Hogyan készítsünk gyógynövényből teát?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk. Ugyanakkor a gyógytea készítésekor fontos, hogy olyan anyagok ne oldódjanak ki, amelyek károsak a szervezetre, vagy kellemetlen ízűvé teszik a teát.

Elsősorban, mint bármely tea választásánál, fontos a minőség. Ezt gyógyteáknál a Ph. Hg.VIII. – azaz a gyógyszerkönyvi minőség – biztosítja, amit fel is tüntetnek a csomagoláson. Ilyen gyógytea vásárlásakor biztosak lehetünk abban, hogy a benne lévő gyógynövény tartalmazza a szükséges hatóanyag-mennyiséget, így a belőle készült tea valóban hatásos lesz. És ez garancia arra is, hogy nem szennyezett egészségre káros anyagokkal (pl. nehézfémek, rovarirtószerek).

Gyógyászati célra a gyógynövény levelét, virágát, gyökerét, kérgét vagy a termését használhatjuk, attól függően, melyik rész tartalmazza a hatásért felelős összetevőket.

A hatóanyag-tartalomtól és attól függően, hogy a növényi drog a gyógynövény mely része, illetve azért, hogy a tea minőségét rontó vegyületek ne oldódjanak ki, három eljárás van a gyakorlatban, amelyek a filteres készítményeknél is alkalmazhatóak.

Forrázat

Forrázatot általában levél, virág esetében készítünk, mert könnyen kivonhatók a hatóanyagaik. Ugyancsak ez az eljárás, ha hőre bomló vagy illékony hatóanyagot tartalmaz a drog (kakukkfű, kamilla).

Készítésekor a megfelelő mennyiségű gyógynövényt forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük.

Illóolaj-tartalmú növényi drogoknál fontos, hogy forrázás után lefedjük a teát, máskülönben a hatékony illó komponens elpárolog.

Nyálkatartalmú drogok (pl. hársfavirág, orvosiziliz-levél, kamilla) szűrésekor alaposan nyomkodjuk át a növényt vagy a filteres készítményt. Így az értékes nyálkatartalom biztosan belekerül a teába, ezek bevonó és gyulladáscsökkentő hatása segít a gyógyulásban.

Főzet

Főzetet akkor készítünk, ha a növényi drog kemény, tömör (pl. gyökér, kéreg) és a hatóanyagai nem bomlékonyak. A gyógynövényt vízben felfőzzük, az előírt ideig forraljuk, majd a folyadékot szűrjük. Az elpárolgott folyadékot pótoljuk.

Hidegvizes áztatás

Hidegvizes áztatást olyan növényi drogoknál alkalmazunk, amikor a hatóanyag hő hatására bomlik: pl. a csipkebogyó C-vitamin-tartalma elbomlik, ha forrázatot készítünk belőle. Ugyancsak ezt az eljárást alkalmazzuk abban az esetben, ha a meleg vízzel nem kívánt anyagok is kioldódnának (orvosiziliz-gyökér esetében a keményítő). A medveszőlő leveléből, ha forró vízzel készítenénk teát, a kioldódó magasabb cserzőanyag-tartalom miatt keserűbb ízű lenne, és a gyomrot is irritálná.

Elkészítési mód: a gyógynövényt több óráig (3-5 h) hideg vízben áztatjuk, majd a folyadékot szűrjük. Ha nem szeretnénk hidegen meginni, megmelegíthetjük.

Hogyan készítsük el a gyógytea-keverékeket?

A gyógytea-keverékeket a gyógynövények különböző növényi részeiből állítják össze, amelyekből más-más módszerrel kellene szakszerűen teát készíteni. Ilyenkor a forrázat készítése a javasolt. Gyökér- és kéregdarabot is tartalmazó teakeverékeknél hosszabb várakozási idő után szűrjük le az elkészült teát, hogy a keményebb növényi részekből is kioldódjanak a hatóanyagok.

Ízesíthetjük-e az elkészített gyógyteát?

Igen, akár cukorral, akár mézzel. Utóbbi esetben figyelni kell arra, hogy a mézet a már iható hőmérsékletű teába tegyük. Cukorbetegek mézzel és cukorral ne ízesítsék teájukat!

További fontos tudnivalók!

A hazánkban kapható gyógyteák csomagolásán sokszor egy általános adagolást tüntetnek fel. Legyünk igényes vásárlók, mert ahhoz, hogy a teának gyógyító hatása legyen, pontos leírásnak kell szerepelnie arról, hogy mire alkalmazható, hogy mennyi növényi drogból, mennyi vízzel, milyen módon készítsünk teát belőle, és hányszor fogyaszthatjuk egy nap. Olyan készítményt vásároljunk, amelyeken ezek az adatok fel vannak tüntetve, filteres teáknál különösen figyeljünk a filterenként feltüntetett gyógynövénytartalomra. Mint a cikk elején írtam, a gyógyszerkönyvi minőség egyben garancia arra, hogy valóban hatásos készítményt vásárolunk. Ha kérdéseink vannak, szakkönyvekből, gyógyszerészünktől is kérhetünk információt.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.