Influenza téma

Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus

Influenza

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

Lesz-e még influenza 2021-ben? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

Influenza

Vajon várható-e az influenzavírus ismételt megjelenése a járványügyi intézkedések ellenére is? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Influenza – erősebb lehet az idei szezon

WEBBeteg - Népszava

Legkésőbb október 15-ig valamennyi háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető influenza-elleni, hazai gyártású 3Fluart oltás. De ezen felül receptre kapható készítményt is igénybe lehet venni az influenza elleni védekezésben.

Szüksége van a gyermekemnek influenza elleni védőoltásra?

WEBBeteg - M. Zs., Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, Aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

A legtöbb esetben igen. Az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) javasolja a hat hónapnál idősebb gyermekek évenkénti influenza elleni oltását. Ideális esetben a vakcina beadásának időpontja az az időpont, amikor az adott évi influenza elleni oltóanyag már elérhető.

Egyszerre is be lehet adni az influenza és a koronavírus elleni vakcinát

portfolio.hu

Akár egyszerre, eltérő végtagokba történő beadással is hozzá lehet jutni Magyarországon az influenza és a koronavírus elleni vakcinához, de jobb 1-2 hetet várni a két oltás között – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszai alapján a portfolio.hu.

Az influenzaoltás védhet a COVID-19 súlyos következményeitől

MTI

Az éves influenzaoltás védelmet nyújthat a COVID-19 számos súlyos következményével szemben - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Lehet-e böjtje annak, hogy a koronavírus-járvány során háttérbe szorult az influenza?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A COVID-19-pandémia alatt kevés influenza eset fordult elő, ezért a tudósoknak a megszokottnál jóval kisebb adatmennyiség alapján kell előre jelezniük, hogy mely influenzavírus-törzsek lesznek dominánsak a következő télen. Ezért a koronavírus-pandémiától elgyötört ország(ok)ra - egy kellően hatékony vakcina hiányában - súlyosan csaphat le a következő influenzaszezon.

Influenza után infarktus?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Télen jelentősen megnő a szívroham és egyéb halálos kardiovaszkuláris események előfordulása. Ebben nemcsak az időjárás, hanem az influenzavírusok és a légúti fertőzések is központi szerepet játszanak.

Influenza - Hatszoros infarktusrizikó

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az influenza súlyos terhet jelent a szervezetre. Sokan még jó ideig gyengék a magas láz és a légzőszervi tünetek megszűnése után is. A betegség a szívet is megterheli, így influenza esetén a szívinfarktus kockázata nyilvánvalóan megnövekszik.

Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Ha lázasak vagyunk vagy fáj valamilyen testrészünk, sokunknak az az első gondolata, hogy be kellene venni egy aszpirint. Ezzel nincs is semmi baj. Ha azonban gyermekünknek támad hasonló problémája, ne kövessük ezt a sémát, mert ezzel még súlyosabb állapotba sodorhatjuk őt. A Reye-szindróma kialakulása akár halálos is lehet.