• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész

        1754

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Hölgyem, Természetesen minden beavatkozásba a beteg beleegyezése szükséges, amit meg kell előzzön egyéniesített tájékoztatás. Itt föl kell kínálni a választás lehetőségét, ha erre van mód. Tehát, bizonyos korlátok között, de a beteg dönt a beavatkozás felől. Az ön esetében a definitiv megoldás biztos műtét, de ha csökken a gyulladás, akkor a leszívás a műtét időpontját kissé halasztani tudja.
        Tisztelt Asszonyom! Amennyire meg lehet ítélni a beküldött fölvétel és a kórtörténet alapján, mindkét arcüregben jóindulatú ciszta van. Itt a daganatok nagyon ritkák és a csont is épnek látszik.
        Tisztelt Asszonyom! Panaszai hátterében annyi diagnózis állhat, hogy vizsgálat nélkül esély sincs segíteni. Szerintem gégészeti a probléma. Aflamin vagy ehhez hasonló szer segítségére lehet
        Tisztelt Asszonyom! Borzasztó nehéz vizsgálat nélkül felelős tanácsot adni, diagnózist állítani, terápiát javasolni. Mindenképp elmondható, hogy a Nasivin jellegű, náthára való készítmények maximális használata 7-10 nap, utána károsodik az orrnyálkahártya, amit nehéz megjavítani, úgyhogy nem pusztán anyagi okokból sem javasolom a használatát krónikusan. Esetleg Clinsin öblítés jó lehet, hosszú távon bizonyosan olcsóbb, és kárt sem okoz.
        Tisztelt Asszonyom! A "postnasal drip", vagyis a garat felé csorgó váladék civilizációs betegség. Ha a melléküregek rendben, savkötő sem segít, akkor valószínű érzékenyebb az épített környezet, városi levegő, légszennyezés stb. Körülményekre. Ezt megszüntetni nem lehet általában, javítani orröblítéssel pl neilmed vagy Clinsin eszközzel lehetséges.
        Tisztelt Uram! Akár gyulladás, akár csak a dobhártyára tolt fülzsír okozza a panaszait, a fülét ki kell tisztítani, esetleg kezelés is kell. Minél hamarabb keressen föl fül-orr-gégész szakorvost!
        Tisztelt Asszonyom! Szájüregben puha, általában fölszívódó varratokat teszünk. Így ez nem tud elakadni, problémát okozni. Az idegentestérzés valami apró nyálkahártya sérülés vagy duzzanat lehet inkább, teendőt nem igényel.
        Tisztelt Uram! Ebben a szezonban nagyon jellemző az elhúzódó felső légúti vírusfertőzés. Az ön esetében is ezt látom. Torka lobos, granulált. Sok folyadék, C vitamin. Ha nem javul, keresse föl gégész orvosát!
        Tisztelt Uram! A fül elfárad, ilyenkor a hallásküszöb emelkedik, fülzúgás keletkezhet. Ha időnként pihen, akkor visszaáll az eredeti állapot. Ha extrém hangos zaj éri, akkor akár akut zajártalom, dörejártalom is keletkezhet. Tulajdonképpen mindegy, hogy a hanghatás szabad hangtérben vagy fülhallgatóból éri a fület, de utóbbi esetben könnyebb túlzásokba esni, így ártalmat okozni. Azt javasolom, hogy hallgassa valamivel halkabban, mint amit hangosnak érez, akkor nagyobb baja nem lehet.
        Tisztelt Asszonyom! Orvosi vizsgálat (megtekintés, endoszkópia) nélkül a kérdésére bajos lenne választ adni. Keressen föl gégészeti szakrendelést!
        Tisztelt Asszonyom! Ebben a szezonban igen sok elhúzódó, de nem szövődményes felső légúti hurutot látunk. Ha nem az infekcióval függ össze, akkor reflux is állhat a globusérzés hátterében (nem a klasszikus, GERD, hanem a nem olyan rég vizsgált LPR). Emiatt esetleg Salvus vízzel ivókúra (napi 1-2 dl összesen, kortyonként, főként étkezések után) javasolt. Talán a gégetükrözés megerősítheti ezt a gyanút, de komolyabb betegséget sem a betegség hossza, sem az életkora miatt nem keresnék.
        Tisztelt Uram! Ez egy lényegében negatív lelet. A diszkrét eltérések az MRIre jellemző, a klinikumnál majdnem mindig többet mutató jelek. Nincs vele teendő (az ékcsont öblének, illetve a csecsnyúlvány sejtrendszerének nyálkahártya duzzanata akár a téli időjárás, fűtés, kis megfázás rovására is írható). Dobhártya sérülése nincs fentiekkel összefüggésben.
        Tisztelt Asszonyom! 2 hét absztinenciát szoktunk javasolni
        Tisztelt Asszonyom! Véleményem szerint nincs összefüggés. Amennyiben pár nap alatt spontán nem múlik, úgy az első munkanapon hallásvizsgálatra jelentkezzék!
        Tisztelt Asszonyom! Az orr érzés és a CTn látható minimális, kezelést nem igénylő elváltozás között nincs összefüggés. Ugyan a képalkotó vizsgálat alapján nem lehet szövettani diagnózist (daganat) mondani, de halvány gyanúja sincs infiltrativ növekedésű szövetnek. Fentiek és az életkora alapján rhinitis sicca áll legnagyobb valószínűséggel a vérzések hátterében. Az orr rendszeres, belső krémezése javasolt. Pl Rinopanteina kenőccsel rendszeresen.