Milyen a jó fogkrém?

Dr. Horváth Viktória
Szerző: WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória fogszakorvos
Legutóbb frissítve: 2022.08.19

A fogkrém márkák és összetevők sokasága miatt érdemes áttekinteni, hogy mire figyeljünk vásárlóként az egyes termékek dobozain.

A fogmosás egy kémiai és mechanikai lepedék (plakk) eltávolítására szolgál, amelyet az emberek többségének naponta minimum két alkalommal szükséges elvégeznie. Ezzel csökkenthető a fogak és a szájüregi képletek felszínén megtapadó baktériumok és ételmaradékok mennyisége, megelőzhető a különböző szájüregi betegségek kialakulása.

Fogkrémet használva hatékonyabb lehet a fogakon felhalmozódó lerakódások eltávolítása. A fogkrémek a tisztítás és a fogszuvasodás megelőzése mellett egyéb jótékony hatással is bírnak a szájüregben, mint pl. a lehelet frissítése, a fogérzékenység csökkentés, fogfehérítés (pontosabb a polírozás megnevezés, megjegyezve, hogy a peroxidmentes fogkrémek nem rendelkeznek fehérítő hatással). További előny, hogy a fogkrémek íze, habzása kellemes érzetet ad, így képes fokozni a fogmosás időtartamát.

Fogaink egészsége azonban nem kizárólag a fogkrémválasztáson múlik! A fogmosás hatékonysága nagyban függ a fogmosás technikájától, a fogmosás idejétől és rendszerességétől is. Általánosságban mindenkinek, de különösen a kevésbé jó kézügyességű pácienseknek ajánlott az elektromos fogkefe használata, alkalmazásuk nagy mértékben növelheti szájhigiéniánk hatékonyságát.

A fogkrémek összetevői

A fogkrémek tartalmaznak oldószert (általában víz), abrazív anyagot (polírozó szemcsét), kötőanyagot, színező és illatosító anyagot (borsmenta), tartósítószert, édesítőszert (szacharin, szorbitol) és egyéb specifikus gyógyhatású anyagokat. Főbb hatóanyagaik az alábbiak lehetnek:

Fluorid - Egyre inkább divatban van a fluoridmentes fogkrémek használata a fluorid mérgező hatása miatt. Igen, a fluorid nagyon nagy mennyiségben mérgező, azonban a fogkrémekben található mennyiség nem toxikus a szervezet számára, sőt a fluorid a zománc kioldódott ásványi anyag tartalmának visszaépülésében, és a szuvasodás elleni megelőzésében kulcsszerepet játszik (azáltal, hogy gátolja egyes szájüregben található baktériumok enzimeit).

A fluorid különböző sók formájában találhatók meg a fogkrémekben. A koncentráció ppm-ben van megadva, ez minden fogkrém tubusán fel van tüntetve. Gyermekek számára életkori ajánlás 1000 ppm 6 éves korig (vegyes fogazatig, amikor még vannak tejfogak, de már bújnak elő a maradó fogak), 1500 ppm 6 éves kortól (amikor az első maradó fogak előtörtek). A fogmosás közben a fogrémet a csap kagylójába köpjük, utána a szájüregek kiöblítjük, tehát amennyi mennyiségű fluorid a szájüregben marad, esetleg lenyelésre kerül a nyállal, az csak a fogszuvasodás (szisztémás caries) prevenciójához járul hozzá, de mérgezés és egyéb tünetek nem alakulnak ki. A gyermek fogkrémekre az egyszerűség kedvéért rá van írva, hány éves kortól ajánlott használni.

Lásd még A fluorid szerepe a fogak egészségében

Pirofoszfát - Ez a hatóanyag segít megelőzni a fogkőképződést. Az erősen fogkövesedésre hajlamos betegeknek a specifikus fogkrémválasztás mellett a szonikus technológiával ellátott elektromos fogkefét szoktam javasolni, amely hatékonyan tudja megelőzni a fogkő képződését. A már kialakul fogkövet otthoni módszerekkel nem fogjuk tudni eltávolítani, érdemes évente (fogágybetegségben szenvedő betegeknek pedig fél évente) fogorvosi rendelőben fogorvos vagy dentálhigiénikus által ultrahangos fogkőeltávolításon részt venni.

Kálium sók, CPP-ACP, NovaMin - A dentin érzékenyégét csökkentik. Érzékeny fogak esetében (pl. fognyaki érzékenység előfordulásakor) javasolni szoktam pácienseimnek, hogy borsónyi speciálisan erre kifejlesztett fogkrémet nyomjanak az ujjbegyükre, kenjék fel a fogkrémet, mint egy kenőcsöt a fogra és hagyják rajta, ne öblítsék ki. Érzékenység előfordulhat fogfehérítés után is. Javasolt körülnézni a drogériák polcain, nagy választék van az érzékeny fogak ellátására.

