Cikkek

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg.hu - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia szakgyógyszerész
2021-05-04 08:00

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.

Jövő csütörtökön újraindulnak az elektív beavatkozások

MTI
2021-05-07 10:04

Május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken.

Így lehet félremagyarázni a COVID-halálozási statisztikákat

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró, Sztankó Péter főszerkesztő
2021-05-07 09:02

Az adatok alapján arra hivatkozni, hogy a teljesen (két dózissal) beoltottaknál kialakuló COVID-19 megbetegedés, illetve halálozás aránya nagyon magas, "csalóka", sőt, az ezekből levont minden következtetés megtévesztő – hangsúlyozzák tudósok az Egyesült Államokban.

A Pfizer-BioNTech vakcina hatásos a mutációkkal szemben is

WEBBeteg/MTI
2021-05-07 08:01

Két, csütörtökön közzétett tanulmány is azt állapította meg, hogy a Pfizer amerikai, és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina hatékony a vírus fertőzőbb mutációi ellen is - számolt be róla az amerikai sajtó.

COVID-19 elleni antitesteket találtak 12 hónappal a fertőzés után

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2021-05-07 07:03

A pandémia korábbi szakaszában megfertőződött COVID-19-túlélők szervezetében még most, egy évvel később is megtalálhatók a vírus elleni antitestek - foglalja össze egy új tanulmány kutatók tudományos megfigyeléseit.

Generikus kontra originális gyógyszerek

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-05-07 03:03

Az originális (eredeti) készítmények hatóanyaga új fejlesztés eredménye, s sokáig szabadalom védi. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles nyilvánosságra hozni a molekulára vonatkozó főbb ismereteit, és az utángyártható lesz, ezek lesznek az úgynevezett generikus gyógyszerek.

A földimogyoró-allergiás betegek reménykedhetnek - Új oltás készül

WEBBeteg.hu - Szegő Miklós, fordító, lektorálta: Dr. Árki Ildikó
2021-05-06 22:03

A földimogyoró az egyik leggyakoribb ételallergén, amely akár anafilaxiát vagy akár halált is okozhat. Világszerte is növekszik az ételallergiák és az azokhoz kapcsolódó életveszélyes anafilaxia előfordulása. Az Allergia Világszervezet jelentése szerint ez 220-550 millió embert érint.

Frigiditás - Testi baj vagy lelki zavar?

WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
2021-05-06 20:35

A hétköznapi életben a szülész-nőgyógyászt gyakran keresik fel olyan testi panaszokkal, melyek kialakulásának érzelmi és pszichés háttere van (pl. szexuális zavarok), vagy épp fordítva: a nőgyógyászati betegség miatt a szexuális élet szenved zavart.

Mennyi alvásra van szüksége a babáknak az életkoruk alapján?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-05-06 18:33

Az alvási szükségletek és szokások a baba életkorával változnak. Akár újszülöttről vagy nagyobb gyermekről van szó, a szülőben felmerülhet a kérdés, hogy mennyi alvásra van szüksége az adott életkorú picinek? Különösen akkor, ha a szülő is alváshiányban szenved, merül fel a kérdés, vajon eleget alszik-e a baba.