban jó volna, ha felkeresné személyesen egy kollégámat. Azt is el tudom képzelni, hogy jó lenne átmenetileg szorongásoldó gyógyszert szedni. Üdvözzlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Kár, hogy nem tud személyesen kollégámhoz fordulni, ezt javasoltam volna elsőként. A marihuána leírt napi mennyisége nem kíván drog elvonó kezelést. A Xanax helyettesítheti átmenetileg a marihuána nyugtató hatását, de egyénileg eltérő mértékben kialakul a hozzászokás néhány hónap, vagy 1-2 év alatt. Az anyukájával kapcsolatos félelmeit pszichoterápiás kezelés keretében lehetne kezelni, feloldani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Rivotril, - mint ahogy a Grandaxin is, - egyénileg eltérő módon hat. Ezért elképzelhető, hogy jobb tapasztalatai lennének a Grandaxinnal, de ezt ki kéne próbálni. A Rexetinből a 60 mg a megengedett maximális dózis, ha ebben a mennyiségben nem hatékony, akkor lehet, hogy ennek a lecserélésben kéne gondolkodni. Ebben az adagban akár ez is felelős lehet a mentális működésben megmutatkozó panaszokért. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy keresse fel egy kollégámat. Gyógyszeres-, és/vagy pszichoterápiás segítséget is kaphat. Segítségére lehet a pszichoterapeuta az édesanyja elvesztése okozta trauma feldolgozásában, a belső biztonságérzet visszaszerzésében. Emellett relaxációs, vagy meditatív módszerek is hasznosak lehetnek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Talán annyit próbáljon meg beiktatni, hogy ha érzi a roham közeledtét, akkor kikéredzkedik a teremből. Talán már az is hoz megnyugvást, hogy nem hozza magát kellemetlen helyzetbe. Ha kiment, akkor már kezelhetőbb lesz a helyzet, talán elfutni sem kell. Ha nem tudja kezelni a pánikrohamokat, lehet, hogy átmenetileg érdemes visszaállni gyógyszeres kezelésre. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Igen, meg lehet próbálkozni a fluoxetinnel, bár azonos gyógyszercsoportba tartozik, mint pl. a Citapram. A gyógyszerek hatása és mellékhatása azonban egyedileg eltérő, és nem lehet megmondani, hogy adott személyre pontosan hogyan fog hatni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, smeretlenül azt tudom csak tanácsolni, hogy a leírt panaszait ossza meg a kezelőorvosával, és együtt dolgozzanak azon, hogy a gyógyszerek változtatásával, illetve pszichés támogatással a panaszait minimalizálják. Nem törvényszerű, hogy ilyen érzésekkel kellkjen kűzdenie folyamatosan. Emellett fontos lenne megtalálni azokat az aktivitásokat, embereket, amik, ill.akik segítenek a mindennapokat feltölteni hasznos és érdekes élményekkel. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Írtam egy cikket ebben a témában, ha elolvassa, bővebb tájékoztatást kaphat. https://harmoniamuhely.hu/psziches-zavarok-kezelese-a-terhesseg-es-a-szoptatas-soran/. röviden azt tudom írni, hogy a Frontin rendszeres szedése nem tanácsos a terhesség és a szoptatás időszakában. 1-1 alkalmi bevétel nem okzhat gondot, de én rendszeresen nem javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Nem okozhatott maradandó elváltozást a drog. A pszichológus segítségére lesz a szorongások oldásában, és az alvási paralízis is enyhülni fog, ill. várhatóan meg fog szűnni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Úgy tűnik, hogy nem oldódott meg ez a probléma a pszichológussal folytatott munka során. Ha úgy itéli, hogy indokolatlanok ezek a gondolatai, vissza kéne menni a kezelőjével, és tovább dolgozni ezen a problémán. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Több lehetőséggel is lehet próbálkozni a munkahelyi stressz, feszültség oldására. Meg lehet próbálni új szabadidős tevékenységeket, sportot, stb. beiktatni a megterhelő munka mellett. Hozhat-e eredményt, ha megbeszéli a főnökével, hogy érzi magát, és együtt próbálnak változtatni a helyzeten. Ha erre nincs lehetőség, akkor lehet kérni segítséget a feszültség és szorongások oldásához. Ez lehet gyógyszeres, és/vagy pszichoterápiás segítség. És persze adott a munkahely váltos lehetősége. Gondolom, az állami szférában sem egyformán megterhelő a munka. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Valóban nem egy konkrét kollégára gondoltam. Állami egészségügyben, - Ideggondozóban, Mentálhigiénés Központban/, vagy pedig a magánellátás keretében. Ez utóbbi esetben az interneten tud tájékozódni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Felnőttként is lehet kapni felmentést, ha diszkalkúlia igazolódik. Pszichológust kéne megkeresni, aki végez ilyen irányú vizsgálatokat. Lehet, hogy pályaválasztási tanácsadóban is tudnak segíteni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az alvásparalízis nem betegség. A mozgásszervi központ előbb kerül inaktív állapotba, mint a tudat, emiatt jelentkezik. Elképzelhető, hogy a szorongásos állapot, amit a drogos élmény kiváltott, hatással van az ellazulásra,éberen tartja. A Rivotril átmeneti szedése segíthet a kellemetlenség leküzdésében. Ha néhány hét alatt nem sikerül túl jutni rajta, érdemes felkeresni egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó