Bamlanivimab - új gyógyszer a COVID-19 kezelésére

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Folyamatosan zajlanak a pandémia továbbterjedésének megelőzésére, illetve megállítására, valamint a megbetegedett emberek kezelési eredményeinek javítására irányuló kutatások, mind a megelőzés (védőoltások), mind a kezelés (gyógyszeres terápia) irányában.

A vírussal való fertőződést követően átlagosan egy héttel súlyosbodnak a tünetek bizonyos esetekben és alakul ki ARDS (akut respirációs distressz szindróma). A kockázati tényezők közül biztosan fontosnak tűnik a férfi nem, életkor, magas vérnyomás, diabétesz, túlsúly, tüdőbetegség, kardiovaszkuláris alapbetegségek, ám mindenféle alapbetegség nélkül is előfordulhat bárkinél a COVID-19 súlyos formája is. A súlyos szövődmények és légzési elégtelenség elkerülésére több hatékony gyógyszer került már bevezetésre.

Új hatóanyag érkezett első körben Magyarországra, melyet az enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzöttek kórházi kezelésére alkalmaznak, a súlyos állapot elkerülésére, elsősorban rizikócsoportba tartozó betegek esetén is. Az új hatóanyag a bamlanivimab, mely egy monoklonális neutralizáló antitest.

Milyen hatást fejt ki a bamlanivimab?

A bamlanivimab előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult betegek plazmáját használták fel. Az antitestet a koronavírus ellen fejlesztették ki, egész pontosan a SARV-CoV-2 tüskeproteinjéhez kötődik. Kötődésével gátolja a vírus sejthez való kapcsolódását és ezzel a sejtbe történő belépését (neutralizálja azt). Ezzel már magát a fertőződést is meg lehet akadályozni, de a megbetegedést is.

A gyógyszer alkalmazásával adott eseteknél cél a megbetegedés súlyos formájának elkerülése, a gyógyulás segítése, a hospitalizáció és betegség idejének mérséklése és a halálozás esélyének csökkentése.

Hogyan alkalmazzák ezt a gyógyszert?

A bamlanivimab intravénásan alkalmazandó, szigorúan kórházi körülmények között és orvosi felügyelet mellett, bár extrém mellékhatásról eddig nem számoltak be. Az esetlegesen jelentkező kellemetlen tünetek elsősorban az infúzió alkalmazása alatt léphetnek fel (hányás, hányinger, láz, bőrtünet, viszketés, túlérzékenységi reakciók), de hosszú távú mellékhatásokat természetesen még nem ismerhetünk.

Kombinációban való alkalmazását is vizsgálják

II-III. fázisú vizsgálatok zajlanak egyébként bamlanivimab és más monoklonális antitest (pl. etesevimab) alkalmazásával, mely még tovább növelte a gyógyulási arányokat, csökkentve a súlyos kimenetelű ARDS-eseteket.

Ígéretes készítmény, de még szélesebb körű tapasztalatra van szükség az alkalmazását illetően

Fontos azt is megjegyezni, hogy a bamlanivimab bár kifejezetten ígéretes készítmény, a napokban Magyarországra is került a gyógyszerből, de még szélesebb körű tapasztalatra van szükség az alkalmazását illetően, mivel az eddigi vizsgálatok sem nagy időtartammal, sem kellően nagy betegszámmal nem rendelkeznek még.

Emellett szakemberek beszámoltak már bamlanivimabrezisztens esetekről is, amikor már nem hatékony a fenti új gyógymód sem.

Tovább

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.