Koronavírus és a tüdőbetegségek

Dr. Hangonyi Csilla
Szerző: WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat egyaránt olvashatunk.

Az embert megfertőző (human) koronavírusok hét típusát ismerjük. Ebből négy általában enyhe megbetegedést okoz, három viszont súlyos, akár halálos kimenetelűt (ez utóbbiak a MERS-CoV, a SARS-CoV, illetve a SARS-CoV-2, mely a COVID-19 megbetegedést okozza).

Mivel a SARS-CoV-2-vel az emberiség korábban még nem találkozott, fertőzőképessége igen nagy, hiszen immunrendszerünk még nem alakított ki ellene speciális védelmet.

A vírus az ACE2-receptorokhoz kötődik, így jut a légúti sejtek belsejébe, ahol szaporodik és a sejt pusztulását idézi elő. A szervezet immunreakciója a tüdő további károsodását okozza. Megváltozik a léghólyagocskák falának áteresztő képessége, melyek ezért folyadékkal telnek meg, akadályozva ezzel az oxigén áramlását.

A vírus okozta tüdőgyulladás mindkét tüdőfelet érinti, nagy kiterjedésű. A lecsökkent légzőfelület súlyos légzési elégtelenséget okoz, ami a betegek gépi lélegeztetését teszi szükségessé. Az oxigénhiány több szerv működését károsíthatja, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Ezért gyakoribb a halálozás az idős, egyéb betegségekben szenvedők között.

A fertőzöttek 80%-a enyhe, középsúlyos tüneteket mutat, 20%-ban súlyos, ebből mintegy 6%-ban életveszélyes állapot alakul ki.

A tüdőgyulladásból a betegek sok esetben maradványtünetek nélkül gyógyulnak.

Általános tudnivalók

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 5-14 nap, tünetmentes időszakban is fertőz, ezért fontos a már ismert higiénés és biztonsági szabályok betartása.

A megelőzés legfontosabb eszköze a COVID-19 elleni védőoltás felvétele!

Immunrendszerünk megfelelő működését segíthetjük kombinált vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó készítmény szedésével (csak a megengedett napi dózisban!), egészséges táplálkozással, elegendő mennyiségű pihenéssel. Antibiotikumok és vírusellenes gyógyszerek szedése megelőzésre nem javasolt!

Láz esetén paracetamol hatóanyagú lázcsillapítót szedjen.

Intenzív kutatások folynak különféle vírusellenes szerek, malária elleni gyógyszer és bizonyos antibiotikumok koronavírus-ellenes hatásával kapcsolatban. Ezek a gyógyszerek a legsúlyosabb betegek kezelésének eszközei.

A dohányosok viszont biztosan fogékonyabbak a fertőzésre, mert a dohányzás rontja a tüdő öntisztuló és kórokozók elleni védekező mechanizmusait. Tüdejük tartalék kapacitása is csökkent, ezért a betegség lefolyása súlyosabb lehet.

Az új koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei

Láz, száraz köhögés, fáradtság, levertség, fejfájás, torokfájás, nehézlégzés, hidegrázás, izom-, ízületi fájdalmak, szaglás elvesztése, ízérzés elvesztése, hasmenés, hányás.

A fertőzött betegek nem feltétlenül kerülnek kórházba, vannak, akik otthon kezelhetők, de ilyenkor figyelni kell a tünetek súlyosbodását, a beteg általános állapotát.

Amennyiben szapora (20/perc feletti) ziháló légzést, a pulzusszám 100/perc fölé emelkedését, aluszékonyságot, zavart tudatállapotot észlelünk, haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget!

Veszélyeztetett, fokozott kockázatú csoportok

  • 65 év felettiek
  • szív- és érrendszeri betegségben szenvedők
  • cukorbetegek
  • magas vérnyomásos betegek
  • daganatos betegek, akik kezelés alatt állnak
  • szervátültetettek
  • alkoholbetegek, drogfogyasztók
  • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők

Általános szabályként elmondható, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket nem szabad elhagyni! Fontos, hogy az alapbetegségek megfelelően legyenek kezelve, a krónikus betegek a lehető legjobb állapotban legyenek.

