• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész

        1834

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Asszonyom, Először is nyugalom, a fehér zaj jellegű fülzúgásnak a középfülön belüli oka van. Ez lehet egyszerű fülkürthurut, ritkán esetben apró anatómiai eltérés, aberrans ér a kengyel talpa mellett. Mivel az elsőn lehet konzervatívan segíteni. Emiatt érdemes volna ClinSin vagy NeilMed öblítőt használni naponta reggel és este, illetve az orr kifúvása után az orrnyílásokat egyszerre befogva a fülkürtön át levegőt befújni a dobüregbe.
        Tisztelt Uram, A vírusos garatgyulladás fő oka az orrlégzés gátoltsága. Ez gyakran elhúzódó, krónikus, de lehet gyulladásos eredetű is. Ha azt sikerül javítani, a garat spontán meggyógyul. Ezért javaslom, hogy egy hétig nasic vagy hasonló orrcsöppet használjon napi ötször, majd ClinSin vagy NeilMed orröblítést napi 2 alkalommal. Esetleg Rinogermina orrprobiotikum is hasznos lehet a második héten.
        Tisztelt Uram, Elméletileg százféle probléma lehet. Gyakorlatilag 2o éves korban az orrnyálkahártya szárazsága a legvalószínűbb. Javaslom, hogy használjon Rinopanteina vagy hasonló semleges kenőcsöt rendszeresen az orrába.
        Tisztelt Uram, Ha a hallójárat sérült vagy gyulladt, akkor nem jó ötlet melegíteni. Víz ne érje, ha nincs otthon maradék antibiotikumot tartalmazó fülcsöpp, akkor mást ne tegyen bele, ha néhány napon belül nem múlik, keressen föl fülészorvost!
        Tisztelt Hölgyem, Ilyen esetekkel most a háziorvosi és a járóbeteg ellátás sem foglalkozik a legújabb rendeletek visszavonásáig. Elsősorban orröblítést javasolok. Ól ClinSin vagy NeilMed eszközzel. Az orrlégzés helyreállításával várhatóan a panasz is elmúlik.
        Tisztelt Hölgyem, A dentogén sinusitis nem mindig múlik gyorsan. Fontos a fertőzött fog szanálási, ez megtörtént. Jó irány a megfelelő antibiotikum, ezt lehet hosszabbítani vagy lecserélni, amennyiben nem oldja meg a gyulladást. Harmadik lépés lehet a műtét az orr felől. Ezt esetleg az arcüreg kiöblítése megelőzheti, bár egyre kevesebben csináljuk. Egyelőre szedje tovább a gyógyszert és várjon. Bízzunk benne, hogy műtét nem lesz szükséges
        Tisztelt Asszonyom, Előfordul, hogy a fess műtét után az arcüreg szájadéka ismét lezáródik. Az általam ismert klasszikus eljárás nem dolgozik lézerrel. Mechanikusan szokás a korrekciót elvégezni, illetve az orrkagylók redukciója (ha szükséges) rf tűvel optimális, mivel a nyálkahártya így nem sérül.
        Tisztelt Uram, Keressen föl szájsebészeti szakrendelést. Esetleg gégészetet. Addig fájdalomcsillapító. Pl metamizol tartalmú, amely már recept nélkül hozzáférhető ismét.
        Tisztelt Asszonyom, Sajnos a téli időszakban előforduló légúti infekciók után nagyon lassú a regeneráció (fűtés, légszennyezés, egyéb környezeti hatások). Érdemes ClinSin vagy NeilMed eszközzel orröblíteni napi 2x, ha nem javul, akkor szakorvosi vizsgálat javasolt.
        Tisztelt Hölgyem, Az elvégzett tükrös vizsgálat a gégetükrözés. Altatásban akkor szoktunk további vizsgálatot végezni, ha a fenti gyanús elváltozást talál, olyankor szövettani mintát is veszünk. Leírása alapján elsősorban reflux jön szóba.
        Tisztelt Uram, A CT leírásában egy visszamaradt, életkorra nem jellemző orrmandula van, a középfülben lévő folyadék ennek a következménye. Teendő az orrmandula eltávolítása és szövettani vizsgálata
        Tisztelt Hölgyem, Nekem a kép alapján vírusfertőzésnek tűnik, de a e hónapos időtartam ennek ellentmond. Nyálmirigy retenciós ciszta lehet, de annak meg a több eltérés nem felel meg. Mutassa meg fül orr gégészeten. Esetleg szövettani vizsgálat is kell a diagnózishoz, bár daganatra nem gondolok.
        Tisztelt Szülő, Saját gyakorlatomban nagyon ritkán teszek be tubust, eltérően a többségtől. Emiatt tapasztalatom is korlátozott. Többnyire nem szoktam kivenni, általában spontán kijön vagy elzàródik. Tíz éves kor alatt nem jár hegképződéssel, ha hosszan bent marad. A kivétel esetében általában nem tartjuk benn a beteget éjszakára, de ez helyenként változó.
        Tisztelt Hölgyem, Lehetséges a gyulladás kiváltotta vazoaktív anyagok miatt a panasz. Ha hosszan elhúzódik, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.
        Tisztelt Hölgyem! Inkább felnőttekre jellemző a BPPV (benignus pozicionális paroxizmusos vertigo) szindróma, ami a belső fülben levált kicsiny kristályok fejmozdulattal összefüggő hatása. Neurológiai kivizsgálás mindenképpen javasolt, mert sok egyéb idegrendszeri eltérés is produkálhat ilyen tünetet.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés