• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész

        1736

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Asszonyom! Saját praxisomban sosem fordult még elő E. Cloaceae fertőzés. A szakirodalomban is inkább leromlott állapotú, rossz immunrendszerű vagy újszülött eseteket említenek. Emiatt célszerűnek tartom, hogy ritka fertőzésekben is jártas infektológust keressen föl.
        Tisztelt Asszonyom! Ha a fülzúgás fehér zaj jellegű és füldugulással is összefügg, akkor valóban a fülkürtműködés javítása a feladat. A szülés-szoptatás okozta hormonváltozás is okozhat nyálkahártya duzzanatot, amely kóroki tényezőként szerepelhet. Megoldás lehet az orröblítés pl. NeilMed SinusRinse vagy hasonló eszközzel napi 2 alkalommal. Esetlegesen helyi szteroid orrspray (pl. Mometasone tartalmú készítmény) is hasznos lehet.
        Folytatva a választ, erre a kérdésre is fog tudni válaszolni VIZSGÁLAT UTÁN a szakorvos kolléga. Addig is használhat A-Cerumen olajat vagy hasonló készítményt.
        Tisztelt Uram! Javasolom, hogy keressen föl fül-orr-gégészeti, illetve audiológiai szakrendelést, így objektivizálható egyrészt a középfül nyomásviszonya, másrészt az orrgaratba benézve kizárható, hogy nem idegenszövet vagy más anatómiai eltérés lenne ott, amivel műtéti teendő lehetséges
        Tisztelt Uram! Az idegentest érzés oka leggyakrabban gyulladás vagy irritáció. Ezt okozhatja dohányzás. Ha nem múlik el az érzés 3 héten belül, mindenképp forduljon fül-orr-gégészhez!
        Tisztelt Hölgyem! Javasolom, hogy keresse föl operáló orvosát. Ő ismeri az ön orrát, biztosan tud segíteni.
        Ön a fül védelekező mechanizmusának hangját hallja. Normális esetben ez 70dB vagy annál hangosabb zaj esetén jelentkezik. Ilyenkor a musculus stapedius a kengyel talpát oldal irányba húzza.
        Sajnos vizsgálat nélkül ezt lehetetlen megmondani. Valószínű valami enyhe gyulladás. De lehet valós idegentest is. Keressen föl fül orr gégészeti rendelést!
        Tisztelt Uram! Mivel a lágyrész képlet többes megjelenésű, illetve csontdestrukció nem látszik, így inkább melléküreg polipokról van szó.
        Tisztelt Uram! Otthoni használatra is inkább modern szert, (Corsodyl, Meridol) javasolok. Ha néhány nap alatt nem javul, mindenképpen mutassa meg fül orr gégészeten!
        Tisztelt Asszonyom! Javasolom, hogy jobb, kommunikatívabb kapcsolatot alakítson ki operáló orvosával, mivel egy műtéti sorozat első lépését hajtották végre. Általában kétszakaszos tympanoplastica az elfogadott neve, ez volt az első szakasz, melyet fél-egy év múlva követi az újabb beavatkozás. Ez, a dobüregben majdan található maradványról függően újabb első szakasz vagy szerencsés esetben (cholest mentes) hallócsontpótlással járó második szakasz lesz. Optimális esetben két műtétből megoldható az ügy, de a betegség kiújulhat, illetve több első szakasz is szükséges lehet, ha cholesteatomát találnak benne. Emellett nem csak most, de a fentiek miatt a későbbiekben is rendszeres kontrollok lesznek szükségesek. Ezek részleteit mindig az operatőr határozza meg. Mindenképp kérdezze meg ezt, esetleg írja össze a kérdéseket még otthon, akkor kevésbé felejti el!
        Tisztelt Hölgyem! Leggyakrabban a szedett gyógyszerek (pl fájdalomcsillapító), illetve krónikus gyulladás szokott valóban ilyen tünetet okozni. Ha gyógyszer elhagyása nem javít, akkor esetleg orröblítés segíthet. Pl www.orrmoso.hu
        Tisztelt Asszonyom! Én is a Nootropilt ajánlanám. Kezdje el szedni!
        Tisztelt Uram! Valószínűtlen, hogy a ciszta okozza a panaszait. Budapesten a Honvéd Kórház és a Jahn F Kh melléküregcentrumai foglalkoznak legnagyobb gyakorlattal homloküreg problémákkal.
        Tisztelt Uram! Az átnézeti arcüreg (Luc-Caldwell) rtg fölvétel értékelhetősége a modern orvostudomány számára a bizonytalanhoz közelít. Lényegében alig kérünk már ilyet, bármi eltérésnél úgyis CT szükséges. A leírt elváltozás valamilyen kisfokú csontosodási zavar vagy veleszületett anatómiai deformitás lesz, amit azért érdemes kideríteni, mert esetleges későbbi panaszok esetén a kiindulási helyzethez képesti változás az, ami informatív.