• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész

        1766

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Fiatalember! Vizsgálat nélkül ezt nem tudom eldönteni. Lehet orrmadula, lehet hormonális ok és még számos egyéb ritkaság. Orrendoszkópia, esetlegesen CT vizsgálat előrébb vihet.
        Tisztelt Uram! Az egyenlítéssel van gondja. Ha nincs semmi eltérés az orrgaratban, akkor esetleg érdemes egy ventiltubus átmeneti beültetése, ami a hallójárat felé egyenlít automatikusan.
        Tisztelt Uram! Reflux nagyon valószínű. De biztos, ami biztos, mutassa meg magát fül orr gégész szakorvosnak.
        Tisztelt Hölgyem! A jelzett polipot ki lehet venni, de véleményem szerint a panaszait inkább az orrnyálkahártya duzzanata, mint a CT által leírt elváltozás okozza. Én először pl NeilMes vagy clinsin orröblítést szoktam javasolni. Ha ez nem javít, akkor gondolkodnék invaziv vizsgálatban.
        Tisztelt Hölgyem! Ad 1. A kollégával értek egyet. Nem szükséges műtét. Ad 2. Nyugodtan. Ad 3. Repülő út nem okoz problémát, csak ha egyenlítési gondja van. Ad 4. A fülkürt kevésbé tökéletesen működik. Orrspray, pl. Nasic és sokat inni föl és leszállás közben, akkor nem lesz gond.
        Tisztelt Uram! Ön a belsőfül védelmét szolgáló kicsiny izom, a musculus stapedius működését hallja. Szokás ezt nézni is. Stapedius reflex vizsgálatnak nevezik. Nem kóros. Stresszes időszakokban nem csak 70dB, hanem halkabb ingerek is kiváltják.
        Tisztelt Hölgyem! Sok dolog állhat a háttérben, talán lahnagyobb valószínűséggel a m. stapedius (kicsiny izom, mely a kengyel talpát oldalra térítve tompítja a hallást, de ez furcsa érzést okozhat) neurotikus túlműködése állhat a háttérben. Minden izgatószert (kávé, energiaital, amfetaminszármazékok) kerülni kell, esetleg valami lazítás (pl. autogén tréning) segíthet. Mindezek mellett egy komplett hallásvizsgálat (stapedius reflexszel együtt) mindenképpen javasolt.
        Tisztelt Asszonyom! Bár jómagam ilyen készítményt nem rendelek, de utánanézve tudom, hogy az akriflavin, mint vitális festék, lényegében kimoshatatlan. A fogakról azonban pár nap alatt le fog kopni.
        Tisztelt Uram! Klinikai vizsgálat nélkül nehéz tippelni. Azt gondolom, hogy nyirokszövet lehet, ha egy hónap múlva sem múlik, akkor mindenképp keressen föl szakrendelést.
        Tisztelt Asszonyom! Tekintettel a családi anamnézisre, érdemes volna fül orr gégészeti vizsgálatra jelentkeznie, ahol az orvos eldönti, hogy a tükrözéses vizsgálaton kívül kell e képalkotó is.
        Tisztelt Asszonyom! Az elhúzódó panaszok hátterében számomra ismeretlen eredetű orrnyálkahártya duzzanat állhat. Eredettől függetlenül orröblítés (NeilMed vagy ClinSin) sokat segíthet. Daganatra nem jellemzőek a tünetek, de a gégetükrözés lidocain spray segítségével megvalósítható bármely szakrendelésen. A fizsós öblítést napi 2 alkalommal, kb 2-3 hétig érdemes használni.
        Tisztelt Uram! Vizsgálat nélkül fogalmam sincs, hogy mi okozza a panaszát. Keressen föl fül-orr-gégészeti szakrendelést!
        Tisztelt Hölgyem, Természetesen minden beavatkozásba a beteg beleegyezése szükséges, amit meg kell előzzön egyéniesített tájékoztatás. Itt föl kell kínálni a választás lehetőségét, ha erre van mód. Tehát, bizonyos korlátok között, de a beteg dönt a beavatkozás felől. Az ön esetében a definitiv megoldás biztos műtét, de ha csökken a gyulladás, akkor a leszívás a műtét időpontját kissé halasztani tudja.
        Tisztelt Asszonyom! Amennyire meg lehet ítélni a beküldött fölvétel és a kórtörténet alapján, mindkét arcüregben jóindulatú ciszta van. Itt a daganatok nagyon ritkák és a csont is épnek látszik.
        Tisztelt Asszonyom! Panaszai hátterében annyi diagnózis állhat, hogy vizsgálat nélkül esély sincs segíteni. Szerintem gégészeti a probléma. Aflamin vagy ehhez hasonló szer segítségére lehet