Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor kezdetén

szerző: Dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász
megjelent:

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem úgy, mint anyáik, nagyanyáik.

A fogamzásgátlási módszerek lehetővé tették, hogy ők döntsék el, mikor legyenek állapotosak és már olyan lehetőségekről is tudhatnak, amelyekkel befolyásolható lett a menstruációjuk időpontja és mennyisége. Már nem kell állandóan az elhúzódó vagy fájdalmas havi vérzéshez alkalmazkodniuk. A régiek nem sokkal serdülésük után már szültek és az életük jelentős részét a terhesség, szülés és szoptatás tette ki. Ehhez persze kellett egy családfő, aki a család eltartását egyedül viselte a vállán – több-kevesebb sikerrel.

Furcsa és ijesztő érzés lehet a mai nők egy részének azoknak a tüneteknek a jelentkezése, amelyek a termékeny kor végének beharangozói. Ezek a jelenségek ugyanis nehezebben befolyásolhatók, mint a fogamzás és a kezelésekről is megoszlanak a vélemények. A negyvenegynéhány éves nők egy része szívesen él abban a hitben, hogy még lehetne gyermeke, akkor is, ha már nem tervez többet.

A rendszeres menstruáció ellenére megjelenhetnek ezek a tünetek. A központi idegrendszer ciklust szabályozó területei a többi centrummal is kapcsolatban vannak, nemcsak a petefészek felől kapnak visszajelzést. Ezeknek a centrumoknak a szinkronizációja, összhangja tűnik el, ami váratlan hangulatokat eredményez.

A perimenopauzás nők küszködhetnek hőhullámokkal, annak ellenére, hogy még többé-kevésbe rendszeres a menstruáció. Ennek pontos oka ugyan még nem ismert, de valószínű, hogy a hormonszintek hullámzása vegyes jeleket küld a hipotalamuszba, mely szabályozza a testhőmérsékletet. Még kellemetlenebb, ha ezek a tünetek éjszaka jelentkeznek.

A vérzés nemcsak időben lehet szabálytalan, de mennyiségét tekintve is, a csöpögéstől az igen erős vérzésig bármi előfordulhat. Fontos tudni, hogy a kiegyensúlyozatlan hormonhatás rák kialakulásának forrása is lehet. Túl sok az ösztrogén, túl kevés a sárgatesthormon.

A méhnyálkahártya megvastagszik, de nem alakul át, hogy 4-5 nap alatt leváljon, hanem tovább vastagszik, darabos, alvadékos vér formájában, hosszan ürülget. „Gyógykaparások” sora következhet, vérszegénységgel.

Az alacsony dózisú fogamzásgátló tabletta segíthet a ciklus szabályozásában. A dohányosoknak és a vérrögösödés szempontjából magas kockázatú csoportba tartozóknak ajánlatos csak progeszteront tartalmazó tablettát szedni.

A teherbeesés még nincs kizárva

A rendszertelen peteérés ugyan csökkenti a teherbeesés esélyét, és az is igaz, hogy ahogy a nő korosodik, csökken a termékenysége, ám amíg valaki menstruál – akármilyen szeszélyesen is –, a fogamzás lehetséges. Amennyiben tehát nem kíván gyereket, védekezzék.

Ha a nő teherbe esik és úgy dönt, hogy megtartja a terhességet, gyakori, hogy nem tudja olyan jól kihordani, mint huszonéves korában és a korai, sőt középidős vetélés is sok szomorúsággal jár.

Szakkönyvek egy része nem fogadja el azt a régi „szabályt”, hogy 35 év felett nem írunk fel fogamzásgátlót, mivel a jelenlegi modern készítményekkel a várt előny lényegesen meghaladja a lehetséges kockázatot. A drospirenon tartalmú fogamzásgátló ugyanis megszünteti a kiszámíthatatlan hormonális hullámzásokat, stabilizálja a hangulatot, a hőhullámokat és a terhességet is megakadályozza.[1] [2]

Nincs két nő, akinél egyforma lenne a perimenopauza menete. A legtöbb nőnél 45-55 éves kor között kezdődik, de van, aki már a 30-as évei végén kezdi megtapasztalni és eltarthat 2-10 évig is. Hivatalosan akkor beszélünk menopauzáról, amikor a menstruáció már 12 hónapja nem jelentkezett. A hőhullámok és az álmatlanság is intenzívebb lehet a menopauza előtt és után egy-két évvel. Erősebbek lehetnek a hangulati ingadozások; hirtelen dühkitörések, sírás, szorongás, kétségbeesés jellemzik ezt az időszakot.

A kombinált fogamzásgátló tabletták tüszőhormonszerű és sárgatesthormon-szerű vegyületeket tartalmaznak. A Magyarországon kapható készítmények ösztrogén komponensként leginkább etinil-ösztradiolt tartalmaznak, ami a természetes ösztradiol kémiailag módosított származéka. Lassabban bomlik le a szervezetben, mint a természetes ösztrogén, így a fogamzásgátló hatása is megbízhatóbb. A vér hatóanyag-tartalmának ingadozása könnyen vezetne vérezgetéshez is. Az utóbbi időben forgalomba kerültek természetes ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlók is, amelyeknek másik – sárgatesthormon-szerű – komponensük is felelős azért, hogy hatékonyak legyenek, és minél kevesebb legyen a mellékhatásuk.

A régi időkben a fogamzásgátlók sokkal több (50-100 mikrogram) hatóanyagot tartalmaztak, mint manapság. A modern készítmények etinil-ösztradiol tartalma alacsony (20-35 mikrogram).

A tabletták csökkentik a menstruáció előtti és alatti hasi görcsöket, mellfeszülést, a szabálytalan vérzést, illetve a vérszegénység, a petefészekciszták, a méhen kívüli terhesség előfordulásának gyakoriságát.