Fehérítő szerek: peroxidok - A legtöbb fehérítő hatású fogkrémként megnevezett termék alapvetően nem fogja megváltoztatni a fogunk színét, csak a felületi elszíneződéseket polírozza le! Gyermekeknek és zománc defektusban szenvedőknek nem is ajánlom ezt a fajta fogkrém típust. Szakértők szerint a tisztító szemcseméret RDA értéke maximum 150 mg lehet. Véleményem szerint, ha fehéríteni szeretnénk a fogunk színén, akkor keressünk fel egy fogorvosi rendelőt, az innen-onnan, internetes portálokról rendelt pár dolláros, orvos által nem ellenőrzött fehérítők ugyanis többet árthatnak, mint amit segíthetnének. Egyrészt mert csak ép, szuvasodás mentes fogakon lehet fehérítést végezni, tehát előtte javasolt egy szakorvosi szájvizsgálat, másrészt pedig a nem orvosi eszközként használatos fehérítők hatása nem feltétlenül van pozitív hatással a fogainkra.

Az imént felsoroltak kizárólag a főbb összetevők, ezen kívül gyártóként és gyártmányonként is tartalmazhatnak gyógynövény származékokat, enzimeket, aktív szenet és egyéb összetevőket is.

Mi alapján válasszunk fogkrémet?

Fogkrém választása során érdemes a drogériák polcain körülnézni, hiszen a márkák sokasága és az indikációs területek eltérősége rengetek választási lehetőségünk van. Kínálatukban megtalálhatók az általános, mindennapi fogmosáshoz használható, a fogágybetegség és fogínyvérzés kezelésére szolgáló, a fogérzékenységet csökkentő fogkrémek is. Olvassuk el, mi van a fogkrémre írva, mire való, mit tartalmaz, és mit nem. Vegyük azt, amit a pénztárcánk enged, de igyekezzünk adni a minőségre is! Mindig az életkor figyelembevételével vásároljunk fogkrémet, utalva a korábban említett, életkoronként eltérő fluoridmennyiségre.

Általánosságban elmondható, hogy a nagy multinacionális szájápolási cégek termékei ellenőrzött, bevizsgált termékek, az Európai Unióban, így Magyarországon is forgalmazhatók és használhatók. Számos termék használatát a Magyar Fogorvosok Egyesülete is ajánlja (ezen termékek csomagolásán az egyesület logója látható).

Visszafordítható-e speciális fogkrémekkel a szuvasodás?
Az ügyeleti ellátás során sokszor említik páciensek, hogy fogfájásuk miatt vásároltak egy specifikus fogkrémet. A fogkrémek feladata, hogy segítsen megelőzni egy kóros elváltozás kialakulását (elsősorban fogszuvasodás). Amennyiben kialakult egy fogbetegség, gyulladás a szájüregben, azon fogkrém már nem fog tudni segíteni. Ha panaszunk van (lüktet, dagad, szúr, fáj), keressünk fel egy fogorvosi szakrendelést. A fog érzékenységének oka van, amit meg kell vizsgálni és diagnosztizálni kell. A korai felismerés és diagnózis hozzájárul ahhoz, hogy egy kevésbé fájdalmas és esetlegesen költségkímélőbb beavatkozással a fájdalom megszüntethető legyen.

Fogkefe- és fogkrémválasztásban, valamint a megfelelő szájhigiénes oktatásban fontos szerepe van a fogorvos mellett a dentálhigiénikus kollégáknak is. Már említett fogkő eltávolítás mellett tanácsokat tudnak adni, segíthetnek leszűkíteni a fogkrémek tárházát és irányt adnak a megfelelő fogkrém kiválasztásához, továbbá a helyes fogmosási technika elsajátításához.

Összeségében a fogkrém a fogbetegség megelőzésének egyik fontos eszköze. A profilaxis a tisztító hatásán és a kézügyességünkön múlik. A fogkrém egyes tüneteken is tud segíteni, de kialakult betegséget nem gyógyít. Ha kérdés merül fel bennünk, hivatalos helyről olvassunk utána, vagy keressük fel fogorvosunkat/dentálhigiénikusunkat. A házi praktikákat fogápolásra és fogfehérítés céljára pedig felejtsük el!

Dr. Horváth Viktória fogorvos

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

Ha biszfoszfonát kezelésben...

A biszfoszfonát kezelésben részesülőknek rendkívül fontos a rendszeres fogorvosi kontroll, fogeltávolításkor pedig a vonatkozó protokoll betartása....

Melyik a legjobb fogkrém? Íme, a...

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat....

Fogkrém-allergia - Ezek lehetnek a...

A fogkrémekben található fluorid allergén tulajdonságain kívül a fogkrém ízét biztosító egyéb összetevők is gyakran okozhatnak allergiás...

Miért hasznos a fogköztisztítás?

Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelban, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás...

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és...

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás...

A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a...

A fluorid szerepe a fogak...

A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződésben és a növekedésben.

A túlzott fluorbevitel veszélye: a...

Fluorózis akkor alakul ki, amikor a fogzománc az elégtelen mineralizáció (vagyis az ásványi anyagok hiányos beépülése) miatt porózusabbá...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.