Citomegalovírus-fertőzés: mik a tünetek és hogyan kezeljük?

szerző: Dr. Nagy László, infektológus - WEBBeteg
megjelent:

A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human citomegalovírus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen szövődmények léphetnek fel? Tudnivalók a citomegalovírus-fertőzés tüneteiről, kezeléséről.

A citomegalovírusok (CMV) a herpeszvírusok családjába tartoznak, és mind az emberek, mind az állatok körében elterjedtek. A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human citomegalovírus fertőzése jelent veszélyt.

Hogyan terjed a herpesz?

A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég a kórság adás-vételéhez, azonban a csekély testi érintkezést jelentő tárgyaktól, mint például a közös, de száraz törölköző, vagy az elmosott és öblített, de már száraz pohártól nem kell tartanunk, mivel a herpeszvírusok a levegőben rendkívül életképtelenek. Persze más a helyzet a nedves törölközővel és azzal az ásványvizes palackkal, amely pohár híján szájról szájra vándorol, és amely esetleg közvetlenül érintkezett a herpesszel fertőzött szájával...

A fertőzés legtöbbször klinikailag tünetmentesen zajlik le, de okozhat magzati ártalmat, a Pfeiffer-féle mirigylázhoz hasonló tüneteket, továbbá immunelnyomó kezelésben részesülőkben és AIDS-fertőzésben szenvedőkben a szem ér- és ideghártyájának gyulladását, fekélyes vastagbélgyulladást, tüdőgyulladást és agyvelőgyulladást.

A lakosság 50-80 százaléka a 35. életévig átvészeli a fertőzést.

Az átfertőződés mértéke függ a lakosság szociális helyzetétől. A fertőzést követően, a kórokozó élethossziglan megmarad a szervezetben. A klinikai tünetek nemcsak az elsődleges infekcióban, hanem a lappangó fertőzés fellángolása során is kialakulhatnak.

A vírus megtalálható a nyálban, a tejben, a hüvelyváladékban, a vizeletben, az ondóban, továbbá a székletben és a vérben. A fertőzött személy különböző váladékaival ürítheti a vírust, így fertőzve tovább a környezetében élő, fogékony egyéneket. A vírusürítés tartós. A fertőzés közvetlenül, szoros kontaktus során terjed emberről emberre.

Közvetítő szerepet játszhatnak fertőzött tárgyak, transzfúzió és transzplantált szervek. A méhen belüli fertőzés legtöbbször az anya primer infekciójának következményeként alakul ki. A születés körüli fertőzés forrása a szülőutak váladéka, az anyatej, illetve a környezetben lévő vírusürítő személy.

A citomegalovírus-fertőzések tünetei

Az elsődleges fertőzés lappangási ideje, függ a szervezetbe jutó vírus mennyiségétől és a szervezet immunállapotától.

Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)

A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg.
Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)

A lappangási idő átlagosan 4-12 hét. A citomegalovírus-fertőzés tünetei a kortól, az átvitel formájától és az egyén védekezőképességétől függően változatosak.

Gyermek-, fiatal felnőtt-, és felnőttkori fertőzések. A fertőzés csupán 1 százalékában okoz tüneteket. Jelentkezhetnek mononucleosisszerű tünetek: általános rossz közérzet, végtag- és izomfájdalmak, láz, máj-, és lép megnagyobbodás, vérképelváltozás.

Vírusos tüdőgyulladás elsősorban kisgyermekkorban jelentkezik.

Méhen belüli fertőzés

Az okozott elváltozások súlyossága általában a terhesség korától, a fertőző mikroorganizmus fajától és fertőzőképességétől függ.

A magzati fertőzés lehetséges következményei a vetélés és halvaszülés, a méhen belüli növekedés zavara, a májkárosodás, az agyi mészlerakódás, a kisfejűség, a halláskárosodás és a szellemi visszamaradottság.

A születés körüli fertőzés az újszülött számára legtöbbször nem jár következményekkel, és csak ritka esetben alakul ki tüdőgyulladás.

AIDS-es betegeknél gyakoribb

Immunsérültekben a fertőzés növeli a betegség kockázatát.

Tudnivalók az AIDS-ről

A szervi tünetek önállóan vagy generalizált megbetegedés formájában mutatkoznak. AIDS-es betegek leggyakoribb vírusos szövődménye a CMV-fertőzés.

A kórokozó leginkább a szem ideghártyáját fertőzi, ami vaksághoz vezethet.

Fertőződhet az agy is, továbbá fekélyek alakulhatnak ki a bélben vagy a nyelőcsőben.

Lehetséges szövődmények

  • Idegrendszeri gyulladás.
  • Érgyulladás, hematológiai eltérések.
  • Gyomorhurut, nyelőcsőgyulladás, máj- és hasnyálmirigy-gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás.
  • Bőrjelenségek.
  • Szívhártya-, és szívizomgyulladás.

Diagnózis

Aktív citomegalovírus-fertőzésben a vírus kinyerhető, és tenyészthető a testnedvekből és a kimetszett szövetmintákból. A fertőzést az ellenanyag kimutatásán alapuló szerológiai vizsgálatok igazolják. A vírusgenom (örökítő információ) szervezeten belüli jelenléte, speciális laboratóriumi módszerekkel bizonyítható.

Kezelés

Ép, jól működő immunrendszer esetében, vírusellenes kezelés nem szükséges. Ha viszont a fertőzés a beteg életét vagy egyes szerveinek épségét fenyegeti, akkor a vírusellenes szerek alkalmazása indokolt.

Megelőzés

A megelőzés lehetőségei szerények. A fertőzésen még át nem esett terhesnek, különös gonddal kell betartania a higiénés előírásokat.

A citomegalovírus-mentes vér, vérkészítmények alkalmazása a megelőzés szempontjából nagy jelentőséggel bírnak.

Ígéretes kutatások folynak a hatékony oltóanyag előállítása és kipróbálása területén.

Tovább Cytomegalovírus (CMV) okozta retinitis

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.