Fog- és szájbetegségek

Fog- és szájbetegségek

Fogzás - A tejfogak előtörése

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, aktualizálta Dr. Vas Felícia Emese - 2022-08-16 10:00
A fogzás (szorosabb értelemben a 20 tejfog előbújása) általában 6-10 hónapos kortól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli. Jó tudni, hogy többféle módszer is van fájdalmuk enyhítésére.

Hogyan tisztítsa fogpótlását?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-11-23 04:03
A fogorvosok által készített fogpótlásoknak két fajtája van: rögzített és kivehető. Ezek tisztán tartása éppen olyan fontos, mint saját, természetes fogaink ápolása. A nem megfelelően gondozott fogpótlás szájüregi panaszokat tud okozni, például fogínygyulladást, fogszuvasodást, fogkőképződést, gombásodást. A fogpótlások tisztítása „csak” fogkefével lehetetlen.

A Behcet-kór kezelése

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - 2022-11-21 15:03
Jelenleg nincs konkrét gyógymód a Behçet-kórra, de számos különféle kezelés, gyógyszeres terápia segíthet a tünetek enyhítésében és a súlyos szövődmények kockázatának csökkentésében. A kezelések közé tartozhatnak immunszuppresszív gyógyszerek, például kortikoszteroidok és életmódbeli változtatások egyaránt.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás viselése, megszokása

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-11-17 12:03
Teljes műanyag lemezes kivehető fogpótlás megszokásának tekintetében két csoportra oszthatóak a betegek: egyik, akinek már volt valaha, csak cserére szorul és ezért kap egy új fogsort, másik pedig, aki a közelmúltban lett sajnálatos módon teljesen elfogatlanítva.

Nyálmirigygyulladás - Okok, tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-11-09 17:03
Szervezetünkben 3 pár nagy nyálmirigy található: kétoldalt a fülnél a legnagyobbak, a fültőmirigyek (parotis), az állkapocs alatt lévők (submandibularis) és a nyelv alattiak (sublingualis). Nyugalomban a nyálat 70 százalékban a submandibularis és 30 százalékban a parotis termeli. További, kis nyálmirigyek találhatók az ajkakon, az arc nyálkahártyával borított belső részén, a szájpadon és a nyelvnél.

Fogápolási szabályok és tanácsok fogszabályzót viselőknek

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-11-08 17:03
Hogyan tisztítsuk a kivehető fogszabályozót és hogyan a rögzítettet és a fogunkat annak viselete mellett? Milyen speciális eszközöket érdemes beszerezni és használni? A készülék okozta sérülések elkerülése érdekében mit érdemes tenni?

Fogfehérítés aktív szénnel? Hát az meg mi?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-11-03 04:03
Nagyjából ezt kérdezheti minden olvasónk, aki egy olyan fogkrémet használ, amelyben nyoma sincs az aktív szénnek. Pedig a Healthline szerint a szén a wellness és a kozmetika világában ma igazán trendi.

Mit kell tudni a tejfogakról?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-10-31 04:36
Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt, vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.

A szájpenész okai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos - 2022-10-27 15:33
A szájpenész a Candida-fertőzés (candidiasis (candidiázis)) egyik gyakori formája. Ez a sarjadzó gombatípus nagyrészt emésztőszervi, bőr- és hüvelyi fertőzéseket okoz. Orális fertőzés nagyrészt újszülötteknél, időseknél és immunbetegeknél jelentkezik, de bizonyos esetekben felnőtteknél is előfordulhat.

Fogtömés - Mi alapján dönt a fogorvosunk?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-10-27 04:03
Az egészséges és ép fogak megőrzése részben örökletes adottságokon alapul, azonban a helyes fog- és szájápolás még kedvező genetikai feltételek mellett sem elhanyagolható tényező.

Behcet-kór: a betegség és tünetei

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2022-10-26 17:03
A Behçet-kór egy gyulladásos, nem fertőző rendellenesség, amely a test több részét, szervrendszerét is érintheti. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a fájdalmas sebek a száj nyálkahártyáján és a test más részein, a szem egyes részeinek gyulladása, és az ízületi gyulladás.

Amalgámtömés - Veszélyes? Érdemes kicseréltetni?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-10-25 17:33
Manapság az amalgámtömésekkel kapcsolatban az emberek két táborra oszlanak, vannak akik kifejezetten jónak, beváltnak tartják, míg mások viszolyognak a gondolattól, hogy feketés színű fémtartalmú tömés van a szájukban.

A főbb periodontális betegségek

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - 2022-10-16 15:33
A fogágy betegségei és a fog körüli (periodontális) betegségek közé egy egész csoport kórkép tartozik, amelyek hátterében egyéb megbetegedések is állhatnak. A leggyakoribb a fogágygyulladás vagy fogágysorvadás, melyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.

A fogászati implantáció menete

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-10-07 17:03
A fogászati implantátumok beültetése ma már rutinszerű feladat a gyakorló szájsebész/fogorvos számára. A fogpótlások tervezését és viselésének könnyítését tette lehetővé. Szóló korona esetén pár fog hiányának pótlására kitűnő gondolat az implantátum beültetése.

Tények és tévhitek fogászati kérdésekben

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-10-02 18:48
Ismertetjük Önnek a leggyakrabban előforduló fogászati tényeket és tévhiteket. Tizenöt ilyen példát válogattunk össze az alábbi cikkben.

Fogínysorvadás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó - 2022-09-30 13:05
A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat tartó csontos fogágy is sérül és végső esetben akár teljesen fel is szívódhat. Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak.

Foglepedéktől a szívinfarktusig

Oxygen Fogászat - Dr. Bajusz Örs, fogorvos, parodontológus - 2022-09-25 15:03
Közismert, hogy a szívinfarktust előidéző rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Dr. Bajusz Örs parodontológus fogszakorvos az elhanyagolt fogazatot is a kockázati tényezők közt említette.

Foghúzás utáni teendők

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-24 11:33
Egy egyszerű foghúzás után a panaszoknak két nap múlva enyhülniük kell. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez valóban így legyen, és hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot?

Az afta mint tünet - Mikor utalhat betegségre?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-09-19 10:33
Az afta fájdalmas, gyulladási reakcióval körülölelt, nyálkahártyát érintő hámhiány a szájüregben. Mérete néhány millimétertől akár 2 centiméterig terjedhet, emellett a fájdalmas, legtöbbször felületes fekélyt úgynevezett fibrines lepedék fedi.

A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-09-16 22:03
A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben lévő savképző baktériumok lebontó munkájának mellékterméke egy savas anyag, mely csökkenti a szájüreg pH-értékét.

Érzékenyek a fogai?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - 2022-09-11 21:42
Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.

A szájüregi daganatok korai tünetei

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2022-09-02 11:33
A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar észrevehetőek, és a korai diagnózist követő, időben elkezdett terápia lényegesen kevesebb szenvedéssel jár és sokkal eredményesebb, mint a későn elkezdett kezelés.

Az állcsonti ciszta tünetei és kezelése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-28 14:39
A ciszta egy folyadékkal telt tokkal körülvett testüreg, hólyag vagy tömlő. Ciszták bárhol kialakulhatnak, így az állcsonton is, ezeket a cisztákat nevezzük állcsonti cisztáknak.

Mi a teendő szájsebészeti műtétek után?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-26 15:03
A szájsebészeti műtétek utáni komplikációk megelőzése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. A legfontosabb, hogy betartsuk az orvos utasításait. Mi az, amire oda kell figyelni?