A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kivizsgálása

Dr. Hangonyi Csilla
szerző: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus - WEBBeteg
megjelent:

A COPD egy krónikus progresszív gyulladásos megbetegedés, amely elsősorban a légutakat érinti, de a betegség tartós fennállása, folyamatos súlyosbodása a szervezet oxigénhiánya miatt több szerv károsodását okozza.

Számos egyéb betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek) társul hozzá, ezért hazánkban az egyik leggyakoribb halálok. Az esetek 90%-ában a dohányzás a kiváltó oka, ám nem csak a dohányzás okozhat COPD-t.

A klinikai tünetek

A tünetek lassan, fokozatosan alakulnak ki. Ezek az egyre gyakoribb köhögés, fokozódó köpetürítés, terhelésre jelentkező nehézlégzés, fáradékonyság. A tünetek egyre fokozódnak, de mire orvoshoz fordul a beteg, sokszor a tüdőfunkció vesztése jelentős, és nem visszafordítható.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Fizikális vizsgálat

A diagnózis felállításához fontos a tünetek részletes megbeszélése, a dohányzási szokások, passzív dohányás, esetleges munkahelyi ártalmak, lakáskörülmények ismerete. A beteg vizsgálatakor feltűnhet az ajkak és körmök lilás színe, a körmök domború formája (óraüvegköröm), amelyek már az oxigénhiányra utalnak. A beteg légzése nehezített, zihál, köhög. A tüdők fölött gyakran jellegzetes hallgatózási eltérés is van.

Mellkasröntgen

Mellkas-röntgenvizsgálattal főleg a betegség későbbi szakaszában láthatunk eltérést a tüdőben, de a szív és érképletek állapotának megismerése is fontos a társbetegségek kizárásához. A tüdő károsodásának pontosabb megítélésére mellkas-CT is szükséges lehet.

Légzésfunkció

A légzésfunkció vizsgálat ebben a betegségben is szükséges a diagnózis felállításához, viszont az asztmától eltérően hörgőtágító adása után itt vagy nincs, vagy csak minimális a javulás.

Oxigén- és szén-dioxid-szint mérése

A COPD-s betegek állapotának megállapítására, az oxigénkezelés monitorozására elengedhetetlen a vérgázvizsgálat. A napi járóbeteg-ellátásban tájékoztató értéket ad az ujjra helyezhető pulzoximéter, pontosabb adatokat a vérgázanalízis és a diffúziós kapacitás vizsgálat adhat, mely főleg tüdőgyógyászati centrumokban érhető el.

Kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok

Mivel a COPD fokozott kockázatot jelent egyéb betegségek kialakulásához, fontos az EKG, és laboratóriumi vizsgálat, így a beteget idejében a megfelelő szakrendelésre irányíthatjuk.

Fontos cél a COPD korai felismerése, de a legfontosabb a megelőzés, a dohányzásmentes élet!

Tovább

Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Cikkajánló

A COPD és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
COPD
A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.