• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        1710

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Hölgyem! Jogos, hogy az orvosa CT vizsgálatot kért, hiszen az orrmelléküregek helyzete így tisztázható korrekten. Tünetei alapján nem gondolnék daganatra. Ha a CT is negatív lesz, javasolom, hogy az eddigi terápia mellett vagy helyett próbálja ki az orröblítést pl. NeilMed SinusRinse eszközzel, hiszen így hatékonyan, de gyógyszer nélkül is javíthatja a panaszát.
        Kedves Asszonyom! Véleményem szerint kisebb probléma bármilyen helyi kezelést adni várandósság esetén, így nem a cetirizint javasolom. Legjobb lehet a NeilMed SinusRinse lehet, ahol orröblítést végez fiziológiás oldattal. Függetlenül a duzzanat okától, sok jó személyes tapasztalatom van vele. Átmenetileg, pár napra szabad hagyományos orrcseppet is használnia.
        Tisztelt Uram! A leírt jelenség fülkürthurut következménye lehet. Kicsi a valószínűsége az ínygyulladással való összefüggésre. Én biztosan NeilMed SinusRinse készüléket ajánlanék, azzal öblítve az orrdugulás gyógyszer nélkül is gyorsan elmúlhat.
        Tisztelt Uram! Ha az aszimmetria nem múlik el 6 hét alatt, mindenképpen keressen föl fül-orr-gégészeti szakrendelést.
        Tisztelt Asszonyom! A nyitott MR ugyanannyi információt, ugyanolyan pontosan tartalmaz, mint a klasszikus zárt, csak kényelmesebb a betegnek, technikailag pedig nehezebb a nagyon erős mágneses tér létrehozása. A leírás mellékleletként tartalmaz enyhe krónikus melléküreggyulladásos jeleket, amelyek nagy valószínűséggel a fejfájással nem függenek össze, civilizációs ártalomként foghatóak föl, teendőt nem igényelnek. Legfeljebb orröblítést érdemes végezni. Pl. www.orrmoso.hu.
        Tisztelt Hölgyem! Elmondása alapján arra gondolok, hogy egy kis átmeneti nyelőcső görcsről lehet szó. Ha légzése rendben és a folyadék is lejut a gyomrába, akkor nyugodtan várjon egy napot, ha nem változik, holnap forduljon gégészhez.
        Tisztelt Uram! A mellékelt képen egy nagyjából ép nyelv látható. A fehér részeken kicsit vaskosabb a szaru, kevésbé kopik le, általában a darabos étkezés csökkenése (pl. Gyomorrontás) szokta okozni. Ezek mögött ízlelőbimbók láthatóak. Ennél többet csak fül orr gégészeti vizsgálat, esetleges mintavétel után lehet mondani.
        Tisztelt Uram! Borzasztó nehéz ez alapján a két mondat alapján bármi diagnózist mondani, így terápiát sem tudok. Sok folyadék biztosan segít, nyálat citrom és rágógumi fokozza, de mindenképpen keressen föl fül orr gégész szakorvost, ha nem javul!
        Krónikus gyulladás a gégében, daganatra utaló jelet nem észleltek. Ez egy lényegében negatív szövettani lelet.
        Tisztelt Uram! Tipikus civilizációs betegség, ún. Postnasal drip a leírás alapján. Az orrnyálkahártya szempontjából nem optimális környezet miatt termelődik a váladék. Szinte minden városlakó felnőtt észleli kisebb nagyobb mértékben. A váladék ürülését és az orrnyálkahártya optimális környezetét pl. Neilmed Sinusrinse eszköz segítségével, napi 2 alkalommal használva életvitelszerűen tudja segíteni.
        Tisztelt Kisasszony! A legtöbb fül orr gégészeti osztályon foglalkoznak orr és szeptumplasztikával. Érdemes valamelyik kórház szakambulanciáját fölkeresnie és vizsgálat után tájékozódni a szükséges és lehetséges műtéti megoldásokat illetően.
        Tisztelt Hölgyem! A mandulaműtét utáni nyelés fájdalom általában heves és 7-10 napig tart. A lepedék színe változhat. Igyon sokat, szedje a fájdalomcsillapítót, más teendő most nincs. A fájdalom a lepedék leválását követően múlik hirtelen, ideje a fent említett bő hét általában.
        Tisztelt Hölgyem! Valószínű fülkürthurut vagy középfülgyulladás. Ma már nem szúrunk lényegében. Illetve nyugodtan tiltakozhat, ha ilyen javaslatot tesz a kolléga. Orrcsepp, fájdalomcsillapító, orrfúvás addig is. Az említett csöppeket nem használnám. Ha kell antibiotikum is, majd ír a fülészdoktor.
        Tisztelt Hölgyem! Tünetei fülkürthurutra vagy hallójáratgyulladásra utalnak. Javasolom, hogy keressen föl fül-orr-gégész szakrendelést.
        Tisztelt Asszonyom! Ez elvileg lehetséges, vékony még a hám, hiányzik a sebágy helyéről apró nyálmirigy, hozzá kell szoknia a garatnak az új anatómiai helyzethez. Ha hosszabban nem javul, keressen föl foniáter szakorvost.