Cytomegalovírus (CMV) okozta retinitis

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész megjelent:

A cytomegalovírus (CMV) okozta retinitis (a szem ideghártyájának gyulladása) egy súlyos, vírusos szemfertőzés, mely akár vaksággal is járhat.

A cytomegalovírus (citomegalovírus) egy mindenütt jelen lévő herpeszvírus. A lakosság életkorától és szociális helyzetétől függően kb. 36-90%-ban szeropozitív világszerte. Magyarországon a 40 éven felüli lakosok közel 50%-a, a 70 éven felüliek 90%-a szeropozitív. A primer fertőzés – immunológiailag egészséges egyénekben – legtöbbször tünetmentes, spontán, maradványtünet nélkül gyógyul. A CMV-fertőzés három esetben okoz problémát:

  • A primer fertőzés influenzaszerű tüneteket okozhat elsősorban fiatal felnőtteknél (kimerültség, láz, testi fájdalom, fejfájás), mely általában pár hét alatt elmúlik.
  • Azokban az esetekben, ha az édesanyja a terhesség alatt fertőződött meg először, és a méhlepényen keresztül átadta a magzatnak a fertőzést, a babánál pár hónappal a születést követően látási, hallási problémák, illetve lelassult testi és szellemi fejlődés alakulhat ki. A tünetek egy része idővel elmúlik, más részük viszont tartósan megmaradhat.
  • A legyengült immunrendszerű embereknél (pl. HIV-fertőzöttek/AIDS-betegek, szerv- vagy csontvelő-átültetésben részesültek, kemoterápiás kezelésen átesettek) a CMV súlyos betegséget vagy akár halált is okozhat. A fertőzés érintheti a szemeket, a béltraktust, a tüdőt és az agyat, sőt a beültetett szerv kilökődését is eredményezheti.

Aktív fertőzésnél a CMV a legtöbb testnedvben megtalálható, így pl. kimutatható a nyálban, vizeletben, vérben, anyatejben, ondóban, méhnyakkenetben és gerincvelői folyadékban. Az eredeti primer fertőzés után a CMV – a herpeszcsalád egyéb tagjaihoz hasonlóan – szunnyadó állapotba kerül, és a páciens élete végéig a szervezetében marad anélkül, hogy bármiféle tünetet okozna.

HIV, AIDS és a szem egészsége

A CMV okozta retinitis korábban nagyon gyakori volt a HIV-fertőzött személyek körében, még azt megelőzően, hogy az 1990-es években megjelentek a HIV-gyógyszerek. Ma már a fejlett országokban ritkán látunk ilyen eseteket, de az AIDS-es betegek esetében ez a vakság egyik vezető oka. A HIV-vel vagy AIDS-ben szenvedőknek még mindig nagyobb a kockázata a CMV-retinitisre, ezért nagyon fontos a megelőzés. Ennek egyik leghatékonyabb módja az, hogy a HIV-fertőzés folyamatos kontroll alatt legyen, a betegnek minden nap szednie kell a nagy hatékonyságú antiretrovirális terápiához (’highly active antiretroviral therapy’ (HAART)) kapcsolódó gyógyszereit. A HAART csökkenti a HIV-vírus mennyiségét a szervezetben, ezáltal az immunrendszer erősebbé válik, így jobban le tudja küzdeni az olyan betolakodókat, mint a CMV.

A kórokozó leginkább a szem retináját (a retina minden rétegét érintheti) és a látóidegfőt fertőzheti meg, és akár nekrózishoz, retinaszakadáshoz vagy -leváláshoz is vezethet. A vírus megfertőzi és károsítja a retinában található sejteket, aminek következtében hegek képződnek. Emellett megakadályozhatja, hogy a vér oxigénnel lássa el a szemet.

A CMV retinitis három klinikai formája: (A) klasszikus, úgynevezett

A klinikai kép részletezése nem e cikk feladata, azonban fontos kiemelni, hogy nagyobb szemészeti centrumban való alapos vizsgálat javasolt ilyen esetekben, hiszen itt vannak olyan szakemberek, akik ezekkel a ritkább, de súlyosabb szemészeti kórképekkel foglalkoznak.

Tünetek és diagnózis

Előfordulhat, hogy eleinte nem veszünk észre semmilyen tünetet. A tünetek gyakran az egyik szemen jelentkeznek, majd idővel a másik szem is érintetté válik. A CMV okozta retinitist leggyakrabban 20 és 50 éves kor között diagnosztizálják.

Az alábbiakat okozhatja:

  • foltok, pontok vagy vonalak, úgynevezett üvegtesti homályok észlelése a látásunkban;
  • villogó fények;
  • homályos látás;
  • vakfoltok a látómező közepén;
  • árnyékok a perifériás látótérben.

A betegség diagnózisa nehéz, de a fertőzés korai, gyors diagnosztikájának kiemelt jelentősége van. A diagnózist a klinikai kép és a friss fertőzésekre jellemző specifikus CMV-IgM-ellenes antitest pozitivitással állíthatjuk fel.

Más szembetegségek is okozhatnak hasonló tüneteket. Ha bármilyen látásproblémát észlelünk, azonnal keressünk fel szemész szakorvost! A szemész orvos pupillatágító szemcseppet fog adni, hogy megvizsgálja a retina perifériás részét is.

Kezelés és prognózis

A kezelést vírusellenes (antivirális) szerek jelentik, amelyeket szájon át, intravénásan vagy lokálisan, a szemgolyóba (intravitrealisan) adott injekció formájában juttatunk a szervezetbe. A kezelést több héten/hónapon át szükséges folytatni – a látásjavulás ígérete nélkül. Minden igyekezet ellenére a betegség hajlamos a kiújulásra, ezért rendszeres kontroll javasolt a későbbiekben is.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
Forrás: CMV (Cytomegalovirus) Retinitis
Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Felhasznált irodalom:

Képek forrása:

  • Alay S Banker: Posterior segment manifestations of human immunodeficiency virus/acquired immune deficiency syndrome. Indian J Ophthalmol. 2008; 56(5): 377-383.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.