Ritka COVID-komplikáció gyerekeknél: a MIS-C

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász megjelent: 2021.03.10.

A COVID-19 leginkább a 18 év alattiakat érintő egyik szövődménye a több szervet érintő gyulladás szindróma, (angol elnevezése - multisystem inflammatory syndrome in children - alapján) rövidítve a MIS-C.

Az amerikai gyerekkórházak orvosai az elmúlt hónapokban szembesültek azzal, hogy megugrottak a ritka kórnak számító szindróma esetszámai. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) napokban közzétett adatai szerint 2021. március 1. előtt 2617 MIS-C eset fordult elő az USA-ban, 33 gyerek emiatt vesztette életét. Február elejétől napjainkig pedig 2060 eset szerepel a nyilvántartásban, közülük 30 végződött halállal. A MIS-C esetek több mint fele (59%) a férfi nemet érinti, főleg 1-14 közötti fiúkat – derül ki a CDC adataiból. Körükben sok a színes bőrű.

Orvosok úgy tapasztalják, általában előbb a COVID-19 tünetei jelennek meg, a szövődményt jelző furcsa panaszok eztán szoktak következni, ám nem mindenkinél ez a sorrend. Ráadásul, sokaknál az új típusú koronavírus nem okozott súlyos betegséget. Azon néhány esetben azonban, amikor kialakul a különböző szervek gyulladása, a helyzet súlyosra fordulhat.

Bár a vizsgálatok szerint a legtöbb gyerek jól veszi a betegség okozta akadályokat, ám van egy csoport, akiknél többszervi gyulladás lép fel. Az orvosok tanácstalanok, hogy mindez miért. A CDC azt javasolja a szülőknek, gondozóknak, hogy ne késlekedjenek orvoshoz fordulni, amint a gyereknek látványosan romlik az állapota, közérzete, láza, alhasi, nyaktáji fájdalma, bőrkiütése, hasmenése van, ha hány, ha bevérződött a szeme, vagy ha rendkívüli módon fáradt, látászavara van, zavart, nem eszik-iszik, aluszékonnyá válik.

A MIS-C-fellángolás a COVID-19-járványt követi

Az elmúlt néhány hónapban sok amerikai gyerekkórház több esetet látott, mint korábban az egész járvány során. „Januárban azt hittük, sok az a napi egy ilyen beteg. Ám februárban némely napon már 2-3 volt”, emlékezik dr. Roberta DeBiasi, a washingtoni nemzeti kutatóintézet (Children's National Research Institute) gyerekbetegség részlegének vezetője, aki úgy gondolja, mindennek hátterében nem a vírus-variánsok jelenléte áll. Megfigyelése szerint, tipikusan a COVID-19 fellángolást követi a MIS-C eseteinek megszaporodása. Dr. DeBiasi kórházában a MIS-C bizottság azt a trendet figyelte meg, hogy az ünnepeket követő sok COVID-19 eset után fel kell készülniük, hogy 4-6 héttel később súlyos szövődmény miatt több gyerek kerül hozzájuk.

Mikor kell gondolni MIS-C-re?

Amennyiben a gyermeknél gyengeség, étvágytalanság, aluszékonység, vagy kiütés, vörös szemek, vörös, berepedt ajkak, megduzzadt végtagok, hasi fájdalom, hányás, vagy hasmenés tünetei, vagy egy részük jelentkezik. Ezek természetesen nagyon sokszor nehezen elkülöníthetőek más betegségtől, de bizonytalanság vagy gyanú esetén feltétlenül orvosi segítséget kell kérni.
Gyermekkorban akár tünetmentesen is zajlik a COVID, vagy csak enyhe panaszok – orrfolyás, köhögés, hasmenés jelenkezik, nem sokkal később súlyos állapotromlás észlelhető. Mindez akár ténylegesen tünetmentes betegség esetén is. Ilyenkor gyorsan kell cselekedni, orvosi ellátás – akár intenzív osztályos terápia – szükséges a maradandó károsodás, vagy halálozás megelőzésére.

