• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész

        1808

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram, A tinnitus hirtelen kialakulás esetén javítható. Kb 2 hétig. Neurológusnak igaza van, tünetet kicsit lehet csökkenteni, de meggyógyulni nem fog. A panasz hátterében a belsőfül receptorok kicsiny mértékű funkció zavara áll. Ennek számos oka lehet. Dráma nem várható, de romolhat a hallással együtt.
        Tisztelt Uram, Vegetatív reflex, hogy stressz mentes állapotban az orrnyálkahártya megduzzad. Az időjárás is okoz egy alap duzzanatot, erre tevődik rá. A nyálkahártya dekongesztáló orrcsöppet 1 hét után abba kell hagyni. Inkább orröblítést javasolok. Pl. ClinSin eszközzel
        Tisztelt Uram! Az ön füle előtt lévő járulékos fülkagyló eltávolításakor egy ezzel összefüggő hámtömlőt nem vettek ki a kollégák. A két fejlődési rendellenesség ugyan független, de gyakran együtt jelentkezik. Műtét szükséges, sajnos a kiújulás valószínűsége 10-30%.
        Tisztelt Asszonyom, Problémája nagyon speciális. Budapesten a Péterfy kórház fül orr gégészeti osztályán foglalkoznak ilyen típusú betegekkel. Általánosságban elmondható, hogy minden életfunkciónk csökken az életkorral. Vegetatív funkciók, így a nyak elválasztása különösen, illetve a nyelés, mely több ideg koordinált működését feltételezi, szintén kritikus terület. Mindezek figyelembevételével javaslom, hogy nyálmirigy specialistát vagy a nyeléssel főként foglalkozó foniátert keressen a panaszával.
        Tisztelt Hölgyem! A küldött képen egy elhúzódó vírusfertőzés utáni, illetve irritált, granulált garat látható. Antibiotikum nem szükséges. Orrlégzés helyreállítása (pl. ClinSin orröblítés), valamint gégediéta (Kerülni: jéghideg, tűzforró, szénsavas, fűszeres, alkoholos, dohányos hatást). Lassú javulás valószínű.
        Tisztelt Hölgyem, A leírásából két organikus ok látszik, ami okozhat dysphagiát. Az egyik a reflux, a másik az orrlégzés gátoltsága. Salvus vizet, illetve orröblítést pl. NeilMed eszközzel tudok javasolni. Egyébként az az érzésem, hogy fentieket pszichés eltérés is színezi. Így pszichológiai gondozást mindenképpen javasolok.
        Tisztelt Uram, Vizsgálat nélkül nehéz biztosat mondani, de valószínűleg retenciós ciszta, vagyis bőrfüggelék rendellenesség. Nyomkodni nem érdemes, ha nem gyullad be, teendő nincs. Gyulladás esetén ki kell operálni.
        Tisztelt Hölgyem, Minden valószínűség szerint a mononucleosis miatt legyöngült immunrendszer miatt elhúzódó vírusfertőzése van. Ezért a duzzadt orrnyálkahártya nem hagyja a fülkürtöt megnyílni, így a dobüreg nem szellőzik, esetleg folyadék is van a dobhártya mögött. Orrcsöpp, orrfúvás egyelőre elegendő. Lassú javulás várható.
        Tisztelt Asszonyom, A fülzúgás hátterében főképp a belsőfülben lévő receptorok pusztulása áll. Lehet gyógyszer mellékhatás is. A kivizsgálást fül orr gégész kezdi, audiometria, otoneurológia, esetleg koponya mri is szükséges. Az esetek nagyobbik részében gyógyítani nem, csak kezelni, mérsékelni lehet.
        Tisztelt Uram! A képen krónikusan irritált/gyulladt garat és minimálisan bevont nyelv látszik. Panaszát a reflux, vírusfertőzés és pszichés okok magyarázzák. Javasolom az előzetesen általam leírt kezelést továbbra is.
        Tisztelt Uram! Először is nagy szerencse, ha teljesen jó lett a hallás és a zúgás a gyógyszerek hatására. Másrészt ezek a gondok zömmel az erek helyzetétől változnak (stressz, folyadékterek telítettsége). Ha hullámzó, de közben tökéletes, akkor nem kell aggódni. Nem tudom megjósolni, hogy eltűnnek-e a tünetek végleg.
        Tisztelt Uram, sem a panaszok, sem az életkor, sem a többszöri negatív gégészeti vizsgálat nem utal daganatra. Ha egy duzzanat hosszan fönnáll, előbb utóbb föntiek ellenére kivesszük és szövettani vizsgálatra küldjük... Leginkább enyhe reflux és vírusfertőzés merül föl. Előbbi miatt ivókúra Salvusszal (napi 2dl, óránként 1-1 korty sebességgel), orrlégzés hosszabb távú javítására orröblítés (pl. ClinSin) javasolt. 2-3 hét alatt jelentős javulást kellene elérni ezekkel.
        Tisztelt Asszonyom! Legvalószínűbb csontkinövés a csigolyán vagy krónikus gyulladás nyoma, de látatlanban leginkább is felelőtlen dolog lenne bármit mondani.
        Tisztelt Uram, 18 éves kor után aszimmetrikus mandulát ki kell venni, szövettani vizsgálatra küldeni
        Tisztelt Uram! A képen granulált, krónikusan irritált garat látható. Okok lehetnek: orrlégzés elégtelensége, reflux, dohányzás... Orrlégzés javítására pl NeilMed SinusRinse öblítő, irritáló ágensek (pl. füst) kerülése, reflux miatt Slavus vízzel ivókúra (napi 2 dl, óránként 1-1 korty)
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés