Mi okozza az éjszakai fogcsikorgatást? - Az orvos válaszol

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Kisfiam 8 éves, éjszaka, alvás közben csikorgatja a fogait. Szeretném tudni, hogy ennek mi lehet az oka. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Az éjszakai fogcsikorgatásnak az egyik oka lehet az, hogy a gyermek feszült és a napi stressz így jön ki belőle.

Azonban lehet egy másik oka is, ami kevésbé ismert: éjszakai alvás közben az állkapocsízület is próbál ellazulni és a fogak összeilleszkednek, mintegy egymáson pihennek. Ha azonban a fogak nem megfelelően állnak, nem illeszkedik össze rendesen az alsó és a felső fogsor, akkor elkezdi keresni a helyét az állkapocs, amiben nyugalomban tudna lenni. És ha ezt nem találja, ebből adódik a fogcsikorgatás.

Javaslom keressenek fel egy gyermekfogászati rendelést, illetve gondolják át azt is milyen stresszforrások lehetnek a gyermek életében, beszélgessenek vele és hátha találnak rá megoldást.

(WEBBeteg - Orvos szakértőnk: Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász)

Az alvás kóros állapotai

Az ember életében az alvás rendkívül fontos szerepet kap, hiszen életünk csaknem egyharmadát töltjük alvással. Azonban ha nem tudjuk magunkat kellően kipihenni, annak a másnapi fáradtságon és mérgelődésen kívül más következményei is lehetnek.
Az alvás kóros állapotai

A fogcsikorgatás kellemetlen következményei

Mivel 10-ből 2 fogszorító, a nappali maximális szorító erőt meghaladó erővel nyomja össze éjszaka a fogait, a következmények akár súlyosak is lehetnek. A frontfogak élei lekopnak, letöredeznek, az érintett fogakon nyaki kopások alakulnak ki, súlyosabb esetben a fogak rágófelszínén mindenhol megjelennek a komoly kopások.

A csikorgatás elsősorban a fogak leggyengébb pontjait, jellemzően a frontfogak éleit támadja meg, vagyis lekoptatja, letöri a fogak csücskét.

Sokan azt hiszik, a rágás koptatja el a fogaikat, holott már a negyvenes években kimutatták, hogy egy-egy falat elrágásához, nagyjából fél percre van szükség, amely idő alatt az őrlőfogak mindössze 0,2 másodpercig érintkeznek. Ez az idő viszont elenyészik egy éjszakai, akár 45 perces csikorgatáshoz képest.

A csikorgatás okozhat a halántéktáji fájdalmat, tarkófeszülést, nyaki feszülést, sőt hátfájást is. Az álkapocs-ízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt, kialakulhat füldugulás, fülpattogás, vagy akár migrén is.

Tovább Hogyan kezelhető a fogcsikorgatás? | Fogcsikorgatás teszt

Fogászati problémák

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, Dr. Veress Dóra
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.