Lehet, hogy IBS-em van?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Amennyiben emésztési problémái felborítják a mindennapjait, az étkezéseknek rendszerint megvan a böjtje, és a nagydolog megkeseríti az életét, könnyen lehet, hogy irritábilis bél szindrómája van. Mutatjuk, hogy derítheti ki, mi áll tünetei hátterében. (x)

Amikor a szükség már nem egyszerű kellemetlenség

IBSA székelési szokások megváltozása, a hasfájás, a hasi görcsök és a haspuffadás sokféle betegséget jelezhetnek, ezért minél előbb ajánlott szakemberhez fordulni velük. Még így is előfordulhat, hogy a gondos orvosi kivizsgálás sem igazol klinikai elváltozást, a panaszok azonban nem múlnak. Ebben az esetben elkezdhetünk IBS-re gyanakodni és pontosan megfigyelni a tüneteinket.

Nemcsak magukat a szimptómákat kell beazonosítani, de a gyakoriság is lényeges információ. Tehát első körben azt kell végiggondolnunk, hogy vajon a problémáink 3 hónapnál régebbre vezethetőek-e vissza.

Ugyanilyen lényeges kérdés az is, hogy a betegség mennyire befolyásolja az életminőségünket. Azaz a hasban jelentkező gyakori feszítő érzés és fájdalom, ami székletürítés után enyhül, esetleg elmúlik, vagy a sürgető kényszert okozó alhasi fájdalom miatt meg kell-e szakítanunk a napi tevékenységeinket.

Amennyiben ezekre a kérdésekre igen a válasz, célszerű tovább vizsgálódni. Ha az elmúlt 3 hónapban minimum heti egyszer jelentkezett önnél puffadás, gázképződés, valamilyen székletürítési nehézség (erőlködés, sürgető szükség) vagy rendelleneség (túl gyakori vagy ritka, hasmenés, szorulás), akkor nagy valószínűséggel IBS-sel állunk szemben. Még akkor is, ha a felsoroltak közül csak az egyik tünetet tapasztalta a fent említett gyakorisággal.

Nem gyógyítható, de eredményesen kezelhetőTáplálkozás

A jó hír az, hogy az orvosi javallatok betartása mellett, illetve az életmód megváltoztatásával sokat tehetünk a mindennapi komfortérzetünkért. Az emberek több mint 10 százalékát érintő krónikus állapot a mai ismereteink szerint nem gyógyítható, de komplex terápiával elérhető a tartósan tünetmentes állapot is. Az egyik leggyakoribb bélműködési rendellenesség eredményes kezelésében szerepet játszik az étkezési szokások átalakítása éppúgy, mint a testmozgás és a stresszoldás.

Le kell mondani a gázképző zöldségekről, a túl zsíros és fűszeres fogásokról, a laktózról, a koffeinről, az alkoholról és a szénsavas üdítőkről. Helyettük be kell iktatni az étrendünkbe a rostok és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását. Érdemes rendszerességre törekedni, amiben segíthet, ha IBS-naplót vezetünk.

Fontos a bélflóra egyensúlya

BélflóraA gyomor- és bélrendszeri rendellenességek esetében nem feledkezhetünk meg a mikrobiom működésének támogatásáról sem. Az emberi bélben természetes módon is előforduló B. longum 35624® nevű speciális baktériumtörzset tartalmazó Alflorex® IBS bizonyítottan enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit. Mivel nyugtató és erősítő réteget képez a bélfalon, segít a bélrendszer helyreállításában, és akár már 1-2 hét elteltével enyhülést hozhat. Ritkább esetben egy-egy bélszakasz regenerálódása hosszabb időt is igénybe vehet, ám ez sem tart 2-3 hónapnál tovább.

A világ egyik vezető mikrobiom-kutató központjának klinikusaival közösen felfedezett és kifejlesztett termék külön előnye, hogy hosszú távon is alkalmazható. A készítmény glutén-, laktóz-, tej, tejtermék-, tartósítószer- és szójamentes, ráadásul vegetáriánusok is szedhetik.

Tudjon meg róla többet: alflorex.hu

Orvostechnikai eszköz
Forgalmazza: MagnaPharm Hungary Kft.
1143 Budapest, Gizella út 42-44., Moha irodaház

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Plazmaferezisre járok
Plazmaferezisre járok

Mire figyeljek a táplálkozásban?

Aranyér
Aranyér

Milyen típusai és milyen tünetei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.