• Garat téma

    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    Számos esetben az obstruktív, illetve a centrális alvási apnoeval való együttélés szempontjából nagyon fontos, hogy Ön átgondolja saját életvitelét és szükség esetén változtasson azon.
    WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész
    A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.
    Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
    A neve sem hangzik túl jól, az emberek többsége pedig mit sem tud a hátsó garatfaláról, egészen addig, amíg ezt a diagnózist nem hallja az orvosától. Valójában a probléma sokakat érint, különösen most, a téli náthás időszakban. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta a betegséggel kapcsolatos főbb tudnivalókat.
    Orvostkeresek Egészségmagazin
    A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella, a Dr. Laslo Tüdőközpont orvosának segítségével ezért utána jártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    A garatgyulladás (pharyngitis) kezelése attól függ, hogy a garatban akut vagy krónikus gyulladás alakult-e ki.
    WEBBeteg - T.A., újságíró
    Az európai átlag 12,5 liter. Ennyi alkoholt iszunk éves szinten az öreg kontinensen, ettől többet az oroszok és mi, magyarok fogyasztunk a tömény alkoholból, így például a pálinkából. Mit okozhat a tömény szesz túlzott fogyasztása, másfajta kezelést igényelnek-e azok a betegek, akik inkább a pálinkát részesítik előnybe? Kiderítettük.
    Garat

    A megrágott, falattá formált táplálékot vagy folyadékot reflexfolyamat juttatja a gyomorba, három lépésben.

    1.     A falat először akaratlagosan a nyelvgyökre kerül. A garat felől felemelkedő lágy szájpad zárja el az orrüreget. A gégefedő a gégebemenetet fedi el.
    2.     A garat harántcsíkolt izomzata akarattól függetlenül összehúzódik, és a nyelőcső felé préseli.
    3.     A lenyelt falatot a nyelőcső izomzatának perisztaltikája juttatja a gyomor felé.


    A nyelés folyamatában résztvevő izmokat több ideg irányítja. A nyelés zavarait okozhatja a nyelv bénulása, a lágy szájpad bénulása, a garatűri fájdalmas folyamatok, a reflexív sérülése, a nyelőcső sérülése, tágulata, elváltozása.

    Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund
    Pár hete észrevettem, hogy a hátsó garatfalamon, a nyelvcsap mögött egy kemény dudor található. Interneten láttam, hogy többet is rákerestek már hasonló dologra, de én azért szeretnék biztosra menni, hogy ez normális e és...
    Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund
    Tisztelt Doktornó/Úr! Körülbelül 1 hónapja fejfájással, náthával, hőemelkedéssel, száraz majd hurutos köhögéssel, valamint erőteljes torokfájásos tüneteim voltam. Miutan 3 hét eltelteltével sem javultak a tünetek, ezert 3...
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!