Éjszakai fogcsikorgatás gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az alvás közbeni fogcsikorgatás gyakrabban fordul elő gyermekeknél, becslések szerint 10-ből 3 gyerek csikorgatja a fogát 5 éves kora előtt. Ez általában nem ad okot aggodalomra, és a legtöbb gyerek kinövi 5 éves kora után.

A legtöbb esetben a fogcsikorgatás a fogzás vagy a fogak helytelen elrendezése miatt következik be, és a maradandó fogak megjelenésével a probléma is rendeződik.

Néha azonban a fogcsikorgatás fennmaradhat nagyobb gyerekeknél is. Hat évesnél idősebb gyerekek esetében, ha éjszaka hallható csikorgó hangok jelentkeznek, vagy rendszeresen fájó állkapoccsal ébred, akkor valószínűsíthetű a bruxizmus, azaz az éjszakai akaratlan fogcsikorgatás vagy fogszorítás.

Senki sem tudja pontosan, hogy egyes gyerekek miért csikorgatják a fogukat, vagy miért szorítják össze alvás közben a fogaikat. A stressz és a szorongás hozzájárulhat a fogcsikorgatáshoz, nincs ismert kapcsolat a viselkedési problémák és a bruxizmus között. Segíthet a szorongást kiváltó okokról való elbeszélgetés, és a nyugtató elalvás előtti rutin kialakítása (pl. meleg zuhany, meseolvasás).

Fontos a fogorvos felkeresése, két okból is: a fogcsikorgatásnak oka lehet a fogak rendellenes elhelyezkedése, növekedése, így fogorvos meg tudja szüntetni a jelenség okát. Másrészt a bruxizmus károsítja a fogazatot, így az okoktól függetlenül fontos a fogak védelme és a károsodások megelőzése.

A gyermekgyógyász tanácsai

"A kisfiam 3 éves és gyakran csikorgatja a fogait éjszaka. Még mindig pelenkát kell rá adni, mert rendszeresen bepisil. Mit tehetek?"

A fogcsikorgatás általában a stressz egy levezetése. Ez nem jelenti azt, hogy otthon gondok lennének, elég az, ha valami számára kellemetlen dolog éri. Érdemes odafigyelni, hogy vajon mi válthatja ki nála ezeket a dolgokat, mi ijesztheti meg, mit élhet meg nehezen a kicsi, vagy mi foglalkoztatja mostanában. Ez pl. szerepjátékokkal remekül előhozható, például bábozással.

Az éjszakai bepisilés 5 éves korig normális jelenség. Az éjszakai szobatisztasághoz több szempontból meg kell érni. Lehet, hogy az Ön kisfia túl mélyen alszik és hiába feszül a húgyhólyagja az őt nem ébreszti fel. Tehát több idegi funkció együttes működéséről van szó, aminek meg kell, hogy érjenek. Esetleg próbáljon meg kisfiával beszélgetni az ő kis nyelvén arról, hogy nem szeretné-e ha éjszakára is pelus nélkül aludna stb., hogy megbarátkozzon ezzel a dologgal egy kicsit.

"Kisfiam 8 éves, éjszaka, alvás közben csikorgatja a fogait. Szeretném tudni, hogy ennek mi lehet az oka."

Az éjszakai fogcsikorgatásnak az egyik oka lehet az, hogy a gyermek feszült és a napi stressz így jön ki belőle. Azonban lehet egy másik oka is, ami kevésbé ismert: éjszakai alvás közben az állkapocsízület is próbál ellazulni és a fogak összeilleszkednek, mintegy egymáson pihennek. Ha azonban a fogak nem megfelelően állnak, nem illeszkedik össze rendesen az alsó és a felső fogsor, akkor elkezdi keresni a helyét az állkapocs, amiben nyugalomban tudna lenni. És ha ezt nem találja, ebből adódik a fogcsikorgatás.

Javaslom, keressenek fel egy gyermekfogászati rendelést, illetve gondolják át azt is, hogy milyen stresszforrások lehetnek a gyermek életében, beszélgessenek vele, és hátha találnak rá megoldást.

Szakértőnk: Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász - WEBBeteg

Miért veszélyes az éjszakai fogcsikorgatás?

A frontfogak élei lekopnak, letöredeznek, az érintett fogakon nyaki kopások alakulnak ki, súlyosabb esetben a fogak rágófelszínén mindenhol megjelennek a komoly kopások. A csikorgatás elsősorban a fogak leggyengébb pontjait, jellemzően a frontfogak éleit támadja meg, vagyis lekoptatja, letöri a fogak csücskét. A csikorgatás okozhat a halántéktáji fájdalmat, tarkófeszülést, nyaki feszülést, sőt hátfájást is. Az álkapocs-ízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt, kialakulhat füldugulás, fülpattogás, vagy akár migrén is.

Tovább A fogcsikorgatás jelei, okai és kezelése

Cikkajánló

A fogcsikorgatás (bruxizmus) jelei, okai és kezelése

Bak Marianna, biológus szakfordító
Fogcsikorgatás
Az akaratlan fogcsikorgatás hátterében az áll, hogy az állkapcsok reflexesen próbálják megtalálni megfelelő érintkezéssel a nyugalmas helyzetet. Ha ez kiegyensúlyozatlan érintkezése miatt nem tud megvalósulni, az fogcsikorgatásként jelentkezhet.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, Dr. Veress Dóra
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.