Gyermekgyógyászat - Betegségek megértése: tünet cikkek

Gyermekgyógyászat - Betegségek megértése: tünet cikkek

Szamárköhögés - Az újszülöttekre veszélyes betegség

MTI
2018-01-03 19:46

A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

Enkoprézis - A székletürítés zavara a pszichiáter szemével

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2018-01-03 11:25

A székletürítés és annak problémái is sokak szemében kínos téma, ezért is fontos, hogy beszéljünk róla, illetve fontos, hogy a probléma megoldását nem halogatva, az érintett gyerekek hozzátartozói merjenek szakemberhez fordulni.

Lelki háttere is lehet a krónikus fájdalomnak gyermekeknél

Tóháti Rebeka, Semmelweis Egyetem, Lektorálta: Dr. Major János, gyermekgasztroenterológus
2017-12-13 13:11

Krónikus fájdalomnak az állandó vagy gyakran visszatérő, legalább három hónapja fennálló fájdalmat nevezzük. A gyermekháziorvosok gyakran találkoznak látszólag ismeretlen eredetű fájdalommal rendelkező, rendszeresen visszajáró betegekkel. A diagnózis legtöbb esetben az alapos kivizsgálások vagy szakorvosi konzultáció után sem állapítható meg.

A rotavírus-fertőzés - Mit kell tudni róla?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2017-11-24 20:09

A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. 3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat, amely során a gyors folyadékveszteség jelentős folyadék- és elektrolit háztartási zavarhoz vezet.

A szamárköhögés (pertussis)

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
2017-11-20 17:25

A szamárköhögés egy igen fertőző betegség. Lefolyása változó súlyosságú lehet, komoly veszélyt jelenthet kisgyermekek és csecsemők esetén. Sem a védőoltás, sem a betegség átvészelése nem eredményez élethosszig tartó védettséget a fertőzés ellen.

A krupp kiváltó okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
2017-11-15 11:25

A kruppot főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza. Jellegzetessége, hogy általában váratlanul, az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy lónyerítéshez hasonlító köhögéssel, rekedtséggel indul.

Tévhitek a gyermekgyógyászatban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
2017-10-02 05:21

Munkája során több orvos tapasztalja, hogy a gyermekek kezelésével kapcsolatban számos tévhit létezik. Az egyik legnagyobb ilyen az antibiotikumok körül van. Megtörtént esetekről számolunk be, melyek segítségével talán elkerülhetőek lesznek a tévedések.

Allergiás nátha és kötőhártya-gyulladás

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
2017-06-28 21:41

Az allergiás eredetű nátha a fejlett országokban igen gyakori, nagyjából az asztmások számának 2-3-szorosa. A krónikus betegség egyik leggyakoribb velejárója a kötőhártya viszketéssel járó gyulladása.

Hurutos tünetek csecsemőkorban - Reflux okozza?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gyermekgyógyász
2017-05-07 21:41

Előfordul, hogy a fél év alatti csecsemő szinte folyamatosan szörtyögő hangot ad ki, évszaktól és attól függetlenül, hogy van-e a környezetében hurutos beteg. Ilyenkor érdemes reflux irányába vizsgálódni, gyakran a gyomorból a nyelőcső irányába visszajutó táplálék okozza a problémát.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jól kezelhető - Fontos a korai felismerés

Semmelweis Egyetem
2017-04-20 13:11

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar az iskoláskorú gyermekek 3-7 százalékát érinti Magyarországon. Nyolcvan százalékban genetikailag meghatározott, erősen öröklődő idegfejlődési zavarról van szó, amely kinőhető, ám az esetek 50-60 százalékában a tünetek egy része vagy egésze felnőttkorban is megmarad - mondja Dr. Bitter István.