• Dr. Zaránd Rajmund

    Fül-orr-gégész

    1713

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Fül-orr-gégész

    Bemutatkozás:    • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


    • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


    • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.    Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
    Tisztelt Uram! A légúti idegentestek eltávolítása valóban hörgőtükrözéssel történik. Mivel nem friss a panasz, így háziorvosi beutalóval tudja igénybe venni az illetékes pulmonológia szakambulanciáját. Vannak esetek, amikor csak tüdősebész tud segíteni, de általában gyakorlott bronchoszkópos szakember el tudja távolítani az akut és a krónikus idegentesteket is vágás nélkül.
    Tisztelt Uram! A nyálkahártya összehúzó orrcsöppeket maximum 10 napig szabad használni! Ha mégis rászokott, akkor recept nélküli (ellenben igen hatékony) megoldásként a NeilMed SinusRinse orröblítőt (napi 2 alkalommal), ha ez nem segít, akkor helyi szteroid (pl. Mometasone tartalmú) orrsprayt javasolnék.
    Tisztelt Uram! Igen furcsa lenne távgyógyászként fölülbírálni olyan kollégát, aki látta is az ön torkát, vagyis daganatra nem gondolnék. Inkább krónikus irritáció lehet, most másféle, mint a dohányzástól. Ilyenkor leggyakrabban az orrlégzés gátoltsága a mögöttes ok. Függetlenül a kiváltó noxától NeilMed SinusRinse öblítést javasolnék napi 2 alkalommal
    Tisztelt Hölgyem! Jogos, hogy az orvosa CT vizsgálatot kért, hiszen az orrmelléküregek helyzete így tisztázható korrekten. Tünetei alapján nem gondolnék daganatra. Ha a CT is negatív lesz, javasolom, hogy az eddigi terápia mellett vagy helyett próbálja ki az orröblítést pl. NeilMed SinusRinse eszközzel, hiszen így hatékonyan, de gyógyszer nélkül is javíthatja a panaszát.
    Kedves Asszonyom! Véleményem szerint kisebb probléma bármilyen helyi kezelést adni várandósság esetén, így nem a cetirizint javasolom. Legjobb lehet a NeilMed SinusRinse lehet, ahol orröblítést végez fiziológiás oldattal. Függetlenül a duzzanat okától, sok jó személyes tapasztalatom van vele. Átmenetileg, pár napra szabad hagyományos orrcseppet is használnia.
    Tisztelt Uram! A leírt jelenség fülkürthurut következménye lehet. Kicsi a valószínűsége az ínygyulladással való összefüggésre. Én biztosan NeilMed SinusRinse készüléket ajánlanék, azzal öblítve az orrdugulás gyógyszer nélkül is gyorsan elmúlhat.
    Tisztelt Uram! Ha az aszimmetria nem múlik el 6 hét alatt, mindenképpen keressen föl fül-orr-gégészeti szakrendelést.
    Tisztelt Asszonyom! A nyitott MR ugyanannyi információt, ugyanolyan pontosan tartalmaz, mint a klasszikus zárt, csak kényelmesebb a betegnek, technikailag pedig nehezebb a nagyon erős mágneses tér létrehozása. A leírás mellékleletként tartalmaz enyhe krónikus melléküreggyulladásos jeleket, amelyek nagy valószínűséggel a fejfájással nem függenek össze, civilizációs ártalomként foghatóak föl, teendőt nem igényelnek. Legfeljebb orröblítést érdemes végezni. Pl. www.orrmoso.hu.
    Tisztelt Hölgyem! Elmondása alapján arra gondolok, hogy egy kis átmeneti nyelőcső görcsről lehet szó. Ha légzése rendben és a folyadék is lejut a gyomrába, akkor nyugodtan várjon egy napot, ha nem változik, holnap forduljon gégészhez.
    Tisztelt Uram! A mellékelt képen egy nagyjából ép nyelv látható. A fehér részeken kicsit vaskosabb a szaru, kevésbé kopik le, általában a darabos étkezés csökkenése (pl. Gyomorrontás) szokta okozni. Ezek mögött ízlelőbimbók láthatóak. Ennél többet csak fül orr gégészeti vizsgálat, esetleges mintavétel után lehet mondani.
    Tisztelt Uram! Borzasztó nehéz ez alapján a két mondat alapján bármi diagnózist mondani, így terápiát sem tudok. Sok folyadék biztosan segít, nyálat citrom és rágógumi fokozza, de mindenképpen keressen föl fül orr gégész szakorvost, ha nem javul!
    Krónikus gyulladás a gégében, daganatra utaló jelet nem észleltek. Ez egy lényegében negatív szövettani lelet.
    Tisztelt Uram! Tipikus civilizációs betegség, ún. Postnasal drip a leírás alapján. Az orrnyálkahártya szempontjából nem optimális környezet miatt termelődik a váladék. Szinte minden városlakó felnőtt észleli kisebb nagyobb mértékben. A váladék ürülését és az orrnyálkahártya optimális környezetét pl. Neilmed Sinusrinse eszköz segítségével, napi 2 alkalommal használva életvitelszerűen tudja segíteni.
    Tisztelt Kisasszony! A legtöbb fül orr gégészeti osztályon foglalkoznak orr és szeptumplasztikával. Érdemes valamelyik kórház szakambulanciáját fölkeresnie és vizsgálat után tájékozódni a szükséges és lehetséges műtéti megoldásokat illetően.
    Tisztelt Hölgyem! A mandulaműtét utáni nyelés fájdalom általában heves és 7-10 napig tart. A lepedék színe változhat. Igyon sokat, szedje a fájdalomcsillapítót, más teendő most nincs. A fájdalom a lepedék leválását követően múlik hirtelen, ideje a fent említett bő hét általában.