Dr. Pálvölgyi Rita

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.

Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.

Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.

Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.

Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.

Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.

Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.

A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.

Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.

Egyéb tevékenységeim

Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.

Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.

Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.

A terápia keretei, folyamata

 • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.
 • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.
 • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.
 • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).
 • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.
 • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.

Képzettségeim:

 • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar
 • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)
 • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)
 • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)
 • 2003 – Mediátor (közvetítő)
 • 2007 – Integratív pszichoterapeuta

Egyesületi tagságaim:

 • Magyar Orvosi Kamara
 • Magyar Pszichiátriai Társaság
 • Magyar Családterápiás Egyesület
 • Magyar Pszichoanalitikus Társaság
 • Integratív Pszichoterápiás Egyesület
 • Országos Mediációs Egyesület

Milyen problémával fordulhatnak hozzám:

 • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások
 • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),
 • kiterjedt szorongásos panaszok,
 • alvászavarok
 • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása
 • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara
 • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások
 • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is

Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.

Telefonszámom: 06/20-9419-096

e-mail címem: [email protected], [email protected]

Legutóbbi válaszai

Ripedon kihagyása;

Tisztelt Kérdező, Egy-egy nap kihagyás nem szokott nagyobb gondot okozni. Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása semmiképp nem tanácsos. Ha kisebb mennyiséget fogyasztana, az aznapi Ripedont kéne kihagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Szeretném hallani 1 szakértő véleményét

Tisztelt Kérdező, a környezet változás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy ennyire máshogy éli meg saját magát, illetve az Önt körülvevő embereket. De emellett érdemes volna arra figyelni, hogy milyen változások történtek a személyiségében, mi az, amitől már nem a siker és elfogadottság a vezető tapasztalata, hanem a hibázás, a cserben hagyottság. Biztosan sokkal nehezebb helytállni egy új, ismeretlen környezetben, ahol a megélhetését is egyedül kell biztosítania. De azt gondolom, hogy barátokra itt is lehetne találni, akik a segítségére lehetnének. Ha úgy gondolja, hogy szakmai segítségre van szüksége, online terápia keretében elérhet itthoni kollégákat is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Megbolondultam vagy csak gyógyszer mellékhatás??

Tisztelt Kérdező, A gyógyszer leírásában szerepel alvászavar, lidérces álmok, hallucináció jelentkezése. Így nem kizárható, hogy mellékhatásként jelentkeznek a hallucinációk hipnagóg -alvás közeli - állapotban. A kezelőorvosával kéne beszélni erről. Üdvözlettel: dr. Pálvölgyi Rita

Stressz miatti kiszáradás

Tisztelt Kérdező, A szorongás-stressz talaján fellépő gyakori vizelési inger jól ismert jelenség, - már kisgyerekkortól jelentkezik. Soha nem hallottam még olyanról, hogy bárki emiatt kiszáradt volna. Amit javasolni tudok, az a kiegyensúlyozott folyadékpótlás, valóban akkor is, ha nem szomjas. Emellett pedig a szorongásos tünet okát kéne kezelni gyógyszerrel, és/vagy pszichoterápiával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Antipszichotikum, meddőség?

Tisztelt Kérdező, Sajnos ennyi gyógyszeres próbálkozás után én sem tudok új ötlettel előállni. Ha csak azt nem próbálhatná meg, hogy felkeresi valamelyik Pszichiátriai Klinikát, amelyik Önhöz a legközelebb van. Ezeken gyakran találkoznak speciális igényekkel, illetve az új készítmények bevezetése is többnyire itt történik. Talán ők tudnának további lehetőségekkel szolgálni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita