Allodynia - Érintésre való érzékenység

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A migrén intenzív, lüktető fejfájást okoz, mely annyira érzékennyé teheti az idegeket, hogy a fejbőr legkisebb érintése is fájdalmas lehet. Ezt a jelenséget allodyniának nevezzük, ami szó szerint egyéb fájdalmat jelent.

Az állapotban szenvedők körülbelül 80%-a számol be allodyniáról a migrén rohamok alatt, de azoknál is előfordulhat, akiknek egyéb, idegkárosodással járó betegségük van (például diabétesz).

Tünetek

Az allodyniának három típusa létezik:

 • Statikus allodynia – Olyan fájdalom, amit a bőrre gyakorolt nyomás vált ki. Ilyenkor fájdalmas lehet egy ing felvétele, a szemüveg viselése vagy akár az is, ha a fejét egy párnára hajtja.
 • Dinamikus allodynia – A fájdalom akkor kezdődik, amikor valami enyhén dörzsöli a bőrt. Egy kézfogás, a haj kefélése vagy akár a zuhanyból a fejbőrre zubogó víz is kiválthatja.
 • Termikus allodynia – A fájdalmat a meleg vagy hideg hőmérséklet is kiválthatja: okozhatja például a hideg levegő belégzése.

Okok

A migrén több, mint puszta fejfájás: olyan általános állapot, melyben a fejfájás csak egy tünet. Migrén esetén az agy olyan vegyi anyagokat szabadít fel, melyek arra késztetik az agy körüli idegvégződéseket, hogy jeleket küldjenek a központi idegrendszerbe, ami lüktető fejfájást eredményezhet.

Ha ezek a jelek több mint egy órán keresztül aktívak, az idegek túlérzékennyé válnak, és még az olyan normális jelek is, mint a fejbőr vagy az arc érintése, nagyon fájdalmasak lehetnek. Az allodynia kockázata magasabb, ha:

 • a migrénes fejfájással vizuális aura (fényvillanások, cikkcakkos vonalak észlelése) jár
 • havonta több mint 15 fejfájása van
 • súlyos migréntől szenved
 • évek óta szenved migréntől
 • egyéb, fájdalommal járó állapottól is szenved (pl. irritábilis bél szindróma, krónikus kimerültség, fibromialgia)
 • depressziótól vagy szorongástól szenved
 • túlsúlyos vagy elhízott
 • dohányzik

Diagnózis

Az agy, a gerincvelő és az idegek problémáira szakosodott orvos, a neurológus segíthet a probléma diagnosztizálásában. A fizikális vizsgálat mellett vérvételt és MRI-vizsgálatot is javasolhat a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Kezelés

Az allodynia megelőzhető, ha a migrénes tüneteket azok jelentkezésekor rögtön kezelik. Egyes migrén kezelésére szolgáló gyógyszerek - beleértve a triptánokat is - általában nem működnek az allodyniában szenvedőknél. Ezek helyett az orvos nemszteroid gyulladáscsökkentő tablettát, vagy injekciót (dihidroergotamin vagy ketorolak) javasolhat. Amint a fejfájás elmúlik, általában az allodynia is enyhül, de előfordulhat, hogy a fájdalom a migrén elmúlása után továbbra is fennáll.

Mit tehet?

Kérdezze meg orvosát, hogy javasolja-e az alábbi gyógyszerek alkalmazását a migrén megelőzésére:

 • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. béta-blokkolók)
 • antidepresszánsok
 • roham ellenes készítmények
 • CGRP-gátlók

Léteznek olyan készülékek is, melyek rövidre zárják az agy olyan elektromos aktivitását, ami migrént okoz. A migrén elkerülésének másik módja az olyan egészséges életmódra váltás, amiben szerepel a megfelelő mennyiségű mozgás és alvás, valamint a stresszt csökkentő relaxációs technikák (pl. jóga, tajcsi, mély légzés) rendszeres alkalmazása.

A böjt és a kiszáradás egyaránt válthat ki migrénes fejfájást, ezért ne várjon túl sokat az étkezések között, és fogyasszon elegendő vizet a nap folyamán!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Allodynia (Sensitivity to Touch) (WebMD)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Az aurás migrén

A migrén a leggyakoribb önálló fejfájás kórkép. Az aurás migrén (MA) és az aura nélküli, közönséges migrén (MO) ugyanabban a betegben...

A tenziós fejfájás és tünetei

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre...

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a...

A migrén okai

Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a...

Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy...

A migrént provokáló tényezők

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Migrén: már gyermekkorban is

A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb...

Migrén időskorban

Sok ember véli úgy, hogy migrénjük már nem olyan kellemetlen, amikor idősebbek lesznek, sokak szerint azonban 70-80 éves korban is ugyanolyan kínzó.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.