• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész

        1795

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Asszonyom! Legvalószínűbb csontkinövés a csigolyán vagy krónikus gyulladás nyoma, de látatlanban leginkább is felelőtlen dolog lenne bármit mondani.
        Tisztelt Uram, 18 éves kor után aszimmetrikus mandulát ki kell venni, szövettani vizsgálatra küldeni
        Tisztelt Uram! A képen granulált, krónikusan irritált garat látható. Okok lehetnek: orrlégzés elégtelensége, reflux, dohányzás... Orrlégzés javítására pl NeilMed SinusRinse öblítő, irritáló ágensek (pl. füst) kerülése, reflux miatt Slavus vízzel ivókúra (napi 2 dl, óránként 1-1 korty)
        Tisztelt Uram, A köhögés hátterében számos ok állhat. Főként pulmonológiai és gégészeti. Ilyen irányú kivizsgálás esetleg kiderítheti, hogy mitől vannak ezek a periódusok. De az is lehet, hogy nem jutnak közelebb az okokhoz, így édesapjának lenne igaza.
        Tisztelt Hölgyem, Nincs biztos diagnosztikus eljárás. Bevett szokás szerint kivesszük a mandulát, és a javulás igazolja, annak elmaradása pedig nem a teóriát.
        Tisztelt Hölgyem, Valószínűleg megfázás okozza a torz hallást, ez az eredeti fülzúgás panasszal nem függ össze, orrcsepp és orrfúvás a gyógymód.
        Tisztelt Uram, Igen, azt jelenti. Fenti leírás típusos krónikus mandulagyulladás szövettani lelete. További teendő nincs.
        Tisztelt Hölgyem, Mivel több orvos is látta a torkát, így lényegében kizárható, hogy daganat okozná a panaszt. Annyira furcsák a tünetei, hogy legnagyobb valószínűséggel pszichés oka van.
        Tisztelt Uram, Jó ötlet az allergiás szerek szedése ismételten. Remélhetőleg a hallójáratgyulladás elmúlt közben. Ez esetben javulni fog. Ha nem, akkor gégészet és allergológia vizsgálat javasolt
        Tisztelt Asszonyom, A szédülés nem függ össze az orrsövény ferdüléssel, de az orrdugulás lehet a migrén következménye, hiszen az egy vegetatív idegrendszeri betegség.
        Tisztelt Asszonyom! Én gyógyult, normális állapotot látok a képen. A tonsillaágynak megfelelő fehéres heg sem kóros. Nem gondolom, hogy a panaszok a mandulaműtéttel függenek össze, inkább valami enyhe fertőzés. Így inkább orröblítést (pl. ClinSin) javasolok Aflamin helyett. ASO akut fertőzésre nem ad értelmezhető választ teljesen fölösleges lenne. Föntieket kiegészítve esetleg ivókúra Salvusszal (napi 1-2 dl kortyonként, óránként 1-1 korty).
        Tisztelt Hölgyem, A globusérzés jellegzetes tünet enyhe infekció, illetve reflux esetén. Általában spontán múlik. Addig is, míg szakorvoshoz jut, érdemes az orrlégzést javítani. Pl. CoinSin orröblítéssel.
        Tisztelt Uram! A szubjektív hallásküszöb vizsgálat az egyetlen frekvenciaspecifikusan értékelhető eredmény, a többi (stapedius, OAE, tympano) ezt kiegészíti, de a frekvenciaspecifikus hallásról nem ad választ. 5 éves korban elsősorban a dobűri folyadék a kérdés, ha ez megszűnt, nincs miért aggódni. A 4000Hz fölötti frekvenciákon ritkán mérünk, beszédértésben nincs is jelentősége, a zajártalomra nem, csak a hirtelen idegi hallásvesztésre és az időskori nagyothallásra jellemző a magas hangok helyén a sérülés. Tehát ez vagy méréshiba vagy a folyadék a gyermek esetében. Ha van stapedius reflex, függetlenül a formájától, a középfül védőmechanizmusának épségét és egy becsült minimum átlagos hallásküszöböt jelent. Összefoglalva: jelenleg nincs fül-orr-gégészeti teendő, a gyermek hallása ép.
        Tisztelt Hölgyem! Ha látható kinövés van, mindenképp keressen föl fül orr gégészt. Egyébként reflux vagy egyéb funkcionális eltérés is lehetséges, de organikus betegséget feltétlenül ki kell zárni.
        Tisztelt Hölgyem, Mindkét betegség az orrnyálkahártya duzzanatával jár. Így a krónikusan szedendő allergia gyógyszer mellett szedje végig az antibiotikumot és használjon náthára való orrsprayt is. Illetve, ha a rosszullét a suprax rovására írható, akkor az utolsó akkor abból hagyja el. Mindezeket ki tudja egészítené clinsin vagy NeilMed orröblítéssel is.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés