Garat téma

Az alvási apnoe okai

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Milyen elváltozások állhatnak az obstruktív, és milyenek a centrális alvási apnoe hátterében? A pontos diagnózis a kezelés alapját jelenti.

A fej-nyaki daganat - okok és tünetek

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész

A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.

Élet alvási apnoeval

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Számos esetben az obstruktív, illetve a centrális alvási apnoeval való együttélés szempontjából nagyon fontos, hogy Ön átgondolja saját életvitelét és szükség esetén változtasson azon.

A stressz is okozhat tartós köhögést

Orvostkeresek Egészségmagazin

A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella, a Dr. Laslo Tüdőközpont orvosának segítségével ezért utána jártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

5 dolog, amit tudnia kell a hátsó garatfali váladékcsorgásról

Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus

A neve sem hangzik túl jól, az emberek többsége pedig mit sem tud a hátsó garatfaláról, egészen addig, amíg ezt a diagnózist nem hallja az orvosától. Valójában a probléma sokakat érint, különösen most, a téli náthás időszakban. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta a betegséggel kapcsolatos főbb tudnivalókat.

A garatgyulladás kezelése

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A garatgyulladás (pharyngitis) kezelése attól függ, hogy a garatban akut vagy krónikus gyulladás alakult-e ki.

Nyelés

Nyelés,Garat

A megrágott, falattá formált táplálékot vagy folyadékot reflexfolyamat juttatja a gyomorba, három lépésben.

  1.     A falat először akaratlagosan a nyelvgyökre kerül. A garat felől felemelkedő lágy szájpad zárja el az orrüreget. A gégefedő a gégebemenetet fedi el.
  2.     A garat harántcsíkolt izomzata akarattól függetlenül összehúzódik, és a nyelőcső felé préseli.
  3.     A lenyelt falatot a nyelőcső izomzatának perisztaltikája juttatja a gyomor felé.


A nyelés folyamatában résztvevő izmokat több ideg irányítja. A nyelés zavarait okozhatja a nyelv bénulása, a lágy szájpad bénulása, a garatűri fájdalmas folyamatok, a reflexív sérülése, a nyelőcső sérülése, tágulata, elváltozása.

Gyermek szájpadlás

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund

Üdvözlöm! 4 éves kisfiam szájpadlásán lassan fél, egy éve időközönként a képen látható valami jelenik meg. Nem tudom összefüggésbe hozni semmivel. Kisfiam most kezdte szeptemberben az ovit, így elég gyakran kap el betegségeket. Sajnos én szorongó hip

Hólyagos garat

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund

Tisztelt Doktor úr! Ismételten segítségét szeretném kérni Már válaszolt az előző üzenetemre de nem sokat változott a helyzetem. Jelenlegi panasz néha fáj a torkom olyan mintha hideg vizet innék és összeszűkülne néha egyik percről a másikra megszű

Papilloma szemölcs a garaton

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund

Tisztelt szakértő, Kb 1 éve vettem észre egy szemölcs szerű elváltozást a garatívem bal oldalán. Gombostűfejnyi nagyságú. Elmentem vele szájsebészhez ahol nem javasolták a levételét, csak követését javasolták és azt mondták valamiféle irritáció mi