Iskolakezdésre elhíznak a gyerekek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Sok általános iskolás gyermek meghízik a nyári szünidő alatt. Az általános iskolás kor az elhízás szempontjából a legkritikusabb időszaknak számít.

Német orvosok 16 általános iskolából 1300 hét és tizenegy év közötti gyermek testsúlyváltozását követték nyomon. Megmérték a gyerekek súlyát és magasságát, valamint kiszámolták testtömeg indexüket (BMI) szünidő előtt és iskolakezdéskor.

A diákok nagy részének kilói iskolakezdésre gyarapodtak leginkább. A nyári szünidő végére átlagosan az említett korosztályba tartozó gyerekeknek a 12 százaléka elhízott vagy túlsúlyos lett: a harmadik osztályosok 16 százaléka, a negyedikeseknek pedig 20 százaléka.

Mik a szünidei elhízás okai?

Az súlygyarapodás okait nem sikerült maradéktalanul felderíteni. Néhány gyerek azonban feltehetően az iskolában túlterhelt és túlteljesít, ezt pedig evéssel kompenzálja. A hízás okaként mindenképp meg kell még említeni a mozgáshiányt és a táplálkozási szokások új napirend miatti megváltozását.

A szülők felelőssége

A szülőknek oda kell figyelnie arra, hogy gyermekük a szünidőben is egészségesen étkezzen. Lehetőséget kell számukra biztosítani, hogy eleget mozogjanak, szervezzenek sok családi kirándulást, túrázást, a közös kikapcsolódás nem csak a testsúlynak tesz jót, hanem a családi köteléket is erősíti. A gyerekek növekedésének megfelelő testsúlygyarapodásra kell törekedni. Ne édességekkel jutalmazza gyermekét, tanítsa meg az egészséges táplálkozásra és életmódra!

A nyugati társadalmakban a túlsúly és az elhízás komoly problémát jelent, és számos betegség (például cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi bántalmak stb.) kockázati tényezőjének számít.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Ernaehrung-online.at
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.