• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész

        1783

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! A szubjektív hallásküszöb vizsgálat az egyetlen frekvenciaspecifikusan értékelhető eredmény, a többi (stapedius, OAE, tympano) ezt kiegészíti, de a frekvenciaspecifikus hallásról nem ad választ. 5 éves korban elsősorban a dobűri folyadék a kérdés, ha ez megszűnt, nincs miért aggódni. A 4000Hz fölötti frekvenciákon ritkán mérünk, beszédértésben nincs is jelentősége, a zajártalomra nem, csak a hirtelen idegi hallásvesztésre és az időskori nagyothallásra jellemző a magas hangok helyén a sérülés. Tehát ez vagy méréshiba vagy a folyadék a gyermek esetében. Ha van stapedius reflex, függetlenül a formájától, a középfül védőmechanizmusának épségét és egy becsült minimum átlagos hallásküszöböt jelent. Összefoglalva: jelenleg nincs fül-orr-gégészeti teendő, a gyermek hallása ép.
        Tisztelt Hölgyem! Ha látható kinövés van, mindenképp keressen föl fül orr gégészt. Egyébként reflux vagy egyéb funkcionális eltérés is lehetséges, de organikus betegséget feltétlenül ki kell zárni.
        Tisztelt Hölgyem, Mindkét betegség az orrnyálkahártya duzzanatával jár. Így a krónikusan szedendő allergia gyógyszer mellett szedje végig az antibiotikumot és használjon náthára való orrsprayt is. Illetve, ha a rosszullét a suprax rovására írható, akkor az utolsó akkor abból hagyja el. Mindezeket ki tudja egészítené clinsin vagy NeilMed orröblítéssel is.
        Tisztelt Uram! Régi tankönyvek szólnak a rhinitis sicca anterior nevű kórképről. Akkor azt gondolták, hogy speciális kórokozó szerepel a háttérben. Emiatt talán érdemes volna bakteriális tenyésztést végezni. Véleményem szerint az olajos kezelés jó irány, de kenőcs (rinopanteina, emofix) hatásosabb lenne. Akár óránként, akár vattahengerre téve. Illetve esetleg CT is szóba jön, mert ritka, de az orrüregben is lehetnek daganatok, amelyek tudnak ilyen tünetet okozni.
        Tisztelt Hölgyem, Tanácstalan vagyok a panaszait illetően, de úgy gondolom, hogy az arcüreg ciszta ártalmatlan melléklelet. Egy olyan betegségről tudok, ami hasonló panaszokat okoz, ez pedig a menopauza kapcsán jelentkező szájégés szindróma. Oka a nyál képződés csökkenése. Anaftin, műnyál segíthet esetleg.
        Tisztelt Uram! Látatlanban érdemesnek gondolom az orr nyálkahártyát kicsit tehermentesíteni orröblítéssel. Clinsin vagy NeilMed eszköz hasznos lenne napi 2 alkalommal, reggel és este.
        Tisztelt uram! Ha fülészeti vizsgálattal ép dobhártya látszott, akkor a hallójárati hámmal és a fülzsírral táplálkozó flóra vajsavas bomlástermékének szagát érzi. Bóralkoholos fülcseppet tud venni recept nélkül, esténként érdemes csöppenteni, ha ez nem segít, receptes, antibiotikum és szteroid tartalmú szer segíthet.
        Tisztelt Uram! A fülkürt működésének zavarát ma már több helyen próbálják a fülkürt tágításával orvosolni. Drága eljárás, száz ezer forint körüli egyszer használatos ballon kell hozzá. Elmondása alapján ezt tudom esetleg elképzelni hatásos megoldásként.
        Tisztelt Uram! Sem középfülgyulladás szövődménye, sem belsőfül folyamat nem áll a panaszai mögött. Azoknak egyéb fő tünetei hiányoznak. Számos minor probléma miatt érezhet ilyesmit, de leginkább pszichés ok állhat a tünetek hátterében.
        Tisztelt Asszonyom! Legnagyobb valószínűséggel a belső varrat körüli szöveti reakció okozza. Nem kell aggódnia. Ha növekszik, nyaki ultrahang vizsgálat segíthet pontosítani az okot.
        Tisztelt Uram! A vezetéses halláscsökkenés korrigálható általában, mindenképp keresse föl operáló orvosát. A leírt szerteágazó, nem szokványos panaszok hátterében legnagyobb valószínűséggel pszichés ok valószínű, neurológiai vizsgálat azt célszerű lenne az organikus okokat kizárandó.
        Kedves Krisztina, Lehet retenciós ciszta, vírusfertőzés és számos dolog. Ha spontán nem tűnik el 2 hét alatt, keressen föl gégészeti rendelést!
        Tisztelt Uram! Leírás alapján fülkürt hurut valószínű. Trauma nélkül így a dobhártya nem lyukad ki. Nasic vagy egyéb orrsray, orrfúvás javasolt. Pár nap alatt meg tud gyógyulni, ha egy hétig is panaszos, mindenképp menjen fülészetre.
        Tisztelt Asszonyom! A fejfájásnak számos oka lehet, az orvos által gyanított mozgásszervi eredet sem kizárható. De a műtét miatt kialakult nyálkahártya duzzanat is lehetséges. Mindenképp érdemes fájdalomcsillapítót szedni, szükség esetén akár akut CT vizsgálat is segíthet kizárni a műtéttel összefüggő eredetét. Diagnózis nélkül prognózist sem tudok mondani sajnos.
        Tisztelt Asszonyom! Penész mindenhol van az épített környezetben, még a legmodernebb lakásokban is. Én biztosan gyógfyszermentes terápiát, orröblítést javasolnék (ClinSin, NeilMed) első körben, ha ez nem segít, szteroid tartalmú orrspray jön szóba, a modern szerek biztonságosak, igen kicsiny mennyiségű gyógyszer kerül csak a keringésbe.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó