A cukorbetegek a COVID-19 vírusfertőzés nagyobb kockázatának lehetnek kitéve

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A cukorbetegek a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak az új koronavírus (COVID-19) okozta megbetegedés és annak sokkal súlyosabb szövődményei tekintetében.

Egy, az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társasága (AACE) által kiadott közlemény alapján a 60 évnél idősebb cukorbetegségben és egyéb alapbetegségben szenvedő betegek különösen veszélyeztetettek.

Legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a súlyos megbetegedéssel kórházba került betegek 22,2-26,9%-a cukorbeteg volt” – írták. „A COVID-19 vírusfertőzéssel kórházban kezelt betegek esetében a cukorbetegség és a magas glükózszint összefüggésben állt a szövődmények, a légzési elégtelenség és a halálesetek megnövekedett számával.”

Cukorbetegség és a COVID-19 vírusfertőzés kockázata

A kutatók nem tudják biztosan, hogy a cukorbetegségben szenvedők miért vannak kitéve a COVID-19 vírusfertőzés következményeként kialakuló szövődmények, vagy az emiatt bekövetkező halál nagyobb kockázatának.

Például egy, a JAMA orvosi folyóiratban publikált, Kína területéről 72 000 COVID-19 esetet feldolgozó vizsgálat megállapította, hogy a cukorbetegek esetében majdnem háromszor akkora volt a halálozási ráta, mint azoknál, akik nem szenvedtek cukorbetegségben – azaz 7% körüli volt az érték szemben a 2%-os értékkel.

Noha egyes tanulmányok alátámasztották a fentieket, mások nem erősítették meg ezeket az eredményeket. A COVID-19 vírusfertőzés okozta megbetegedés még mindig újnak számít és az ismeretek még korlátozottak, de folyamatosan gyarapodnak.

Dr. Heather de Vries McClintock a pennsylvaniai Arcadia Egyetem népegészségügyi szakembere szerint különös figyelmet érdemel az 1-es típusú cukorbetegek, valamint az ACE-gátló vérnyomáscsökkentőket szedő 2-es típusú cukorbetegek kiemelt kockázata.

Azoknál a cukorbetegségben szenvedő személyeknél – különösképp, 1-es típusú cukorbetegség esetén – akik elkapnak egy vírusfertőzést, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki diabéteszes ketoacidózis, ami gátolja a szervezet azon képességét, ami a szepszist - ami nagyban hozzájárul a COVID-19 vírusfertőzöttek halálához - csillapítaná” – mondta a ’Healthline’ szakfolyóiratnak McClintock.

Továbbá hozzátette, hogy „a patogén koronavírusok az angiotenzin konvertáló enzim II-n (ACE II) keresztül kötődnek a célsejtekhez. Az ACE-gátlókkal és a 2-es típusú angiotenzin I receptort blokkoló vérnyomáscsökkentőkkel (ARB-k) kezelt (mind az 1-es, mind a 2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő személyek esetén megemelkedhet az ACE II szintje.”Ennek azonban kérdéses még a jelentősége még és a hatása sem. Jelen álláspont szerint ezeken a vérnyomáscsökkentő gyógyszereken nem változtatnak az ezt szedő betegek esetén.

Amikor egyébként fertőzésről van szó, mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében nagyobb a kockázata a megbetegedésnek. A ’Current Diabetes Review’ folyóirat szerint a 2-es típusú cukorbetegség „növelheti a fertőző megbetegedések és az ezekhez kapcsolódó társbetegségek előfordulásának gyakoriságát”, habár több erre vonatkozó kutatásra lenne szükség. Egyéb kutatások alapján az 1-es típusú cukorbetegség szintén növeli a megbetegedés és a halálozás rizikóját.

Az immunválasz működési zavaraiból adódóan lehetnek hajlamosabbak a fertőzésekre

Egy a ’Current Diabetes Review’ folyóiratban megjelent kutatás alapján például azt feltételezik, hogy a hiperglikémia (amikor a vér cukorszintje nagyon megemelkedik) állhat az immunválasz működési zavara mögött, amely azt eredményezi, hogy a cukorbeteg személy szervezete nem képes féken tartani a betolakodó kórokozók terjedését, ezáltal fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

A keringési rendszer károsodása lassítja a gyógyulást

Szakértők úgy gondolják, hogy „néhány cukorbeteg esetében károsodott a keringési rendszer, ami lassítja a vér áramlásának gyógyító hatását.” Néhány cukorbeteg a gyógyulási folyamat elhúzódását tapasztalhatja. Például amikor egy cukorbeteg fertőzéssel küzd, az sebezhetővé teszi a szervezetét. Néha, ha a kontrollálatlan magas vércukorszint következtében a szervezetben gyulladás fordul elő, „akkor a szervezet gyulladásra adott válaszreakciója lelassíthatja az új fenyegetésekre adott immunválaszt.”

Lásd még Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Hogyan készülhetünk fel a COVID-19 vírusfertőzésre?

A legjobb, ha inzulinkészleteinket 90 napra elegendő mennyiséggel töltjük fel, amennyiben lehetséges.

Az inzulinkészleteket leszámítva a cukorbetegségben szenvedő személyeknek is ugyanúgy kell felkészülni, mint bárki másnak: ügyelniük kell az alapos kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére, és a fizikai távolságtartásra, amennyire csak lehetséges. A ’Diabetes & Metabolic Syndrome’ folyóirat cikkében orvosok az alábbi bevált gyakorlatokat javasolják a cukorbetegeknek a fertőzés megelőzése érdekében:

  • Tartsuk fenn a megfelelő vércukorszintet. Ez csökkentheti a fertőzés kockázatát és a betegség súlyosságát. Gyakran ellenőrizzük vércukorszintünket vércukormérő készülék segítségével.
  • Táplálkozzunk egészségesen. Fontos, hogy figyeljünk az étrendre és a megfelelő fehérje bevitelre, valamint a megfelelő ásványi anyag- és vitaminbevitelre.Kiemelten fontos a diéta betartása, hogy a szénhidrát háztartás lehetőleg – még rendszeres orvosi kontroll hiányában – is rendezett legyen.
  • Tornázzunk otthon. A mozgás fokozhatja a védekezőképességet, segíti a vérből a felesleges glükóz felvételét. Ne menjünk edzőterembe, és ne látogassunk csoportos órákat.
  • Oltassuk be magunkat influenza ellen. A gyengébb immunválaszt segítheti, ha legalább az influenza ellen megkapjuk a védőoltást.

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; healthline.com, endocrineweb.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Koronavírus - 6748 új fertőzött és...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 407 918 fő, közülük 6 194 102 fő a második, 3 869 067 fő a harmadik, 293 131...

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Meddig maradhatnak fertőzőképesek a...

Vajon mennyi ideig marad(hat)nak fertőzőképesek a koronavírusos emberek? A tudományos módszerekkel erre vonatkozóan összegyűjtött adatokat vesszük...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Magas rizikóval járó alapbetegségek...

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Lelki egészségünket is fenyegeti a...

Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.