• A cukorbetegek a COVID-19 vírusfertőzés nagyobb kockázatának lehetnek kitéve

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A cukorbetegek a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak az új koronavírus (COVID-19) okozta megbetegedés és annak sokkal súlyosabb szövődményei tekintetében.

    Egy, az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társasága (AACE) által kiadott közlemény alapján a 60 évnél idősebb cukorbetegségben és egyéb alapbetegségben szenvedő betegek különösen veszélyeztetettek.

    „Legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a súlyos megbetegedéssel kórházba került betegek 22,2-26,9%-a cukorbeteg volt” – írták. „A COVID-19 vírusfertőzéssel kórházban kezelt betegek esetében a cukorbetegség és a magas glükózszint összefüggésben állt a szövődmények, a légzési elégtelenség és a halálesetek megnövekedett számával.”

    Hirdetés

    Cukorbetegség és a COVID-19 vírusfertőzés kockázata

    A kutatók nem tudják biztosan, hogy a cukorbetegségben szenvedők miért vannak kitéve a COVID-19 vírusfertőzés következményeként kialakuló szövődmények, vagy az emiatt bekövetkező halál nagyobb kockázatának.

    Például egy, a JAMA orvosi folyóiratban publikált, Kína területéről 72 000 COVID-19 esetet feldolgozó vizsgálat megállapította, hogy a cukorbetegek esetében majdnem háromszor akkora volt a halálozási ráta, mint azoknál, akik nem szenvedtek cukorbetegségben – azaz 7% körüli volt az érték szemben a 2%-os értékkel.

    Noha egyes tanulmányok alátámasztották a fentieket, mások nem erősítették meg ezeket az eredményeket. A COVID-19 vírusfertőzés okozta megbetegedés még mindig újnak számít és az ismeretek még korlátozottak, de folyamatosan gyarapodnak.

    Dr. Heather de Vries McClintock a pennsylvaniai Arcadia Egyetem népegészségügyi szakembere szerint különös figyelmet érdemel az 1-es típusú cukorbetegek, valamint az ACE-gátló vérnyomáscsökkentőket szedő 2-es típusú cukorbetegek kiemelt kockázata.

    „Azoknál a cukorbetegségben szenvedő személyeknél – különösképp, 1-es típusú cukorbetegség esetén – akik elkapnak egy vírusfertőzést, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki diabéteszes ketoacidózis, ami gátolja a szervezet azon képességét, ami a szepszist - ami nagyban hozzájárul a COVID-19 vírusfertőzöttek halálához - csillapítaná” – mondta a ’Healthline’ szakfolyóiratnak McClintock.

    Továbbá hozzátette, hogy „a patogén koronavírusok az angiotenzin konvertáló enzim II-n (ACE II) keresztül kötődnek a célsejtekhez. Az ACE-gátlókkal és a 2-es típusú angiotenzin I receptort blokkoló vérnyomáscsökkentőkkel (ARB-k) kezelt (mind az 1-es, mind a 2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő személyek esetén megemelkedhet az ACE II szintje.”Ennek azonban kérdéses még a jelentősége még és a hatása sem. Jelen álláspont szerint ezeken a vérnyomáscsökkentő gyógyszereken nem változtatnak az ezt szedő betegek esetén.

    Amikor egyébként fertőzésről van szó, mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében nagyobb a kockázata a megbetegedésnek. A ’Current Diabetes Review’ folyóirat szerint a 2-es típusú cukorbetegség „növelheti a fertőző megbetegedések és az ezekhez kapcsolódó társbetegségek előfordulásának gyakoriságát”, habár több erre vonatkozó kutatásra lenne szükség. Egyéb kutatások alapján az 1-es típusú cukorbetegség szintén növeli a megbetegedés és a halálozás rizikóját.

    Az is előfordulhat, hogy a cukorbetegek az immunválasz működési zavaraiból adódóan hajlamosabbak a fertőzésekre

    Egy a ’Current Diabetes Review’ folyóiratban megjelent kutatás alapján például azt feltételezik, hogy a hiperglikémia (amikor a vér cukorszintje nagyon megemelkedik) állhat az immunválasz működési zavara mögött, amely azt eredményezi, hogy a cukorbeteg személy szervezete nem képes féken tartani a betolakodó kórokozók terjedését, ezáltal fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

    A keringési rendszer károsodása lassítja a gyógyulást

    Szakértők úgy gondolják, hogy „néhány cukorbeteg esetében károsodott a keringési rendszer, ami lassítja a vér áramlásának gyógyító hatását.” Néhány cukorbeteg a gyógyulási folyamat elhúzódását tapasztalhatja. Például amikor egy cukorbeteg fertőzéssel küzd, az sebezhetővé teszi a szervezetét. Néha, ha a kontrollálatlan magas vércukorszint következtében a szervezetben gyulladás fordul elő, „akkor a szervezet gyulladásra adott válaszreakciója lelassíthatja az új fenyegetésekre adott immunválaszt.”

    Hogyan készülhetünk fel a COVID-19 vírusfertőzésre?

    A legjobb, ha inzulinkészleteinket 90 napra elegendő mennyiséggel töltjük fel, amennyiben lehetséges.

    Az inzulinkészleteket leszámítva a cukorbetegségben szenvedő személyeknek is ugyanúgy kell felkészülni, mint bárki másnak: ügyelniük kell az alapos kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére, és a fizikai távolságtartásra, amennyire csak lehetséges. A ’Diabetes & Metabolic Syndrome’ folyóirat cikkében orvosok az alábbi bevált gyakorlatokat javasolják a cukorbetegeknek a fertőzés megelőzése érdekében:

    • Tartsuk fenn a megfelelő vércukorszintet. Ez csökkentheti a fertőzés kockázatát és a betegség súlyosságát. Gyakran ellenőrizzük vércukorszintünket vércukormérő készülék segítségével.
    • Táplálkozzunk egészségesen. Fontos, hogy figyeljünk az étrendre és a megfelelő fehérje bevitelre, valamint a megfelelő ásványi anyag- és vitaminbevitelre.Kiemelten fontos a diéta betartása, hogy a szénhidrát háztartás lehetőleg – még rendszeres orvosi kontroll hiányában – is rendezett legyen.
    • Tornázzunk otthon. A mozgás fokozhatja a védekezőképességet, segíti a vérből a felesleges glükóz felvételét. Ne menjünk edzőterembe, és ne látogassunk csoportos órákat.
    • Oltassuk be magunkat influenza ellen. A gyengébb immunválaszt segítheti, ha legalább az influenza ellen megkapjuk a védőoltást. 

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; healthline.comendocrineweb.com
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

     

    Módosítva: 2020.03.28 09:33, Megjelenés: 2020.03.28 09:33
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Az előzetes eredmények biztonságosnak mutatják a COVID-19 elleni kínai védőoltást

    A teljes inaktivált SARS-CoV-2 vírust tartalmazó kínai vakcinajelölt biztonságos, és képes ellenanyagválaszt kiváltani - derül ki egy kis csoporton végzett, korai fázisú, randomizált klinikai vizsgálatból. Az eredményről október 15-én számolt be a fertőző betegségekkel foglalkozó Lancet kiadvány (The Lancet Infectious Diseases).

    1820 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 38 krónikus beteg

    1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 56 098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1390 főre emelkedett, 16 007-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 38 701 fő.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.