• Amikor a székrekedésnek lelki okai vannak - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Diószegi Judt, pszichiáter

    "Kislányom (3 éves) egy éve küzd székrekedéssel, amihez több ok is vezethetett. Egyrészt dackorszak, azaz tiltakozás az ellen, amit én fontosnak tartok, másrészt kistestvére született. Mit tegyek?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    Székrekedést, széklet visszatartást gyermekkorban testi és lelki okok egyaránt okozhatnak. Az előbbire példa a nem megfelelő étkezés, fizikai inaktivitás, gyógyszermellékhatás, hormonális-, anyagcsere eltérések, gerinc-és bélrendszer elváltozásai. Ezeknek a kivizsgálása és kezelése gyermekorvos feladata.

    Hirdetés

    Székrekedés gyermekkorban

    A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához.

    Hogyan segítsünk a gyereknek?

    A pszichés tényező lehet szorongás, amennyiben idegen helyen nem történik székletürítés. Lehet emellet ún viselkedészavar tünete. Ilyen eltérés gyermekeknél számukra stresszhatás következményeként alakulhat ki. Ez lehet nagyobb megbetegedés (kórházi kezelés) gyermeknél, szülőnél egyaránt, testvér születése, költözés, óvoda-bölcsöde elkezdése vagy egyéb nagyobb változás az életükben.

    Kisebb testvér születése esetén  nem jelent problémát a pelenkára visszaszokás, amennyiben az átmeneti. Ilyenkor biztosítaniuk kell gyermeküket fontosságáról, szeretetükről. Töltsenek együtt több időt, szervezzenek külön programokat, mondják ki nyugodtan szóban is, hogy szeretik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Próbálják meg a következő módszert: jutalmazzák naponta a megfelelő székletürítést piros ponttal, bizonyos számú pont elérésekor pedig kisebb ajándékkal. Ezt előre beszéljék meg, hogy pontosan hogyan fog történni, hány pont váltható be ajándékra. Amennyiben beszékelés történik, ne büntessék, ne beszéljenek róla, hagyják figyelmen kívül.

    Bármely probléma is áll fenn,  a felgyülemlett és besűrűsödött széklet fájdalmas ürítést okoz, ezért a gyermek visszatartja, így ördögi kör alakul ki. Ezért is fontos a mielőbbi kezelés. Amennyiben az előbb részletezett módszer és székletlazító terápia (konzultáljanak ismét gyermekorvossal) együttesen nem hoz javulást, keressenek fel gyermekpszichológust.


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

    Legutóbb frissült: 2017.12.05 14:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gyermeknefrológia

    Gyermeknefrológia

    Prof. dr. Reusz György

    Milyen tünetek esetén kell vesebetegségre gyanakodnunk gyermeknél?

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    A bélelzáródás okai, tünetei és kezelési lehetőségei

    A bélelzáródás (ileus) egy olyan gyűjtőfogalom, melybe a bél különböző eredetű passzázszavarával járó folyamatai tartoznak. Mi minden állhat a háttérben? Mi a teendő?

    A székrekedés veszélyei és kezelése

    Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami Ön számára optimális, az lehet, hogy másnak nem az.

    Biztos tippek székrekedés ellen

    A rendszeres fizikai aktivitás, a rostban gazdag táplálkozás, a sok folyadékfogyasztás és egyes esetekben székletlágyító szerek alkalmazása mind hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.

    Mi okozhat székrekedést? A táplálkozástól a bélbetegségekig

    Napjainkban egyre gyakoribb, népegészségügyi probléma a székrekedés, az aranyeresség, az irritábilis bél szindróma. A székrekedés gyakorisága az életkor előrehaladtával emelkedik, 60 év fölött a lakosság 20-30 százalékát érinti.

    Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?

    A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Az érett termés gyümölcscukor (fruktóz) tartalma azonban nagyon magas, ami miatt a fruktózintoleranciában és fruktózmalabszorpcióban szenvedőknek le kell mondaniuk a fogyasztásáról. Magas fruktóztartalmánál fogva a kalóriadúsabb gyümölcsök közé tartozik.

    Székrekedés gyermekeknél: hogyan oldhatja meg a problémát?

    A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához. Kellő odafigyeléssel megelőzhető és kezelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.