Elhízás

Elhízás

Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-08-16 15:03

A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

Evészavarok: így segíthetünk magunkon, ha érintettek vagyunk

Mindennapi Pszichológia Magazin - dr. Túry Ferenc, pszichiáter
2022-08-12 14:03

A pandémia alatt 15%-kal emelkedett az anorexia gyakorisága, az egyéb evészavarok is egyre több embert érintenek, sőt új típusok jelennek meg. Túry Ferenc pszichiáter a Mindennapi Pszichológia Magazinban ad tanácsokat az érintetteknek arról, hogy miként tudnak segíteni önmagukon.

A hízás meglepő okai

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2022-07-30 15:37

Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

A testtömegindex számítása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2022-07-25 17:03

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a testalkata: egészséges testsúllyal rendelkezik, sovány, túlsúlyos vagy éppen elhízott.

Miért híznak nyáron a gyerekek?

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő
2022-07-09 21:41

A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

BMI index, haskörfogat, testzsírszázalék - Jó, ha tudja!

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-06-28 17:03

Több módszer létezik, amelyek segítségével megállapítható az elhízás ténye, illetve annak mértéke. Az elmúlt időszakban egyre inkább elfogadottá vált, hogy a BMI jó jelzőmódszer az elhízottság mértékének meghatározására.

Életmódváltással a túlsúly ellen

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
2022-06-25 09:03

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is szükség van. Hogyan kezdjen hozzá?

Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2022-06-11 22:03

Az alultápláltság (malnutríció) önmagában is gyógyítandó állapot. Ha egyéb betegséghez kapcsolódik, akkor nagymértékben megnöveli a felépülési idő hosszát és rontja a gyógyulás mértékét, ezért mindig kiemelt figyelemmel kell követni a beteg személyek testtömegváltozását, tápláltsági állapotát és étkezési szokásait.

A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

WEBBeteg - Dr. Boros Miklós
2022-06-09 10:33

A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket, és 2971 embernél végeztek labor-, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat.