Új gyógyszer a koronavírus okozta súlyos fertőzés kezelésére?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Megjelent: 2020.04.25

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta világjárvány mai napig igazoltan több mint 180 000 ember halálát okozta világszerte. Folyamatosan zajlanak a kutatások, klinikai tanulmányok a lehetséges kezelési módok hatékonyságának megismerésére.

Számos - más kórképek kezelésében már sikeresen alkalmazott - gyógyszer hatását vizsgálják a súlyos állapotú koronavírusos betegek körében.

Mivel a vírus okozta megbetegedés kimenetele rizikótényezők mellett az immunrendszer válaszkészségétől is függ, hamar az immunterápiában alkalmazott gyógyszerek felé fordult az érdeklődés.

Ismert, hogy a túlzott immunválasz, az úgynevezett "citokinvihar" vagy citokinfelszabadulási szindróma növeli a koronavírusos betegek halálozásának számát. Ilyen esetekben a gyulladásban és immunválaszban részt vevő hírvivő - gyulladásos - molekulák (pl. interleukin 6 (IL-6), tumornekrózis faktor alfa (TNF-alfa)) magas arányban szabadulnak fel és keringenek a szervezetben és súlyos tüdőkárosodáshoz, sokszervi elégtelenséghez, másodlagos fertőzéshez, keringés- és légzésösszeomláshoz vezetnek.

A COVID-19 vírusfertőzés mortalitása a WHO adatai szerint magasabb, mint az influenzáé, a fertőzöttek kb. 20%-a szorul kórházi kezelésre, míg közülük a betegek akár 15%-a is intenzív ellátást igényel. Kifejezetten súlyos tüdőeltérés, ARDS (akut respiratórikus distressz szindróma) 5%-ban is előfordulhat.

Az ARDS olyan kifejezett radiológiai eltéréssel, oxigénhiányos állapottal és tüdőkárosodással járó kórkép, melyben a tüdő működési kapacitása jelentősen csökken, fokozódó lélegeztetési igény mellett kialakulhat a többszervi elégtelenség, végül sokk, másodlagos fertőzésekkel rontva az alapállapotot.

Ezekben a súlyos állapotokban - COVID-19 vírusfertőzés esetén is - kimutathatóan magas a vérben az IL-6 és TNF-alfa szintje is, fokozva az immunválasz és gyulladásos válasz szervromboló hatását. Ez ellen pedig talán van gyógymód.

A reumatoid artritisz (RA) és más autoimmun kórkép (szisztémás juvenilis idiopátiás artritisz), de daganat (miemoma multiplex) kezelésében is a 2000-es évek óta már törzskönyvezett gyógyszerhatóanyag a tocilizumab. Ez egy monoklonális antitest (egy specifikus antigént ismer fel és ahhoz kötődve fejti ki hatását), mely az IL-6 receptorhoz mint epitóphoz kötődve gátolja a hírvivő IL-6 kötődését és ezzel csökkenti a kialakuló gyulladásos és immunválaszt. Biológiai terápiaként többek között RA-ban sikerrel használják Magyarországon is, ismerten csökkenti az artritisz súlyosságát, növeli a tünetmentes időszakok hosszát. Most megkezdődött a súlyos COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő betegek fázis II és fázis III (COVACTA) vizsgálata, melyben a tocilizumab biztonságosságát, tolerálhatóságát és hatékonyságát elemzik már nagylétszámú beteget magában foglaló klinikai tanulmány keretein belül. Vizsgálva a laboratóriumi módszerekkel kimutatható IL-6 szintjét, a fehérvérsejtszámot, az oxigénszaturáció mértékét, a gyógyszer hatását a radiológiai képre és összességében a betegség javulásának ütemét.

A tocilizumab intravénás adagolását 12 óránként ismétlik, szigorú orvosi felügyelet mellett, mivel a monoklonális antitestnek lehetnek kifejezetten súlyos mellékhatásai is (májelégtelenség, hepatitis B fertőzés fellángolása, másodlagos fertőzések, neurológiai és emésztőszervi eltérések, illetve súlyos allergiás reakció is). A vizsgálatok 2020 áprilisában indultak, tehát a hatékonyság és eredményesség megítélésére még várnunk kell.

A várakozások szerint azonban jelentősen javíthatja a biológiai terápia a súlyos COVID-19 vírusfertőzésben szenvedők gyógyulási eredményeit.

Olvasson tovább! Védőoltás, antitest kezelés, antivirális szer - Mit jelentenek?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Felhasznált irodalom:

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Stagnál a szennyvízben a koronavírus...

Az előző héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

Koronavírus - 12 307 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 738 fő, közülük 6 203 972 fő a második, 3 896 501 fő a harmadik, 340 651...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

A hosszú COVID valódi arca: amit...

A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára....

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miként lehetséges, hogy COVID-osnak...

Bizonyára sok olvasó élte már át azt, hogy torokgyulladást sejtető erős fájdalma miatt "vadul" tesztelni kezdte magát, és miközben a vele együtt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.