Cikkek

Szuperversenyzők az olimpiákon

MTI-Press - 2012.04.14. 09:21
A sportban az olimpiai arany mindent felülüt, az a legértékesebb elismerése a szuperversenyzők között is a legjobbak teljesítményének mióta világ a világ, de legalább is attól fogva feltétlenül, hogy a győzteseket...

Roma orvosképzés Budapesten

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012.04.13. 14:46
Az egy vagy két éves előkészítő után mehetnek a hallgatók az orvosi egyetemre, majd onnan akár olyan településre, ahol roma társaik élnek.
A tartósan fennálló szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet, a szemgolyó mozgásának tesztelése segítheti a betegség megállapítását - vélik vizsgálataik alapján amerikai kutatók.

Otthonszülés felelősséggel

WEBBeteg - Országh Kitti, újságíró - 2012.04.11. 13:11
Világra jött az első újszülött március közepén, akinek születése immár szabályozott otthoni körülmények között, engedéllyel rendelkező szülészeti team beavatásával valósult meg.
Szinte egyszerre három új véralvadásgátló készítményt sikerült kidolgozni, melyek az eddigi hagyományos tabletta helyett még hatásosabban és biztonságosabban alkalmasak több súlyos kórkép kezelésére.

Viselkedési problémák: a rendetlen gyerek

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2012.04.10. 16:03
A gyermek, ha akar valamit, elvárja, hogy teljesítsék. Már rendelkezésére állnak a szavak és a gesztusok, valamint a helyváltoztatás egyre stabilabb képessége. Ezen eszközök segítségével követeli céljai megvalósítását....

Mi van egy szem tabletta mögött?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2012.04.10. 09:02
Egy új gyógyszerfejlesztésre alkalmas gyógyszermolekula-jelölt azonosítása akár 2-10 évet is igénybe vehet. A klinikai vizsgálatok négy fázisból állnak, melyek már a gyógyszer emberekre gyakorolt hatásait vizsgálják.

Emlékeztető lista betegeknek

MTI - 2012.04.09. 05:30
A krónikus betegségben szenvedők sokat tehetnek azért, hogy állapotuk ne romoljon, ritkán kerüljenek vissza a kórházba, azáltal, hogy igyekeznek minden orvosi tanácsot betartani. Amerikai klinikák a szívelégtelenség...
Beszéd formálója, ízek érzékelője - ennyit tud az átlagember a nyelvről, holott e fontos szervünk ennél sokkal többre hivatott, és több feladatot teljesít.
Alapvetően megváltoztathatja a szívroham kezelését egy új oldat, amelyet injekcióval katéteren keresztül lehet a szíve juttatni.
A nagyobb testsúly növeli a petefészekrák előfordulásának valószínűségét, és a magasabb nőknek is némiképp nagyobb a kockázatuk - állapították meg tanulmányukban brit kutatók.

Hasi daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus - 2012.04.07. 14:17
A sugárkezelés lokális kezelési forma, ezért a kezelt régió függvényében különféle mellékhatások előfordulásával kell számolni. Minél hamarabb észlelik és jelzik a panaszokat a betegek, annál jobban enyhíthetők a...

Az elfojtott agresszió családtagokat is ölhet

WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró; Tóth András, újságíró - 2012.04.06. 15:03
Egy fiatal férfi - valószínűleg családi veszekedés után - megölte négy családtagját. A pszichiáter szerint hasonló esetekben általában az elfojtott agresszió miatt kitörő dührohamok okoznak hasonló pusztítást.

Dizájner drogok: több tucat vegyület a tiltó listán

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012.04.05. 09:21
Ugrásszerűen megnőtt a nagyrészt interneten forgalmazott, újszerű vegyületek forgalma. A héten hatályba lépett és rendeletben megfogalmazott komoly szankciók gátat szabhatnak az úgynevezett dizájner drogok internetes...
A divatmagazinok nem foglalkoznak a tini testképpel, vagy többet kéne foglalkozniuk azzal, hogy egészséges férfi és női testeket mutassanak. Ehelyett nem titkolják azt, hogy társadalmunk a soványság megszállottja.
A nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, reggeliző társaiknál, főleg akkor, ha utóbbiak sok tejterméket fogyasztanak - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.
Folyamatosan az egészségügyi határérték feletti a porszennyezés a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron; a település külterületén csaknem öt hete üzemelő automata mérőállomás legfrissebb adatai szerint a szálló por...

Teendők kullancscsípés után

ÁNTSZ - 2012.04.03. 13:21
Mit tegyen kullancscsípés esetén? Megszívlelendő praktikumok Dr. Lakos András infektológus szakorvostól, a Kullancsbetegségek Ambulanciája vezetőjétől.
A hazai gyógyszeripar igazán eseménydús évet tudhat maga mögött, és várhatóan 2012 is tartogat majd új kihívásokat. Az egészségügy reformjának lépéseit összefoglaló Semmelweis illetve Széll Kálmán tervek számos olyan...
A GE Healthcare (GEHC) a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködve kettő, a daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítő orvosi képfeldolgozó szoftvert fejlesztett ki egy most záruló kétéves kutatási...

Dohányzásmentes övezet - álom vagy elérhető valóság?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012.04.02. 15:51
Egy-két éven belül javuló tendenciát eredményezhetnek a szigorítások, csökkenhet a dohányzás következtében elhunytak száma. Hazánk jelenleg világelső a tüdőrák halálozását tekintve.

Elektromos sokkoló: tényleg ártalmatlan?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012.04.02. 09:21
Világszerte több mint 500 embert öltek meg elektromos sokkolóval 2001-es bevezetése óta, holott ez az eszköz a nem halálos fegyverek kategóriájába tartozik.

Béta-karotin - Sok betegség megelőzhető vele

Oxygen Medical - 2012.04.02. 07:41
A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a...