A változókori súlygyarapodás

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg - Támogatott tartalom
megjelent:

A legtöbb nő testsúlya az életkor előrehaladtával valamilyen mértékben növekszik. Talán könnyebb az elhízást megelőzni, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen okok vannak a háttérben, amik megnehezítik a változókorú nők súlykontrollját. Lássuk, mik lehetnek ezek a nehezítő tényezők!

Az ösztrogén csökkenő szérumszintje

Az ösztrogén a legfontosabb női nemi hormon, a nők termékeny időszakában a szervezet működését komplex, összetett módon befolyásolja, segíti.

Felelős a termékenységért, a ciklusos női hormonális működés egy részéért, a csontok egészségéért, a zsíranyagcsere megfelelő működéséért (ilyen a megfelelő koleszterinszint fenntartásának a befolyásolása), és a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért is.

A menopauza alatt, és az azt megelőző időszakban (amit perimenopauzának hívunk) az ösztrogén szintje csökkenni kezd. Ennek a közvetett következménye az lesz, hogy megváltozik a testfelépítés, emelkedik a testzsír százalékos aránya, és a lerakódó zsírpárnák elsősorban a has körül és nem a csípőn vagy a combon fognak megjelenni.

Genetikai adottságok

Bizony, az a fránya genetika, megint erre hivatkozunk... De nem árt tudni, hogy akinek a szülei, nagyszülei hajlamosabbak voltak a hasi elhízásra, nagyobb valószínűséggel fognak ők maguk is erre a testrészre felpakolni extra kilókat. Jó ezt észben tartani, és amikor eljön az idő, még nagyobb odafigyeléssel kordában tarthatják a súlygyarapodásukat.

A természetes öregedési folyamat

Ahogy a szervezet idősödik, úgy változik valamilyen formában a működése, és az egyes szervek, szervrendszerek felépítése is. Jellemző, hogy az öregedés során a test veszít az izomtömegéből, és ezzel párhuzamosan nő a zsírszövet aránya. Ezért részben a megváltozott aktivitás és a változó életmód a felelős, de a folyamat a szervezet természetes öregedésének is része. Ezzel párhuzamosan változik az emésztés, és lassul az anyagcsere, hiszen akinek kisebb az izomzata, annak kevesebb az energiafelhasználása is. Ebből könnyen levonhatjuk a következtetést, hogy aki idősebb korban ugyanannyit eszik, és nem növeli a fizikai aktivitását, az bizony hízni fog.

Megváltozott alvási szokások

Bizonyosára mindenki hallott már arról, hogy a könnyebb és gyorsabb súlyvesztéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Azok az emberek, akiknek az alvásmintája rendszertelen, és nem alszanak megfelelő óraszámot, bizony hajlamosabbak az elhízásra, és ráadásul gyakrabban jelenik meg náluk a zsírlerakódás a has körül. A menopauza idején nagyon sok nő küzd alvászavarral, kevesebbet, és rosszabb minőségben alszanak. Az idősebb életkorban ez jellemző lehet mindenkire valamilyen mértékben, de a nőknek nehezebb a dolguk. A változókori tünetek és jelenségek sokat ronthatnak az alváson is, gondoljunk csak a hőhullámokra vagy a hangulati zavarokra.

Az elégtelen alvásnak pedig többnyire rendszertelen étkezés, nassolás lesz a következménye, így több lesz a feleslegesen bevitt kalóriák száma is.

Az életmód megváltozása

Nemcsak a nőknek és nemcsak a menopauza idején változik meg az életmódja, hanem minden idősödő embernél jelentkezhet az aktivitás természetes csökkenése. Nem mindenkire igaz ez sem, de sokan az életkor növekedésével sokkal kevesebb fizikai aktivitást építenek be/hagynak meg a mindennapjaikban. Ez a jelenség nagyon könnyen tovább ront a fent leírt folyamatokon, és meg jelentősebb súlygyarapodáshoz vezethet.

Mi a következménye a változókori súlygyarapodásnak?

Pontosan ugyanaz, ami bármelyik másik életkorban, vagy a férfiaknál is lenne, amikor megnő a hasi zsír mennyisége.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata nő, nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, légzési problémák jelentkezhetnek.

Mindezek mellett a nagy súlyfelesleg bizonyos daganattípusok előfordulási gyakoriságát is növeli. Ilyen a vastagbélrák, az emlőrák vagy a méhnyálkahártya rákos elváltozása is.

Az emlőrák és a súlyfelesleg kapcsolata

A legújabb elemzések adataiból nagyon érdekes következtetéseket vontak le.

A súlyfelesleg menopauza utáni kialakulása hajlamosít az emlőrák kialakulására. Ezt a negatív hatást már régebb óta ismerjük. Nem tudtunk azonban arról, hogy a fiatal felnőttkorban (18-24 éves kor körül) elkezdődött súlygyarapodás kifejezetten csökkenti a menopauza előtt (!) jelentkező emlőrák előfordulási valószínűségét. A menopauza beálltával a súlygyarapodás ezen „védő” funkciója azonban eltűnik, és ezután már a túlsúly fokozza az emlő rosszindulatú daganatos betegségeinek a megjelenését. Érdekes jelenség, hogy a súlygyarapodás védő szerepe csak akkor érvényesül, ha az fiatal felnőttkorban kezdődik. Később, 35-44 éves kor körül kezdődő testsúlynövekedés már nem befolyásolja a menopauza előtt kialakuló emlőrák kockázatát, ellenben a menopauza utáni kockázatot már növelni fogja. A jelenség hátterében álló okok pontosan még nem ismertek, de valószínű, hogy tovább fogják azt vizsgálni.

A fentiekből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a testsúlyra bizony figyelni kell, mert vannak az életnek olyan szakaszai, amikor a túlsúly ellen tenni kell, de az is fontos, hogy ne töltsön el senki kórosan soványan egy egész életet, hiszen néhány kilónyi plusz biztosan nem okoz nagy károkat a szervezet működésében, sőt, bizonyos mértékig védő hatása is kialakulhat az emlőrákkal szemben.

A túlsúly és a menopauza tüneteinek kapcsolata

Megfigyelték azt az összefüggést, hogy a túlsúlyos nők körében a menopauza tünetei később és enyhébb formában jelentkeznek. Ennek az az oka, hogy a zsírszövetben is termelődik ösztrogén, aminek védő szerepe van a menopauza kellemetlen tüneteivel szemben. Fontos azonban tudni, hogy a termékenységet sem, és a bekövetkező menopauza időpontját sem befolyásolja a testtömeg, azonban a menopauza utáni túlsúly az emlőrák előfordulási gyakoriságát növeli.

Éppen ezért inkább legyenek erőteljesebb, vagy kicsit hosszabb ideig tartó tüneteink a menopauza kialakulása során, minthogy növeljük az emlőrák kockázatát a felszaladó súlyfelesleggel.

Mire kell menopauza alatt figyelni, és hogyan kell felkészülni, hogy ne alakuljon ki nagyobb súlyfelesleg?

Még a menopauza előtt építsék be (ha eddig még nem tették volna) a rendszeres testmozgást az életükbe. Próbálják meg a mindennapi aktivitást tudatosan megőrizni rendszeres sétákkal, kertészkedéssel, ha lehetőség van rá, lépcsőzéssel, és ha szükséges, újonnan elkezdett mozgásformákkal, ilyen lehet például a jóga.

A menopauza beköszöntével tudatosan egyenek valamennyivel kevesebbet, fordítsanak kiemelt figyelmet az élelmiszerekhez hozzáadott cukor mennyiségére, és az elfogyasztott szénhidrátok minőségére. Csökkentsék az alkoholfogyasztást, és mindenképpen próbáljanak meg odafigyelni a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra.

Tovább A változókor - Testsúlygyarapodás, alvászavarok és a ciklus változásai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.