Iskolakezdésre elhíznak a gyerekek

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Sok általános iskolás gyermek meghízik a nyári szünidő alatt. Az általános iskolás kor az elhízás szempontjából a legkritikusabb időszaknak számít.

Német orvosok 16 általános iskolából 1300 hét és tizenegy év közötti gyermek testsúlyváltozását követték nyomon. Megmérték a gyerekek súlyát és magasságát, valamint kiszámolták tesstömeg-indexüket (BMI) szünidő előtt és iskolakezdéskor.

A diákok nagy részének kilói iskolakezdésre gyarapodtak leginkább. A nyári szünidő végére átlagosan az említett korosztályba tartozó gyerekeknek a 12 százaléka elhízott vagy túlsúlyos lett: a harmadik osztályosok 16 százaléka, a negyedikeseknek pedig 20 százaléka.

Mik a szünidei elhízás okai?

Ellenőrizze magát!

Az súlygyarapodás okait nem sikerült maradéktalanul felderíteni. Néhány gyerek azonban feltehetően az iskolában túlterhelt és túlteljesít, ezt pedig evéssel kompenzálja. A hízás okaként mindenképp meg kell még említeni a mozgáshiányt és az új napirend miatti táplálkozási szokások megváltozását.

A szülők felelőssége

A szülőknek oda kell figyelnie arra, hogy gyermekük a szünidőben is egészségesen étkezzen. Lehetőséget kell számukra biztosítani, hogy eleget mozogjanak, szervezzenek sok családi kirándulást, túrázást, a közös kikapcsolódás nem csak a testsúlynak tesz jót, hanem a családi köteléket is erősíti. A gyerekek növekedésének megfelelő testsúlygyarapodásra kell törekedni. Ne édességekkel jutalmazza gyermekét, tanítsa meg az egészséges táplálkozásra és életmódra!

A nyugati társadalmakban a túlsúly és az elhízás komoly problémát jelent, és számos betegség (például cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi bántalmak, stb.) kockázati tényezőjének számít.

(WEBBeteg – B. M., Forrás: Ernaehrung-online.at , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Módosítva: 2012.08.01 14:37, Megjelenés: 2012.08.01 14:37
Címkék: Gyerek, Elhízás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek és a megfázás

A gyermekek minden korosztályát egyaránt érintő, leggyakoribb betegség a megfázás vagy nátha. Habár ezek, a vírus okozta légúti fertőzések csak...

Cukorbeteg gyermekek gondozása

A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek...

Hanyagtartás és a gyermekkori...

A hanyagtartás a hibás testtartás és a mozgáshiány következtében alakulhat ki. Magában a gerincoszlopban eleinte nem mutatható ki elváltozás, de...

Hasfájás gyerekeknél

A hasfájásnak számos különböző oka lehet, és sokféle formában nyilvánulhat meg. Mivel néhány hasfájással járó betegség sebészi kezelést...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.