Mi van a fogkefén?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe, több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó staphylococcus is megtalálható.

Egy szájnyi baktérium

Azonban pánikra semmi ok, hiszen a szánk sem steril, több száz mikroorganizmus található benne nap mint nap. A probléma akkor kezdődik, mikor a baktériumok egyensúlya felborul. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a plakk, amit eltávolítunk a fogainkról, nem más, mint baktérium. Így aztán fogmosás alkalmával telepakoljuk baktériumokkal a fogkefénket.

A fogkefe betegíthet?

Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos válaszol

Melyek a legfontosabb szempontok fogkefe vásárlásnál? Mit tehetünk azért, hogy fogaink a lehető legtovább épek és egészségesek maradjanak?
Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos válaszol

Valószínűleg nem. Függetlenül attól, hogy mennyi baktérium él a szánkban, illetve került át a fogkefénkre onnan, a szervezet természetes védekező rendszere, általában képes megvédeni bennünket ezeknek a baktériumoknak a káros hatásaitól – így eléggé valószínűtlen, hogy pusztán, csak a fogmosástól kapjunk el valamilyen fertőzést.

Szerencsére, a szervezet általában képes megvédeni magát a baktériumoktól, így nem valószínű, hogy a fogkefe okozna kárt. Mégis érdemes néhány dolgot a fogkefe tárolásával kapcsolatosan megfogadni!

Ne mosson fogat WC öblítéssel egy időben!

Tények és tévhitek a fogakról

Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról?
Tények és tévhitek a fogakról

A legtöbb fürdőszoba kicsi, és sok helyen a WC nagyon közel van a mosdókagylóhoz, ahol a fogkefénket tároljuk.

Minden WC öblítés során, baktériumok jutnak a levegőbe, melyeket valószínűleg Ön sem szeretne a fogkeféjére juttatni! Éppen ezért ajánlott, a fogkefét a WC-től a lehető legtávolabb tárolni!

Emellett nem árt akárcsak evés előtt, fogmosás előtt is kezet mosni!

Fogkefe tárolási tippek

Miután eltávolította fogkeféjét a WC közeléből, fogadja meg az alábbi fogkefe tárolási tanácsainkat:

Mik lehetnek a rossz szájszag okai?

A rossz lehelet megszokott a kutyáktól, ám az embernél igencsak befolyásolja a róla maga és mások által kialakult véleményt. A legkellemetlenebb, hogy általában nem is tudunk róla, hogy rossz a leheletünk, amíg finoman nem figyelmeztet rá valaki.
Mik lehetnek a rossz szájszag okai?
  • Tárolja leöblítve! Minden egyes használat után, alaposan öblítse le fogkeféjét folyó vízzel!
  • Tartsa szárazon! A baktériumok szeretik a nedves környezetet, ezért olyan helyen tárolja a fogkefét, ahol két fogmosás között alaposan ki tud száradni! Ne használjon fogkefe kupakot, mert az párás, nedves környezetet – ezáltal jó táptalajt - biztosít a baktériumoknak.
  • Függőlegesen tárolja, ne fektetve!
  • Ne ossza meg! Bármilyen közel is álljon Önhöz a testvére, házastársa, szobatársa, soha ne adja kölcsön a fogkeféjét, mint ahogy ne is vegye kölcsön másét! Ne is tárolja közvetlenül más fogkeféje mellett a sajátját, mert így azok könnyen baktériumot cserélhetnek!

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni.
Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Fogkefe fertőtlenítés?

Ma már léteznek olyan eszközök, melyek a fogkefe fertőtlenítésére szolgálnak. A fogkefe baktériumai hővel, ultraibolya fénnyel, csíraölő spray-vel, vagy öblítéssel pusztíthatók el, bár nincs rá bizonyíték, hogy ezáltal csökkenne a betegségek kockázata. Cserélje inkább rendszeresen fogkeféjét!

Mikor kell kidobni a fogkefét?

A fogkefén található baktériumok korlátozásának legjobb módja, ha rendszeresen cseréli a fogkeféjét!

Szakemberek szerint, legalább háromhavonta cserélni kell a fogkefét! Ha a sörték elkoptak, ha beteg vagy gyenge az immunrendszere, cserélje gyakrabban! Elektromos fogkefe alkalmazásakor a fej cserélésére ugyanaz vonatkozik, mint a hagyományos fogkefére!

Minden alkalommal, mikor kísértést érez arra, hogy kihagyjon egy fogmosást és/vagy fogselyem-használatot, gondoljon arra, mennyi baktérium található a szájban, s hogy azok mire képesek!

A baktériumok okozzák az ínybetegségeket, a fogszuvasodást, a rossz leheletet! Éppen ezért fontos, hogy minél gyakrabban mosson fogat és használjon fogselymet, ezáltal megszabadulhat a baktériumok egy részétől! Fogmosás előtt antibakteriális szájvízzel való öblögetés, szintén sokat segít abban, hogy minél kevesebb baktérium kerüljön a fogkeféjére!

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Miért hasznos a fogköztisztítás?

Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelban, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás...

Fogpótlás digitálisan, 3D-s...

A 21. század technológiai „forradalma” megjelent az egészségügyben is, egyre több területén tapasztalható az analógból a digitális világba...

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és...

A fájó, kattogó állkapcson is...

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak. Főbb tünetei a...

Miért népbetegség a fogszuvasodás?...

Sokan rettegnek a fogorvostól, hiszen a rendelőkben a hangsúly a már kialakult betegségek megszüntetésén van. Dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.