Akár húszezer vírus is lehet egyetlen köhögésben

MTI
megjelent:

Akár húszezer vírus is lehet egyetlen köhögésben, ami bőven elegendő ahhoz, hogy több ember megfertőződjön - számolt be a szingapúri állami egyetem kórházának mikrobiológiai részlege.

Megállapították, hogy egy átlagos köhögéssel háromezer parányi váladékcsepp kerül a levegőbe. Korábbi influenzakutatásokból kiindulva, és alapul véve, hogy a cseppek mérete 1 és 5 mikrométer (a méter milliomod része), ez bizony rengeteg vírust jelent - mondta Julian Tang kutató.

Számszerűsítve 195 és 19 500 közé teszik a köhögéssel kilövellő vírusok számát. A háromezer csepp azt a váladékmennyiséget jelzi, amely a levegőben hosszú ideig képes megmaradni, és ezáltal fertőzni. Tang szerint az influenzavírus fertőző ereje több tényező alakulásától függ, így például attól, hogy milyen állapotban vannak a kiköhögött cseppeket belélegző emberek, vagy hogy kaptak-e védőoltást.

Szakemberek szerint a levegőben terjedő influenzavírusok egy méteren belül fertőznek, de tárgyakon keresztül is meg lehet kapni a betegséget. "Az egészségügyi maszkok viselete, csakúgy, mint a köhögéskor a száj elé tett kéz vagy zsebkendő, csökkentheti a vírusok terjedését" - tette hozzá Tang.

Új influenza - Gyengébb, mint a spanyolnátha

Helyzetjelentés

A WHO adatai szerint a világ 30 országa összesen 4.694 laboratóriumi vizsgálattal alátámasztott fertőzést jelentett az új influenzából, az esetekből 53 végződött halállal.

Az új influenza klinikailag enyhébb hatásúnak tűnik, mint az 1918-ban tomboló spanyolnátha, de sokkal ragályosabb, mint azt korábban gondolták - állapította meg egy tudóscsoport, amely hétfőn tette közzé jelentését a Science című folyóiratban.

A új típusú influenzavírus akár 23 ezer megbetegedést is okozhatott egyedül Mexikóban április 23-ig, addig a napig, amikor világossá vált, hogy járványról van szó - közölte a publikációban a Neil Ferguson vezette orvoscsoport.

A londoni Imperial College kutatója és kollégái jelentésükben azt a korábbi feltételezést valószínűsítették, hogy a hivatalosan A(H1N1)Kalifornia/04/2009 elnevezésű vírus okozta járvány a mexikói Veracruz állambeli La Gloria faluból indulhatott el.

A magát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Gyors Pandémiás Értékelő Csoportjának (Rapid Panademic Assessment Collaboration) nevező nemzetközi kutatóteam a betegség terjedésének vizsgálata mellett a vírus korai genetikai elemzésével is foglalkozott.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az új influenza "klinikailag kevésbé súlyos, mint az 1918-as, ugyanakkor hasonló az 1957-eshez". A tanulmány értékelése alapján az új influenza halálozási rátája 0,4-1,4 százalékos lehet, ám Ferguson jelezte, hogy még sok a bizonytalanság, és nincsenek minden adat birtokában.

Az új influenza La Gloria-beli terjedésének vizsgálatából kiderült, hogy a vírusnak akár 14-73 generációja is fertőzhetett, vagyis egyik emberről a másikra, arról a harmadikra, és így tovább terjedve akár 73-íziglen okozhatott megbetegedést. "Ebből kifolyólag sokkal ragályosabb, mint egy szezonális influenza" - fogalmaztak a szerzők a tanulmányban.

A helyi jelentésekre hivatkozva február 15-ig tudták visszavezetni az első újinfluenzás eset megjelenését La Gloriában, ám konkrét bizonyítékokat nem idéztek. A genetikai elemzések nyomán arra jutottak a kutatók, hogy a vírus január 12. körül fertőzhette meg az első embert. Az 1918-as világjárvány a becslések szerint 25-100 millió ember halálát okozta, az 1957-es influenza kétmillió emberéletet követelt világszerte. Egy-egy szezonális influenza évente 250-500 ezer halálesettel jár.

(MTI)

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
Az egészségügyi dolgozók jogai
Az egészségügyi dolgozók jogai

Törvényi rendelkezések.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.