Mivel ez a kórállapot oly ritka, néhány gyerekorvos, és a tőlük segítséget váró szülők, nem pontosan tudják, éppen mi zajlik. Ez különösen a járvány elején volt így, de még mindig nem ismert, pontosan kik esetén számíthatunk a kórképre, kiket veszélyeztet.

Élet a MIS-C szindróma után

A szakértők máig nem tudják pontosan megmondani, mit is jelent a MIS-C esetén a felépülés, mennyi idő múlva, milyen minőségben számíthatunk rá, illetve azt sem, hogy a MIS-C milyen hosszú távú problémákat hozhat. Egy friss JAMA tanulmány szerint a COVID-19 vagy a MIS-C miatt kórházba kerülő gyerekek körében gyakoriak a neurológiai tünetek. Bár a legtöbb páciens esetében ezek a szimptómák megoldódnak, de némely esetben életet fenyegetővé válhatnak. Egy napokban publikált tanulmány arra biztatja az orvosokat, hogy kövessék a sokszervi gyulladástól szenvedő betegeik állapotát, hogy meggyőződjenek arról, nem alakult-e ki náluk a kognitív vagy fizikai fejlődésüket érintő további káros szövődmény.

Az egyik gyermekkórház vizsgálatba hívja pácienseit. Céljuk jobban megérteni a súlyos gyerek COVID-19 hosszú távú hatásait. „A legtöbb gyerek nagyjából rendben felépül, de egyelőre nem tudni, nem mutatkoznak-e majd náluk hosszú távú – különösen a szívüket érintő – hatások. Leginkább e miatt aggódunk, ezt akarjuk a legpontosabban megérteni” – mondja dr. Grant Schulert, gyermekreumatológus (Cincinnati Children's Hospital). Az intézet arra kérte a nála gondozott gyerekek családját is, hogy fél év múlva jöjjenek vissza kardiológiai ellenőrzésre. Szemészeti kontrollra is szükség lehet, annak kiderítésére, látásukban, szemükben nem történt-e maradandó károsodás.

A legtöbb gyerek jól van MIS-C után. A coloradói gyerekkórház orvosa Sam Dominguez szintén „drámai növekedést” tapasztalt december-február között. Náluk az a döntés született, hogy legalább egy éven át nyomon fogják követni a hozzájuk beutalt betegeket, nem mutatkoznak-e hosszú távú komplikációik a MIS-C miatt. „A hozzánk beutaltak meglehetősen betegek, fele-kétharmad részük intenzív osztályra került. De szerencsére legtöbbjüknél bevált az agresszív terápia” – mondja dr. Dominguez.

Miközben a MIS-C még mindig relatíve ritka, dr. Larry Kociolek, a fertőzés megelőzés és infekció kontrollért felelős orvosigazgató (Lurie Children's Hospital, Chicago) azt reméli, hogy a szülők nagyon résen lesznek a sok szervet érintő gyulladással (MIS-C-vel) kapcsolatban. Vagy még inkább abban bízik, hogy a szülők segítik a gyerekeket, hogy elkerüljék a SARS-CoV-2-nek való kitettséget.

Azt ajánlja, hogy mindig győződjenek meg róla, olyan maszkot hord-e a gyerek, ami illik rá, hogy rendszeresen mos-e kezet, és - lehetőség szerint, bár ez szinte lehetetlen - megtartja-e a kellő fizikai távolságot. „Úgy vélem, minden gyerek kockázatnak van kitéve. Mint ennek a pandémiának minden részletével kapcsolatban elmondható, az ember sosem lehet eléggé elővigyázatos, tehát elégedett sem, hogy a maga részéről mindent megtett. Ezért ne is dőljünk soha hátra. Legyünk résen!” – fűzte legfőbb higiéniai üzenetéhez dr. Larry Kociolek, a fertőzés-megelőzéssel, infekció kontrollal foglalkozó kórházi igazgató.

Ez is érdekelheti

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró, Forrás: Some children's hospitals see a surge in rare Covid-19 complication MIS-C (CNN Health)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 tünetei

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.