• Premenstruációs szindróma, vagy súlyosabb? - Figyelje a tüneteket!

    Szerző: WEBBeteg - T.A., újságíró

    Mi a különbség a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) és a premenstruációs szindróma (PMS) között? Hogyan kezelhető a PMDD?

    A premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) egy súlyos, néha bénító megjelenési formája a premenstruációs szindrómának (PMS).  Habár mind a szokásos PMS-nek, mind a PMDD-nek meg vannak a testi és érzelmi tünetei, a PMDD szélsőséges hangulatingadozásokat okoz, amely a munkahelyi teljesítményünkre is rányomhatja a bélyegét és a kapcsolatainkban is kárt tehet.

    A premenstruációs szindróma (PMS) megelőzése

    A cukor, koffein, alkohol, stressz, és a testmozgás hiánya mind hozzájárulnak a PMS tünetek súlyosbodásához. Az is igaz, hogy a tejtermékek fogyasztása rontja a hormonális kiegyensúlyozatlanságot, a tejben található hormonok miatt.
    A premenstruációs szindróma (PMS) megelőzése>>

    A menstruáló nők körülbelül 30 százalékánál jelentkezik a PMS. A PMS-es nők 8 százaléka produkálja a PMDD diagnosztizálásához szükséges tüneteket. Mindkét esetben (PMDD és PMS) a tünetek a menstruációs ciklus utolsó hetében jelentkeznek.

    Általában a tünetek enyhülnek  néhány nappal a menstruáció megkezdődése után.

    A PMDD és a PMS egyaránt okozhat puffadást, mell érzékenységet, kimerültséget, változásokat az alvási és étkezési szokásokban.

    A PMDD esetében azonban kiemelkednek a következő érzelmi és viselkedési tünetek:

    • idegesség
    • izgatottság vagy ingerültség érzet
    • folyamatos ingerlékenység
    • szembeötlő bosszúság, düh

    Hirdetés

    A PMDD kiváltó oka nem tisztázott.  A PMS és a PMDD esetében is gyakori a meghúzódó depresszió és az idegesség, tehát lehetséges, hogy a menstruációs periódust kiváltó normális testi változások valamilyen módon súlyosbítják a hangulatváltozásbeli rendellenességeket.

    Premenstruációs feszültség

    A menstruáció előtti napokban a lelki tüneteken kívül testiek is megjelennek, a mellek fájdalmassá válnak, nagyon feszülnek, így akár a nyugodt éjszakai alvást is megnehezíthetik. Gyakran lép fel fej- és hátfájás, kifejezett étvágyfokozódás, emésztési zavar, puffadás, hőhullámok, testsúlynövekedés, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés. Ezek a testi és pszichés változások a menstruáció jelentkezésével általában teljesen megszűnnek, és nem feltétlenül egyforma súlyossággal lépnek fel az egymást követő hónapok, évek során. Az esetek kb. 2-3 százalékában olyan súlyos is lehet ez a premenstruációs szindróma, hogy lelki instabilitást, agresszivitást, letargiát okozhat, így ezeknek az asszonyoknak/lányoknak fokozott a depresszióra való hajlamuk. Ezt nagyon fontos időben észrevenni, ugyanis pszichológusok megfigyelték, hogy a nők körében elkövetett öngyilkossági kísérletek jelentős százalékát éppen ekkor, a menstruációt megelőző napok feszültséggel teli időszakában követik el.
    Premenstruációs feszültség>>

    A PMDD kezelése a tünetek megelőzésére vagy minimalizálására irányul és magába foglalhatja a következőket:

    • Antidepresszánsok: csökkentik a kimerültség, étel utáni sóvárgás és az alvási problémák tüneteit.
    • Fogamzásgátló tabletták: a fogamzásgátló tabletták szedése megállítja az ovulációt és stabilizálja a hormoningadozást.
    • Táplálékkiegészítők: napi 1000 milligramm kalcium fogyasztása csökkentheti a PMDD fizikai és érzelmi tüneteit. Szintén segíthet a B-6 vitamin, a magnézium és az L-triptofan.
    • Gyógynövények:  klinikai vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a barátcserje csökkentheti az ingerlékenységet, a hangulatingadozást, a bosszúság érzetet és a PMDD-vel kapcsolatos fejfájást.
    • Étrend és életmód változások: a rendszeres testmozgás gyakran csökkenti a premenstruációs tüneteket. A koffeinbevitel csökkentése csillapítja az idegességet és az ingerlékenységet. Valamint a a menstruáció előtti héten ajánlatos több szénhidrátot fogyasztani, mert javíthatja a hangulatot és a memóriát.

    Fontos, hogy ismertesse orvosával a tüneteit. Egy teljes orvosi kiértékelés megállapíthatja, hogy a tüneteket a PMDD vagy valami más probléma okozza. Ha PMDD-t állapítanak meg, akkor orvosa speciális kezelésnek vetheti alá, hogy segítsen minimalizálni a PMDD hatását.

    (WEBBeteg - T.A., újságíró)

    Módosítva: 2016.05.22 11:25, Megjelenés: 2016.05.22 11:25
   • Cikkajánló

    D-vitamin

    D-vitamin

    Támogatott tartalom

    Ilyenkor a legfontosabb a D-vitamin pótlása. Pótolja könnyen, egyszerűen! (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció

    Nagyon kellemetlen, a mindennapokat és a szexuális együttléteket is nehezítő, fájdalmassá tevő panasz a hüvely szárazsága és a hüvelyi irritáció érzése. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a panaszok csak a változókorban jelentkeznek, pedig ez nem így van, a tüneteknek többféle kiváltó oka is lehet.

    A hüvelyszárazság és az endometriózis

    Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a gáton jelenik meg. Nagyon ritkán a szervezetben máshol, távolabbi szerveken, például a tüdőben is megjelenhet.

    A premenstruációs szindróma megelőzése

    A nők 80 százaléka szenved a menstruációt megelőzően fejfájástól, hangulatingadozástól, felfúvódástól és egyéb problémáktól (összefoglaló néven premenstruációs tünetektől). A panaszok kihatnak a munkára (akár átmeneti munkaképtelenséghez is vezethetnek), személyes kapcsolatokra és 20-40 százalékban az életminőségre is. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.