Köhögés és köpetürítés - Mire utalhat a panasz?

szerző: Dr. Kullmann Tamás - Springmed
frissítve:

A köhögés súlyosságának megítélésében az esetleg hozzá társuló mellkasi fájdalom, nehézlégzés és láz igazít el. Ha a köhögés köpetet is felszakít, akkor azt meg kell nézni, még akkor is, ha ellenérzést kelt bennünk.

Hátha később már nem fog váladékot hozni a köhögés, és az orvosnak nem lesz lehetősége megvizsgálni, az első köpetet otthon ellenőrizze, hogy be tudjon számolni róla.

Tudta?
A súlyos asztmás vagy szívelégtelen beteg még a légzési segédizmait is megfeszíti és arcát felfújja, hogy több levegőt kapjon.
  • Ha a köhögés járványos időszakban vagy megfázás után lép fel, ha más panasz nélkül vagy legfeljebb lázzal együtt jelentkezik, és ha száraz vagy esetleg fehér köpetet szakít fel, akkor valószínűleg csak vírusos hörghurut okozza, és három napot lehet várni az orvoshoz fordulással. Bőséges mézes tea, illetve vitamin fogyasztás mellett a köhögés ennyi idő alatt jelentősen javulhat. Három nap után sem javuló köhögés esetén forduljon orvoshoz.
  • Ha a köhögést mellkasi fájdalom vagy nehézlégzés is kíséri, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni, mert súlyos betegség is állhat a háttérben. Ha a köhögés sárga köpetet szakít fel, akkor szintén hamar orvoshoz kell fordulni, akkor is ha láztalan, mert bakteriális hörghurut vagy tüdőgyulladás valószínű.
  • A véres köpet azonnali kórházi vizsgálatot igényel. Tüdőembólia lehetősége miatt az orvoshoz fordulást halasztani nem szabad.
  • Ha a köhögés szívbeteg emberben lép fel vagy járványos időszakon kívül és nem áll fenn megfázás gyanúja, akkor is tanácsosabb hamarabb orvosi vizsgálatot kérni.
  • Dohányos ember megszokott köhögésének és köpetének a megváltozása, feltétlen orvosi kivizsgálást igényel tüdődaganat kialakulásának lehetősége miatt.
Tudta?
A kiadvány fülszövege: "Sokan tanácstalanul állunk és nem tudjuk, hogy fájdalmunkkal, panaszunkkal mikor és milyen orvoshoz forduljunk. Mikor kell azonnal mentőt hívni, és mikor lehet még várni? Mikor szükséges az orvosnál vizsgálatra jelentkezni? A könyv szervrendszerenkénti csoportosítában a leggyakrabban előforduló tüneteket mutatja be, és rendkívül közérthető módon – ikonok segítségével – illusztrálja, hogy mikor milyen sürgősen kell orvoshoz fordulni. A leggyakrabban előforduló tünetek mellett azok legfontosabb okait is feltünteti a szerző, mely szintén a gyors tájékozódást segíti. Ajánljuk a könyvet minden olvasónak, hiszen a betegségek tünetei bárkinél előfordulhatnak."

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz? ©
Dr. Kullmann Tamás ©
SpringMed Kiadó Kft., 2006

(SpringMed - Dr. Kullmann Tamás)

A tüdőgyulladásról

Cikkajánló

Vércukor-önellenőrzés
Vércukor-önellenőrzés

Mikor és hogyan mérjünk?

Mikor szedjünk probiotikumot?
Mikor szedjünk probiotikumot?

Hogyan válasszunk?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.