• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        816

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim



        Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)


        • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)


        • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)


        • 2003 – Mediátor (közvetítő)


        • 2007 – Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok


        • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása


        • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara


        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások


        • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, Az ébredés és alvást megelőző állapot úgy nevezett megváltozott tudatállapot, amikor nappal elfojtott érzések, gondolatok juthatnak felszínre. Ebben az állapotban a lelki védekező apparátus is gyengült, könnyebben válhat kiszolgáltatottá az ember ezeknek a feltörő impulzusoknak. a nappali órákban pedig rögzülhetnek, stabilizálódhatnak ezek a félelmek.A fóbiák egyike egyébként a haláltól való félelem, thanatofóbia. Érdemes felkeresnie egy kollégát, pszichoterápiás segítséget kérni. A szorongások hátterében mindig megtalálhatók az egyéni okok, életesemények. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ismeretlenül, az előzmények, diagnózis ismeretének hiányában nehéz válaszolni. Ha csak az alvászavarra és a hízásra koncentrálunk, akkor felmerülhet alvást támogató antidepresszáns adása, ami kevésbé, vagy egyáltalán nem hizlal / Miagen pl../ De ezt össze kell egyeztetni az egyéb mentális problémákkal. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A fenti gyógyszert meghatározott panaszokra, tünetekre írta fel a kezelőorvosa. Arról nem ír a levelében, hogy ezek hogyan alakultak, ill. alakulnak a gyógyszer szedése, vagy elhagyása esetén. A leírtak a készítmény mellékhatásai. Amennyiben ezek ilyen zavaróak, akkor mégiscsak a gyógyszert felíró kollégával kéne megbeszélni, hogyan alakult az állapota az elmúlt két évben, mit tapasztal az Amisulpride szedésével kapcsolatban. Csökkenteni is lehet a gyógyszert, vagy áttérni más készítményre, és természetesen el is lehet hagyni, ha ezt a hogyléte megengedi. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A leírt tünetek szorongásos zavarok. A zárt helyen fellépő szorongás, feszültség agorafóbiának nevezzük. Ez gyakran társul a pánikbetegséghez. Az egyéb helyzetekben fellépő szorongások valamilyen régi emlékhez, korábbi tünetekhez kapcsolódhatnak és ilyen módon aktiválódnak. Ha a megadott gyógyszerek mellett is fennállnak a panaszai, érdemes próbálkozni más lehetőségekkel: Gyógyszerváltással, relaxációs módszerekkel, pszichoterápiával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A szoptatás során a szerotonin visszavételt gátló antidepresszánsokat szoktuk ajánlani szükség esetén. ezek közé tartozik a Cipralex is. A nyugtatók szedése nem javasolt, mert a baba szervezetébe jutva aluszékonyságot, a fejlődés lelassulását okozhatja. Relaxációs módszerek gyakorlása hasznos lehet, néha ki tudják váltani a gyógyszereket. Részletesebben talál információt a honlapomon: https://harmoniamuhely.hu/psziches-zavarok-kezelese-a-terhesseg-es-a-szoptatas-soran/ Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Telefonon nem, hanem ezen a felületen tudunk értekezni egymással. A stilnox hosszabb távon biztos nem a legjobb megoldás, mert hozzászokik a szervezet. Tartós depresszió esetén antidepresszáns beállítása javasolható. Ezt apukájának kell kezdeményezni, akár házorvoson keresztül az állami ellátás keretein belül, akár magánorvosnál. