A garatgyulladás kezelése

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A garatgyulladás (pharyngitis) kezelése attól függ, hogy a garatban akut vagy krónikus gyulladás alakult-e ki.

Az akut garatgyulladás kezelése

Az akut garatgyulladás erős torokfájással, nyelési nehézségekkel jár. Jellegzetes a kaparó, égő, kiszáradt torok, és a torok nyálkahártyájának kivörösödése.

Az akut pharyngitist a legtöbb esetben vírusok okozzák, de oka lehet baktérium, gomba vagy vírusos fertőzés felülfertőződése. A cél a tünetek csillapítása, így a torokfájás enyhítése, megszüntetése és a duzzanat lelohasztása. Ebben segíthetnek a toroköblögetők és a fájdalomcsillapító, fertőtlenítő szopogató tabletták. A szopogató tabletták gyerekeknél csak óvatosan alkalmazhatók, 3 éves kor alatt pedig egyáltalán nem javasolt az alkalmazásuk fulladásveszély miatt. Fontos, hogy a beteg sok meleg (de nem forró) folyadékot, elsősorban teát fogyasszon.

Ha az akut garatgyulladást vírusfertőzés okozta, az immunrendszert a kórokozók legyengítik, és így könnyen kialakulhat bakteriális felülfertőződés is. Ha ez megtörténik, antibiotikumok szedése segíthet.

A krónikus garatgyulladás kezelése

A krónikus garatgyulladás tünetei nem hirtelen alakulnak ki, hanem a torok nyálkahártyáját ingerlő anyaggal való hosszabb kontaktus után.

Mielőtt a krónikus garatgyulladás kezelését megkezdik, meg kell találni a kiváltó okot, ami lehet például dohányzás vagy alkoholfogyasztás is. A sikeres kezelés kulcsa a kiváltó ok kiiktatása a mindennapokból. A krónikus garatgyulladásban szenvedő páciensek kezelésében minden olyan intézkedés hatásos lehet, ami nedvesen tartja a garat nyálkahártyáját és a légutakat, így például a következők:

  • Zsályás, kamillás vagy sóoldatos inhaláló használata
  • Párásító, légnedvesítő eszköz/ készülék alkalmazása
  • Szopogató tabletták

Ha a krónikus garatgyulladásért egy orrüregi akadály a felelős, ami az egészséges légzést korlátozza, célszerű műtéttel megoldani a problémát, de oka lehet még tartós irritánsok okozta ártalom, pl. füst, por, gázok, illetve mechanikai igénybevétel is, például éneklés.

A torokfájás és kezelése

Az őszi, téli időszakban az egyik leggyakoribb tünet a torokfájás. A panaszokat a torok vagy más néven garat gyulladása okozza, amit általában vírus- vagy baktériumfertőzések, ritkábban sérülések váltanak ki. A nyálkásabb, esősebb időben könnyű elkapni a különböző fertőzéseket zsúfolt helyeken, így közlekedési járműveken, bölcsődékben, óvodákban, iskolai közösségekben, mivel a kórokozók (vírusok, illetve baktériumok) cseppfertőzés, azaz köhögés, tüsszentés útján terjednek. A torokfájás és kezelése

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága.

Szenvedélybetegség Szenvedélybetegség

A 12 lépéses önsegítő közösségek tizenegyedik és tizenkettedik lépése.

Éjszakai légzéstámogatás -...

A gyerekeknél alkalmazott lélegeztetőgépről hallva, sokan drámai helyzetre, intenzív osztályra, súlyos betegre tudnak csak gondolni. Holott, az ilyen...

Az alvási apnoe okai

Milyen elváltozások állhatnak az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében? A pontos diagnózis a kezelés alapját jelenti.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.