A garatgyulladás kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A garatgyulladás (pharyngitis) kezelése attól függ, hogy a garatban akut vagy krónikus gyulladás alakult-e ki. Lássuk mit tehetünk a panaszok enyhítéséért és a gyorsabb gyógyulásért? Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az akut garatgyulladás kezelése

Az akut pharyngitist a legtöbb esetben vírusok okozzák, de oka lehet baktérium- vagy ritkán gombafertőzés, esetleg vírusfertőzés bakteriális felülfertőződése is.

Az akut garatgyulladás erős torokfájással, nyelési nehézségekkel jár. Jellegzetes a kaparó, égő, kiszáradt torok, és a torok nyálkahártyájának kivörösödése.

A cél a tünetek csillapítása, így a torokfájás enyhítése, megszüntetése és a duzzanat lelohasztása. Ebben segíthetnek a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású, fertőtlenítő szopogató tabletták, spray-k, oldatok, toroköblögetők. A szopogató tabletták gyerekeknél csak óvatosan alkalmazhatók, 3 éves kor alatt pedig egyáltalán nem javasolt a használatuk fulladásveszély miatt. Hasznos segítség lehet a mellkasbedörzsölők előírás szerinti alkalmazása is. Jótékony hatású a párologtatás, valamint a sós vízzel vagy zsályateával történő gargarizálás is. A beteg fogyasszon sok meleg (de nem forró) folyadékot, elsősorban teát, gyógyteát, lehetőleg mézzel. Fontos a pihenés, ágynyugalom. Kerülje a káros szenvedélyeket!

Az eddig felsorolt tüneti kezelések csak abban az esetben lehetnek önmagukban hatásosak, ha a fertőzést légúti vírusok okozták.

Az immunrendszert a vírusok legyengítik, és így könnyen kialakulhat bakteriális felülfertőződés is. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikumok, gombás fertőzés esetén pedig antimikotikumok alkalmazása is szükséges.

Minden esetben célszerű az immunrendszert támogatni megfelelő étkezéssel: C- és D-vitaminban, cinkben gazdag élelmiszerek, pre- és probiotikumok, erjesztett ételek fogyasztásával.

Az otthoni gyógymódok nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Az akut vírusos garatgyulladás a legtöbb esetben komplikáció nélkül gyógyul. Elhanyagolt, kezeletlen esetekben azonban a fertőzés tovább terjedhet az alsóbb légutak, esetleg a fül irányába, így egy egyszerű torokgyulladásként indult fertőzésből kialakulhat akár mandulagyulladás, középfülgyulladás is. Az is előfordulhat, hogy a háttérben Coxackie- vagy Epstein-Barr-vírusfertőzés áll. Bakteriális fertőzés szövődménye lehet például reumás láz, vesekárosodás, tályogképzőség a mandulák és garat területén. Az otthoni gyógymódok nem helyettesítik az orvosi kezelést! Ezért jobb, minél előbb orvoshoz fordulni!

Az alábbi esetekben feltétlenül keresse fel orvosát:

  • ha a torokfájás hirtelen jelentkezik,
  • ha nagyon kellemetlen a torokfájás és rossz közérzettel társul,
  • ha a tünetek 3 nap alatt nem enyhülnek, vagy rosszabbodnak
  • ha egyéb panaszok is társulnak hozzá, mint pl. kiütések, magas láz
  • ha légszomj vagy nyelési nehézség lép fel

A csecsemőket és a kisgyerekeket minden esetben orvoshoz kell vinni torokfájás jelentkezésekor.

A krónikus garatgyulladás kezelése

A krónikus garatgyulladás tünetei nem hirtelen alakulnak ki, hanem a torok nyálkahártyáját ingerlő anyaggal való hosszabb kontaktus vagy rendszeres, tartós megerőltetés után. Minden esetben orvoshoz kell fordulni az okok felderítése és a megfelelő kezelés érdekében!

Mielőtt a krónikus garatgyulladás kezelését megkezdik, meg kell találni a kiváltó okot, ami lehet például dohányzás vagy alkoholfogyasztás, tartós irritánsok okozta ártalom, pl. füst, por, gázok, illetve mechanikai igénybevétel is, például éneklés, előadások tartása. A sikeres kezelés kulcsa a kiváltó ok kiiktatása (káros szenvedélyek, irritáló anyagok) a mindennapokból vagy legalább minimalizálása (éneklés, előadások esetén). A krónikus garatgyulladásban szenvedő páciensek kezelésében emellett minden olyan intézkedés hatásos lehet, ami nedvesen tartja a garat nyálkahártyáját és a légutakat, így például a következők:

  • Zsálya-, kamillateás vagy sóoldatos gargarizálás
  • Párásító, légnedvesítő eszköz/készülék alkalmazása
  • Bőséges folyadékfogyasztás
  • Szopogató tabletták
  • Ha orvosa úgy rendeli, gylladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása

Ha a krónikus garatgyulladásért egy orrüregi akadály a felelős, ami az egészséges légzést korlátozza, célszerű műtéttel megoldani a problémát.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Onmeda.de, Rachenentzündung (gesundheit.gv.at)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.