COVID-19: Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

Dr. Molnár Dóra
szerző: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

Az idősebb embereknél a szív-érrendszeri betegségek nagyobb arányban fordulnak elő általánosságban is, ez szintén hozzájárulhat több egyéb tényező mellett ahhoz a szomorú statisztikához, hogy a koronavírusos betegek között magasabb például a hipertóniások aránya.

A SARS-CoV-2 vírus szívizomgyulladást is okozhat: szívizomgyengeség, ritmuszavar alakulhat ki. Részben a citokinvihar részjelenségeként megváltozott véralvadási paraméterek következtében vénás és artériás keringési zavar is kialakulhat – például mélyvénás trombózis, tüdőembólia vagy akár szívinfarktus.

Másik probléma is súlyosbíthatja a szív- és érrendszeri krónikus betegségben szenvedők helyzetét: a járványhelyzet miatt a szívbetegek gyakran késve fordulhatnak orvoshoz az alapbetegségük romlása miatt.

Lásd még Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Panaszok, tünetek, melyek esetén orvosi ellátásra van szükség

Ezért nagyon fontos, hogy háziorvosának, illetve gondozást végző kardiológusának időben jelezze, amennyiben megszokott állapota romlani kezdene: lábdagadás, nehézlégzés, haskörfogat-növekedés szívelégtelenség súlyosbodására utalhat. Időben megváltoztatott gyógyszeres kezeléssel lehetőség van a kórházi ellátás elkerülésére.

Új keletű, ismétlődő, vagy korábbinál gyakoribbá váló, általában terhelésre jelentkező, pihenésre szűnő, esetleg verítékezéssel, nehézlégzéssel járó mellkasi fájdalom hátterében koszorúér-betegség állhat, emiatt szintén orvoshoz kell fordulni. Nem szűnő súlyos mellkasi fájdalom esetén mentőt kell hívni.

Szapora – tartósan 100/perc feletti pulzus –, össze-vissza szívverés oka lehet ritmuszavar. Ennek kezelése nem várhat hetekig még viszonylag jó közérzet mellett sem.

Megszokottnál magasabb vérnyomás szintén terápiamódosítást tehet szükségessé.

A fenti állapotok a megfelelő járványügyi óvintézkedések betartása mellett közvetlen orvos-beteg találkozást tehetnek szükségessé, legalább fizikális vizsgálat és EKG elvégzése javasolt ezekben az esetekben.

Először érdemes telefonálni a kezelőorvosnak, aki néhány jól irányzott kérdés segítségével mérlegeli a teendőket, és megmondja mi a következő lépés.

Tovább COVID-19 vírus fertőzés - Óvintézkedések magasabb kockázatú betegcsoportok számára

Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Felhasznált irodalom: ESC Guidance for the Diagnosis and Management of CV Disease during the COVID-19 Pandemic

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.