Ez is érdekelheti Változókori fogamzásgátlás

Magas vérnyomásos nők és a kombinált fogamzásgátló

A fogamzó korú nők fele kap gyógyszeres kezelést magas vérnyomásra. Sokan nem is tudnak magas vérnyomásukról, így lassan, de biztosan kialakulnak náluk a szövődmények: a vese és a szem károsodása, stroke, szívkoszorúsér-károsodás, szívizom-károsodás, kamrai ritmuszavar.

Nagyon fontos tehát a vérnyomás mérése a fogamzásgátló felírásánál.

Ez a jelenség az ösztrogén komponens mennyiségétől, valamint a sárgatesthormon-szerű komponenstől függ.

Ez is érdekelheti A magas vérnyomás korai szövődményei - Figyeljen a tünetekre!

Hangulati zavarok

A 18 év feletti, termékeny korú nők között igen gyakori a hangulati zavar, melynek súlyossága változó. Egyes felmérések szerint klinikai mélységű depressziót a nők 20 százaléka tapasztal meg élete folyamán.

1960-ban, amikor elérhetővé váltak a kombinált fogamzásgátlók, azt feltételezték, hogy a szintetikus ösztrogének és gesztagének előnytelen kölcsönhatásba lépnek a hangulatot szabályzó agyi hírvivő anyagokkal. Az akkori – igen nagy hormontartalmú fogamzásgátlók – a B-vitamin-anyagcserét is befolyásolták, ami tovább ronthatja a hangulatszabályozást.

A modern, kis hormontartalmú fogamzásgátlókkal kapcsolatosan pontos adataink vannak, nemcsak teoretikus feltételezéseink. Prospektív vizsgálatok mellet agyi képalkotó eljárások és hormon bioassay-k is megerősítették, hogy a modern kombinált fogamzásgátlók hangulati hatása nemcsak megegyezik a placebóéval, hanem egyes esetekben – főleg a drospirenon esetében – még előnyösebb is annál.

Nagyon fontos, hogy kölcsönhatás nem mutatható ki a modern antidepresszánsokkal, biztonsággal együtt szedhetők a vizsgálatok szerint. Érdemes felhívni a „természetes módszerrel”, gyógynövénnyel hangulatot javító páciensek figyelmét, hogy az általuk kedvelt orbáncfű (Hypericum) olyan mértékben indukálja a máj enzimtermelését, hogy a fogamzásgátlók – és más fontos gyógyszerek – hatékonyságát is veszélyesen csökkenti.

Külön figyelmet érdemel a policisztás petefészek szindróma (PCOS) melletti hangulati zavar: A drospirenon tartalmú fogamzásgátló mindkét elváltozásban bizonyítottan hatékony. Olyan vizsgálat is van, amely PCOS melletti hangulati zavarban találta különösen hatékonynak, ami alátámasztja, hogy PCOS-ban ez a választandó kezelés, ügyelve a trombózis rizikójára. [3]

Premenstruális szindróma

Ciklusosan megjelenő hangulati zavar, mely a menstruáció előtt, a sárgatest fázisban jelentkezik. A menstruáció megjelenésével a tünetek is oldódnak és az első két hétben a nő általában panaszmentes. Jellegzetes hangulati és testi tünetek figyelhetők meg:

  • hangulati labilitás, ingerlékenység, düh, szorongás, feszültség, idegesség, lehangoltság, reménytelenség, önlekicsinylő gondolatok, koncentrálási nehézség, az étvágy megváltozása, „megkívánások”, szénhidrátéhség, az alvás megváltozása,
  • testi tünetek: mellfeszülés, puffadás, súlygyarapodás, esetleg izom- és ízületi fájdalom
  • a nők 4-10 százalékánál a tünetek rendszeresen visszatérnek. A megváltozott hangulati állapot jelentős mértékben befolyásolhatja a munkaképességet, különösen olyan foglalkozások esetében, mint a tanár, üzletkötő, vezetői munkakörben dolgozó nők.

A tünetegyüttes kialakulását magyarázó elméletek a hormonális hatásokat, majd a központi idegrendszer hírvivő molekuláinak változásait állították előtérbe. Az asszonyok egy része sajnos megpróbálkozik „öngyógyszereléssel”, mely legtöbbször nyugtató bevételét, esetleg alkohol fogyasztását jelenti, pedig a hatékony gyógyszeres kezelés ma már lehetséges. Súlyosabb esetekben a pszichiáter hangulatszabályozó gyógyszert javasol, mellette nagyon fontos a megfelelően kiválasztott fogamzásgátló. A drospirenon tartalmú fogamzásgátlók erre a kórképre lényegesen hatékonyabbak, mint más fogamzásgátlók. [4]

Tünetnaptár segítségével nyomon követhetjük a testi és pszichés tünetek javulását

Tovább

(Szerző: Dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász)

Felhasznált irodalom:

[1] Parry BL. Optimal management of perimenopausal depression. Int J Womens Health. 2010;2:143–51

[2] Steinberg EM, Rubinow DR, Bartko JJ, Fortinsky PM, Haq N, Thompson K, et al. A cross-sectional evaluation of perimenopausal depression. J Clin Psychiatry. 2008;69(6):973–80.

[3] Cinar N et al: ,Effect of an oral contraceptive on emotional distress, anxiety and depression ofwomenwith polycystic ovary syndrome: a prospective study Human Reproduction, Vol.27, No.6 pp. 1840–1845, 2012

[4] Brown C, Ling F, Wan J. A new monophasic oral contraceptive containing drospirenone. Effect on premenstrual symptoms. J Reprod Med. 2002;47(1):14–22.

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.