Dr. Pálvölgyi Rita

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.

Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.

Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.

Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.

Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.

Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.

Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.

A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.

Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.

Egyéb tevékenységeim

Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.

Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.

Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.

A terápia keretei, folyamata

 • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.
 • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.
 • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.
 • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).
 • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.
 • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.

Képzettségeim:

 • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar
 • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)
 • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)
 • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)
 • 2003 – Mediátor (közvetítő)
 • 2007 – Integratív pszichoterapeuta

Egyesületi tagságaim:

 • Magyar Orvosi Kamara
 • Magyar Pszichiátriai Társaság
 • Magyar Családterápiás Egyesület
 • Magyar Pszichoanalitikus Társaság
 • Integratív Pszichoterápiás Egyesület
 • Országos Mediációs Egyesület

Milyen problémával fordulhatnak hozzám:

 • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások
 • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),
 • kiterjedt szorongásos panaszok,
 • alvászavarok
 • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása
 • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara
 • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások
 • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is

Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.

Telefonszámom: 06/20-9419-096

e-mail címem: [email protected], [email protected]

Legutóbbi válaszai

Rexetin álmosság

tisztelt Kérdező, Igen, az a tapasztalat, hogy az álmosság néhány nap alatt elmúlik. Viszont azért adjuk reggel gyógyszert, mert esti szedés esetén valóban tartós alvászavart okozhat. A Rexetin terápiás adagja a jelenleg Ön által szedett mennyiség duplája, úgyhogy a mellékhatások múltával érdemes lehet emelni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Gyogyszer mellekhatas

Tisztelt Kérdező, A leírt tünet lehet a Cipralex mellékhatása. Gyógyszer csökkentéssel, vagy válással lehet próbálkozni. Ha ez után is megmarad, érdemes egy kivizsgálást kezdeményezni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Remegés, gyengeség

Tisztelt Kérdező, Még további vizsgálatok indokoltak lehetnek, mielőtt egyértelműen megkapja a pszichés eredetű tünetegyüttes diagnózist, amit tapasztal. Amennyiben lelki eredetűnek bizonyul, akkor a Scippa mennyiségének emelése, illetve egyéb pszichoterápiás módszerek alkalmazása is szóba jöhet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Ez is csak egy kényszergondolat?

Tisztelt Kérdező, A leírás alapján én is kényszergondolathoz érzem közelállónak ezt a visszatérő hanghallást. A kényszergondolatok gyakran jelentkeznek hetero-, vagy autoagresszív gondolatként. Ezek nagyon félelmetesek, de soha nem fordulnak át cselekedetbe. A kényszerbetegségre, - mint a többi szorongásos betegségre is - rendszerint jól hat az antidepresszáns, úgyhogy ennek beállítása az Ön esetében is indokolt lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Fiam ügyéban az orvosa adhat-e nekem információt?

Tisztelt Kérdező, A fia az, aki feloldhatja a kezelőorvost a titoktartási kötelezettsége alól. Az is egy lehetőség, - amennyiben ezt fia jóváhagyja, - hogy együtt menjenek el e kezelőorvoshoz, akár a háziorvoshoz, akár a pszichiáterhez, és az ő jelenlétében osztja meg, amit vele kapcsolatban tapasztal. A jóváhagyás hiányában valóban nincs módja az orvosnak felnőtt ember egészségügyi adatairól beszélni, - még ha az édesapja is az illető. Az is egy járható út, hogy a fia felesége megy el a kezelőhöz, és ő osztja meg a család tapasztalatait, ha ez könnyebben elfogadható a fia számára. Ez a helyzet csak akkor változik, ha fia esetleg gyámság alá kerülne. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita