Bélrendszer téma

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-09-27 22:03
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

A hashártyagyulladás (peritonitisz) tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-09-26 11:33
A hashártya egy vér- és nyirokerekkel sűrűn átszőtt szövet, mely egyrészt a hasfal belső felületén hoz létre bélést, másrészt a hasüregben elhelyezkedő szerveket is bevonja. A hashártya teljes felszíne mintegy 2 négyzetméter.

Emésztőrendszeri problémák - Az étkezés és a lelkiállapot hatása

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2022-06-05 11:36
Átélték már, hogy vizsga vagy állásinterjú előtt alig megy le néhány falat reggelire? Vagy amikor nehéz kilépni a lakásból a hirtelen támadó hasmenés miatt, ami a ránk váró stresszhelyzetek előtt váratlanul jelentkezik? És azt a jól ismert süllyedésérzetet gyomortájon, amit egy rossz hír hallatán érzünk?

Mitől függ a bélrendszerünk egészsége?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-10-23 19:03
Az egészséges, szép bőr és haj a bélflóra egészségének jele. Ám ha a bélflóra egyensúlya felborul, annak puffadás, teltségérzet, hasmenés vagy székrekedés lehet a következménye. A bőrön pattanások, kiújuló gyulladások jelenhetnek meg.

Familiáris adenomatosus polyposis (FAP) - A vastagbél betegsége

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-09-02 14:33
A familiáris adenomatosus polyposis szindróma a vastagbél olyan ritka, öröklött megbetegedése, amely fokozott kockázatot jelent vastagbélrák kialakulására. A betegség megelőzésére jelenleg sajnos nincs lehetőség, ám a beteget műtéttel meg lehet óvni a súlyosabb következményektől.

Colitis ulcerosa - Tünetek, okok és hajlamosító tényezők

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra - 2021-04-20 03:05
A colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, jellegzetesen hasi fájdalom és hasmenés kíséri. A betegség befolyásolhatja a mindennapi életvitelt, és néha életveszélyes szövődményekhez vezethet.

A GIST kezelése

Rákgyógyítás - 2014-06-22 17:11
A gyógyszeres kezelés nem mindig hatásos. A daganatos sejtek egy része eleve ellenállhat a kezelésnek (elsődleges rezisztencia), de az ellenállás a kezelés során is bekövetkezhet (másodlagos rezisztencia), amelynek következtében a daganat nem reagál a kezelésre.

Bélrendszeri daganatok: a GIST és tünetei

Rákgyógyítás - 2012-10-19 07:38
A GIST a gasztrointesztinális stróma tumor rövidítése: a kór a gyomor-bélrendszer ritka, rosszindulatú daganata. Többnyire a gyomorban vagy a vékonybélben fejlődik ki, de érintheti az emésztőrendszer más részét is.

Emésztőszervek

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-26 11:21

Az emésztőrendszer, más szóval tápcsatorna a szájnyílástól a végbélnyílásig terjed. Több szakaszra osztható működésének megfelelően. Legnagyobb részét a bélrendszer teszi ki.

A hasüregben elhelyezkedő bélrendszer izmos falú nyálkahártyával bélelt csőrendszer, melybe különböző emésztőmirigyek juttatják váladékukat. A bélrendszert borító hashártya a hátsó hasfalhoz rögzíti a beleket. A bélfal izomzatának ritmikus összehúzódásai, azaz a bélperisztaltika a táplálékot a végbél irányába tereli.

A bélcsatorna leghosszabb szakasza a vékonybél, elülső része a nyombél, ahová a máj által termelt epe, és a hasnyálmirigy váladéka is ömlik. Ezt követi az éh- és csípőbél szakasza. A vékonybélben történik meg a tápanyagok felszívása, amit a nyálkahártya bolyhai végeznek. A bélfal és a bélbolyhok gazdagon erezettek. A vastagbélben nincsenek bolyhok, itt történik a folyadékfelszívás, a vastagbél része a felszálló vastagbél, a vakbél a vakon végződő, vékony féregnyúlvánnyal, a haránt vastagbél, a leszálló vastagbél, a szigmabél, amely a végbélben folytatódik és a végbélnyílással végződik.

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja. A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása.

Az emésztőrendszer leggyakoribb megbetegedései:

Töltse ki étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó tesztünket, hogy megtudja mennyire fenyegeti Önt a gyomor és bélrendszeri betegségek kockázata.

Étrend és a bélbaktériumok

Medipress - 2011-05-27 17:12
Az iparosodott országokban világszerte elhízásjárvány dúl, mialatt a szegény nemzetek lakossága, különösen a gyermekek, súlyos alultápláltságban szenvednek. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy mindkét állapot részben a bélrendszerben élő mikrobákkal állhat összefüggésben, amelyek segítenek az olyan élelmiszerek lebontásában, amelyeket a szervezetünk különben nem tudna megemészteni.

Bélrendszer

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-11-22 14:58
Tisztelt Szakértő! 5 éves kisfiamnak évek óta elhúzódó allergiája van, ami bőrtünetekben jelentkezett. Aeriust szed. A vizsgálatok semmilyen allergiát nem állapítottak meg nála. A széklete gyakran laza és van, amikor egészen világos- fehéres színű

További teendő?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-08-22 12:42
Üdvözlöm Önöket! Többször írtam már önöknek és nagyon hasznos információkat kaptam, amit ezúton is köszönök.Előzmény: Jó napot! Elnézést a sok kérdésért, az orvosomtól már nem igazán merek kérdezni, mert teljesen hülyének néz....pedig mindent elmon

Bélproblémák? - kiegészítés

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-08-22 10:21
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr, az imént küldött kérdésemből (részletezve lent) kihagytam egy infót, miszerint a székletem nagyjából napi rendszerességű, és, mint írtam, többnyire lazább állagú, mint a normális - de még nem hasmenés-szerű. Az is g

Bélproblémák?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-08-22 10:04
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 1 éve szültem, és mióta visszaállt a ciklusom (4 hónapja) , időnként tompa fájdalmat érzek baloldalt a hasam alsó részén, mely befelé, a hát felé sugároz, és kb. 1-2 napig szokott tartani. Mivel mindig peteérés környé

Sigma probléma

Orvos valaszol - Dr. Szigeti Nóra - 2011-07-08 11:52
Kb 3 hónapja fáj a hasam a köldököm alatt 2 ujjnyira, főleg, ha előrehajolok. Minden laborleletem jó, a hasi UH sem mutatott semmit. Most voltam hasi CT és CT enterographiás vizsgálaton. Ami nem normális: A sigma kifejezetten kanyargós, kisfokú kör