• Mi van a fogkefén?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe, több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó staphylococcus is megtalálható.

    Egy szájnyi baktérium

    Azonban pánikra semmi ok, hiszen a szánk sem steril, több száz mikroorganizmus található benne nap mint nap. A probléma akkor kezdődik, mikor a baktériumok egyensúlya felborul. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a plakk, amit eltávolítunk a fogainkról, nem más, mint baktérium. Így aztán fogmosás alkalmával telepakoljuk baktériumokkal a fogkefénket.

    Hirdetés

    A fogkefe betegíthet?

    Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos válaszol


    Melyek a legfontosabb szempontok fogkefe vásárlásnál? Mit tehetünk azért, hogy fogaink a lehető legtovább épek és egészségesek maradjanak?
    Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos válaszol

    Valószínűleg nem. Függetlenül attól, hogy mennyi baktérium él a szánkban, illetve került át a fogkefénkre onnan, a szervezet természetes védekező rendszere, általában képes megvédeni bennünket ezeknek a baktériumoknak a káros hatásaitól – így eléggé valószínűtlen, hogy pusztán, csak a fogmosástól kapjunk el valamilyen fertőzést.

    Szerencsére, a szervezet általában képes megvédeni magát a baktériumoktól, így nem valószínű, hogy a fogkefe okozna kárt. Mégis érdemes néhány dolgot a fogkefe tárolásával kapcsolatosan megfogadni!

    Ne mosson fogat WC öblítéssel egy időben!

    Tények és tévhitek a fogakról


    Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról?
    Tények és tévhitek a fogakról

    A legtöbb fürdőszoba kicsi, és sok helyen a WC nagyon közel van a mosdókagylóhoz, ahol a fogkefénket tároljuk.

    Minden WC öblítés során, baktériumok jutnak a levegőbe, melyeket valószínűleg Ön sem szeretne a fogkeféjére juttatni! Éppen ezért ajánlott, a fogkefét a WC-től a lehető legtávolabb tárolni!

    Emellett nem árt akárcsak evés előtt, fogmosás előtt is kezet mosni!

    Fogkefe tárolási tippek

    Miután eltávolította fogkeféjét a WC közeléből, fogadja meg az alábbi fogkefe tárolási tanácsainkat:

    Mik lehetnek a rossz szájszag okai?


    A rossz lehelet megszokott a kutyáktól, ám az embernél igencsak befolyásolja a róla maga és mások által kialakult véleményt. A legkellemetlenebb, hogy általában nem is tudunk róla, hogy rossz a leheletünk, amíg finoman nem figyelmeztet rá valaki.
    Mik lehetnek a rossz szájszag okai?
    • Tárolja leöblítve! Minden egyes használat után, alaposan öblítse le fogkeféjét folyó vízzel!
    • Tartsa szárazon! A baktériumok szeretik a nedves környezetet, ezért olyan helyen tárolja a fogkefét, ahol két fogmosás között alaposan ki tud száradni! Ne használjon fogkefe kupakot, mert az párás, nedves környezetet – ezáltal jó táptalajt - biztosít a baktériumoknak.
    • Függőlegesen tárolja, ne fektetve!
    • Ne ossza meg! Bármilyen közel is álljon Önhöz a testvére, házastársa, szobatársa, soha ne adja kölcsön a fogkeféjét, mint ahogy ne is vegye kölcsön másét! Ne is tárolja közvetlenül más fogkeféje mellett a sajátját, mert így azok könnyen baktériumot cserélhetnek!

    Fogas kérdés: hogyan mossuk?


    Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni.
    Fogas kérdés: hogyan mossuk?

    Fogkefe fertőtlenítés?

    Ma már léteznek olyan eszközök, melyek a fogkefe fertőtlenítésére szolgálnak. A fogkefe baktériumai hővel, ultraibolya fénnyel, csíraölő spray-vel, vagy öblítéssel pusztíthatók el, bár nincs rá bizonyíték, hogy ezáltal csökkenne a betegségek kockázata. Cserélje inkább rendszeresen fogkeféjét!

    Mikor kell kidobni a fogkefét?

    A fogkefén található baktériumok korlátozásának legjobb módja, ha rendszeresen cseréli a fogkeféjét!

    Szakemberek szerint, legalább háromhavonta cserélni kell a fogkefét! Ha a sörték elkoptak, ha beteg vagy gyenge az immunrendszere, cserélje gyakrabban! Elektromos fogkefe alkalmazásakor a fej cserélésére ugyanaz vonatkozik, mint a hagyományos fogkefére!

    Minden alkalommal, mikor kísértést érez arra, hogy kihagyjon egy fogmosást és/vagy fogselyem-használatot, gondoljon arra, mennyi baktérium található a szájban, s hogy azok mire képesek!

    A baktériumok okozzák az ínybetegségeket, a fogszuvasodást, a rossz leheletet! Éppen ezért fontos, hogy minél gyakrabban mosson fogat és használjon fogselymet, ezáltal megszabadulhat a baktériumok egy részétől! Fogmosás előtt antibakteriális szájvízzel való öblögetés, szintén sokat segít abban, hogy minél kevesebb baktérium kerüljön a fogkeféjére!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító

    Módosítva: 2020.11.02 03:06, Megjelenés: 2017.09.24 12:51
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    Miért hasznos a fogköztisztítás?

    Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    Miért népbetegség a fogszuvasodás? Tipikus hibák az otthoni fogápolásban

    Sokan rettegnek a fogorvostól, hiszen a rendelőkben a hangsúly a már kialakult betegségek megszüntetésén van. Dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál Kórház fogászati prevenciós megbízott osztályvezető főorvosa ezzel szemben azt hirdeti, hogyan óvhatjuk meg fogaink egészségét.

    Fogas kérdés: hogyan mossuk?

    Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA