Vita a körülmetélés körül

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

Egészségügyi hatásait kutatások is vizsgálják. Gyakran kerül napirendre például a körülmetélés és a nemi úton terjedő betegségek közötti kapcsolat.

Egyes kutatások szerint körülmetélt heteroszexuális férfiakban a HIV-fertőződés valószínűsége 50-60 százalékkal kisebb, mint azokban, akik nem esnek át ilyen beavatkozáson. Azt azonban mindmáig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy ez a "védő hatás" homoszexuális férfiakban is megvan-e.

Afrikában is végeztek ezzel kapcsolatban vizsgálatokat. Mivel ott a kutatás eredménye szerint, a körülmetélés több mint 70 százalékkal csökkentette a HIV fertőzés valószínűségét. Ezért szervezett formában kezdték el, minél több afrikai férfin végrehajtani ezt a sebészi beavatkozást.

Körülmetélt vagy körülmetéletlen? - HPV esetén nem mindegy!

Noha a körülmetéletlen férfiak esetében nem nagyobb a kockázata a HPV fertőzésnek, mint körülmetélt társaiknál, egy új kutatás szerint egyértelműen tovább tart náluk a fertőzésből való gyógyulás.
A körülmetélés és a HPV

A herpes és a chlamydia fertőzés ellen is véd?

De nem csak a HIV, hanem egyéb nemi úton terjedő fertőzések körülmetéléssel való kapcsolatát is vizsgálták a kutatók, azonban az eredmények itt is ellentmondásosak.

Egy új-zélandi kutatás szerint, például az olyan nemi betegségek, mint például a herpes vagy a chlamydia fertőzés, ugyanolyan gyakorisággal fordulnak elő a körülmetélt férfiakban is, más felmérések viszont ennek ellenkezőjéről számolnak be.

Ennek a speciális sebészeti beavatkozásnak, a valós megelőző hatását csak az ezt követő, jól megtervezett vizsgálatok fogják cáfolni vagy bizonyítani. Addig azonban nem lehet azt kijelenteni, hogy a körülmetélés elvégzése olyan előnyökkel járna, ami miatt vallási szokásoktól függetlenül is, érdemes lenne minden férfinak alá vetni magát egy ilyen procedúrának.

Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)
A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes simplex 1-es típusa (HSV-1) és 2-es típusa (HSV-2), egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A genitális herpesz kezelési lehetőségei

Az óvszer a legbiztosabb módszer

Éppen ezért, ahogy arra a kutatók is felhívják közleményeikben a figyelmet, mind az AIDS, mind pedig egyéb nemi úton terjedő fertőző betegséggel szemben, az egyetlen biztonságos védekezési lehetőség az óvszer rendszeres használata.

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.