Új gyógyszer a koronavírus okozta súlyos fertőzés kezelésére?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta világjárvány mai napig igazoltan több mint 180 000 ember halálát okozta világszerte. Folyamatosan zajlanak a kutatások, klinikai tanulmányok a lehetséges kezelési módok hatékonyságának megismerésére.

Számos - más kórképek kezelésében már sikeresen alkalmazott - gyógyszer hatását vizsgálják a súlyos állapotú koronavírusos betegek körében.

Mivel a vírus okozta megbetegedés kimenetele rizikótényezők mellett az immunrendszer válaszkészségétől is függ, hamar az immunterápiában alkalmazott gyógyszerek felé fordult az érdeklődés.

Ismert, hogy a túlzott immunválasz, az úgynevezett "citokinvihar" vagy citokinfelszabadulási szindróma növeli a koronavírusos betegek halálozásának számát. Ilyen esetekben a gyulladásban és immunválaszban részt vevő hírvivő - gyulladásos - molekulák (pl. interleukin 6 (IL-6), tumornekrózis faktor alfa (TNF-alfa)) magas arányban szabadulnak fel és keringenek a szervezetben és súlyos tüdőkárosodáshoz, sokszervi elégtelenséghez, másodlagos fertőzéshez, keringés- és légzésösszeomláshoz vezetnek.

A COVID-19 vírusfertőzés mortalitása a WHO adatai szerint magasabb, mint az influenzáé, a fertőzöttek kb. 20%-a szorul kórházi kezelésre, míg közülük a betegek akár 15%-a is intenzív ellátást igényel. Kifejezetten súlyos tüdőeltérés, ARDS (akut respiratórikus distressz szindróma) 5%-ban is előfordulhat.

Az ARDS olyan kifejezett radiológiai eltéréssel, oxigénhiányos állapottal és tüdőkárosodással járó kórkép, melyben a tüdő működési kapacitása jelentősen csökken, fokozódó lélegeztetési igény mellett kialakulhat a többszervi elégtelenség, végül sokk, másodlagos fertőzésekkel rontva az alapállapotot.

Ezekben a súlyos állapotokban - COVID-19 vírusfertőzés esetén is - kimutathatóan magas a vérben az IL-6 és TNF-alfa szintje is, fokozva az immunválasz és gyulladásos válasz szervromboló hatását. Ez ellen pedig talán van gyógymód.

A reumatoid artritisz (RA) és más autoimmun kórkép (szisztémás juvenilis idiopátiás artritisz), de daganat (miemoma multiplex) kezelésében is a 2000-es évek óta már törzskönyvezett gyógyszerhatóanyag a tocilizumab. Ez egy monoklonális antitest (egy specifikus antigént ismer fel és ahhoz kötődve fejti ki hatását), mely az IL-6 receptorhoz mint epitóphoz kötődve gátolja a hírvivő IL-6 kötődését és ezzel csökkenti a kialakuló gyulladásos és immunválaszt. Biológiai terápiaként többek között RA-ban sikerrel használják Magyarországon is, ismerten csökkenti az artritisz súlyosságát, növeli a tünetmentes időszakok hosszát. Most megkezdődött a súlyos COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő betegek fázis II és fázis III (COVACTA) vizsgálata, melyben a tocilizumab biztonságosságát, tolerálhatóságát és hatékonyságát elemzik már nagylétszámú beteget magában foglaló klinikai tanulmány keretein belül. Vizsgálva a laboratóriumi módszerekkel kimutatható IL-6 szintjét, a fehérvérsejtszámot, az oxigénszaturáció mértékét, a gyógyszer hatását a radiológiai képre és összességében a betegség javulásának ütemét.

A tocilizumab intravénás adagolását 12 óránként ismétlik, szigorú orvosi felügyelet mellett, mivel a monoklonális antitestnek lehetnek kifejezetten súlyos mellékhatásai is (májelégtelenség, hepatitis B fertőzés fellángolása, másodlagos fertőzések, neurológiai és emésztőszervi eltérések, illetve súlyos allergiás reakció is). A vizsgálatok 2020 áprilisában indultak, tehát a hatékonyság és eredményesség megítélésére még várnunk kell.

A várakozások szerint azonban jelentősen javíthatja a biológiai terápia a súlyos COVID-19 vírusfertőzésben szenvedők gyógyulási eredményeit.

Tovább Védőoltás, antitest kezelés, antivirális szer - Mit jelentenek?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.