Mit lehet tenni méhen kívüli terhesség esetén?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A méhen kívüli terhesség felismerése sokszor problémát jelent, pedig az időben felállított diagnózis nemcsak az életet veszélyeztető szövődménytől védheti meg az anyát, hanem a későbbi terhességek sorsának szempontjából is meghatározó.

A méh üregén kívül megtapadt megtermékenyített petesejt sorsa sokféleképpen alakulhat.

  • Amennyiben olyan helyen tapad meg ahol a vérellátása nem megfelelő a terhesség további fejlődéséhez ott akár – korai stádiumban - tünetmentesen felszívódhat, vagy – későbbi stádiumban - elhalhat.
  • Amennyiben növekedik, akkor a környező szövetek roncsolásával súlyos szövődményt idézhet elő.
  • Ha a petevezetőben, vagy a hashártyán helyezkedik el a terhesség, akkor hasűri vérzést okozhat, mely egy gyorsan kialakuló életveszélyes állapothoz (shock) vezethet.
  • Nagyon ritkán a hasüregben fejlődő terhesség kiviseléséről is hallhatunk híreket. Előfordulhat egyidejű méhen kívüli és méhen belüli terhesség létrejötte is.

A méhen kívüli terhesség

Méhen kívüli terhességről akkor beszélünk, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh üregébe ágyazódik be. Ez az összes terhesség 0.8-1 százalékában fordul elő. Hazánkban évente 1000-1500 ilyen eset van.
Mit kell tudni a méhen kívüli terhességről?

Milyen tünetek utalnak méhen kívüli terhességre?

A méhen kívüli terhességre utaló tüneteket soroljuk fel az alábbiakban. Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, azonnal orvoshoz kell fordulni:

  • pozitív terhességi teszt vagy kimaradt vérzés után barnás (kávéaljszerű) hüvelyi vérezgetés, vérzés
  • szúró, általában egyik oldali, alhasi fájdalom vagy végbélfájdalom
  • gyengeség, fáradékonyság, ájulásérzés

A tünetek sokszor nem egyértelműek, és nem csak a méhen kívüli terhességre jellemzőek. A méhen belüli terhesség esetén is van egy időszak, míg nem mutatható ki egyértelműen ultrahangos vizsgálattal a terhesség.

Elég, hogy ha a méhen kívüli terhesség gyanúja felmerül, már akkor is kórházi bennfekvés, orvosi megfigyelés szükséges, míg egyértelmű diagnózis fel nem állítható.

Beavatkozások méhen kívüli terhesség

Méhen kívüli terhesség esetén mindig a súlyosságnak megfelelő beavatkozást kell elvégezni.
Írtunk róla, hogy előfordulhat, hogy a szervezet maga megoldja a problémát, a rossz helyen lévő terhesség tünetmentesen felszívódik, a beteg panaszmentessé válik. Ilyenkor rendszeres utóvizsgálatokon kívül más teendő nincs.

Korán kimutatott méhen kívüli terhesség esetén szóba jöhet gyógyszeres kezelés is. Ilyenkor a rossz helyen lévő terhességbe juttatnak gyógyszert ultrahang vizsgálat végzése közben. A terhesség elhal, nyom nélkül felszívódhat. Másik lehetőség még a vérpályába adott gyógyszer alkalmazása. Ez a beavatkozás ritkán jár szövődménnyel.

Amennyiben a terhesség nagysága miatt a gyógyszeres kezelés nem alkalmazható, úgy műtétet kell végezni. Ideális esetben hastükrözés (laparoscopia) végezhető. Altatásban történik. Három-négy kisebb metszést ejtenek a hasfalon, ezeken keresztül vezetnek a hasüregbe kamerát és operáló eszközöket.

Előnye nemcsak a nagy, esetleg csúnya metszés elkerülése, hanem az, hogy a beteg gyógyulása jelentősen hamarabb következik be. Ilyenkor a kórházban töltött idő sokkal rövidebb, mint hagyományos hasi műtét végzése esetén.

A terhesség nagyságától függően műtét közben dől el, hogy a terhesség kiágyazható-e. Amennyiben a méhen kívüli terhesség a kürtben helyezkedik el (az esetek 98%-ban) és a petevezetőt roncsolta, nem lehetséges a petevezető megtartása.

Amennyiben a méhen kívüli terhességnek már szövődménye lépett fel (hasűri vérzés) a beteg állapotától függően sürgősen hasi műtétet kell végezni. Ilyen esetben az elsődleges cél a beteg életének megmentése, vagyis a vérzés gyors elállítása. Ebben a stádiumban a petevezető súlyosan károsodott, elkerülhetetlen az eltávolítása.

A beteg sokszor vérátömlesztésre is szorul, és intenzív osztályos megfigyelést igényel a műtétet követően. A műtétet követő ötödik-hatodik napon történik a varratszedés, mely után a beteget, amennyiben panaszmentes, otthonába bocsátják. Hat hét a teljes sebgyógyulás, ekkor nőgyógyászati kontroll végzése indokolt.

Műtét után

Méhen kívüli terhesség zajlása után a petevezető a rajta végzett műtét miatt és már a kóros terhesség kialakulásához vezető ok miatt is károsodottnak tekintendő.

Következő terhesség vállalása előtt javasolt szülész-nőgyógyász szakorvos felkeresése. A leletek birtokában kell értékelni, hogy a méhen kívüli terhesség ismétlődésének mekkora a kockázata, illetve természetes úton létrejöhet-e terhesség. Amennyiben mindkét kürt károsodása kimutatható mesterséges megtermékenyítéssel terhesség létrejötte jó eséllyel várható.

Nőgyógyászati problémák

Nőgyógyászati gondokról A-tól Z-ig a WEBBetegen

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

Napallergia
Napallergia

Milyen tünetei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.