Orrvérzés gyermekeknél - Hogyan segíthet?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

A gyerekeknél viszonylag gyakori problémát jelent az orrvérzés, sokszor elég hozzá az orrfújás, de felső légúti fertőzések során akár spontán is kialakulhat. Télen a fűtött helyiségek levegője kiszárítja az orrnyálkahártyát, ami begyulladhat, és vérezhet is.

Az enyhe orrvérzés legtöbbször magától eláll. Engedni kell, hogy a vér akadálytalanul kifolyjon az orrból, nem szabad visszaszívni, vagy lenyelni, mivel a légutakba kerülve légzési akadályozottsághoz vezethet. Az orr szívogatása pedig a már kialakult véralvadék lesodródásához vezet, mely a vérzési időt elnyújtja.

Elsősegély orrvérzés esetén

  • Először is nyugtassa meg a gyermeket!

  • A gyermek kissé hajtsa előre a fejét, közben Ön megtámaszthatja a gyermek homlokát a kezével, ezzel elősegítve a kis beteg ellazult pozícióját, így a vér akadálytalanul kicsepeghet a gyermek orrán. A vért fogja fel zsebkendővel vagy gézlappal, ezeket ne tegye a gyermek orrlyukaiba, csak finoman tartsa az orrnyílások elé! Ha nem áll el a vérzés, szorítsa össze az orrszárnyakat! Ezzel az orrsövényhez nyomva tamponáljuk a vérzést, mely legtöbbször az orrsövény elülső-alsó részében lévő apró érhálózatból származik.

  • A vérzés többnyire néhány percen belül eláll. Ha egy kis vér esetleg rászárad a gyermek orrára, akkor nagyon óvatosan az orrnyíláson kívül lévő területet törölje le, de semmiképp se nyúljon a gyermek orrába, a zsebkendővel sem, mert újra elkezdhet vérezni!

  • Ha a vérzés már elállt, a következő egy napban lehetőség szerint tartózkodni kell az orrfújástól, mert ez a képződött véralvadék lesodródásához, a vérzés újraindulásához vezethet.

  • A vérzés ellállása után olyan vérzéscsillapító orrkenőcsből, amely gyerekek orrnyálkahártyáján alkalmazható, borsónyi mennyiséget kenhetünk az orrbemenetbe, mely vérzéscsillapító hatásával segít megelőzni az ismételt vérzés kialakulását. A kenőcs hamar elolvad és egyenletesen eloszlik az orrjáratban.

  • Ha a vérzés nem áll el öt percen belül, vagy légszomj alakul ki, hívjon mentőt!

Amennyiben az orrvérzés rendszeresen előfordul, vigye a gyermeket fül-orr-gégész szakorvoshoz!

Az orrvérzés oka többnyire ártalmatlan, de nagyon ritkán magas vérnyomás vagy daganat is okozhatja. Fontos a vérzés hátterében álló esetleges idegentest kizárása.

Az orrvérzés okai – Súlyos bajra is utalhat?

Az orrvérzés a felső légutak spontán vérzései közül a leggyakoribb. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, artériás és különösen vénás erekben gazdag ellátottsága elősegítik az orrvérzés gyakoriságát és ismétlődését. Az orrvérzés a traumás eredettől eltekintve mindig következményes állapot. Tehát, amikor kórokról beszélünk, azokat a betegségeket kell számba vennünk, amelyeknek az orrvérzés lehet az első tünete, vagy recidiváló megnyilvánulási formája.

Az orrvérzés okai – Súlyos bajra is utalhat?

WEBBeteg logó Bethesda Gyermekkórház logóSzerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító; forrás: netdoktor.at
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Korai fejlesztés tabuk nélkül

A Bethesda KIDSZ eltérő fejlődésű gyermekek komplex, interdiszciplináris diagnosztikájában és korai fejlesztést igénylő kisgyermekek komplex...

Megváltozott a vírusos...

A koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását. Az intézkedések feloldása több...

Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és...

Orrvérzés gyermekkorban

Gyermekkorban gyakran találkozunk a visszatérő orrvérzés problémájával. Ez mind a szülő, mind a gyermek számára ijesztő jelenség lehet, és...

Orrvérzés - Tudja mi okozhatja, és...

Az orrvérzés a felső légutak spontán vérzései közül a leggyakoribb. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, erekben gazdag ellátottsága...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.