• Fog- és szájbetegségek cikkek

   • Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
    2019-12-07 15:06
    Fogzás
    A tejfogak száma 20, melyek már a magzati élet 8. hetében elkezdenek fejlődni érdekes módon úgy, hogy először a kis fog koronája fejlődik ki és később a gyökere. Leghamarabb az először kibúvó kis alsó tejmetszők koronája lesz kész olyannyira, hogy nem is ritkán a baba foggal születik.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2020-09-22 20:35
    Korábban hosszú időn át az afta megjelenését is herpeszvírus-fertőzésnek tekintették. Mára ez a nézet megdőlt, ismert az etiológiai különbség a két betegség között. Míg az ajakherpeszt valóban a herpeszvírus okozza, az afta kialakulásában több tényező is szerepet játszik, azonban nem vírus váltja ki a tüneteit. Melyek a legfőbb különbségek?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
    2020-09-21 18:35
    Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a fémmentes pótlások.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-09-20 05:33
    Leggyakrabban a parodontózis és a fogszuvasodás felelős a fogfájásért és az állcsontokban érzett fájdalomért. A fájdalom jellege és pontos helyének meghatározása alapján általában könnyű megtalálni az okot.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda
    2020-09-19 15:06
    A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
    2020-09-15 18:35
    A fogágy betegségei és a fog körüli (periodontális) betegségek közé egy egész csoport kórkép tartozik, amelyek hátterében egyéb megbetegedések is állhatnak. A leggyakoribb a fogágygyulladás vagy fogágysorvadás, melyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
    2020-09-14 22:05
    Mindnyájunk szemefénye, a várva várt csillag a család egén a baba, kinek nevelése már megszületése előtt kezdődik, amikor kopogtat és mi döntünk: vállaljuk!
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2020-09-13 22:05
    A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben lévő savképző baktériumok lebontó munkájának mellékterméke egy savas anyag, mely csökkenti a szájüreg pH-értékét.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
    2020-09-13 11:35
    Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. Ez lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-09-12 17:05
    Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-09-10 20:36
    Egy egyszerű foghúzás után a panaszoknak két nap múlva enyhülniük kell. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez valóban így legyen, és hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot?
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!