Premenstruációs szindróma, vagy súlyosabb? - Figyelje a tüneteket!

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mi a különbség a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) és a premenstruációs szindróma (PMS) között? Hogyan kezelhető a PMDD?

A premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) egy súlyos, néha bénító megjelenési formája a premenstruációs szindrómának (PMS). Habár mind a szokásos PMS-nek, mind a PMDD-nek meg vannak a testi és érzelmi tünetei, a PMDD szélsőséges hangulatingadozásokat okoz, amely a munkahelyi teljesítményünkre is rányomhatja a bélyegét és a kapcsolatainkban is kárt tehet.

A menstruáló nők körülbelül 30 százalékánál jelentkezik a PMS. A PMS-es nők 8 százaléka produkálja a PMDD diagnosztizálásához szükséges tüneteket. Mindkét esetben (PMDD és PMS) a tünetek a menstruációs ciklus utolsó hetében jelentkeznek. Általában a tünetek enyhülnek néhány nappal a menstruáció megkezdődése után.

A PMDD és a PMS egyaránt okozhat puffadást, mellérzékenységet, kimerültséget, változásokat az alvási és étkezési szokásokban. A PMDD esetében azonban kiemelkednek a következő érzelmi és viselkedési tünetek:

  • idegesség
  • izgatottság vagy ingerültség érzet
  • folyamatos ingerlékenység
  • szembeötlő bosszúság, düh

A PMDD kiváltó oka nem tisztázott. A PMS és a PMDD esetében is gyakori a meghúzódó depresszió és az idegesség, tehát lehetséges, hogy a menstruációs periódust kiváltó normális testi változások valamilyen módon súlyosbítják a hangulatváltozásbeli rendellenességeket.

Premenstruációs feszültség

A menstruáció előtti napokban a lelki tüneteken kívül testiek is megjelennek, a mellek fájdalmassá válnak, nagyon feszülnek, így akár a nyugodt éjszakai alvást is megnehezíthetik. Gyakran lép fel fej- és hátfájás, kifejezett étvágyfokozódás, emésztési zavar, puffadás, hőhullámok, testsúlynövekedés, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés. Ezek a testi és pszichés változások a menstruáció jelentkezésével általában teljesen megszűnnek, és nem feltétlenül egyforma súlyossággal lépnek fel az egymást követő hónapok, évek során. Az esetek kb. 2-3 százalékában olyan súlyos is lehet ez a premenstruációs szindróma, hogy lelki instabilitást, agresszivitást, letargiát okozhat, így ezeknek az asszonyoknak/lányoknak fokozott a depresszióra való hajlamuk. Ezt nagyon fontos időben észrevenni, ugyanis pszichológusok megfigyelték, hogy a nők körében elkövetett öngyilkossági kísérletek jelentős százalékát éppen ekkor, a menstruációt megelőző napok feszültséggel teli időszakában követik el.
Premenstruációs feszültség

A PMDD kezelése a tünetek megelőzésére vagy minimalizálására irányul

Fontos, hogy ismertesse orvosával a panaszokat. Egy teljes orvosi kiértékelés megállapíthatja, hogy a tüneteket a PMDD vagy valami más probléma okozza. Ha PMDD-t állapítanak meg, akkor orvosa speciális kezelésnek vetheti alá, hogy segítsen minimalizálni a PMDD hatását.

A premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) kezelése magába foglalhatja a következőket:

  • Antidepresszánsok: csökkentik a kimerültség, étel utáni sóvárgás és az alvási problémák tüneteit.
  • Fogamzásgátló tabletták: a fogamzásgátló tabletták szedése megállítja az ovulációt és stabilizálja a hormoningadozást.
  • Táplálékkiegészítők: napi 1000 milligramm kalcium fogyasztása csökkentheti a PMDD fizikai és érzelmi tüneteit. Szintén segíthet a B6-vitamin, a magnézium és az L-triptofán.
  • Gyógynövények: klinikai vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a barátcserje csökkentheti az ingerlékenységet, a hangulatingadozást, a bosszúságérzetet és a PMDD-vel kapcsolatos fejfájást.
  • Étrend és életmód változások: a rendszeres testmozgás gyakran csökkenti a premenstruációs tüneteket. A koffeinbevitel csökkentése csillapítja az idegességet és az ingerlékenységet. Valamint a a menstruáció előtti héten ajánlatos több szénhidrátot fogyasztani, mert javíthatja a hangulatot és a memóriát.

A PMS megelőzése

A cukor, koffein, alkohol, stressz, és a testmozgás hiánya mind hozzájárulnak a PMS tünetek súlyosbodásához. Az is igaz, hogy a tejtermékek fogyasztása rontja a hormonális kiegyensúlyozatlanságot, a tejben található hormonok miatt.
A premenstruációs szindróma (PMS) megelőzése

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.