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A szerotonin visszavételt gátló antidepresszánsokat adjuk terhesség során, ha szükséges. Ugyanakkor mindig gondos egyéni mérlegelést kíván, hogy érdemes-e bevállalni a gyógyszer okozta minimális kockázatokat. Egy hónappal a gyógyszerszedés után már gyakorlatilag gyógyszermentesnek számít. Küldök egy linket a honlapomról. Ot részletesebben leírtam a terhesség és szoptatás alatti gyógyszerszedéssel kapcsolatos tudnivalókat. https://harmoniamuhely.hu/psziches-zavarok-kezelese-a-terhesseg-es-a-szoptatas-soran/ Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ismeretlenül, kevés információból nem tudok biztos választ adni. Lehet a drog késői hatása, gondolat-emlék betörések formájában. Lehet depresszió is, bár arra a leírt emlékképek nem jellemzőek. Azt tanácsolnám, hogy forduljon személyesen egy kollégámhoz. Akár beszélgetés során, akár pszichológus által elvégzett tesztekkel közelebb lehetne jutni a válaszhoz. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A leírás talán a szociális fóbiára illik leginkább, de diagnózist megállapítani csak személyes beszélgetés alapján szoktunk. Azt tanácsolnám, hogy keresse fel személyesen egy kollégámat, hogy választ kapjon a kérdésére, és segítséget is a változtatáshoz. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ezekre a kérdésekre a kezelőorvosa adhat választ. Az állapota, az előzmények, a diagnózis ismerete nélkül erre nem vállalkozhatok. Annyit tudok mondani a Lamolepről, hogy azt valóban tartós szedésre szoktuk beállítani, és a feladata, hatása a visszatérő hangulati ingadozás megelőzése, mérséklése is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az érettségi környéki feszültségek sok fiatalt megviselnek. Erre még rátevődik a korona vírus okozta bizonytalanság. Könnyen lehet, hogy a fia tünetei csak átmenetileg jelentkeznek, és néhány hét alatt lecsengenek. Ha nem így lenne, akkor érdemes személyesen szakember segítségét kérni. A Hova tabletta mellett relaxációs gyakorlatok elsajátítása is hasznos lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt tudom javasolni, hogy ugyanezt mondja el a kezelőorvosának. Mesélje el neki, hogy milyen jól tudta magát érezni korábban, de a jelen helyzeten nem tapasztal javulást. Valószínű, hogy a kezelője egy idő után változtat a gyógyszerelésén, ha továbbra sem javul helyzet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Úgy tűnik, hogy a kiabálás valóban nem vezet jóra. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy nem beszélhet az érzéseiről, inkább csak azt, hogy máshogy kéne beszélni az érzéseiről. Ez talán segít a párjának abban, hogy ő is higgadtabban reagáljon a kritikára. Az indulataik egymást provokálják. Hasznos az is, ha egy feszültebb szituációra később visszatérnek, és higgadtabban újragondolják együtt. A bizalom lassan épül újra, de ha megtapasztalja a párja igyekezetét, ez biztosan segítségére lesz. A párterápia egyébként arra jó, hogy konkrétan az Önök helyzetére tudjon reagálni a terapeuta, így sokkal hatékonyabban tud segíteni a változtatásban. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Előre szeretném a bocsájtani, hogy az internet világában nagyon sok fiatal " nő fel" az internetes szexen, ami aztán megszokássá,- mintegy alternatív - szexuális aktivitássá válva fennmarad. Tehát a jelenség nem ritka egyáltalán. Vélhetően ez lassan alább is fog hagyni. Addig is azt tanácsolnám, hogy próbálja tudatosan kerülni azokat a helyzeteket, amik később lelkiismeret formájában visszaütnek. Ha pedig kritikusnak érzi a helyzetet, keresse fel egy kollégámat, - akár szexuálpszichológust - személyesen. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Remotiv extra szedése nem javasolt a szerotonin visszavételét gátló antidepresszánsokkal, így a Scippával sem. A Scippa hatása ugyanakkor feleslegessé is teszi az orbáncfű tartalmú szerek szedését. Ezért azt javasolnám, hogy válasszon a kettő közül. Enyhébb tünetek esetén a Remotiv, erősebb depressziós, vagy szorongásos panaszok esetén a Scippa javasolható. A Frontin mindkét szerrel szedhető. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés