Dr. Pálvölgyi Rita

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.

Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.

Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.

Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.

Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.

Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.

Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.

A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.

Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.

Egyéb tevékenységeim

Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.

Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.

Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.

A terápia keretei, folyamata

 • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.
 • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.
 • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.
 • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).
 • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.
 • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.

Képzettségeim:

 • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar
 • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)
 • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)
 • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)
 • 2003 – Mediátor (közvetítő)
 • 2007 – Integratív pszichoterapeuta

Egyesületi tagságaim:

 • Magyar Orvosi Kamara
 • Magyar Pszichiátriai Társaság
 • Magyar Családterápiás Egyesület
 • Magyar Pszichoanalitikus Társaság
 • Integratív Pszichoterápiás Egyesület
 • Országos Mediációs Egyesület

Milyen problémával fordulhatnak hozzám:

 • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások
 • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),
 • kiterjedt szorongásos panaszok,
 • alvászavarok
 • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása
 • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara
 • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások
 • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is

Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.

Telefonszámom: 06/20-9419-096

e-mail címem: [email protected], [email protected]

Legutóbbi válaszai

Diagnózis felülbírálat

Tisztelt Kérdező, A két diagnózis egyike sem olyan, ami miatt eltiltanák a szakmája gyakorlásától. A diagnózist átírni, megsemmisíteni nem lehet, hiszen a már szerepel az Ön egészségügyi dokumentációjában. Azt azonban nem gondolnám, hogy ennek az egész életére kihatással kéne lenni. / hivatalosan van lehetőség az Ügyfélkapun keresztül belépve a Lakossági portálra, szabályozni, hogy a kezelőorvosai közül ki láthassa ezt a dokumentumot/. Egyebekben pedig ez bizalmas információ, ami nem osztható meg erre illetéktelen személyekkel. Ugyanakkor azt gondolnám, hogy mindenképp érdemes pszichoterápiás segítséget kérnie, elkerülendő az esetleges hasonló helyzeteket, megérteni a háttérben húzódó érzéseket, illetve változtatni az élethelyzeten, amennyiben ez indokolt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Pánikbetegség

Tisztelt Kérdező, Tekintettel arra, hogy a Xanax hosszabb távon függőséget okozhat, néhány hét elteltével, - ha nem csillapodnak a félelmei, - érdemes felkeresni egy kollégámat, és gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás segítséget kérni. Antidepresszánssal szoktuk felváltani a szorongásoldókat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Krónikus Fáradtság

Tisztelt Kérdező, Sajnos az nem állapítható meg ezek alapján, hogy mi áll a fáradság hátterében. Maga a szorongásos-depressziós betegség is okozhatja ezt, vagy lehet az esti Yarocen reggeli hatása. Rövid idő elteltével a Helex elvonásos tünetére nem gondolnék. / De pl. a COVID-ra akár igen/. Úgyhogy egészében azt tudom mondani, hogy tovább kell keresni, hogy mi állhat a háttérben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Mellkasfàjdalom

Tisztelt Kérdező, A reflux panaszok nem oldódnak mindenkinél azonnal a terápia hatására. Lehet, hogy az húzódik el. A mellkasi fájdalom gyakran szorongásos tünet. Nem kell, hogy feltétlenül rohamokban jelentkezzen. Esetleg meg lehet próbálni, hogy oldódik-e nyugtató hatására. Ha igen, az a szorongásos eredet mellett szól. Ez esetben talán érdemes felkeresni egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Rexetin mellékhatása

Tisztelt Kérdező, A Rexetin hatása lassan alakul ki, akár egy hónapot is igénybe vehet. A terápiás adagja pedig 20 mg, tehát 1 tabletta. Amennyiben egy hónap után nem oldódik a szorongás kellő mértékben, indokolt lehet új készítmény kipróbálása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita