• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        857

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim



        Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)


        • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)


        • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)


        • 2003 – Mediátor (közvetítő)


        • 2007 – Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok


        • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása


        • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara


        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások


        • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, A leletek alapján krónikus, jobb oldali arcüreggyulladás találtak a tünetek hátterében, emellett orrsövény ferdülést. a szorongásos panaszok ez esetben nekem másodlagosnak tűnnek. Elsőként a fül-orr-gégészeti problémát kéne rendezni. Ha pedig refluxot is diagnosztizáltak, akkor erre szedni az előírt készítményt. Nem gondolom, hogy pszichiátriai természetű a probléma. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Igen, a Helex a Xanax utángyártott készítménye. Azonos hatóanyagot tartalmaz. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Sem az Anafranil, sem a Duciltia nem szokott fokozott merevedést okozni, inkább a szexuális működés lanyhulása szokott megjelenni, mint mellékhatás. A Trittico azonban okozhat gyakori merevedést, ha még mindig szedi, lehet, hogy az okozza a fenti tünetet. Ha nem ez igazolódna, azt javasolnám, hogy egyeztessen kezelőorvosával egy másik antidepresszáns beállításáról. A mellékhatások kinél-kinél másképpen jelentkeznek, és másképp reagálhatnak a különböző gyógyszerekre. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A neurológussal való kapcsolattartást továbbra is javaslom. Ha a tünetek változnak, vagy súlyosbodnak, ismételt konzultációt kéne kérni. Emellett valóban elképzelhető a tünetek lelki, kifáradásos eredete. Ezt azzal tudja esetleg ellenőrizni, ha megfigyel, hogyan hat a Xanax bevétele a tünetekre. Ha enyhíti, ez valószínűsíti a lelki eredetet. A gyógyszerek mellett pszichoterapeutával való konzultáció, szükség esetén pszichoterápia is szóba jön. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A tünetek hátterében többféle belszervi betegség állhat, / kezdve a vérnyomás-, vagy vércukor eséssel/, melynek kivizsgálását a háziorvosánál kéne kezdeményezni. A szorongásos eredetet, pánikbetegség meglétét pszichiáter kolléga tudná felmérni személyes találkozás során. Ha ezek fennállnak pszichoterápiás és/vagy gyógyszeres kezelés szóba jön. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A tünetek kivizsgálására elsősorban neurológus bevonását javasolnám. Emellett felhívnám a figyelmét, hogy az Alprazolan tartalmú készítményekhez idővel hozzászokik a szervezet. Amit a szemmozgásokkal kapcsolatban ír, azt többször tapasztaltam már gyógyszer elvonásos tünetként. Lehet, hogy a kialakult addikció okozta hiánytünetek lépnek fel a bevételt megelőző időszakban. Ezt tudja ellenőrizni, ha a gyógyszer bevételét követően enyhülnek, vagy megszűnnek a tünetek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A terhesség alatti antidepresszáns szedését mindig egyedi mérlegelés alapján kell eldönteni. Ezért azt tanácsolnám, hogy pszichiáterével beszélje át a kérdést. Küldök egy cikket ezzel kapcsolatban, ami az általános állásfoglalást, szakmai protokollt írja le.: https://harmoniamuhely.hu/psziches-zavarok-kezelese-a-terhesseg-es-a-szoptatas-soran/ Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Talán érdemes lenne néhány vizsgálatot kezdeményezni, kizárni szervi betegség meglétét.Nem tudom kizárni, hogy pszichés eredetű lenne a jelenség, de nem találkoztam még hasonlóval. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A kérdése alapvetően neurológushoz tartozik, ők kezelik az organikus idegrendszeri betegségeket. A képalkotó eljárások eredményeit a klinikai képpel összevetve tudják jól értékelni, úgyhogy akkor tudnak érdemi információhoz jutni, ha édesanyját és a leletet is látja neurológus. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Igen, lehet együtt adni. Én törekszem arra, hogy egy készítménnyel oldjam a tüneteket. Más kollégák a kombinált antidepresszáns kezelésben látják a jobb lehetőséget. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Több probléma is állhat a háttérben. Ezt én ismeretlenül nem tudom megfejteni, találgatni pedig nem szeretnék. 33 hónap nagyon hosszú idő, ez nem egy átmeneti megingás, fáradtság. Én azt feltételezem, hogy a párjának kell, hogy legyen erről pontosabb tudása, tapasztalata. Ha valóban a fáradtság áll a háttérben, az viszont belszervi kivizsgálást, pszichiátriai konzultációt tesz szükségessé. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt nem tudom elképzelni, hogy ne lehessen segíteni ezeken a panaszokon 21 éves korban. Meg kéne találni a megfelelő megoldást. Ha nem segített egy, vagy két kolléga, akkor keresni kéne mást. Az is lehet, hogy nem tudott megbízni bennük, nem tudta feltárni a mélyebb problémákat. Az, ha valakinek ilyen mértékben vannak önértékelési problémája, annak feltétlenül oka van, amire rá kéne jönni. Egyedül, vagy segítséggel. Nem szabad belenyugodni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Mivel nem tudom, mik is azok a gondolatok, amik gyötrik, nem tudom egyértelműen javasolni a gyógyszer bevételét. Feltételezem, hogy a kollégám a személyes találkozás alapján megfelelő készítményt írt Önnek. Általánosságban azt tudom mondani, hogy a Scippa jó készítmény, 1-2 hét elteltével hatékonyan oldja a szorongásokat és a depressziós állapotot. Ha mostanig nem enyhültek a panaszai, én azt tanácsolnám, hogy próbálja meg azt is szedni a Frontin mellé. Később pedig keresse fel ismét személyesen a kollégát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ezek lehetnek szorongásos tünetek. Ilyen esetben, mikor a közelben él meg valamilyen fenyegető betegséget, azonosulhat annak problémájával, tüneteivel. Nagy valószínűséggel az Ön esetében is erről lehet szó, és remélhetőleg az elmúlt hetekben csökkentek is a szorongásai. Ha mégsem így lenne, azt tanácsolom, esetleg forduljon egy kollégámhoz, illetve mammográfiás vizsgálattal ki lehet zárni az emlő elváltozás lehetőségét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Kb. 1 hét múlva kiderül, hogy hoz-e változást a Scippa. Ez valóban depressziós és szorongásos tünetekre használ elsősorban, úgyhogy ha nem hoz változást, jelezni kell a kezelőorvosának. Akár úgy, hogy együtt keresik fel őt, és Ön is elmondja a tapasztalatait. Az alkohollal kapcsolatban egyet értek Önnel, nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy a szorongás oldására használják a paciensek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés