• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        785

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim



        Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)


        • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)


        • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)


        • 2003 – Mediátor (közvetítő)


        • 2007 – Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok


        • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása


        • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara


        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások


        • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, A torokban jelentkező gombóc érzés jellegzetes szorongásos panasz. Egyáltalán nem kizárt, hogy ebben a helyzetben fokozódnak a szorongásai, és ilyen formában jelentkeznek. Ezt különösen valószínűsíti, hogy akkor jelentkezik, ha figyel rá. Meg lehet próbálkozni kis adag nyugtató bevételével. Ha ettől elmúlik a tünet, ez tovább valószínűsíti a pszichés eredetet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Pszichiáter kezelőorvosa illetékes intézményi elhelyezést kezdeményezni. A gyógyszert visszautasító paciensek esetén mód van un.depó injekciók adására, amit mondjuk csak havonta 1x kell adni. A kérdéseikkel, aggodalmaikkal szintén a területi Ideggondozóhoz, a kezelőorvoshoz érdemes fordulni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Én is valószínűnek tartom, hogy pánikrohamok jelentkezhettek a fiánál. Az ott-alvós buli aktiválhatta a szorongást, ami később különböző ingerek re ismét aktiválódott. A Floxet antidepresszáns, alkalmas a fenti pánik rohamok oldására. a Sanval erős altató, inkább az elhagyását javaslom. A Floxet is segíthet az alvásban, ha kifejlődött már a hatása. Ez azonban akár egy hónap is lehet. Meg lehet próbálni akár mindkét gyógyszer elhagyását is, hiszen lehet, hogy lassan magától is oldódik a szorongás. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Idős korban az altatókkal óvatosan kell bánni, mert felhalmozódhatnak a szervezetben, kábaságot, koordinációs zavart, a reflexek gyengülését okozva. Csökkentett adaggal lehet próbálkozni. A Yarocen adagjának az emelése szintén lehet egy lehetőség. A 25 mg Velaxin is alacsony dózis, lehet próbálkozni az emelésével. Ezek mellett a Miagen is lehet jó alvást támogató készítmény idős korban is. A kezelőorvosával kéne megbeszélni, hogy milyen változtatást javasol. További információt találhat a honlapomon: https://harmoniamuhely.hu/amikor-nem-megy-az-alvas-az-alvaszavarokrol/ Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy keressen ismét pszichiátert a jelenlegi lakóhelye közelében. A leírás alapján erőteljes hangulati ingadozással küzd. Ennek mértékét, a szükséges terápiát a kolléga személyesen tudja megállapítani. Egyet kell értenem a partnerével abban, hogy a terápia keresése a helyes megoldás, gyógyszeres és/vagy pszichoterápia. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A lehető legkisebb adagot ajánlom, ami még segít a szorongás oldásában. Egyébként 3x 0.25 mg a terápiás adag. Egyénileg eltérő idő alatt alakul ki a hozzászokás, de hónapos távlatban mindenképp kell ezzel számolni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Gondolom, hogy Önnek válaszoltam az előző levélben is. Lehet szedni a Frontint, amíg kialakul a Yarocen hatása. Ez várhatólag 2-4 hét lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Igen, lehet szedni. Amíg nem alakul ki az antidepresszáns hatása, meg lehet támogatni szorongás oldással. Az utóbbit később majd el kell hagyni, nehogy hozzászokás alakuljon ki. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A fáradékonyság, dekoncentráltság hátterében többféle elváltozás állhat. A vérvétel jó kiindulópont lehet, de emellett még sok minden más is szóba jöhet. Körzeti orvosával kéne erről konzultálni. Lehetnek természetesen lelki okok is a háttérben. A szorongás, a depresszió egyaránt járhat ezekkel a tünetekkel. Ezért a kivizsgálás részeként pszichiáter kollégával való konzultáció is hasznos lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Sajnos erre nem tudok ismeretlenül válaszolni. A kezelőorvosok, akik ismerik Önt, pontos felvilágítással szolgálhatnak. Mondja el nekik a panaszait, tüneteit, ha kontrollra megy. Ha a kórházban már nem, akkor az Ideggondozóban lehetnek a segítségére. A leírt diagnózisok nem utalnak skizofrénia meglétére. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A csontrák egy adott helyen alakul ki, nem különböző pontjain a testnek. Azt javasolnám, hogy a hasi panaszokkal gasztroenterológushoz forduljon. A szorongásos panaszokat, hipochondriát pedig kollégám tudná hatékonyan kezelni, gyógyszerrel, és/vagy pszichoterápiával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Tekintse úgy, hogy most sem tudta elhagyni, de ez nem jelent végleges lemondást a későbbiekre vonatkoztatva. Mindig alakulhat úgy, hogy az életkörülményei változnak, csökken a feszültség, stressz az életében, és akkor lehet újból próbálkozni. Ezek a gyógyszerek egyébként szedhetők akár egy életen át is, - főleg, ha nem okoznak kellemetlen mellékhatást. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Valóban is adagot szed a Quetiapine-ből. 5 hónap szedés után nem szokott már új mellékhatás jelentkezni, ha mostanában jelentkezett, akkor nem valószínű, hogy a gyógyszer okozza. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, 17 évesen igen gyakori jelenség, amit a keresztfiánál tapasztalnak. Sokszor előfordul, hogy ez később a sportolás rovására, esetleg annak abbahagyására vezet. Ez egy nehéz, testileg, lelkileg megterhelő időszak, melyben nehéz az eligazodás. A nemi éréssel együtt járó nehézségek is megterhelik a kamaszokat. Az érzelmi veszteség szintén új lelki teherként jelentkezik az ő esetében. Remélhetően keresztfia nagyobb nehézségek, megingások nélkül vészeli át ezt a korszakot. Én nem értem pontosan, hogy erről miért ne tudnának szülei, hiszen velük él, ők tudják nyomon követni a hogyléte alakulását. Előfordul persze, hogy sérül a bizalmi kapcsolat a szülőkkel, és ilyenkor nehéz a fiatalnak őszintének lenni velük. Azt is el tudom képzelni, hogy lehetne beszélni az edzővel, megkérni, hogy fokozottan figyeljen ő is, próbálja bevonni a fiút a közös programokba. Egyébként pedig azzal, hogy őszintén elmondhatja Önöknek a problémáit, gondjait, már így is sokat segítenek neki. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Mindhárom gyógyszer hozzájárulhat a memóriazavarhoz, melyhez a skizoaffektív zavar tünetei is társulhatnak, különösen depresszív állapotban. Kezelőorvosával kéne megbeszélni, hogy tudna-e esetleg csökkenteni, változtatni a gyógyszerein. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés