A magas vérnyomás korai szövődményei - Figyeljen a tünetekre!

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

A magas vérnyomás fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fokozott terhelést ró a szívre, károsítja az érbelhártya funkcióját és az erek tágulékonyságát, elősegíti az érfalban a vérzsírok lerakódását és gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

Számtalanszor hangsúlyoztuk már a szűrőprogramok jelentőségét, hiszen a vérnyomás-emelkedésnek gyakran nincs tünete, vagy csak múló fejfájásként, szédülésként észlelünk egy-egy kiugró értéket. Ugyanígy, a már kialakult magasvérnyomás-betegségben sem mindig látható előre, kinél fog akár halálos szövődmény jelentkezni.

Magas vérnyomás esetén nagyobb valószínűséggel károsodnak a fontos szerveket ellátó erek is, ami

formájában jelentkezik.

Ezért fontos a rizikóbecslés minden hypertoniával kezelt beteg esetében, hiszen a szervi érintettség fennállása esetén mielőbb el kell kezdeni a megfelelő gyógyszeres kezelést.

A szövődmények egy része vizsgálatokkal relatíve korai stádiumban felismerhető, amikor az eltérések megfelelő kezelés mellett akár visszafordíthatóak is lehetnek. Emellett a fennálló károsodások alapján, következetni lehet a teljes érrendszer állapotára is.

A legkorábban a szemfenéki erek elváltozása látható

Az egyik legkorábban felismerhető eltérés a szemfenéki ereken figyelhető meg. A retina ereiben ugyanúgy kialakulhat érszűkület, mint a koszorúerekben vagy az agyi erekben. Egy kis műszer, az ophtalmoscop segítségével, szemészeti vizsgálat során jól látható az erek átmérőjének, kanyargósságának megváltozása, súlyosabb esetben a szemfenéken bevérzések, vizenyő, és kis infarktusnak megfelelő fehér foltok jelenhetnek meg.

Bővebben Magas vérnyomás: először a szemen látszódik

További szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia. Ennek már az EKG-n is mutatkoznak jelei, szívultrahangos vizsgálattal azonban jól mérhető a kamrafal vastagsága, és számolható a kamrai izomtömeg is. A megvastagodás oka részben az, hogy a szívnek nagyobb ellenállás ellen kell dolgoznia, de számos hormonális faktor is részt vesz a folyamatban.

A változás maga, azonban nem a szív „erősödését” jelenti, a vastagabb izomzat nehezebben ernyed el, egy idő után az átépülés, kötőszöveti rostok felhalmozódása miatt, az összehúzódó-képessége is csökken, ami szívelégtelenség kialakulásához vezethet. Ezzel együtt romlik a szív vérellátása, meszesednek a koszorúerek is. Gyógyszeres kezeléssel a hypertrophia reverzibilis, visszafordítható lehet.

Vizsgálatok a szövődmények és károsodások meghatározásáért

A kiserek érintettségét jelzi a vizeletben megjelenő fehérje, az albumin, melynek mennyisége tesztcsíkkal, illetve 24 órás gyűjtött vizeletből mérhető. Amíg a fehérjeürítés kis mennyiségű (30-300 mg/nap közötti), microalbuminuriáról beszélünk. Az emelkedett vérnyomás miatt a vese kis erei áteresztővé válnak a kisebb fehérjékkel szemben.

Vizsgálatok kimutatták, hogy ilyen eltérés esetén fokozott a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata, illetve nagyobb valószínűséggel alakul ki veseelégtelenség. A hosszantartó magas nyomás következtében a vese kiválasztó funkciója is károsodik, ezt jelzi a kissé megemelkedett urea- (karbamid vagy BUN néven is vizsgálják a laborok), illetve kreatininszint.

A nagyobb erekben jelentkező, érelmeszesedést jelző eltérések is egyszerű módszerekkel szűrhetők.

Rizikónövekedést jelent, ha a nyaki erekben ultrahanggal (nyaki Doppler-vizsgálat) meszes plakk látható, vagy az erek 2 belső rétegének vastagsága (IMT, intima-media-vastagság) meghaladja a 0,9 mm-t.

A boka-kar index (az alsó és a felső végtagon mért vérnyomás hányadosa) mérésével alsó végtagi érszűkületre derülhet fény. Ha az index értéke kisebb mint 1, vagyis a lábon mért vérnyomás alacsonyabb, mint a karon, az az alsó végtag ereinek meszesedésére, szűkületére utal.

A fenti eltérések fájdalmatlan vizsgálatokkal kiszűrhetők, megfelelő kezelésükkel, de főként a vérnyomás 140/90 Hgmm alatt tartásával a súlyosabb szövődmények - mint a szívinfarktus, a stroke, a vesebetegség - elkerülhetők.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Nándor, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.