Elhízás

Elhízás

Magas vérnyomás és elhízás - Mit okozhat 10 kiló túlsúly?

WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
2022-03-23 16:03

Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az elhízás nemcsak esztétikailag nem kívánatos jelenség, hanem számos betegség előidézője is, mint például a magas vérnyomásé.

Boldogabb, egészségesebb, hosszabb életet mindenkinek

Túlsúllyal Élők Társasága
2022-03-23 12:29

Milyen az elhízottak és túlsúlyosak egészségügyi ellátása Magyarországon? Hogyan hat a létező stigmatizáció és az előítélet a túlsúlyos felnőttekre és a túlsúlyos gyerekekre? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Túlsúllyal Élők Társaságának internetes fóruma március 26-án szombaton a Magyar Elhízástudományi Társaság szakembereinek segítségével.

A hasi elhízás és a depresszió

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-03-01 03:03

Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

A túlsúly környezetünknek is árthat

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2022-02-26 19:03

A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elhízás összefüggésben áll a nagyobb üzemanyag-fogyasztással és élelmiszer-többlettermeléssel, illetve ezek folyamodványaként a szén-dioxid és egyéb káros gázok növekvő kibocsátásával.

Az alma típusú elhízás veszélyei

Budai Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter
2022-02-17 18:33

A túlsúly mint probléma ritkán jár egyedül. Aki nem mozog és stresszes életmódot él, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni.

Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-02-14 03:03

Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

Veszélyben a következő generáció

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő
2022-02-13 15:05

A történelemben először, a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik. A háttérben pedig az elhízás talaján kialakuló betegségek állnak. A helyzet a fejlett világban mindenütt súlyos, a magyar állapotokról dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője beszélt.

A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Babai László, prevenciós szakértő
2022-02-06 19:03

A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

A krónikus alváshiány növeli az elhízás rizikóját

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-02-02 05:03

A kevesebbet alvó felnőttek és gyerekek esetében jelentősen magasabb testtömegindexet tapasztaltak amerikai kutatók, és az elhízáson kívül számos anyagcsere-betegség is nagyobb arányban volt észlelhető náluk.

Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gasztroenterológus
2022-01-31 05:21

A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.