• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész

        1890

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Hölgyem, A jelzett elváltozásokat vírusok okozzák. Szerintem covid teszt nem szükséges. Spontán javulás várható.
        Tisztelt Uram, Okozhatja az orrspray is, de valószínűbb a Covid fertőzés. Teszt javasolt. Keresse háziorvosát
        Tisztelt Uram, A jelenség valószínűleg a csonthártya duzzanata. Teendőt nem igényel. Esetlegesen kozmetikai jelentősége van, légvételt nem befolyásolja. Spontán múlik, de lassan.
        Tisztelt Hölgyem, Az arcüregi retenciós ciszták fogcsíra eredetű maradványok szoktak lenni. Klinikai jelentőségük nincs, teendőt nem igényelnek
        Tisztelt Hölgyem, A beavatkozás és a szénsavas, hideg innivaló okozta irritáció jár ilyes érzéssel. A sjögren nem segít a nyálkahártya nedvesen tartásában. Célszerű szobahő és langyos meleg közötti, nem szénsavas, nem alkoholos italokat, fűszermentes ételeket fogyasztani egy hétig.
        Tisztelt Hölgyem, A képen egy nagyjából egészséges torok és torokmandula látható. A jelölt területen kicsiny helyi gyulladásnak megfelelő folt látszik. Spontán javulása várható. Lehet köze refluxhoz, enyhe vírusfertőzéshez. Amennyire ez így megítélhető, aggodalomra semmi ok.
        Tisztelt hölgyem, Ha a képalkotó vizsgálat szabályos szerkezetű csontnak írta le, akkor semmi teendő nincs, ne aggódjon
        Tisztelt Uram, A panaszai hátterében magas vérnyomás, keringési zavar, de pszichés stressz is állhat. Ha az MR negatív, akkor nem daganat. Otoneurológiai vizsgálat, 24 órás vérnyomásmérés, szemészet javasolt. A masszázst jó ötletnek tartom.
        Tisztelt Szülő, Az idegentest cselesen elbúvó is lehet. De pár nap alatt az étel lesodorja, vagy ha beékelődött, gyulladásos reakció alakul ki körülötte, így könnyű megtalálni. Leginkább pszichés. De mindenképpen tévénézés. Esetleg reflux okozhatja. Gasztroenterológiai vizsgálat javasolt.
        Tisztelt Uram, A képet sem asztali gépen, sem telefonon nem tudom megnyitni. Az afta fáj, tehát azt kizárhatjuk. Általában a nyálkahártya sérülése gyógyul így. A szervezet fibrines lepedékkel fedi, amit 1 nap múlva kis helyi lob kísér. Ha 5 napon belül elmúlik, nincs teendő, ha egy hétig is fönnáll, keressen föl fül-orr-gégész szakrendelést.
        Tisztelt Uram, A papilloma kiújulásra hajlamos, jóindulatú daganat. Se gyulladást, se fájdalmat nem okoz. A folyamatos gyulladás hátterében vagy orrlégzési gátoltság vagy reflux áll leggyakrabban. Mivel előbbit gégészeten látták volna, javasolom gasztroenterológiai kivizsgálását
        Tisztelt Hölgyem, Tudomásom szerint minden esetben szükséges orrtampon. Vérzés és összenövések megakadályozására. Nemigen lehet elkerülni. De beszélje meg operáló orvosával.
        Tisztelt Asszonyom, Véleményem szerint a menses nem indokolja a fess műtét halasztását.
        Tisztelt Asszonyom, Én biztosan adnék 3 hónapig szteroid orrsprayt, hogy legyen esélye konzervatív kezeléstől gyógyulni. Az iköböl kritikus helyen van, műtéti megnyitása nem annyira egyszerű és kockázatmentes...
        Tisztelt Hölgyem, Valóban érdemes az arcüreget szanálni, olyankor tényleg várható a kicsi fistula spontán záródása. Ha mégsem, szájsebész kis lebennyel fedi később.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés