Herpesz az orron - Mi a teendő?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

A herpesz a Herpes simplex vírus okozta fertőző megbetegedés, mely az érintett terület kivörösödésével és hólyagképződéssel jár. Az arcon általában az ajkakon vagy az orron jelentkezik. Az orr esetében nemcsak kívül az orr bőrén alakulhat ki, hanem az orrüregben a nyálkahártyán is. A herpesz gyakran az orrnyílás(ok) bejáratánál jelenik meg.

A Herpes simplex vírusnak hat különböző típusa okozhat herpeszt. Az orr területén azonban többnyire csak az 1-es okoz tüneteket, a 2-es típusa ritkán.

Az orron megjelenő herpesz a következő tüneteket okozza:

 • Először jellegzetes bizsergés és erős viszketés jelentkezik azon a helyen, ahol majd a herpeszes hólyagok megjelennek. A legtöbben már ebből tudják, hogy számíthatnak a herpesz kiújulására.
 • A következő fázisban hólyagok képződnek, amelyek erős fájdalommal és kellemetlen feszítő érzéssel járnak együtt. A hólyagok begyulladhatnak és kifakadhatnak. Mivel a hólyagokban lévő folyadék tele van vírusokkal, s így erősen fertőzőképes, feltétlenül el kell kerülni annak megérintését a fertőzés továbbterjedésének elkerülése érdekében.
 • Néhány nap múlva megkezdődik a gyógyulási folyamat. A hólyagok bevarasodnak, és lassan teljesen eltűnnek.

Ha a herpesz az orrban alakul ki, akkor a varasodás az átlagnál is fájdalmasabb és erősebb viszketéssel jár. Mivel a herpeszes sebek tüsszentéskor, orrfújáskor felszakadhatnak, a gyógyuláshoz néha több hétre is szükség van.

Jó tudni!

Néhány, bizonyos genetikai hajlammal rendelkező, neurodermatitiszben szenvedő embernél a herpeszfertőzés komplikációkkal járhat. Az immunműködés zavara miatt a herpeszes ekcéma először az egész arcra, majd az egész testre kiterjed. A fertőzés lázzal és kifejezett betegségérzettel járhat együtt.

A herpeszvírussal való megfertőződés a legtöbb embernél már gyermekkorban bekövetkezik, de ezen első alkalommal még nem feltétlenül jelentkeznek a tünetek. A vírus olyan jól elrejtőzik a szervezetben, hogy az immunrendszernek nincs esélye küzdeni ellene. Ezért aki egyszer megfertőződött a vírussal, az egész életén át hordozni fogja. Egyénenként változó, hogy kinél mi váltja ki a herpeszvírusok reaktiválódását, és ezzel együtt a herpesz megjelenését, kiújulását. Azonban ismerünk néhány rizikófaktort, amely az ajkakon vagy az orron a herpesz megjelenésének kockázatát növeli, ezek a következők:

 • legyengült immunrendszer (például megfázás, betegségek következtében)
 • stressz és pszichés problémák
 • erős UV-sugárzás
 • hormoningadozás nőknél (például a menstruáció idején).

Gyakran azonban ismert ok nélkül is jelentkeznek a herpeszes hólyagok.

Hogyan kezelhető az orrherpesz?

Annak érdekében, hogy minél hamarabb megszabaduljon a herpesztől, orvosa antivirális kenőcsöt vagy gélt írhat fel Önnek. A gyógyszertárakban recept nélkül is kaphatók olyan kenőcsök és tabletták, amelyek aciklovir, valaciklovir, penciklovir vagy ganciklovir hatóanyaga az orrherpesz gyógyulását gyorsíthatja. Ezeket, amilyen hamar csak lehet, már az első tünetek észlelésekor el kell kezdeni alkalmazni. Ajánlott a krémeket tiszta fülpálcika segítségével felvinni, és előtte, valamint utána szappannal alaposan kezet mosni, hogy a fertőzés terjedését elkerülje. Fülpálcikával az orrüreg magasabban fekvő területein lévő herpeszek is elérhetők, de ezek megközelítésekor, bekenésekor legyen nagyon óvatos!

A cinktartalmú kenőcsök – noha a fertőzés terjedését nem akadályozzák meg – csökkenthetik a gyulladást és elősegíthetik a seb gyorsabb bevarasodását, a var mihamarabbi leszáradását.

Fogkrémet inkább ne!

A fogkrémet gyakran ajánlgatják herpesz ellen. Korábban sok fogkrém tartalmazott cinket, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Manapság azonban a legtöbb fogkrém már nem tartalmazza ezt az összetevőt. Ha az orr- vagy ajakherpeszt cinket nem tartalmazó fogkrémmel kenik be, akkor csupán a fogkrém erősen szárító hatása érvényesül, és a fogkrém eltávolításakor fennáll annak a veszélye, hogy a seb felszakad.

A gyógyszertárban kapható készítményeken kívül van néhány házi módszer is, amely eredményesen alkalmazható enyhébb tünetekkel járó herpesz ellen, ez utóbbiak a következők:

 • A fokhagyma antiszeptikus hatású és erősíti az immunrendszert, fogyassza a tünetek megjelenésekor a szokottnál gyakrabban, illetve iktassa be rendszeresen étrendjébe a megelőzés érdekében.
 • A teafaolaj támogatja a sebgyógyulást és jól tolerálható. Már az első tünetek (bizsergés) megjelenésekor vigye fel tiszta fülpálcikával körülbelül óránként az érintett területre.
 • A zsálya is fertőtlenítő hatással rendelkezik, fogyassza tea formájában naponta a herpesz fellángolásának idején.
 • A kókuszolaj (a legjobb a hidegen sajtolt bio verzió) laurinsavat tartalmaz, ami szintén antivirális hatással rendelkezik.

Noha sokan próbálkoznak házi gyógymódokkal az orrherpesz ellen, eddig nem sikerült ezek hatékonyságát tudományosan bizonyítani. Az érintettek évek alatt gyakran maguk tapasztalják ki, hogy melyik a számukra leginkább megfelelő szer.

Ha két hét után sem észlelhető javulás, vagy további tünetek, például láz, fejfájás is jelentkeznek, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Ha a herpesz a szem irányába terjed, haladéktalanul keresse fel orvosát, hogy a súlyos szövődmények megelőzhetők legyenek! A kontaktlencse-viselőknek rendkívül óvatosnak kell lenniük: a kontaktlencse behelyezése és eltávolítása előtt a kezek fertőtlenítése szükséges, hogy a vírusok ne kerülhessenek a szembe. A legjobb, ha a tünetek fennállásának idején nem visel kontaktlencsét.

Ha herpesz csecsemőn, gyermeken alakul ki, ne kísérletezzünk a kezelésével, hanem vigyük azonnal orvoshoz!

Tovább A herpeszvírusok által okozott neurológiai tünetek

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; nasen-ratgeber.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.