Civilizációs ártalmak és a vesebetegség

Debreceni Egyetem
megjelent:

Tízezer vesebeteget gondoz a Debreceni Egyetem Nephrológiai Tanszéke, és mintegy száz vesepótló kezelést végeznek havonta az intenzív osztályokon.

- A Debreceni Egyetemen a vesepótló kezelések mindegyik eljárását bevezették, és külföldi kollégák is tanulják ezeket a Nephrológiai Tanszéken. Ott vagyunk az intenzív osztályokon fekvő, komoly műtéten átesett betegek mellett, hiszen kétharmaduknál alakul ki akut veselégtelenség. Naponta 3-9 szervpótló kezelést végzünk úgy, hogy az eszközöket visszük a beteghez, és nem a pácienst szállítjuk át a terápiára – ismertette Balla József tanszékvezető egyetemi tanár a tanszék innovatív terápiás lehetőségeit a XX. Debreceni Nephrológiai Napok sajtótájékoztatóján.

A krónikus vesebetegség lappangva, tünetek nélkül jelenik meg, és hazánkban minden tizedik embert érint. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés önmagában is népbetegség, ám ezek következtében nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus vesebetegség is.

- Magyarországon 58 dialízis központ van, ám kevés az olyan intézmény, ahol a debrecenihez hasonlóan minden egy helyen, egy tanszék irányítása alatt áll – emelte ki Kárpáti István egyetemi docens, a kongresszus főszervezője.

Hazánkban az egymillió vesebetegből mintegy hétezren részesülnek dialízisben és körülbelül háromezren élnek átültetett vesével.

- Sok pácienst a vesebetegség korai szakaszában elveszítünk, melyben a megváltozott csontanyagcsere-zavar is szerepet játszik. Bizonyított, hogy a túlzott foszfátbevitel a vesebetegek esetében növeli a halálozást, azonban az egészséges szervezetben is hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedéshez. A modern konyhatechnológia révén a fagyasztott és félkész ételekkel a javasolt mennyiség többszörösét is bevihetjük szervezetünkbe – emelte ki az idei konferencia egyik fő témáját Mátyus János egyetemi docens.

A jubileumi konferencia megnyitóján a Nephrológiai Tanszék által adományozott Magyar Nephrológiáért Életműdíjat kimagasló iskolateremtő munkásságáért Rosivall László, a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetének Széchenyi-díjas professzora, a vese világnap kezdeményezője vette át.

A Debreceni Egyetem Elméleti Tömbjében június 1-4. között az orvosi és ápolói továbbképzésen több mint száz előadás segítségével tekintik át a szakemberek a nephrológia legaktuálisabb kérdéseit.

A dialízis formái

A szervezet só-, víz- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében. A dialízis formái

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.