• Dr. Zaránd Rajmund

    Fül-orr-gégész

    1878

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Fül-orr-gégész

    Bemutatkozás:    • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


    • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


    • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.    Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
    Tisztelt Uram, A panaszai lehetnek reflux eredetűek, melyet a pszichés stressz nem javít. A közeli kivizsgálásig inkább Salvus vizet javasolnék. Napi 2 decilitert igyon meg, óránként egyet egyet kortyolva belőle.
    Tisztelt Uram, Általában egy vagy két napig tampon al kell megtámasztani a műtét után az orrsövényt. A detamponálásig mindenképp kórház. Utána egy nappal vagy akár néhány órával szoktuk a beteget haza küldeni. Kb 1 hét fizikai kímélet szükséges. De járkálni, könnyű mozgást végezni akkor is szabad. Tehát a munkáját ebben az időszakban el fogja tudni végezni. Beszélhet. Az említett betegségei nem képeznek műtéti kontraindikációt.
    Tisztelt Asszonyom, Ha fáj, nem érdemes várni. Keressen föl gégészeti rendelést minél hamarabb
    Tisztelt Uram, Az országba orrsövény alaki rendellenessége számos ok miatt alakulhat ki. Leggyakrabban a civilizáció áldásos hatása miatti táplálék bőség okán a porc tovább növekszik, mint az orr külső, csontos váza. Ezért oda csak görbén fér be. Így az orrlégzést akadályozza. Megoldás az orrsövény plasztika, mikor a porc görbe részét kivesszük a porchártya közül. Minden gégészeti osztály végez ilyen műtéteket. Úgyhogy célszerű a területileg illetékes szakrendelésen beutalót kérni
    Tisztelt Hölgyem, Nem valószínű, hogy daganat alakul ki a nyelvgyökön minden előzmény nélkül. Összevetve ezt és a gyakori mandulagyulladásokat, azt gondolom, hogy a torkot reflux vagy kiszáradás irritálja. Fentiek kezelésére ClinSin vagy NeilMed orröblítést, napi 2dl Salvus vizet óránként egy korty sebességgel, esetleg Rinogermina orrprobiotikummal kiegészítve.
    Tisztelt Uram, A postnasal dripping civilizációs betegség. Elsősorban a melléküregek clearancét javító eljárások, pl ClinSin öblítő használata javasolt napi 2 alkalommal. Ha ez egy hónap alatt nem segít, lehet próbálkozni Rinogermina orrprobiotikummal, szteroid sprayvel, legvégső esetben műtéttel
    Tisztelt Uram, A képen lobos hatáskörök garatképletek látszanak. Akut vírusfertőzés, irritáció, reflux... okozhatja. Először orrcsöppet (pl Nasic) és anaftint próbálnék. Esetleg kiegészítve Salvus vízzel. Óránként egy egy korty. Napi 2dl. Kb egy hét alatt jelentős javulás lehetséges
    Tisztelt Hölgyem, Mivel a mandulakő főként a garati flóra függvénye, én a Rinogermina orrprobiotikumot próbálnám ki, mivel az orr és a torok flóra közös. Egy héten át napi 2-2 puff az orrba. Havonta lehet ismételni
    Tisztelt Szülő, Mindannyiunkat ér hasonló zaj, mégis keveseknek van emiatt halláscsökkenése. Általában a széles frekvenciasávban kiadott hang, pl. Petárda, puska hangja gyakrabban okoz dörejártalmat, mint a diszkrét hangok. Általánosságban igaz, hogy a gyermekek regenerációs képessége kiváló, illetve a frekvenciaspecifikus hallásvizsgálat ebben a korban nem kivitelezhető. Ezen kívül a kezelés biológiai kockázattal jár, vagyis a kérdésnek csak elméleti jelentősége van. Bízzon a bölcs természetben!
    Tisztelt Hölgyem, Csak úgy lehet eltávolítani, ha a mandulát is kivesszük. Együtt lehet vele élni...
    Tisztelt Asszonyom, Aggódni ne kezdjen, azonban mindenféleképpen menjen el fülészetre. Bele kell nézni a fülébe ahhoz, hogy a baj okát, ezek után a terápiát meg lehessen állapítani. Fülzsír esetén mosás, nyomás különbség esetén orrcsöpp, idegi eredet esetén gyógyszeres terápia szükséges.
    Tisztelt Hölgyem, Az ön torkában található elváltozás krónikus irritáció vagy gyulladás. A dudorok a nyálkahártya alatti kis nyiroktüszők. Általában orrlégzési gátoltság miatti kiszáradás vagy környezeti ártalom (dohányzás, alkohol) okozza. Az orrlégzés javítására pl. NeilMed orröblítő használata javasolt napi 2 alkalommal. Ha 2 hét alatt nem javul, mindenképp keressen föl szakorvost.
    Tisztelt Hölgyem, Az ön torkában található elváltozás krónikus irritáció vagy gyulladás. A dudorok a nyálkahártya alatti kis nyiroktüszők. Általában orrlégzési gátoltság miatti kiszáradás vagy környezeti ártalom (dohányzás, alkohol) okozza. Az orrlégzés javítására pl. NeilMed orröblítő használata javasolt napi 2 alkalommal. Ha 2 hét alatt nem javul, mindenképp keressen föl szakorvost.
    Tisztelt Uram, A gyomor záródási rendellenességét a nagy túlsúly fokozza. A több zsírszövet légúti akadályt képez, így horkolás, esetleges légzési apnoe a torok és a gége kiszáradását okozza. Hiába szed reflux gyógyszert, ha a súlya nem csökken. A panaszokat a fenti állapot magyarázza.
    Tisztelt Uram, Leírása, életkora és az elvégzett vizsgálatok a daganatos betegséget lényegében kizárják. Reflux és pszichoszomatikus eredet valószínű.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés