• Új gyógyszer a koronavírus okozta súlyos fertőzés kezelésére?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A SARS-CoV-2 koronavírus okozta világjárvány mai napig igazoltan több mint 180 000 ember halálát okozta világszerte. Folyamatosan zajlanak a kutatások, klinikai tanulmányok a lehetséges kezelési módok hatékonyságának megismerésére.

    Számos - más kórképek kezelésében már sikeresen alkalmazott - gyógyszer hatását vizsgálják a súlyos állapotú koronavírusos betegek körében.

    Mivel a vírus okozta megbetegedés kimenetele rizikótényezők mellett az immunrendszer válaszkészségétől is függ, hamar az immunterápiában alkalmazott gyógyszerek felé fordult az érdeklődés.

    Ismert, hogy a túlzott immunválasz, az úgynevezett "citokinvihar" vagy citokinfelszabadulási szindróma növeli a koronavírusos betegek halálozásának számát. Ilyen esetekben a gyulladásban és immunválaszban részt vevő hírvivő - gyulladásos - molekulák (pl. interleukin 6 (IL-6), tumornekrózis faktor alfa (TNF-alfa)) magas arányban szabadulnak fel és keringenek a szervezetben és súlyos tüdőkárosodáshoz, sokszervi elégtelenséghez, másodlagos fertőzéshez, keringés- és légzésösszeomláshoz vezetnek.

    A COVID-19 vírusfertőzés mortalitása a WHO adatai szerint magasabb, mint az influenzáé, a fertőzöttek kb. 20%-a szorul kórházi kezelésre, míg közülük a betegek akár 15%-a is intenzív ellátást igényel. Kifejezetten súlyos tüdőeltérés, ARDS (akut respiratórikus distressz szindróma) 5%-ban is előfordulhat.

    Hirdetés

    Az ARDS olyan kifejezett radiológiai eltéréssel, oxigénhiányos állapottal és tüdőkárosodással járó kórkép, melyben a tüdő működési kapacitása jelentősen csökken, fokozódó lélegeztetési igény mellett kialakulhat a többszervi elégtelenség, végül sokk, másodlagos fertőzésekkel rontva az alapállapotot.

    Ezekben a súlyos állapotokban - COVID-19 vírusfertőzés esetén is - kimutathatóan magas a vérben az IL-6 és TNF-alfa szintje is, fokozva az immunválasz és gyulladásos válasz szervromboló hatását. Ez ellen pedig talán van gyógymód.

    A reumatoid artritisz (RA) és más autoimmun kórkép (szisztémás juvenilis idiopátiás artritisz), de daganat (miemoma multiplex) kezelésében is a 2000-es évek óta már törzskönyvezett gyógyszerhatóanyag a tocilizumab. Ez egy monoklonális antitest (egy specifikus antigént ismer fel és ahhoz kötődve fejti ki hatását), mely az IL-6 receptorhoz mint epitóphoz kötődve gátolja a hírvivő IL-6 kötődését és ezzel csökkenti a kialakuló gyulladásos és immunválaszt. Biológiai terápiaként többek között RA-ban sikerrel használják Magyarországon is, ismerten csökkenti az artritisz súlyosságát, növeli a tünetmentes időszakok hosszát. Most megkezdődött a súlyos COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő betegek fázis II és fázis III (COVACTA) vizsgálata, melyben a tocilizumab biztonságosságát, tolerálhatóságát és hatékonyságát elemzik már nagylétszámú beteget magában foglaló klinikai tanulmány keretein belül. Vizsgálva a laboratóriumi módszerekkel kimutatható IL-6 szintjét, a fehérvérsejtszámot, az oxigénszaturáció mértékét, a gyógyszer hatását a radiológiai képre és összességében a betegség javulásának ütemét.

    A tocilizumab intravénás adagolását 12 óránként ismétlik, szigorú orvosi felügyelet mellett, mivel a monoklonális antitestnek lehetnek kifejezetten súlyos mellékhatásai is (májelégtelenség, hepatitis B fertőzés fellángolása, másodlagos fertőzések, neurológiai és emésztőszervi eltérések, illetve súlyos allergiás reakció is). A vizsgálatok 2020 áprilisában indultak, tehát a hatékonyság és eredményesség megítélésére még várnunk kell.

    A várakozások szerint azonban jelentősen javíthatja a biológiai terápia a súlyos COVID-19 vírusfertőzésben szenvedők gyógyulási eredményeit.

    Olvasson tovább! Védőoltás, antitest kezelés, antivirális szer - Mit jelentenek?

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

     

    Felhasznált irodalom:

    Módosítva: 2020.04.25 09:36, Megjelenés: 2020.04.25 09:36
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Kásler Miklós bővítette az ellátásba bevont intézmények körét

    Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

    Kárpátaljai magyaroknak rendez gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

    Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.