A krónikus légzőszervi betegek fokozott odafigyelést igényelnek a járvány idején.

Ide tartoznak:

Ezekben a betegségekben egyrészt a szervezet védekező rendszere nem működik megfelelően, másrészt csökkent a légzőfelület, csökkent a légzési tartalék, ami egy tüdőgyulladás esetén hamar légzési elégtelenséghez vezet. Egyes betegek már oxigénterápiára szorulnak a mindennapokban, nekik különösen veszélyes lehet a koronavírus-fertőzés.

Tanácsok asztmás betegek számára

Az asztmában alkalmazott inhalatív szteroidok nem fokozzák a vírusfertőzésre való fogékonyságot.

A beállított bázisterápiát semmiképpen nem szabad elhagyni! Ebben az időszakban különösen fontos, hogy légzése a lehető legjobb legyen! Az asztmás beteg gondoskodjon legalább egy hónapra való adagról rendszeres gyógyszereiből.

Ha súlyos asztma miatt szteroidtablettát szed rendszeresen, semmiképpen ne hagyja abba, mert a szteroid hirtelen elhagyásakor súlyos, veszélyes állapotba kerülhet.

Amennyiben biológiai terápiában részesül, azt sem indokolt felfüggeszteni.

Tanácsok COPD-s betegek számára

A COPD a hörgők gyulladásos betegsége, ami a légutak beszűkülésével és fokozott váladékképződéssel jár. Az állandó gyulladás következtében a tüdőszövet átépül, károsodik, fokozatosan pusztul, ezért a légzés fokozatos romlását, nehézlégzést, majd légzési elégtelenséget okoz. Ebben a stádiumban már oxigénkezelés is szükséges. Érthető, hogy ebben az állapotban egy súlyos tüdőgyulladás akár órák alatt a légzés összeomlásához vezethet. Súlyos COPD-s betegek gyakran tablettában vagy injekcióba szteroidot kapnak, ami hajlamosít a vírusfertőzésre, de semmiképpen ne hagyja el! A szteroidtartalmú belégzőszereknek ilyen mellékhatása nincs.

Fokozottan ügyeljen a fertőzés megelőzését célzó biztonsági előírások betartására (maszkviselés, gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, köhögéskor és tüsszentéskor papírzsebkendő használata, tömeg kerülése, környezet tisztántartása).

Rendszeres megelőző hörgőtágító gyógyszereket nem szabad elhagyni! Törekedni kell a legjobb légzési állapot elérésére. Gondoskodjon több hétre elegendő mennyiségről állandó gyógyszereiből. A COPD-s betegeknek különösen fontos a dohányzás elhagyása!

Mi a tennivaló légúti fertőzés gyanújakor?

Ha friss légúti fertőzésre utaló tünetet észlel (száraz vagy hurutos köhögés, láz), hívja fel háziorvosát, aki a tünetektől függően gyógyszert rendel Önnek, vagy koronavírus-fertőzés gyanújakor az előírt járványügyi szabályozás szerint jár el. Amennyiben nem kell kórházba mennie, a lehetőségek szerint különítse el magát családtagjaitól és fokozottan figyeljen a higiénés szabályok betartására!

Hirtelen kialakuló nehézlégzés, állapotrosszabbodás esetén, illetve ha háziorvosával nem tud kapcsolatot teremteni, hívjon mentőt.

Tovább Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Ismét emelkedik a szennyvíz...

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja.

Koronavírus - 21 840 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 413 971 fő, közülük 6 200 631 fő a második, 3 889 453 fő a harmadik, 320 083...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Meddig maradhatnak fertőzőképesek a...

Vajon mennyi ideig marad(hat)nak fertőzőképesek a koronavírusos emberek? A tudományos módszerekkel erre vonatkozóan összegyűjtött adatokat vesszük...

Amit a koronavírus...

A legtöbb COVID-19-ből felépülő ember rendelkezik valamilyen védelemmel a COVID-19 ellen az antitesteknek és egyéb immunválaszoknak köszönhetően....

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes...

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.