• Új típusú koronavírus - Mit tudunk eddig róla?

    Dr. Sarkadi Adrien
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    A 2019-nCoV névre keresztelt új típusú koronavírust első alkalommal a kínai Wuhan városban, Hubei tartományban detektálták, és ezidáig több mint 1000 esetet jelentettek, és egyre növekszik a nemzetközi esetek száma is. A WEBBeteg infektológus szakértője összefoglalta, mit tudunk eddig az új típusú vírusról.

    Korábbról is ismerünk súlyos légúti szövődményeket okozó koronavírusokat

    A koronavírusok (coronavírus) hazánkban is régóta előforduló víruscsalád, amelynek eddig ismert tagjainak többsége megfázásszerű panaszokat okozott, általában enyhe lefolyásúak. A mostani járványt ennek a víruscsaládnak egy új típusa okozza.

    Az eddigi genetikai vizsgálatok alapján az új típusú koronavírust  a denevérek által hordozott koronavírushoz, illetve a súlyos légúti megbetegedést okozó SARS vírushoz hasonlítják. A járvány kezdetekor az esetek jelentős részében olyan betegeket jegyeztek fel, akik állatkereskedésben, tenger gyümölcseivel foglalkozó üzletben dolgoztak vagy fordultak meg, így az első fertőzéseket állatoktól származónak tartják.

    Azóta az emberről emberre terjedés alapos gyanúja is felmerült, habár egyértelmű állásfoglalás még nem született, és az Egyesült államokba behurcolt 5 esetben nem történt emberről emberre tovább terjedő fertőzés. Ezidáig nem pontosan tisztázott a terjedés mechanizmusa, fontos információ azonban sok más más koronavírushoz hasonlóan az állatkontaktus kiemelt szerepe.

    Hirdetés

    A betegség lefolyása, súlyossága

    A betegség lefolyásának és a tipikus klinikai képnek még nem állnak rendelkezésre a részletes jellemzői, az esetek tanúsága szerint azonban az új koronavírus a MERS és a SARS vírushoz hasonló súlyos betegséget is okozhat arra hajlamos egyénekben. A tünetek súlyossága a nagyon enyhétől a halálos lefolyásig változhat, általánosan jellemző a típusos képre a magas láz, a köhögés és a légvétel nehézsége. A megfertőződést követően 2-12, átlagosan 6-7 nap körüli időre becsülik a vírus lappangását, ezt követően számíthatunk a tünetek megjelenésére.

    Egészséges immunitású egyénben nagy valószínűséggel nem fordul elő súlyos, halálos lefolyás. Az immungyenge állapotok (szteroid kezelés, tüdőgyógyászati alapbetegség, terhesség, rosszindulatú betegségek és kezelésükkel járó immungyengeség, cukorbetegség, erős dohányzás és ezzel járó krónikus légúti betegség) fokozzák a súlyos lefolyás valószínűségét, az eddig elhunyt csaknem 60 áldozat esetében 1 vagy több krónikus alapbetegségről számoltak be.

    Az előforduló esetek kevesebb, mint 20 százalékában tapasztaltak súlyos szövődményeket, és 3 százalék alatti volt a halálozás.

    A járvány terjedése

    A járvány a február elei állapotok szerint továbbra is Kínát érinti, Kínán kívül eddig egy halálos áldozatot követelt a 2019-nCoV. Európában több fertőzés igazolódott, halálos áldozat azonban még nem volt, Magyarországon pedig még  nem nem mutatták ki a vírus jelenlétét.

    Figyelmeztető tünetek

    Abban az esetben, ha a koronavírus járvánnyal fenyegetett vagy érintett területen járunk, önellenőrzési listát alkalmazhatunk. Az alábbiak segítségével monitorozhatjuk az esetleges tüneteket, melyek hátterében felmerülhet, hogy megfertőződtünk:

    • láz
    • légúti fertőzés tünetei: köhögés, orrváladékozás, fejfájás, levertség
    • tüdőgyulladásnak megfelelő tünetek: heves, produktív köhögés, fulladás, fekvési képtelenség, légszomj

    Ez is érdekelheti A tüdőgyulladás és tünetei

    Megelőzés

    A kórokozóval való megfertőződés veszélye különösen a Távol-Keletre utazókat fenyegeti, az érintett területeken fontos az állatkontaktustól való tartózkodás, az élőállat-piacok elkerülése, az alapvető higiénés szabályok betartása, és a rájuk való fokozott odafigyelés, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés.

    Kerüljük az egzotikus, nyersen készített, nem megfelelően hőkezelt termékeket, élelmiszereket, a nem megfelelően átsütött, hőkezelt állati eredetű termékeket!

    Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    Módosítva: 2020.02.03 07:08, Megjelenés: 2020.01.27 15:49
   • Cikkajánló

    Adókedvezmény

    Adókedvezmény

    MTI

    Mintegy 700 betegségre vehető igénybe adókedvezmény, idén éves szinten 96 600 forint.

    Ezerarcú PMS

    Ezerarcú PMS

    F. Zs, fordító

    A premenstruációs szindróma számos panaszt okozhat. Hogyan enyhíthetőek ezek?

    Koronavírus - Magyarországon a legkisebb gyanú esetén elrendelik a kórházi karantént

    Magyarországon a koronavírus-fertőzés legkisebb gyanúja esetén is elrendelik a kórházi karantént - emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

    Koronavírus - őket sújtja leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint

    Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata - adta hírül a BBC hírportálja a koronavírus-járványról készült eddigi legátfogóbb tanulmány első, nyilvánosságra hozott részletei alapján.

    A koronavírusok

    A koronavírus a Coronaviridae család Coronavirinae alcsaládjába tartozó fajok általános elnevezése. Gyakori vírusokról van szó, melyek az orr, az arcüregek és a nyelőcső felső részének fertőzését okozhatják leggyakrabban.

    Új koronavírus: kell-e tartanunk tőle hazánkban?

    A legfrissebb adatok szerint Olaszországban is találtak új koronavírussal fertőzött embert: egy 45 éves férfi Jordániából utazott haza, családjából egy 42 éves nő és egy 2 éves kislány is érintett már. Az állapotuk stabil. Ezzel az esettel együtt összesen 53 igazolt közel-keleti légúti koronavírus-fertőzésről tud a WHO, ezek közül 30 halálos eset - tájékoztatta a WEBBeteget dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.