Mik is azok a fej-nyaki daganatok?

WEBBeteg szerkesztőség
megjelent:

A fej-nyaki daganatokról keveset hallunk, pedig a 6. leggyakrabban előforduló rákos megbetegedések csoportját jelentik. A világon évente kb. egymillió új esetet diagnosztizálnak, a betegség évente 467 ezer ember életét követeli.

Magyarországon évente 5000 személyről derül ki, hogy valamilyen fej-nyaki tumorban szenved. Ez világviszonylatban a 3. helyet jelenti. Hazánkban az összes daganatos halálozás 14 százalékát ezek a tumorok okozzák.

Mik is ezek?

Az orvosok a szájüreg, a szájgarat, az orrgarat, az algarat, a gége, az orrüreg, illetve az orr-melléküreg nyálkahártyájának laphámsejtjeiből kiinduló daganatos elváltozásokat sorolják ebbe a csoportba. Leggyakoribb a szájüregi rák és a gégerák. A fej-nyaki daganattal küzdő páciensek 67-75%-a férfi. Ezek a tumorok leggyakrabban 50 éves kor felett jelentkeznek.

Mennyit tehetünk a megelőzéséért?

Nagyon sokat. A fej-nyaki daganatok legfontosabb rizikótényezői ugyanis a dohányzás, a rendszeres alkohol fogyasztás, és a méhnyakrákot is okozó humán papilloma vírus (HPV) fertőzés. Az első kettő esetében a káros szenvedélyről való lemondással, illetve a fogyasztás jelentős mérséklésével járulhatunk hozzá a kockázat csökkentéséhez. A HPV-fertőzés megelőzésére pedig nagyon hatékony oltás áll rendelkezésre.

Milyen tüneteket okozhatnak a fej-nyaki daganatok?

Aszimmetrikus duzzanat a fejen vagy a nyakon, tartós torokfájás, nyelési nehézség, rekedtség, a hang megváltozása, véres nyál vagy köpet. Ezek a legfontosabb olyan tünetek, amelyek fej-nyaki daganatokra utalhatnak. Ha bármelyik szimptóma 3 hétnél hosszabb ideig fennáll, fül-orr-gégészhez kell fordulni.

Miért nem érdemes a „majd elmúlik” halogatós taktikát követni?

Azért, mert a korai stádiumban felfedezett fej-nyaki daganatok 80-90%-os eséllyel gyógyíthatók. A sebészet óriási technikai fejlődése ma már lehetővé teszi a korai daganatok kis beavatkozással járó mikroszkópos, endoszkópos, lézeres, ultrahangos, vagy robotsebészeti eltávolítását. A sugárterápiás kezelés is a korábbiaknál kisebb dózissal, pontosabb célzással történik, így jóval kevesebb mellékhatással jár, mint korábban.

Bizonyos fej-nyaki daganatok kezelésében is megjelentek az úgynevezett célzott terápiák, amelyek lényege, hogy a daganat molekuláris genetikai elemzése után az adott beteg daganatos sejtjeinek konkrét kóros működéseit, így szaporodását és áttétképzését gátolják. Bizonyos fej-nyaki tumoroknál az immunterápia is eredményes lehet. Az immunterápia elvi alapjainak felfedezését 2018-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták. Az immunterápia meggátolja azt, hogy a tumor kikapcsolja az immunrendszer ellene irányuló védekező mechanizmusait1.

A korai felismerés életet ment. 3 hétnél tovább fennálló tünetek esetén ne habozzon szakorvoshoz fordulni, érintett családtagját, barátját pedig próbálja meggyőzni arról, hogy a halogatás rossz taktika.

1 www.nobelprize.org

Irodalomjegyzék:

  1. Shah, J.P., Patel, S. G., Singh, B. Wong R., Jatin Shah's head and neck surgery and oncology, Fifth Edition, ed. J.P. Shah. 2020: Elsevier.
  2. Gillison, M.L., et al., Evidence for a causal association between human papillomavirus and a subset of head and neck cancers. Journal of the National Cancer Institute, 2000. 92(9): p. 709-720.
  3. Leemans, C.R., P.J.F. Snijders, and R.H. Brakenhoff, The molecular landscape of head and neck cancer. Nature Reviews Cancer, 2018. 18(5): p. 269-282.
  4. Dános K, T.L., A fej-nyaki daganatok komplex kezelése - áttekintés. Klinikai Onkológia, 2021. 7: p. 227-232.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.