Bamlanivimab - új gyógyszer a COVID-19 kezelésére

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Folyamatosan zajlanak a pandémia továbbterjedésének megelőzésére, illetve megállítására, valamint a megbetegedett emberek kezelési eredményeinek javítására irányuló kutatások, mind a megelőzés (védőoltások), mind a kezelés (gyógyszeres terápia) irányában.

A vírussal való fertőződést követően átlagosan egy héttel súlyosbodnak a tünetek bizonyos esetekben és alakul ki ARDS (akut respirációs distressz szindróma). A kockázati tényezők közül biztosan fontosnak tűnik a férfi nem, életkor, magas vérnyomás, diabétesz, túlsúly, tüdőbetegség, kardiovaszkuláris alapbetegségek, ám mindenféle alapbetegség nélkül is előfordulhat bárkinél a COVID-19 súlyos formája is. A súlyos szövődmények és légzési elégtelenség elkerülésére több hatékony gyógyszer került már bevezetésre.

Új hatóanyag érkezett első körben Magyarországra, melyet az enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzöttek kórházi kezelésére alkalmaznak, a súlyos állapot elkerülésére, elsősorban rizikócsoportba tartozó betegek esetén is. Az új hatóanyag a bamlanivimab, mely egy monoklonális neutralizáló antitest.

Milyen hatást fejt ki a bamlanivimab?

A bamlanivimab előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult betegek plazmáját használták fel. Az antitestet a koronavírus ellen fejlesztették ki, egész pontosan a SARV-CoV-2 tüskeproteinjéhez kötődik. Kötődésével gátolja a vírus sejthez való kapcsolódását és ezzel a sejtbe történő belépését (neutralizálja azt). Ezzel már magát a fertőződést is meg lehet akadályozni, de a megbetegedést is.

A gyógyszer alkalmazásával adott eseteknél cél a megbetegedés súlyos formájának elkerülése, a gyógyulás segítése, a hospitalizáció és betegség idejének mérséklése és a halálozás esélyének csökkentése.

Hogyan alkalmazzák ezt a gyógyszert?

A bamlanivimab intravénásan alkalmazandó, szigorúan kórházi körülmények között és orvosi felügyelet mellett, bár extrém mellékhatásról eddig nem számoltak be. Az esetlegesen jelentkező kellemetlen tünetek elsősorban az infúzió alkalmazása alatt léphetnek fel (hányás, hányinger, láz, bőrtünet, viszketés, túlérzékenységi reakciók), de hosszú távú mellékhatásokat természetesen még nem ismerhetünk.

Kombinációban való alkalmazását is vizsgálják

II-III. fázisú vizsgálatok zajlanak egyébként bamlanivimab és más monoklonális antitest (pl. etesevimab) alkalmazásával, mely még tovább növelte a gyógyulási arányokat, csökkentve a súlyos kimenetelű ARDS-eseteket.

Ígéretes készítmény, de még szélesebb körű tapasztalatra van szükség az alkalmazását illetően

Fontos azt is megjegyezni, hogy a bamlanivimab bár kifejezetten ígéretes készítmény, a napokban Magyarországra is került a gyógyszerből, de még szélesebb körű tapasztalatra van szükség az alkalmazását illetően, mivel az eddigi vizsgálatok sem nagy időtartammal, sem kellően nagy betegszámmal nem rendelkeznek még.

Emellett szakemberek beszámoltak már bamlanivimabrezisztens esetekről is, amikor már nem hatékony a fenti új gyógymód sem.

Tovább

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Koronavírus - 2183 új fertőzött és...

A hétvégi összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 407 042 fő, közülük 6 193 238 fő a második, 3 865 508 fő a harmadik, 289 852 fő...

Koronavírus - 384 új fertőzött és...

A beoltottak száma 6 406 501 fő, közülük 6 192 643 fő a második, 3 863 124 fő a harmadik, 287 080 fő már a negyedik oltását is felvette.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19...

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a COVID-19 fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Mire képes az erős immunrendszer a...

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Poszt-COVID stressz zavar és COVID...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.