A COVID-19 kezelési lehetőségei

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállatásában a legnagyobb hangsúly a védőoltásokon van, emellett azonban a megbetegedettek gyógyulási esélyének javítása, a COVID-19 terápiája is központi kérdés. Milyen lehetőségek adottak jelenleg a COVID-19-betegek kezelésére?

Az érvényes protokoll szerint az enyhébb eseteket lehetőség szerint otthonukban kell izolálni, ugyanakkor sok beteg fekszik kórházban. A kórházban ápoltak között magas azoknak a száma , akik intenzív osztályos kezelést, lélegeztetést igényelnek.

A COVID-19-betegek kórházi kezelése

Magyarországon több kezelési irány egyidejű alkalmazásával veszik fel az egészségügyi szakemberek a harcot a vírus ellen. Ellátási egységenként vannak eltérések, de alapvetően a következő lehetőségek adottak.

Súlyos állapotú betegek ellátása az intenzív osztályon

Az intenzív ellátás külön COVID ITO részlegeken zajlik. Az „általános” kezelés része a beteg életjelenségeinek (vérnyomás, szívverés, légzésszám, vér oxigénszaturációja, vizeletürítés, közép artériás nyomás stb.) monitorozása. A beteget folyamatosan megfigyelik neminvazív és invazívan is alkalmazott (pl. hólyagkatéter, nagyvénakanül) eszközök használatával.

Folyadékpótlás, táplálás, a fekvés okozta felfekvések megelőzése, a vérrögképződés megakadályozása, a sav-bázis háztartás korrigálása, a keringés és légzés fenntartása, a beteg tisztán tartása, pszichés vezetése, egyéb gyógyszerezés, a felülfertőzések megelőzése és kezelése önmagában jelentette eddig az intenzíves ellátást.

Emellé jött a koronavírus okozta károsodások ellátása, a megbetegedés ugyanis képes teljes tüdőkárosodát, veseelégtelenséget, többszervi elégtelenséget okozni.

Hogyan történik a beteg lélegeztetése?

Fontos a beteg lélegeztetése, a vér megfelelő oxigénszaturációjának biztosítása. Az ARDS-t, ami súlyos légzési elégtelenséggel jár, sokszor nagyon nehéz kezelni, áttörni. A beteg állapotától és a légzési paramétereitől függően kezdeti stádiumban megkísérelhető non-invazív lélegeztetés (amikor nem intubálják a beteget) speciális maszk segítségével, akár túlnyomásos oxigénnel támogatva a meglévő légvételeket. Romló állapot azonban mihamarabbi intubációt igényel. A beteget elsősorban hason vagy oldalt fekve lélegeztetik, a bazális tüdőmezők kímélete érdekében. Megfelelő szedálás (bódítás) és izomlazítás mellett magas nyomású oxigén adásával, speciális lélegeztetési paraméterekkel kell a beteg spontán légzését kiváltani. A cél természetesen az lenne, hogy a beteg mihamarabb „levehetővé” váljon a lélegeztetőgépről.

A gyógyszeres terápia monoklonális antitesteket, vírus elleni szereket, támogató antibiotikus kezelést jelent. Nem egyértelmű, hogy az alkalmazott készítmények közül melyik lehet a legideálisabb, ezért szinte kivétel nélkül együttesen több gyógyszer is alkalmazásra kerül. Az eredmények értékelése további vizsgálatokat igényel, nehéz lenne megítélni, melyik esetben sikeres a kezelés, melyik esetben nem.

A jelenleg alkalmazott terápiák közé tartozik:

