Amalgámtömés - Veszélyes? Érdemes kicseréltetni?

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent: 2022.10.25.

Manapság az amalgámtömésekkel kapcsolatban az emberek két táborra oszlanak, vannak akik kifejezetten jónak, beváltnak tartják, míg mások viszolyognak a gondolattól, hogy feketés színű fémtartalmú tömés van a szájukban.

Az amalgám nemcsak a pácienseket, hanem a fogászatban dolgozó szakembereket is megosztja! Régi időkben, nagyon sokáig a legelterjedtebb tömésfajta volt.

Tudjuk-e pontosan, mi is az amalgám?

Az amalgám a higany más fémekkel (ezüst, ón, réz, cink) alkotott ötvözete. A higany az ezüsthöz kémiailag kötődik.

Tulajdonképpen, ami szerintem megosztó, és az emberek tudatában van az amalgám töméssel kapcsolatban, az az, hogy higanyt tartalmaz, és – mint tudjuk – a higany mérgező.

De a gyakorlatban jelen lévő fogászati tömőanyagok biztonságosnak mondhatók, beleértve az amalgámot is.

WHO: "A szuvasodás népbetegség és nagyon fontos a megelőzése"

Beláthatjuk, hogy mindannyiunknak van olyan ismerőse, akinek jelenleg is van szuvas foga, vagy töméssel rendelkezik. Igazából manapság irodalmi ritkaság, ha valakinek teljesen ép, megtartott fogazata van.

A megelőzés lehetősége ellenére borzasztóan sok a szuvas fogú páciens.

Veszélyes-e az amalgámtömés?

Az amalgám előnye, hogy egyszerű a feldolgozása, gazdaságos és jó fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Hátránya viszont, hogy nem fogszínű, egyesek szerint kifejezetten csúnya. Ám ezek a tömések nagyon tartósak! Nem bizonyított, hogy veszélyt jelentenek a páciens számára. A tömés készítése előtt a keverés közben szabadul fel higanygőz, ami leginkább az asszisztenciát terheli, a pácienst nem. Az amalgám készítésének szigorú szabálya van érvényben. Vannak forgalomban amalgámkeverő készülékek, melyekbe zárt kapszulában jut be az anyag, így a személyzet is védelem alatt áll. Az elkészült anyagot a fogorvos egy adagoló pisztollyal juttatja a fogüregbe.

Tudományosan nincs bizonyítva, hogy az amalgám szisztémás mérgező hatást gyakorolna a szervezetre.

A fogászati kezelőegységek használatához előírt követelmény, hogy az amalgámtörmelékek szűrésére alkalmasak legyenek, ezzel segítve a környezet védelmét.

Gyermekek, várandós kismamák és szoptatós anyukák esetében a mai napig tilos amalgámtömést készíteni, illetve utóbbi két csoport esetében régi amalgámot eltávolítani.

Allergiás reakciót viszont okozhat az amalgám a szájüregben, mint bármelyik más anyag, pl. más fémek, vagy a műanyagok a fogsorok esetén.

Érdemes kicseréltetni? Mik az amalgámtömés hátrányai?

A legtöbb amalgámtömés régen került be a betegek fogába, így azok már több 10 évesek is lehetnek. Ennyi idő alatt – ahogy a fog természetes ütemben kopik – a tömés felszíne is elállhat az üreg szélétől, így a résen keresztül a tömés alá tud szuvasodni. Javasolt fogorvossal megvizsgáltatni, hogy jól zár-e a tömés, illetve röntgenfelvétellel kontrollálni, hogy mi lehet alatta.

Az amalgámok felszíne idővel elszíneződött, korrodált, nem igazán látni a hétköznapi gyakorlatban szépen felpolírozott, anatómikus rágófelszínnel kialakított amalgámtömést. A dorozmás felszínen könnyűszerrel megtapadnak a szájüregi baktériumok és ételmaradékok. A nem anatómikus felület (legtöbbször olyan, mint egy belenyomott rágógumi) a rágási funkciót is csökkenti.

Az amalgámtöméshez olyan üreg kialakítása szükséges, amiből a tömés „nem tud kiesni”, mivel kémiailag ragasztóval nem köt a fogfelszínhez, csak kitölti az üreget. Ezáltal nem is ad megerősítést a fog falának. Sokszor sajnos a fogra nézve repesztő hatást gyakorol egy ilyen tömés.

Tartósságát tekintve a fehér színű tömés, ha jól van elkészítve, szintén nagyon tartós tud lenni. Egy tömés tartósságát – legyen az amalgám vagy kompozittömés – jelentősen befolyásolja a páciens szájhigiénéje! Ha ez nem kielégítő, akkor bármilyen jó töméssel rendelkezünk, a fog alá fog szuvasodni egy idő után.

Fémallergia esetén érdemes kerülni bármilyen fém jelenlétét a szájüregben, így ebben az esetben javasolt az amalgámtömések cseréje!

Ha a készülő fogpótlás tartalmazni fog valamilyen fémet (részleges kivehető fogpótlás, fémkerámia-korona), szintén érdemes az amalgámtöméstől megválni, mert később galvanizáció lephet fel, kellemetlen fémes ízérzettel.

Dr. Horváth Viktória fogorvos

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

A fluorid szerepe a fogak egészségében

A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződésben és a növekedésben.

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a...

Az 5 leggyakoribb kérdés, amikor jön a baba foga

Az első fogak előbújásakor számos kérdés felmerülhet a szülőkben. Mikor indul meg a folyamat? Normális-e, ha hőemelkedés vagy hasmenés kíséri?...

A leggyakoribb fogászati kérdések

A fogselyemtől a gyermek önálló fogmosásáig számos - fogápolással és fogbetegségekkel kapcsolatos - kérdésre adunk tömör választ írásunkban.

Miért hasznos a fogköztisztítás?

Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelban, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás...

Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon...

Tippek a váratlan fogászati problémákra

Előfordult már sokunkkal: rágógumi vagy karamell evés során kijött a tömés, levált a korona, megégett a nyelvünk vagy egyszerűen csak megfájdult...

Miért gyakoribbak nőknél a szájüregi problémák? - Hormonok és orális egészség

A nők sokkal hajlamosabbak az orális egészségügyi problémákra az életük során őket érő számos hormonális változás miatt.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.