Dr. Zaránd Rajmund

Dr. Zaránd Rajmund

Fül-orr-gégész
Bemutatkozás:
  • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.
  • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd
  • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.

Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

Legutóbbi válaszai

Orrzuhany helytelen használata

Tisztelt Uram Az orr eleve nem steril. Bejut oda minden piszok a környezetből. Problémát inkább a só mellőzése okoz. Érdemes a hozzáadott leírtaknak megfelelően fiziológiás oldattal végezni a kezelést. De egy alkalom miatt komoly baja nem lesz.

Seb a fülben

Tisztelt Hölgyem, Általában nincs teendő. Bár érdemes kizárni a dobhártya sérülését, ami egyébként halláscsökkenéssel jár. Fülét egy hétig víz ne érje! Fájdalom, halláscsökkenés, folyás esetén mihamarabb fülészeti vizsgálat javasolt.

Ez vajon gustatoricus rhinorrhoea vagy valami más?

Tisztelt Uram, Igen, szerintem a vegetatív idegrendszer tónuszavara a tünet oka. Sok lehetőség nincs, de próbálkozzon Clinsin vagy egyéb orröblítőt használni, hiszen attól az orrnyálkahártya tónusa javul, tünete enyhülhet.

Mandulaműtet után fehér folt a torokban

Tisztelt Hölgyem, A képen gyógyult állapot látszik. Egyik oldal sem kóros. De a szövettan majd pontosabb diagnózist mögé hamarosan. A kép alapján nehéz beazonosítani az eltérés mibenlétét, de aggodalomra szerintem nincs oka

Arcfájdalom

Tisztelt Uram, Panasza hátterében számos ok állhat, amelyeket kideríteni nem mindig egyszerű. Legnagyobb valószínűséggel fiziológiás jelenség, ugyanis a pofa fölfújása kapcsán a fültőmirigybe levegő juthat, ami a leírt érzéssel jár. De lehet sipolynyílás az arcüreg felé is, bár ezt meg kellett volna előzze foghúzás vagy egyéb szájsebészeti beavatkozás. Utóbbi esetben műtéti zárás lehetséges és szükséges, előbbinél nincs mit tenni. Ezeken kívül pszichogén eredet sem zárható ki. Kivizsgálásban sajnos nem tudok segíteni.