  • Favipiravir: antivirális gyógyszer, mely a vírus szaporodását hivatott gátolni, elsősorban otthon adják nem súlyos esetekben, de amikor a tünetek indokolják. Májműködést érdemes ellenőrizni mellette, illetve mivel teratogén, terhesség esetén tilos, és a megfelelő fogamzásgátlásra is fel kell hívni a figyelmet.
  • Bamlanivimab (plusz mellé adható etesevimab): monoklonális antitest, a vírus tüskefehérjéihez kötődő neutralizáló antitest, mely akadályozza a vírus sejtbe való belépését. Intravénásan alkalmazzák. Hospitalizált enyhébb esetekben, vagy ARDS esetén is alkalmazták már, mellékhatásként hányás, hasmenés, bőrtünetek, hidegrázás jelentkezhet. Bővebben Bamlanivimab - új gyógyszer a COVID-19 kezelésére
  • Tocilizumab (vagy baricitinib): a koronavírus IL-6 gyulladásos citokin kiáramlását indukálja a hörgőket bélelő sejtekből. A tocilizumab monoklonális antitest az interleukin-6 (IL-6) receptorához kötődve az ismert citokinvihar kialakulását akadályozza meg. Intravénásan adagolják a betegnek. Javítja a klinikai állapotot, az intenzív osztályon töltendő napok számát csökkenti.
  • Remdesevir: vírusellenes gyógyszer, csökkenti a vírus okozta pusztítást, gyorsíthatja a felépülést, mivel a vírus replikálódását, vagyis átíródását és így szaporodását gátolja. Infúzióban adják a betegnek. Tüdőérintettség, ARDS esetén a beteg állapotának javítása érdekében alkalmazzák, mellékhatásaként azonban májkárosodás, emésztőszervi tünetek, túlérzékenység is jelentkezhet.
  • Rekonvaleszcensplazma-terápia: koronavírus-fertőzésen átesett egyének vérplazmáját transzfundálva antitesteket juttatnak a beteg szervezetébe, melyek segíthetik gyorsabban eliminálni a jelen lévő vírusokat. Az eredmények azonban nem egyértelműek, illetve anafilaxiás reakció alakulhat ki, tovább súlyosbítva a tüneteket. Elvileg súlyos immunhiány, vagy elhúzódó viraemia esetén lehet alkalmazni.
  • Immunoglobulinok: antitestekként, azaz ellenanyagokként funkcionálnak, segíthetnek leküzdeni a fertőzést, nemcsak koronavírus-fertőzésben, de szeptikus állapotokban is alkalmazhatók. Önmagában nem javasolják csak a vírusfertőzés miatt, de kísérő fertőzések leküzdésében hatásos lehet. Intavénásan adják be a betegnek.
  • Vérhígító alkalmazása a vérrögképződés megakadályozására indokolt, bőr alá adható kis molekulasúlyú heparin, vagy heparininfúzió, vagy akár vérrög oldására trombolitikus kezelés formájában.
  • Szteroid: az immunválasz, citokinvihar, gyulladás mérséklésére alkalmazzák, általában kombinációban antivirális szerrel és monoklonális antitesttel. Számos tanulmány szerint csökkenti a lélegeztetéssel töltött napok számát és a halálozást. Óvatosan alkalmazandó, mert rejtett fertőzések aktiválását okozhatja, az egyébként is labilis vérnyomást, cukorháztartást felboríthatja. Bővebben A szteroidok csökkentik a halálozási rátát a kritikus állapotú COVID-19-betegek esetében

A klorokvin, hidroxi-klorokvin (maláriában alkalmazzák) antibiotikum adása nem egyértelműen javította az eredményeket, de kardiális mellékhatásokat eredményezett, így nem kerülnek alkalmazásra. Az ivermectin (parazitaellenes gyógyszer, mely állatkísérletekben blokkolta a vírus sejtbe jutását, mellékhatása emésztőrendszeri és központi idegrendszeri volt) alkalmazásával nem javultak egyértelműen a tünetek, ezért ezek rutinszerű alkalmazása sem javasolt.

Enyhébb lefolyású betegség és otthon gyógyulók kezelése

Az enyhébb lefolyású betegség és az otthon gyógyulók kezelésére elérhető a szájon át szedhető favipiravir terápia. A betegség első napjaiban alkalmazva bizonyult hatásosnak, csökkentve a kórházba kerülők vagy súlyos állapotba jutók számát.

A favipiravir antivirális gyógyszer, mely a vírus szervezetben történő szaporodását gátolja. Súlyos állapotú betegeknél, vagy a gyógyszer alkalmazásának késői kezdése esetén nem bizonyult kellően hatásosnak. Fontos tudni magzatkárosító hatásáról (a gyógyszer alkalmazásakor védekezés feltétlen szükséges, vagy a szexuális élet kerülése), illetve májkárosító hatására is figyelni kell.

Ezekben az esetekben fontos az influenzaszerű megbetegedéseknél is ismert és alkalmazott tüneti terápia, (pl. lázcsillapítás, torokfertőtlenítés stb.) a véroxigénszint otthoni monitorozása, súlyosabb panaszok esetén pedig mielőbbi háziorvosi kontroll.

Ez is érdekelheti COVID-19: milyen vény nélkül kapható szereket szedhetünk immunerősítésre?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.