Dr. Zaránd Rajmund

Dr. Zaránd Rajmund

Fül-orr-gégész
Bemutatkozás:
  • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szereztem summa cum laude minősítésű diplomát.
  • 1995 és 2002 között dolgoztam általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, majd
  • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.

Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője vagyok a Szent János Kórházban, valamint a Budai Magánorvosi Centrum fül-orr-gégész szakorvosa. Speciális érdeklődési területeim: arcüregbetegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

Legutóbbi válaszai

Adenoid vegetáció apró ciszták -garat ciszta, mit lehet ezzel csinálni?

Tisztelt Hölgyem, Egy fél kérdést kaptam, igyekszem kitalálni, hogy mit is szeretne. Az adenoid vegetatio meglévő, kicsit nagyobb orrmandulát jelent. Az apró cystákat nehezen tudom értelmezni. Teendő akkor lehet, ha ezzel szorosan összefüggő panasza van. Pl orrlégzési gátoltság, visszatérő arcüreggyulladás.

Szaj mandula

Tisztelt Uram, Legnagyobb valószínűséggel mandulakő. Teendőt nem igényel. Kb olyan, mint a lepedék a fogakon

Fülcsengés

Tisztelt Asszonyom, A kisagy-híd szögleti daganatok extrém ritkák. De mivel az MR ma könnyen hozzáférhető, így a rutin része lett. Kizárni, nem bizonyítani akarjuk. A fölső audio lényegében negatív, de az előző is inkább a gyakorlatlanságból eredhetett. Sajnos a tinnitus S kialakulását követő két héten túl nem gyógyítható, én is gyermekkorom óta élek ezzel együtt. Szerintem aggódni nem szükséges, teendő sincs, de a rutin MRbe azért menjenek el.

Normális ha az orromból szövetdarabokat tüsszentettem fel?

Tisztelt Asszonyom, Mikroszkópos vizsgálat nélkül nehéz megmondani, hogy a képen mit látunk, de valószínűleg a gyulladt arcüregi, gennyet és vörösvértestet tartalmazó sűrű váladékot látunk. A gyulladás kezelése miatt javasolom fül-orr-gégészetet fölkeresni.

Sjöngren syndróma miatt orr-fül-gégédzeti érintettség

Tisztelt Asszonyom, Gondolom, a Sjögren-szindrómát nálam sokkal jobban ismeri, de érdemes tudni, hogy főként a mirigyes szervek, illetve a nyálkahártya érintettek, a bőr csak másodlagosan, a bőrfüggelék mirigyek elégtelen működése miatt. Az orrbemeneten belül, kb 5-10mm bőr van, a nyálkahártya utána kezdődik, így orrászati-bőrgyógyászati határterület. Többnyire jobban értenek hozzá a dermatológusok, mint mi. Az Elocom (?) kenőcs egyebekben nem tűnik rossz választásnak, de érdemes a Rinopanteinát is kipróbálni, ami a Sjögren bőr- és nyálkahártyaszárazságot okozó hatását tünetileg enyhíteni képes. Ezért volt jó a Neogranormon is valószínűleg. Legnagyobb valószínűséggel folyamatos kenegetésre lesz szüksége az alapbetegsége miatt.