A cukorbetegek a koronavírus-fertőzés nagyobb kockázatának vannak kitéve

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A cukorbetegek a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés (COVID-19) és annak sokkal súlyosabb szövődményei tekintetében.

Egy, az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társasága (AACE) által kiadott közlemény alapján a 60 évnél idősebb cukorbetegségben és egyéb alapbetegségben szenvedő betegek különösen veszélyeztetettek.

Legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a súlyos megbetegedéssel kórházba került betegek 22,2-26,9%-a cukorbeteg volt” – írták. „A COVID-19 vírusfertőzéssel kórházban kezelt betegek esetében a cukorbetegség és a magas glükózszint összefüggésben állt a szövődmények, a légzési elégtelenség és a halálesetek megnövekedett számával.”

Cukorbetegség és a COVID-19 vírusfertőzés kockázata

A kutatók nem tudják biztosan, hogy a cukorbetegségben szenvedők miért vannak kitéve a COVID-19 vírusfertőzés következményeként kialakuló szövődmények, vagy az emiatt bekövetkező halál nagyobb kockázatának.

Például egy, a JAMA orvosi folyóiratban publikált, Kína területéről 72 000 COVID-19 esetet feldolgozó vizsgálat megállapította, hogy a cukorbetegek esetében majdnem háromszor akkora volt a halálozási ráta, mint azoknál, akik nem szenvedtek cukorbetegségben – azaz 7% körüli volt az érték szemben a 2%-os értékkel.

Noha egyes tanulmányok alátámasztották a fentieket, mások nem erősítették meg ezeket az eredményeket. A COVID-19 vírusfertőzés okozta megbetegedés még mindig újnak számít és az ismeretek még korlátozottak, de folyamatosan gyarapodnak.

Dr. Heather de Vries McClintock a pennsylvaniai Arcadia Egyetem népegészségügyi szakembere szerint különös figyelmet érdemel az 1-es típusú cukorbetegek, valamint az ACE-gátló vérnyomáscsökkentőket szedő 2-es típusú cukorbetegek kiemelt kockázata.

Azoknál a cukorbetegségben szenvedő személyeknél – különösképp, 1-es típusú cukorbetegség esetén – akik elkapnak egy vírusfertőzést, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki diabéteszes ketoacidózis, ami gátolja a szervezet azon képességét, ami a szepszist - ami nagyban hozzájárul a COVID-19 vírusfertőzöttek halálához - csillapítaná” – mondta a ’Healthline’ szakfolyóiratnak McClintock.

Továbbá hozzátette, hogy „a patogén koronavírusok az angiotenzin konvertáló enzim II-n (ACE II) keresztül kötődnek a célsejtekhez. Az ACE-gátlókkal és a 2-es típusú angiotenzin I receptort blokkoló vérnyomáscsökkentőkkel (ARB-k) kezelt (mind az 1-es, mind a 2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő személyek esetén megemelkedhet az ACE II szintje.”Ennek azonban kérdéses még a jelentősége még és a hatása sem. Jelen álláspont szerint ezeken a vérnyomáscsökkentő gyógyszereken nem változtatnak az ezt szedő betegek esetén.

Amikor egyébként fertőzésről van szó, mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében nagyobb a kockázata a megbetegedésnek. A ’Current Diabetes Review’ folyóirat szerint a 2-es típusú cukorbetegség „növelheti a fertőző megbetegedések és az ezekhez kapcsolódó társbetegségek előfordulásának gyakoriságát”, habár több erre vonatkozó kutatásra lenne szükség. Egyéb kutatások alapján az 1-es típusú cukorbetegség szintén növeli a megbetegedés és a halálozás rizikóját.

Az immunválasz működési zavaraiból adódóan lehetnek hajlamosabbak a fertőzésekre

Egy a ’Current Diabetes Review’ folyóiratban megjelent kutatás alapján például azt feltételezik, hogy a hiperglikémia (amikor a vér cukorszintje nagyon megemelkedik) állhat az immunválasz működési zavara mögött, amely azt eredményezi, hogy a cukorbeteg személy szervezete nem képes féken tartani a betolakodó kórokozók terjedését, ezáltal fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

A keringési rendszer károsodása lassítja a gyógyulást

Szakértők úgy gondolják, hogy „néhány cukorbeteg esetében károsodott a keringési rendszer, ami lassítja a vér áramlásának gyógyító hatását.” Néhány cukorbeteg a gyógyulási folyamat elhúzódását tapasztalhatja. Például amikor egy cukorbeteg fertőzéssel küzd, az sebezhetővé teszi a szervezetét. Néha, ha a kontrollálatlan magas vércukorszint következtében a szervezetben gyulladás fordul elő, „akkor a szervezet gyulladásra adott válaszreakciója lelassíthatja az új fenyegetésekre adott immunválaszt.”

Lásd még Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Hogyan készülhetünk fel a COVID-19 vírusfertőzésre?

A legjobb, ha inzulinkészleteinket 90 napra elegendő mennyiséggel töltjük fel, amennyiben lehetséges.

Az inzulinkészleteket leszámítva a cukorbetegségben szenvedő személyeknek is ugyanúgy kell felkészülni, mint bárki másnak: ügyelniük kell az alapos kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére, és a fizikai távolságtartásra, amennyire csak lehetséges. A ’Diabetes & Metabolic Syndrome’ folyóirat cikkében orvosok az alábbi bevált gyakorlatokat javasolják a cukorbetegeknek a fertőzés megelőzése érdekében:

  • Tartsuk fenn a megfelelő vércukorszintet. Ez csökkentheti a fertőzés kockázatát és a betegség súlyosságát. Gyakran ellenőrizzük vércukorszintünket vércukormérő készülék segítségével.
  • Táplálkozzunk egészségesen. Fontos, hogy figyeljünk az étrendre és a megfelelő fehérje bevitelre, valamint a megfelelő ásványi anyag- és vitaminbevitelre.Kiemelten fontos a diéta betartása, hogy a szénhidrát háztartás lehetőleg – még rendszeres orvosi kontroll hiányában – is rendezett legyen.
  • Tornázzunk otthon. A mozgás fokozhatja a védekezőképességet, segíti a vérből a felesleges glükóz felvételét. Ne menjünk edzőterembe, és ne látogassunk csoportos órákat.
  • Oltassuk be magunkat influenza ellen. A gyengébb immunválaszt segítheti, ha legalább az influenza ellen megkapjuk a védőoltást.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; People with Diabetes May Have Higher Risk for COVID-19: Here’s What to Do (Healthline), Diabetes and COVID-19 (Endocrineweb)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.