Életkoronként eltérő tüneteket okoz a tüdőgyulladás

szerző: Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász - Budai Tüdőközpont
frissítve:

A tíz vezető halálok között van a tüdőgyulladás világszerte, pedig azt gondolhatnánk, hogy manapság egy ilyen betegség könnyen gyógyítható. A gyógyuláshoz az idejében megkezdett kezelés fontos lenne, a betegek többsége azonban nem fordul orvoshoz, amíg nem tapasztal súlyosabb tüneteket. Pedig a betegség nem minden esetben okoz erős köhögést vagy magas lázat, sokszor csak enyhe, meghűléses panaszok jelentkeznek.

Felnőttkori tüdőgyulladás

A tüdőgyulladásnak több típusa létezik, és a tünetek életkoronként is eltérhetnek – magyarázza dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász. A baktériumok – például a pneummococcus – által okozott tüdőgyulladások általában produkálják a köztudatban élő tipikus tüneteket: hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés és rossz általános közérzet. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, zavartság alakulhat ki.

Nem jellegzetes tünetek

Leginkább a középkorú korosztályban fordul elő a Mycoplasma pneumoniae vagy Chlamydia pneumoniae által okozott tüdőgyulladás. Az előzőekhez képest az ilyen, úgynevezett atípusos baktériumok által okozott tüdőgyulladás alattomosan jelentkezhet: hőemelkedés, fáradékonyság, száraz köhögés, esetleg ízületi fájdalmak bevezető tüneteivel, majd nehézlégzés kialakulásával.

Időskori és csecsemőkori tünetek

Idősebb korban, legyengült immunrendszerű egyéneknél, csecsemőkorban, vagy koraszülötteknél különösen veszélyes lehet a tüdőgyulladás, mert gyakran a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki. Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés, esetleg a testhőmérséklet csökkenése, sápadtság, és szapora szívműködés észlelhető, a baba elesett benyomást kelt.

Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra.

A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai
Mi állhat a tüdőgyulladás kialakulásának a hátterében? Melyek a betegség rizikófaktorai? Mik lehetnek a hajlamosító tényezők? A WEBBeteg összeállításából kiderül. A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai

Megelőzés: védőoltás és életmód

A tüdőgyulladás szempontjából rizikócsoportba tartoznak az újszülöttek, 5 év alattiak, 65 év felettiek, illetve azok, akiknek valamilyen egyéb, krónikus betegségük van. A kisgyermekek védelmét segíti a pneummococcus elleni védőoltás, amely 2014 óta már kötelező, 2 éves kor alatt mindenkinek meg kell kapnia. Természetesen ezt az idősebbek is kérhetik, emellett ajánlott az influenza elleni védőoltás is, hiszen – különösen idősebbeknél – a betegség gyakori szövődménye a tüdőgyulladás.

A nem rizikócsoportba tartozóknál is csökkenthető a betegség kockázata a dohányzás elhagyásával, emellett fontos a helyes táplálkozás, amely minden betegség megelőzésének egyik alappillére, a másik pedig a mozgás, amelynek segítségével a tüdő működése is javítható.

(Budai Tüdőközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász)

Cikkajánló

A tüdőgyulladás és tünetei

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás (pneumonia) napjainkban is súlyos betegség, intenzív osztályos elhelyezést igénylő esetekben halálozási rátája eléri a 20-30 százalékot. A gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű betegekre különösen veszélyes, de lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.