Asztma - Csökkentse a megfázás vagy influenza okozta rohamot

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Csökkentse a megfázás vagy influenza okozhat asztmás rohamot. Cikkünkből megtudhatja miért és hogyan előzze meg a tüsszögés zihálássá válását.

A légúti fertőzések, így a megfázás és influenza az egyik leggyakoribb kiváltó okai az asztmás rohamoknak, különösen kisgyermekeknél. Az orrdugulás, torokfájás, köhögés, láz, vagy az influenza és megfázás egyéb tünetei kellemetlenek, ám ha emellé asztmás is, súlyos problémákat okozhatnak. A légúti fertőzések okozta asztmás tünetek ráadásul több hétig is tarthatnak.

Természetesen nincs biztos módja annak, hogy megakadályozza gyermeke megfázását, de bizonyos lépések segíthetnek.

Megelőző lépések

Influenza elleni védőoltás – A legtöbb felnőttnek és fél évesnél idősebb gyermeknek minden évben meg kellene kapni az influenza elleni védőoltást, lehetőleg minél több influenza vírus ellen!

Tüdőgyulladás elleni oltás - Kérdezze meg orvosát, ajánlja-e a tüdőgyulladás elleni oltást?! A legtöbb esetben elég csak egyszer megkapni, ám ritka esetekben előfordulhat, hogy emlékeztető oltásra van szükség.

Kerülje a betegeket! – A légúti fertőzések kórokozói könnyen terjednek!

Kézmosás – Mosson minél gyakrabban kezet, és legyen önnél mindig kézfertőtlenítő gél!

Testmozgás – A rendszeres testmozgás javítja az immunrendszert, segít elkerülni a betegségeket.

Mi a teendő megfázás vagy influenza esetén?

A legjobb szándéka ellenére is előfordulhat, hogy a megfázás vagy influenza elkerülhetetlen, különösen gyermekek esetén. Az alábbi lépések segíthetnek:

• Hívja orvosát, ha betegsége közben fellángol az asztmája! A vírusölő készítmények vagy egyéb vényköteles gyógyszerek segítik a mielőbbi felépülést, a tünetek enyhítését.
• Kövesse az asztmás roham esetére előírt teendőket!
• Pihenjen, és vigyázzon magára! Fogyasszon sok folyadékot, és ha az orvosa is egyetért, használjon recept nélkül kapható, megfázás elleni készítményeket! Ezek ugyan nem segítenek a gyorsabb felépülésben, de enyhítik a tüneteket.
• Figyelje a tüdeje működését! – Csúcsáramlás mérő segítségével figyelheti a tüdő munkáját. Amennyiben az áramlási sebesség csökken, a gyógyszerszedést ehhez kell beállítani.
• Kérjen segítséget, ha súlyosak a tünetek! – Ha súlyos légzési problémája van, vagy a torka nagyon fáj, kérjen orvosi segítséget! Ugyancsak forduljon orvoshoz, ha a tüdőgyulladás tüneteit (magas láz, hidegrázás, izzadás, éles fájdalom légzéskor, váladékos köhögés) tapasztalja. A megfelelő kezelés segít enyhíteni a tüneteket, és azt, hogy az enyhe asztma fellángolásból súlyos asztmás roham legyen!
• Ha beteg, maradjon otthon! Könnyen megfertőzhet másokat már azelőtt, hogy a tünetei jelentkeznének.

Sport-tippek asztmásoknak

A hideg levegő száraz. A száraz levegőn való testmozgás pedig bronchospasmust (EIB) okoz. Az asztmások körülbelül 70-90 százalékánál, míg a nem asztmások 10 százalékánál fordul elő a tesmozgás által kiváltott bronchospsmus. 10 téli sport-tipp asztmásoknak

(WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: Mayo Clinic)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

COVID-19: az asztma nem jelent...

Az asztma önmagában sem a kórházba kerülés, sem a súlyos COVID-19 szempontjából nem kockázati tényező, és azok az emberek, akiknél az asztma...

Koronavírus - Az asztmások ne...

A jelenlegi járványhelyzet nem indokolja, hogy az asztmás betegek felfüggesszék vagy csökkentsék a kezelőorvos által korábban felírt...

Megelőzhető az asztmás roham?

Asztmás roham ritkán jelentkezik előzetes tünetek nélkül. Ismerje meg az intő jeleket, a megelőzés lépéseit és a telemedicinát, amelynek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.