• Dr. Pálvölgyi Rita

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        636

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pszichiáter, pszichoterapeuta

        Bemutatkozás:


        Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.



        Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.



        Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.



        Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.



        Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.



        Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.



        Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.



        A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.



        Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.



        Egyéb tevékenységeim



        Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.



        Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.



        Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.



        A terápia keretei, folyamata




        • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.


        • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.


        • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.


        • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).


        • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.


        • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.



        Képzettségeim:




        • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar


        • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)


        • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)


        • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)


        • 2003 – Mediátor (közvetítő)


        • 2007 – Integratív pszichoterapeuta



        Egyesületi tagságaim:




        • Magyar Orvosi Kamara


        • Magyar Pszichiátriai Társaság


        • Magyar Családterápiás Egyesület


        • Magyar Pszichoanalitikus Társaság


        • Integratív Pszichoterápiás Egyesület


        • Országos Mediációs Egyesület



        Milyen problémával fordulhatnak hozzám:




        • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások


        • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),


        • kiterjedt szorongásos panaszok,


        • alvászavarok


        • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása


        • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara


        • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások


        • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is



        Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.



        Telefonszámom: 06/20-9419-096



        e-mail címem: [email protected][email protected]

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pálvölgyi Rita legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező, Két utat tartanék járhatónak. Az egyik a kórházi kezelés, ahol védett körülmények között csökkentik, illetve állítják át a gyógyszereket. Ha erre nincs mód, akkor a függőséget okozó gyógyszerek nagyon lassú, - akár több hónapra elnyújtott - csökkentését javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy forduljon pszichoterápiás szakemberhez. Édesanyja halála, - és megelőző betegsége, - nagyban hozzájárulhatott a tünetek kialakulásához. A veszteség feldolgozása segítséget jelenthet a panaszok leküzdésében is. Emellett gyógyszeres segítség is szóba jöhet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Amennyiben nem tud, vagy nem akar szakorvosi segítséget igénybe venni, az alkohol mennyiségének lassú csökkentését javaslom. Ezt érdemes pontosan nyomon követni, hogy milyen mértékben csökken a bevitt mennyiség. Ha így is jelentkeznek elvonásos tünetek, mégis csak orvoshoz kéne fordulni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Fontos volna tudni, hogy Berlinben milyen gyógyszert kapott, amire ilyen jól reagált. Emellett egy kolléga felkeresését javaslom, akivel együtt fel tudják tárni a folyamatát annak, hogy mi is történt a biofű használatát követően, és mi is az az állapot, amibe ezt követően került. Fontos lehet azt is tisztázni, hogy a rehabilitáció során mit tapasztaltak az ottani kezelői. Erről biztosan rendelkezik valamilyen írásos dokumentummal. Ha igen, azt tanácsos magával vinni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Egy másik weboldalon már válaszoltam Önnek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, a Quentiapint idős korban csak óvatosan, kisebb adaggal szabad bevezetni, és az egyéni tolerancia függvényében lehet emelni. Nem kizárt a Rivotrillal való együtt adás, de itt is óvatosság indokolt, a Rivotril könnyebben felhalmozódik az idős szervezetben, általános állapotrosszabbodást, gyengeséget, aluszékonyságot, a mentális funkciók romlását okozva. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Többféle problémát olvasok ki a leveléből. Úgy tűnik, hogy az emésztőszervi panaszokra ráépült egy szorongásos tünetegyüttes, pánikbetegség. Emellett az élethelyzet okozta nehézségek, - otthon, a barátokkal és a munkahelyen - megoldást kívánnak. elsődlegesen fontosnak tartanám a reflux tünetek rendezését, hiszen ez megkeseríti a mindennapjait. Emellett fontos lenne, hogy sikerüljön a munkahelyi- és társas kapcsolatokat úgy alakítani, hogy ezekben több örömöt találjon. Ezt Önnek kell érezni, mit is kéne tenni ez ügyben. Beszélni a barátaival a problémákról, munkahelyet váltani, új párkapcsolatot keresni? Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Ahogy olvasom a sorait, egyre kevésbé bízom abban, hogy hasznos tanácsot tudnék adni. mintha eleve borítékolná a próbálkozás eredménytelenségét. Sajnos, való igaz, hogy ahhoz, hogy egy kollégám segíteni tudjon, bizalmat kell szavazni, legalább egy időre. Ezt elsősorban a személyes terápiás kapcsolat feltételének érzem. Itt, az online térben csak annyit tehetek, hogy erre bátorítom, biztatom. Lényegi változást, javulást, csak tartós terápiás kapcsolatban remélhet, - mely kapcsolatnak része lehet a gyógyszeres kezelés is. Ez utóbbiról nekem közel sem ilyen negatívak a tapasztalataim. Ebben a levelezésben, természetesen - korlátozottak a lehetőségeink. Szeretet nem, csak a tapasztalataimra épülő tanácsot tudok adni. Próbálja kiválasztani a személyes térben azt a kollégát, aki legszimpatikusabb, és kísérelje meg elfogadni a segítségét. Üdvözlettel. Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A pszichológus segítségére lehet abban, hogy a múlt emlékeit feldolgozza, maga mögött hagyja. Valóban, az önmagunkról alkotott képünk visszahat arra, hogy a környezett hogyan viszonyul hozzánk. Ezért nagyon fontos, hogy az énképét változtassa, megtanuljon a pozitív dolgokra építeni, és a múltbeli negatív emlékeket maga mögött hagyja. Édesanyjának szintén meg kell küzdeni a kialakult helyzettel, feldolgozni a veszteségét. Ebben segítségére lehetnek egymásnak. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A leírás alapján én is túlzónak tartom a félelmeit. Ha nem enyhülnek, újabbak jelentkeznek, akkor mindenképp érdemes kollégámhoz fordulni, és személyes segítségét kérni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Személyesen kéne felkeresni a háziorvosát. Sajnos nem megállapítható, hogy a vér honnan került a földre. Azt érzem, hogy a félelmei túlzóak és alaptalanok. Ha ezt egyéb helyzetekben is tapasztalja, akkor érdemes egy pszichiáter kolléga segítségét is kérni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Magne B6-ot minden kockázat nélkül lehet szedni. A Cipralexet lehet esetleg emelni, ott a hozzászokástól kevésbé kell tartani.. Nagyon nehéz élethelyzet, amiben van. Teljesen érthető a kimerültsége. Nem volna mód segítség bevonására, rokonság, barátok köréből? Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A leírtak akut stessz reakcióra utalnak. Ha nem enyhülnek, múlnak a tünetek, érdemes volna felkeresni egy pszichoterapeuta kollégámat a trauma feldolgozás elősegítésére. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, Gyakran tapasztaljuk, hogy régen, - akár a kisgyerek korban - elszenvedett traumák a felnőttkorban okoznak lelki tüneteket, panaszokat. Én azt tanácsolnám, hogy keresse fel személyesen egy kollégámat, és vállaljon fel egy kezelést, pszichoterápiát. Ennek során lassan kialakul a bizalom, meg tud vele osztani olyan dolgokat is, amit korábban mással nem. A bántalmazott nők számára segélyvonalak is működnek, ott is lehet tanácsot kérni, ha elzárkózik a személyes megjelenéstől. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
        Tisztelt Kérdező, A feledékenység oka sokféle lehet. Lelki eredetű okok mellett szervi probléma is állhat a háttérben. Mindenképp érdemes kivizsgálni. Háziorvosa kezdeményezheti ezt, vagy memória ambulancián lehet jelentkezni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita