Hörghurut - Mi a teendő?

Szerző: WEBBeteg

Az akut hörghurut főleg késő ősszel, télen és kora tavasszal fordul elő. A COPD tünetei is gyakrabban súlyosbodnak ebben az időszakban, elsősorban ködös, szmogos időben.

Akut hörghurut

A betegség a hörgők nyálkahártyájának gyulladásával jár, a fertőzést ritkábban baktériumok, gyakrabban vírusok okozzák, de utóbbi esetben is előfordulhat bakteriális felülfertőződés. Az akut hörghurut sokszor légcsőgyulladással jár együtt.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Általában felső légúti fertőzéssel kezdődik a betegség, eleinte nátha, torokfájás, esetleg rekedtség, hőemelkedés, láz jelentkezhet. A köhögés eleinte száraz, később hurutossá válik, köpetürítéssel jár.

Mi a teendő?

Forduljon orvoshoz mielőbb! Pihenjen otthon, így gyorsabb a gyógyulás, és nem fertőzi meg munkatársait. Nagyon fontos, hogy betartsa az orvos utasításait, lázcsillapítás, köptetők használata válhat szükségessé. Amennyiben kezelőorvosa antibiotikum alkalmazását rendelte el, azt az előírt ideig és dózisban kell szednie.

A COPD akut fellángolása

A krónikus hörgőszűkülettel járó hörghurut kialakulásáért a legtöbb esetben a dohányzás tehető felelőssé.

Milyen tünetek jellemzőek a COPD-re?

A COPD-re jellemző tünet a köpetürítéssel járó köhögés vagy nehézlégzés.

Mi a teendő?

Elengedhetetlenül fontos a dohányzás abbahagyása, amihez dohányzásról leszoktató programok nyújtanak segítséget a betegeknek.

A már diagnosztizált betegek kezelése a korszerű inhalációs gyógyszerekkel, hörgőtágítókkal történik.

A fertőzés miatt romlik a már eleve károsodott tüdőfunkció. Mindegyik akut szakasz után mindig egy kicsit rosszabb lesz a tüdőkapacitás. Ezekben az esetekben általában bakteriális eredetű a heveny gyulladásos rosszabbodás. A köhögés mellett jellemző a nehézlégzés, illetve fulladás jelentkezése vagy fokozódása, ami súlyos mértékű is lehet, légzési elégtelenséghez is vezethet. Főleg a kilégzés nehezített, a legsúlyosabb esetekben szívelégtelenség is kialakulhat. Ezen esetekben a betegnek kórházi, tüdőosztályos kezelésre van szüksége, ahol állapotától függő kezelésekben részesül (például parenterális antibiotikum alkalmazása, infúziós kezelés, oxigénadás).

Az krónikus hörghurutban szenvedő betegeknek javasolt az influenza elleni és a pneumococcus elleni védőoltás beadatása.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Módosítva: 2016.12.23 13:01, Megjelenés: 2016.12.23 13:01
Címkék: Hörghurut, COPD
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

A COPD kezelési lehetőségei

A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is...

Hogyan mérje helyesen a vérnyomását...

A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a...

Fagyási sérülés - Mit tegyen és...

Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

Mit kérdezhet orvosunk a...

A köhögés soha nem normális állapot, annak mindig oka van, amit fel kell deríteni: ez lehet banális ok, mint a megfázás, de állhat komolyabb...

Mi a teendő hörghurut esetén?

Az alsó légúti gyulladások között a heveny hörghurut a leggyakoribb megbetegedés. Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakra jellemző az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.