Fájdalom

Fájdalom

A köszvény - okok, tünetek és életmód

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-03-02 17:03

A köszvény egy több szervet érintő betegség, melyben megemelkedik a húgysav szintje a vérben, és bizonyos szervekben kristályok formájában kicsapódik. A húgysav szintjének emelkedése mögött a fokozott termelés állhat - ez általában a fokozott sejtlebomlás következménye, például a vérképző rendszer daganatai és egyéb tumorok esetében.

A csecsemőkor hasi problémái

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
2021-04-08 11:03

A kisbabák első életévében a szülőknek a legtöbb fejtörést a különböző hasi problémák okozzák, mint a hasfájás vagy közismert nevén kólika, a puffadás, a széklet milyensége, gyakorisága. Talán könnyebb lesz eligazodnunk ebben a témakörben, és hatékonyabban tudunk segíteni gyermekünknek, ha egy kicsit megvilágítás alá kerül ezeknek a folyamatoknak az élettani háttere.

A vesegörcs - jellemző panaszok, lehetséges okok

WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
2021-03-27 13:35

A vesekövesség gyakori probléma: a férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti élete során. Leggyakrabban 30 és 60 éves kor között alakul ki, és sokáig tünetmentesen fejlődhet a vesében. Vesegörcs leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a vesekő elmozdul és a vizeletelvezető rendszerben elakad.

Hogyan enyhíthető a menstruációs fájdalom?

WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
2021-03-26 07:06

Akár minden negyedik nőt érinthet a fájdalmas hasi görcsökkel, gyengeséggel, rossz közérzettel járó menstruáció, szaknyelven dysmenorrhoea. Enyhébb esetben a mindennapi tevékenységet nem befolyásolja, súlyosabb formában azonban az iskolai, munkahelyi teljesítmény is csökkenhet.

Reuma vagy köszvény? Mi a különbség?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit
2021-03-25 17:05

A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik, érdemes odafigyelni a különbségekre. Melyek ezek?

Piriformis szindróma

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
2021-03-25 03:05

A piriformis szindrómát először 1947-ben Robinson írta le. A piriformis szindróma tüneteinek hátterében az ülőideg (nervus ischiadicus) nyomás alá kerülése áll a foramen infrapiriforme területén.

Ahány fej, annyi fejfájás - A fejfájás típusai

Oxygen Medical - Dr. Nagy Ildikó, neurológus
2021-03-21 15:06

A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, mely több szempontból is veszélyes lehet.

Röviden a derékfájásról

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-03-20 20:36

A derékfájás nagyon sok embernek okoz problémát, a magyar lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal megtapasztalja a kellemetlen érzést.

Miért gyakori probléma a hátfájás?

WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes
2021-03-14 20:36

A legtöbb ember tudja, mit jelent a hátfájás, hiszen életünk valamely szakaszában szinte mindenki megtapasztalja ezt az érzést. A panaszokat számos tényező okozhatja, melyek lehetnek egészen ártalmatlanok, de akár súlyosak is.

Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
2021-03-10 05:06

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükózértékek, annál több panasz jelentkezhet. Arról, hogy milyenek, dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

Fájdalomcsillapítás: ezeket a készítményeket kerülje el, ha paracetamolt vesz be

WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
2021-03-07 07:03

A fájdalom és a láz csillapítására számos gyógyszer kapható a patikákban, melyek közül a paracetamolalapú változatok az egyik legismertebb csoportot képviselik. Talán ártalmatlannak tűnhet bekapni egy-egy pirulát a fejfájás vagy megfázás tüneteire, azonban ne feledje, hogy ezek a gyógyszerek is kiválthatnak mellékhatásokat vagy kölcsönhatásba léphetnek más szerekkel, például étrend-kiegészítőkkel.