A cukorbetegek a koronavírus-fertőzés nagyobb kockázatának vannak kitéve

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve: 2022.11.15.

A cukorbetegek a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés (COVID-19) és annak sokkal súlyosabb szövődményei tekintetében.

Egy, az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társasága (AACE) által kiadott közlemény alapján a 60 évnél idősebb cukorbetegségben és egyéb alapbetegségben szenvedő betegek különösen veszélyeztetettek.

Legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a súlyos megbetegedéssel kórházba került betegek 22,2-26,9%-a cukorbeteg volt” – írták. „A COVID-19 vírusfertőzéssel kórházban kezelt betegek esetében a cukorbetegség és a magas glükózszint összefüggésben állt a szövődmények, a légzési elégtelenség és a halálesetek megnövekedett számával.”

Cukorbetegség és a COVID-19 vírusfertőzés kockázata

A kutatók nem tudják biztosan, hogy a cukorbetegségben szenvedők miért vannak kitéve a COVID-19 vírusfertőzés következményeként kialakuló szövődmények, vagy az emiatt bekövetkező halál nagyobb kockázatának.

Például egy, a JAMA orvosi folyóiratban publikált, Kína területéről 72 000 COVID-19 esetet feldolgozó vizsgálat megállapította, hogy a cukorbetegek esetében majdnem háromszor akkora volt a halálozási ráta, mint azoknál, akik nem szenvedtek cukorbetegségben – azaz 7% körüli volt az érték szemben a 2%-os értékkel.

Noha egyes tanulmányok alátámasztották a fentieket, mások nem erősítették meg ezeket az eredményeket. A COVID-19 vírusfertőzés okozta megbetegedés még mindig újnak számít és az ismeretek még korlátozottak, de folyamatosan gyarapodnak.

Dr. Heather de Vries McClintock a pennsylvaniai Arcadia Egyetem népegészségügyi szakembere szerint különös figyelmet érdemel az 1-es típusú cukorbetegek, valamint az ACE-gátló vérnyomáscsökkentőket szedő 2-es típusú cukorbetegek kiemelt kockázata.

Azoknál a cukorbetegségben szenvedő személyeknél – különösképp, 1-es típusú cukorbetegség esetén – akik elkapnak egy vírusfertőzést, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki diabéteszes ketoacidózis, ami gátolja a szervezet azon képességét, ami a szepszist - ami nagyban hozzájárul a COVID-19 vírusfertőzöttek halálához - csillapítaná” – mondta a ’Healthline’ szakfolyóiratnak McClintock.

Továbbá hozzátette, hogy „a patogén koronavírusok az angiotenzin konvertáló enzim II-n (ACE II) keresztül kötődnek a célsejtekhez. Az ACE-gátlókkal és a 2-es típusú angiotenzin I receptort blokkoló vérnyomáscsökkentőkkel (ARB-k) kezelt (mind az 1-es, mind a 2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő személyek esetén megemelkedhet az ACE II szintje.”Ennek azonban kérdéses még a jelentősége még és a hatása sem. Jelen álláspont szerint ezeken a vérnyomáscsökkentő gyógyszereken nem változtatnak az ezt szedő betegek esetén.

Amikor egyébként fertőzésről van szó, mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében nagyobb a kockázata a megbetegedésnek. A ’Current Diabetes Review’ folyóirat szerint a 2-es típusú cukorbetegség „növelheti a fertőző megbetegedések és az ezekhez kapcsolódó társbetegségek előfordulásának gyakoriságát”, habár több erre vonatkozó kutatásra lenne szükség. Egyéb kutatások alapján az 1-es típusú cukorbetegség szintén növeli a megbetegedés és a halálozás rizikóját.

Az immunválasz működési zavaraiból adódóan lehetnek hajlamosabbak a fertőzésekre

Egy a ’Current Diabetes Review’ folyóiratban megjelent kutatás alapján például azt feltételezik, hogy a hiperglikémia (amikor a vér cukorszintje nagyon megemelkedik) állhat az immunválasz működési zavara mögött, amely azt eredményezi, hogy a cukorbeteg személy szervezete nem képes féken tartani a betolakodó kórokozók terjedését, ezáltal fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

A keringési rendszer károsodása lassítja a gyógyulást

Szakértők úgy gondolják, hogy „néhány cukorbeteg esetében károsodott a keringési rendszer, ami lassítja a vér áramlásának gyógyító hatását.” Néhány cukorbeteg a gyógyulási folyamat elhúzódását tapasztalhatja. Például amikor egy cukorbeteg fertőzéssel küzd, az sebezhetővé teszi a szervezetét. Néha, ha a kontrollálatlan magas vércukorszint következtében a szervezetben gyulladás fordul elő, „akkor a szervezet gyulladásra adott válaszreakciója lelassíthatja az új fenyegetésekre adott immunválaszt.”

Lásd még Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Hogyan készülhetünk fel a COVID-19 vírusfertőzésre?

A legjobb, ha inzulinkészleteinket 90 napra elegendő mennyiséggel töltjük fel, amennyiben lehetséges.

Az inzulinkészleteket leszámítva a cukorbetegségben szenvedő személyeknek is ugyanúgy kell felkészülni, mint bárki másnak: ügyelniük kell az alapos kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére, és a fizikai távolságtartásra, amennyire csak lehetséges. A ’Diabetes & Metabolic Syndrome’ folyóirat cikkében orvosok az alábbi bevált gyakorlatokat javasolják a cukorbetegeknek a fertőzés megelőzése érdekében:

  • Tartsuk fenn a megfelelő vércukorszintet. Ez csökkentheti a fertőzés kockázatát és a betegség súlyosságát. Gyakran ellenőrizzük vércukorszintünket vércukormérő készülék segítségével.
  • Táplálkozzunk egészségesen. Fontos, hogy figyeljünk az étrendre és a megfelelő fehérje bevitelre, valamint a megfelelő ásványi anyag- és vitaminbevitelre.Kiemelten fontos a diéta betartása, hogy a szénhidrát háztartás lehetőleg – még rendszeres orvosi kontroll hiányában – is rendezett legyen.
  • Tornázzunk otthon. A mozgás fokozhatja a védekezőképességet, segíti a vérből a felesleges glükóz felvételét. Ne menjünk edzőterembe, és ne látogassunk csoportos órákat.
  • Oltassuk be magunkat influenza ellen. A gyengébb immunválaszt segítheti, ha legalább az influenza ellen megkapjuk a védőoltást.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; People with Diabetes May Have Higher Risk for COVID-19: Here’s What to Do (Healthline), Diabetes and COVID-19 (Endocrineweb)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

HgbA1c - Mit jelent az értéke a laborleletben?

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom)...

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

A diabéteszes retinopátia okai és típusai

A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás. Ezek mellett vannak azonban más rizikófaktorok is, amelyek...

Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1...

Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai

Az inzulinnak lehetnek nem immunológiai és immunológiai mellékhatásai is. Cikkünkben összefoglaljuk, mik lehetnek ezek.

Az inzulinadagolás módja, helye, formái

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.