• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        699

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim



        Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)


        • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)


        • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)


        • 2003 – Mediátor (közvetítő)


        • 2007 – Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok


        • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása


        • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara


        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások


        • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, Ha nem szeretne gyógyszert szedni, akkor relaxációs technika, - pl. autogén tréning- gyakorlását, elsajátítását javasolnám.Természetesen egyéb pszichoterápiás módszerek is szóba jönnek, de ezek időigényes módszerek. Gyógyszerek közül a nyugtató, - pl. Rivotril -, vagy antidepresszánsok jönnek szóba. Ez utóbbiakat tartósan kell szedni, legalább fél évig. Elhúzódó tünetek esetén ezek szedése már javasolható. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az Atarax a difenilmetán gyógyszercsorotba tartozik, alapvetően antihisztamin hatású készítmény, melyet a nyugtató hatása miatt használnak ideges jellegű testi panaszok kezelésére is. Hatása enyhébb, mint a benzodiazepin típusú nyugtatóké / Xanax, Frontin, Rivotril, stb/. Nem kell tartani a fenti gyógyszerek hozzászokást okozó mellékhatásától. Hosszútávú szedése ezért sokkal kevésbé problémás. Ön kis adagot szed, és - úgy tűnik, - ez is hatásos, úgyhogy ennek további szedése javasolható. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A tünetek súlyosságától is függ, de általánosságban azt mondhatom, hogy a skizofrénia "erős" diagnózis ebből a szempontból. Érdemes az egyéb meglévő diagnózisokat, betegségeket is mellé sorakoztatni. Tanácsolnám akikérni a háziorvosa véleményét, aki ezt a folyamatot kézben fogja tartani, ha elindul. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A szorongás egy tünet, hogy mi áll ennek a hátterében, az egyénileg különböző. Ezért általánosságban nem megválaszolhatók ezek a kérdések. Azt tanácsolnám, hogy forduljon személyesen egy kollégámhoz, és próbálják együtt megtalálni az egyéni okokat. Az, hogy enyhülnek a panaszai Rexetin mellett, az-minden esetre,-jó jel. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Az általánosan érvényes szakmai protokoll hangsúlyozza, hogy mindeg egyénileg kell mérlegelni a döntést a terhesség és a szoptatás alatti, - pszichés működésre ható, - gyógyszerek szedését illetően. Ha a kockázat, a szorongás mértéke, a hangulat mélysége szükségessé teszi, akkor szerotonin visszavételt gátló antidepresszáns indokolt beállítani. Ezek mellékhatását találták a legminimálisabbnak a terhességi-szoptatási időszakban. A Frontin rendszeres szedése nem javasolt. Fejlődési rendellenességgel nem, de esetlegesen lassabb fejlődéssel, születéskor rosszabb Apgar értékekkel kell számolni. A szerotonin visszavételt gátló antidepresszánsok között a Cipralex a kedvezőbb profilú szerek közé tartozik, így szükség esetén beállítható, - állandó pszichiáteri ellenőrzés mellett. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A szorongásos és hangulati betegségeket sokszor nehéz egymástól élesen elválasztani. A menopauza sokszor jár pszichés tünetekkel. A honlapomon található cikkből többet megtudhat erről: http://harmoniamuhely.hu/valtozokor-a-noknel-es-a-ferfiaknal/. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A teljesítmény szorongás, a megfelelési kényszer könnyen vezethet működési zavarokhoz a szexben.Ebből hiba lenne levonni azt a következtetést, hogy a saját neméhez vonzódik. A kapcsolatok elején jelentkező teljesítmény szorongás idővel elmúlik, mikor természetessé válik az együttlét. Addig érdemes ezt partnerével megbeszélnie, ő is segítségére lehet abban, hogy leküzdje a szorongásokat. Üdvözlettel: Dr- Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, 2.5 hónap alatt valóban ki kellett már alakulni a Rexetin hatásának. A gyógyszeradag emelése és a gyógyszerváltás is felmerül. Emellett pszichoterápiás folyamat segítheti a szorongások hátterében álló lelki tartalmak feltárásában, illetve a szorongások leküzdésében. Hogy mi állhat a szorongások hátterében, és ez mihez vezethet, erre nem tudok felelősen válaszolni. Annyit mindenképp írhatok, hogy a szorongásos betegségek döntő többsége nem jár elmezavarral. A pánikbetegségnek pedig része a " megőrüléstől" való félelem. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Lehet ennek különböző oka.Érdemes egy személyes konzultáció, vagy terápiás folyamat során utána járni. Lehet a szexuális motiválatlanság depresszió része, elfojtott lelki tartalmaké, személyiségzavar része, vagy túlzott alkohol- vagy szerhasználat következménye. Egyiket sem állítom persze, hogy az okozná, de ezek mind vezethetnek szexuális zavarhoz. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A Frontinnal az a gond, hogy hozzászokik az ember néhány hónap alatt, és aztán egyre nagyobb mennyiség kell. Mégis azt tanácsolnám, hogy mégis próbáljon a kezelőorvosával találni egy olyan antidepresszánst, ami tolerálható, és jól is hat. Biztosan van ilyen. Emellett pszichoterápiás lehetőségét is javaslom mérlegelni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ezt csak a kezelőorvosával tudja rendezni. Látni kéne, hogy mi az ok, ami miatt visszautasítja ezt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Elnézést a késői válaszért. A tünetek alapján valószínűsíthető a depresszió, de ennek kivizsgálása mindenképpen javasolt. Idős korban testi, - vagy induló idegrendszeri - betegségek velejárója is lehet a depresszió. Mindenképp érdemes személyesen felkeresni egy kollégámat, aki a szükséges kivizsgálásokat is kezdeményezheti. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A szédülés okát kéne tudni először. a Xanax csökkentése is okozhat szédülést átmenetileg, elvonásos tünetként. Emellett a szédülés lehet maga is lelki eredetű, amit a magasabb Xanax mennyiség tudott megszüntetni. Ezen kívül egyéb, - testi eredetű - probléma is állhat a tünet hátterében. Ha lalki eredetű a panasz, felmerül antidepresszáns beállítása a Xanax helyett, vagy mellett. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, 1-1 tabl. Frontin alkalmi bevétele több év alatt vezet csak hozzászokáshoz. A pszichoterápia mellett ez valószínűleg nem fog bekövetkezni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A családon belüli halmozódás alacsony értéket, néhány százalékot mutat. az átlagos megjeelnés 2-5 ezrelék, ez emelkedik kissé családon belül. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita